Monday, December 30, 2013

wanita




Wanita adalah pengerak kecemerlanggan ummah berdasarkan pembentukan akhlak dan peribadi anak- anak serta perkembangan islam.

Perjalanan hidup seseorang wanita perlulah berlandaskan syariat islam dari segala aspek disamping menjaga peribadi serta akhlak muslimah itu sendiri.

Tepatlah jika dikatakan muslimah itu adalah anak, ibu serta isteri dalam konteks kekeluargaan.

"Katakanlah, kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya, dan menjaga kehormatan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang tampak darinya. Hendaklah mereka mengulurkan/menutupkan kain kudung ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau mertua mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara lelaki mereka, atau putra-putra saudara lelaki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan terhadap wanita, atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman, supaya kamu beruntung."
Surah Al-Nur (24): 31

Muslimah kini haruslah bergerak mencari "role model" terbaik bagi membentuk dan menyerlahkan lagi penampilan serta bakat tersendiri sepertimana Saidatina Khadijah R.A. isteri Rasulullah S.A.W.

Sebagai insan biasa kita tidak mungkin dapat menyamai Saidatina Khadijah R.A. namun sebagai hamba Allah swt, kita boleh berusaha memupuk dan menyemai sifat-sifat terpuji itu secara beransur-ansur dengan sabar.

Antara sifat-sifat terpuji itu ialah taat perintah Allah, berakhlak mulia, dermawan, sabar, tabah, cekal, penyayang, berwawasan dan berfikiran kreatif.

Keikhlasan hati beliau terletak di kedudukan langit tertinggi yang hanya boleh dicapai oleh insan yang melakukan sesuatu hanya kerana Allah swt semata-mata.

Selaras degan tuntutan kini yang dahagakan ilmu dan jua memerlukan sesuatu proses bagi menimbulkan kesedaran diri untuk menjadi yang terbaik diantara yang terbaik, maka pihak imuslim ingin turut serta meyumbangkan tenaga ke arah pembentukan muslimah sejati,ummah terbaik.

Oleh yang demikian pihak kami merancang untuk mengadakan satu program yang boleh dijadikan landasan untuk para muslimah, mencari dan memperbaiki diri, di samping menambahkan ilmu pengetahuan dari aspek perjalan hidup.


Thursday, December 26, 2013

Holiday short time jew..



Assalamualaikum w.b.t

dear dairy ,

kehidupan weyh. kalau dah banyak kerja tuh banyak sangat kerja. kalau dah duduk rumah senyap tak bergerak, tak buat kemain tak buat apa. hishh............ apa pun lagi beberapa hari jew dah nak masuk alam practical. so not bad kalau aku nak cakap yang mana aku ni jenis rasa mcm excited semacam jew kan . hahahah.. biasalah orang kalau baru nak menempuh mcm ni lah ceritanya.

Sebenarnya mcm banyak benda nak cerita. hahaha .. di waktu hujung minggu yang lalu *ayat skema bak hang* hahahaha.. aku and abg n kakak kesayangan, kakak ipar, abg ipar and anak-anak buah takde kerja g mnedaki gunung yang tinggi *GENTING HIGHLAND* nice to say that really not bad whether on there tapi masalahnya ramai sangat manusia sampai aku pun tak main satu apa pun permainan di atas tu and sekadar mengejar anak-anak buah yang nakal *alah biasalah budak baru nak membesarkan ?* aku rasa tak nakal pun sebab ada budak yang lagi nakal dari itu. so apa pun sekarang ni kena lebih bersabar dengan anak-anak comel ni. ya Allah budak-budak kalau dia nakal mcm mana pun sape sanggup nak pukul kan ?? memang tak sanggup weyh.. *Anugerah anak*

**********************

Jangan tanya pasal ticket kat aku sebab aku tak tahu pun sebab tu semua di sponsor oleh kakak and abg aku. yelah aku ni kan anak bongsu, student lagi hahahaa mana nak ada duit kalau ada pun ngam-ngam nak makan untuk diri sendiri jew hahahaa.. okay apa pun dengar ceritalah kan Genting highland nak bukak Universal Studio Malaysia dekat sana. that why la out door park di tutup so aku sempat jugak jenguk. aah memang habis dah kena roboh *maaf la tak sempat pulak nak amik gambar* hahaha. so itu jewlah yang aku tahu dari info-info yang berkenaan. kalau kau orang nak cari info ce try google. alah aku tau pun sebab ayah and abg first aku tuh part time bawak teksi . eh ayah aku memang full time so diaorang ni kalau tempat-tempat pelancongan memang pakar sikit .. so aku dgr jelah cerita abg aku tu. tapi dari pandangan aku memang baguslah kalau diaorang buat kat Sana sebab tempat ngam sejuk and aku akan jamin mesti ramai feeling-feeling macam kat USA, KAN ?? tapi tarikh jangkaan siap tu im not sure.. korg bole try search ..

so kitaorang naik dalam pukul 10.30 am and sampai dalam 11.45 am sebab rumah aku dengan genting takdelah jauh mana pun iya.. mrr2-----------straight jew sampai tol gombak. hahahaha.. so memang senang sikit perjalanan kami. apa pun kami balik dalam pukul 3.30 pm sebab akak aku dah pening and plus aku pun memang rimas tempat ramai-ramai orang ni yelah weyh.. ramai orang satu dengan ada kes budak hilang dalam 4-5min depan aku n adik beradik aku tu terus jadi lesson buat kami. tak larat nk mengejar hero and heroin abg aku .. hahaha nakal weyh eh bukan nakal tapi diaorg bijak. bdk kalau aktivif bijak .. *Harap Maklum* so kami ambil keputusan untuk pulang dengan lebih awal. so balik and sampai rumah dalam pukul 4 nak ke 5.45pm .. sempat jugak tidur kejap then malam tu kuar balik g amik barang online kakak aku shopping katanya. hahahaa then makan-makan and terus aku hempukkan diri di atas lantai ruang tamu rumah kakak aku and mmg tak sedarkan diri smpai lah ke pagi. hish sakit badan jugak malam tu sebenarnya T_T


Friday, December 20, 2013

Rezeki Punya Pasangan



Assalamualaikum wbt,

Dear dairy ,

Kalau baca blog-blog and baca status kawan-kawan aku banyak yang dah nak kahwin. tu aku cakap zaman berkawan-kawan dalam sessi umur aku ni dah takde makna dah tulah terus kahwin je orang sekarang ni. Tapi orang cakap rezeki jodoh tu Allah dah aturkan setiap HambaNya ketika di dalam rahim ibu lagi. Tapi jangan putus asa bagi yang tiada jodohnya sekarang ..

Ramai kalau aku gathering ex schoolmate ke apa ke kan mesti tanya eh kau dah ada ke ? *aku tanya balik, eh ada apa ?* ahahah biasalah aku ni jenis suka melawak bangang sikit. tapi apa pun biarlah diaorang. asalkan korang tahu couple dalam islam memang di larang. karang meleret kepada chatting, meeting, dating. last sekali bunting. ha tak pasal. aku berpegang kukuh pada Apa yang Allah dah tetapkan pada aku. walaupun aku tak punya teman istimewa saat ini aku bahagia sebab Allah hadirkan satu perasaan bersungguh-sungguh pada aku and excited tak terhingga kalau aku nak solat. kenapa nak tau ?? sebab nak share ngan Allah and nak cite semua benda kat Allah pasal aktiviti harian aku. ramai orang salah tafsir, solat tu sebab nak rapatkan hubungan dgn Allah, iya benar. and satu lagi sebab nak dating dengan Allah. sweet weyhh. malas nak cite kemanisaannya. ce try tengok...

bak kata kak ena , banyak jugak entri2 dia bagi inspirasi kalau kena bayar dgn nikmat yg patut dia dapat and nikmat yg telah Allah sediakn untuk dia skrg pun dia sanggup. orang cakap kalau kita redha kita akan tenang. tipu cakap aku tak pernah bercinta. rasanya dah banyak entri aku berbau sedih sebab frust putus cinta dgn lelaki. *zaman jahiliah*

zaman bercinta bagi aku dah habis. cintakan manusia ni takde keuntungan. last2 diri sakit. hati jadi keras. kalau cintakan Allah ni. masyallah !!indah dia susah nak ungkap dengan kata-kata. aku try cari balik ex-ex lama aku. bukan nak menunjukkan tapi matlamat aku satu hari nanti aku nak say sorry and nak cakap saya dah maafkan semua doa awak kat saya sebab itu lah yg lebih menenangkan hati manusia bila memaafkan org sebab apa tau tak ? sebab time putus cinta dulu habis menyumpah seranah .. *zaman jahiliah* tapi sekarang manusia ni selalu berpura-pura. kan kan ?? konon nak cinta suci walhal cinta Allah pun dak kenal..


so apa pun bersyukur lah kerana kalian masih punya masa nak spend time sorg2. punya masa nak keluar jejalan seseorang. xdelah nak fikir nak celebrate hari jadi kekasih ke apa ke. dan jimatkan cos nak dating hahaha.. heipp !! jgn dating cara haram tak baik. dating cara halal.

wsalam

Saturday, December 14, 2013

Rindu nak bermain dengan lensa kamera

Assalamualaikum wbt

Dear Dairy,

Hmmmmmmmmmmmm............rasanya memang dah lama sangat saya buang perasaan saya dekat camera. di mana dahulu saya baru mula nak menapakkan diri di dalam bidang ini tetapi itulah ada sahaja yg menghalang and tak suka. xpe saya redha dengan ketentuaanya. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk hambaNYA. so ni nk luah sikit perasaan rindu hmmmmmm... banyak benda yg saya nak plan kalau dah kerja nnti maklumlah saya ni bukannya anak orang berada nak meminta dekat ayah and mak mcm-macam. alah laptop sekarang ni pun ha kakak yg belikan sebab belas kasihan. hahaha memang tulah hakikatnya terima kasih iya kakanda yg sentiasa support diri ini. tapi itulah kakanda saya juga yang tak suka kalau saya sentiasa nak berharap dan menaruh atau dalam erti kata yg lain bergantung kepada dunia seni. lebihkan kemahiran dalam bidang yg lebih koperat and formal. okay takpe itulah yg saya belajar sekarang. belajar lebih memahami dan sentiasa redha dengan ketentuan Allah dan sentiasa Yakin Allah adalah sebaik2 perancang.

korg yg mana dah lama follow blog ini mesti tau kecintaan saya terhadap photography kan . so nah layan blog ini . http://myeyesmymindmysoul.blogspot.com/

Friday, December 13, 2013

Cinta High Class dan Low Class



Assalamualaikum wbt

dear dairy ,

Kehadapan kepada para pembaca saya yang kadang sudi membaca artikel merepek rekaan saya sendiri ini dan kadang memang tak masuk dek akal. hahaha.. tapi apa pun dalam kehidupan dengar lah apa pun yang cuba di sampaikan walaupun ianya dari seorang perompak. see islam tu maha suci lagi indah tidak memilih status walau apa jua pun status kita. okay berbalik kepada topic atau headline di atas. alhamdulillah syukur ke hadrat illahi bila mana kita sentiasa bertaqwa kepada Allah swt rasa diri ini kerdil sangat cinta yang Allah limpahkan pada kita tidak terkira indah dan banyaknya. Allahu ! sesungguhnya baru aku sedar yang dikau sangat dan sentiasa mencintai hamba-hamba Mu ini. masakan tidak cinta , Allah sentiasa mengatur setiap perbuatan kita dengan menurunkan ayat-ayat Al-quran yang berupa peringatan di dunia dan akhirat. Allahu .. terima kasih yang tidak terhingga dengan limpahan kasih sayang mu ini. cuma itulah kadang kita (saya) sendiri kurang nampak dengan cinta-cinta dan kasih sayang Allah ini . dahulu lagilah .. hishh takpe dalam islam apa yang sudah menjadi sejarah hitam lebih elok di tinggalkan dan teruslah melangkah menuju kebahagiaan. dan bukankah setiap Makhluk @ hamba Allah ini di ciptakan di akhirnya untuk bahagia ??

Nak bahagia tanya diri sendiri ...

So dalam pencarian kebahagian yang kekal abadi , banyak juga yang perlu di ambil kira. contohnya pemilihan pasagan hidup yang berlandaskan agama. kuat agamanya lagi kuat bimbingan nya terhadap kamu ke arah tuhan mu. ewah kemain dah banyak bercakap bab jodoh. rasanya baru semalam habis sekolah menengah dan baru semalam lewati zaman ke anak-anakkan . baru semalam saya buat silap dan salah baru semalam rasanya ruginya hidup sebagai seorang remaja yg di didik dalam suasana islam tapi tidak pernah sayangkan islam dan kenal nabi Muhammad saw secara lebih dekat. Allahu ! sesungguhnya manusia ini memang di dalam kerugiaan dalam mencari harta dunia yang tak pernah rasa cukup yang tak pernah rasa banyak walhal itulah yang melalaikan diri kita dalam mengingati tuhan yang satu lagi maha Esa. okay berbalik kepada Cinta Low Class yang membawa maksud, bila mana hati dan jiwa raga kita telah di serahkan seluruhnya kepada dunia. Allahuakhbar bahaya bila mana hati kita dah jatuh cinta dengan keindahan dan kelalain dunia. lupakah kita bahawa rasulullah sentiasa bersederhana dalam kehidupan baginda? tapi islam juga tak mencegah kalau umatnya mahu duduk di dalam zone selesa asalkan mengingati Allah swt jangan jadi pelupa. yelah manusia kan bila Allah dah limpahkan kesenangan lupalah kan kadang. so bercakap mengenai cinta low class. terlalu sangat mencintai kebendaan dunia ni ha.. hmmm kadang saya sendiri takut. kalau bg saya sendiri saya akan bahagikan cinta low class ini kepada dua bahagian di mana pertama cinta kepada kebendaan dan ke duanya cinta yg tidak berlandaskan syarak. sering kali saya memetik hujah-hujahan murobbi kesayangan dalam usrah tautan hati, cinta yg duk asyik dating, meeting bla bla bla last last bunting itu yg bahaya. bila mana seseorang sanggup dan dah berani dekati jalan zina itu yg membahayakan .. tersentuh bila mana ada di dalam hujah-hujah insan yg Allah dtgkan di dalam hidup ku dan rakan-rakan seperjuangan di dalam Usrah Tautan Hati ini bila mana acap kali Ustazah menyentuh bab-bab cinta yg lebih suci di mata Allah. Allahu !! terkesima saya apabila mendengar setiap butir kata yg di ibaratkan seperti mutiara yg keluar dri mulut beliau yg sentiasa dan sampai skrg saya jadikan panduan dan sentiasa ingat *bahawa wanita mawar berduri lebih berharga dan bernilai dari sebuah permata yg harganya berjuta-juta ringgit *

Bagaimana pula untuk menterjemahkan cinta high classs ??
dalam konteks mengenal dan sentiasa dahagakan cinta dr yg Esa kena ada tarbiah dalam diri. kalau dulu saya rasa dengan menjaga solat 5 waktu sudah membantu saya dalam mendekatkan diri kepada Allah swt tetapi ternyata saya lebih silap mentafsir. itu namanya org nk berhijrah tapi tak guna akal panjang sikit. dalam islam ilmu sangat-sangat di tuntut untuk menuntutnya. sedangkan Rasulullah juga di ajar oleh para malaikat dalam wahyu-wahyu Allah. *saya tidak berkemahiran dalam menterjemahkan hadis-hadis sahih dan cerita-cerita Rasulullah saw* doakan in sha Allah satu hari nanti ada kemahiran yg boleh membawa kepada yang lebih baik. dulu saya tak pernah hadiri majlis-majlis ilmu yg berupa usrah dan majlis taalim. ya Allah sombong nya ketika itu saat itu kalau di fikirkan balik. tapi apa pun setiap kejahilan pasti Allah datangkan cahaya yg sentiasa menyinari kehidupan Manusia *hambaNya* dalam erti kata yg lain Hidayah. kalau cinta high class, lebih mencintai Akhirat dan menyerahkan seluruh jiwa dan raganya Kepada Allah swt . sedangkan Rasulullah saw sentiasa dalam bersederhana dalam kehidupan ini kan kita ?? ALLAH .. ALLAH ....ALLAH.. cinta high class juga dapat di definisi kan sebagai cinta Kan Allah lebih dari segalanya. Allahuakhar. selalu mengingati Sang pencipta yg tidak pernah tidur dan lupa. sedangkan kita hamba-Nya kerap lupa akan kewujudan Dia. cinta high class di dalam konteks dan dalam versi pencintaan antara lelaki dan wanita juga boleh di definisikan sebagai , cintakan seorang lelaki mahupun wanita yang mana cinta itu di benarkan dan di terima dan berlandaskan syarak . siapa yang mampu ikut syarak ini memang saya sangat respect. sebagaimana bahan ilmu dan novel islamic yang saya baca dari murobbi saya , ustazah fatimah syarha, cinta high class, dalam novel dia banyak pengajaran dan pembelajaran yg dapat di praktikkan dalam diri dan kehidupan seharian . walaupun baru sekali saya membaca buku beliau dan itu ada buku pertama beliau yg saya baca. Allah sudah membawa 1000 kesan yg mendalam di dalam diri saya inikan kalau di baca semua hasil karya beliau. mahu di hafal semua kata-kata mutiara Beliau.. Allah indahnyalah bila mana Allah aturkan pertemuaan dikala kita sendiri tidak menyangka itu adalah jodoh kita. ya Allah itu dah memang ketentuan Klau ianya sudah tertulis di lul mahfuz. so dalam mencari cinta yg high class. kenali si wanita melalui walinya bukan dengan melamar nya dengan ajakkan dan godaan-godaan romantis dan ketahuilah kalian bahawa syaitan mempunya 1001 macam jalan dan cara untuk menjatuhkan kita ke jalan-jalan zina . Allahuakhbar minta di jauhkan . lelaki jadilah lelaki yg terpuji akhlaknya di julang namanya di sebabkan ketundukkan pandangan kalian terhadap kaum wanita dan kaum hawa jadilah semulia dan se cerdik fatimah binti to'if di pinang oleh muawiyah bin abi suffian dan juga abu jaha. apa yg fatimah binti to'if buat sangat rasional di mana beliau pergi mencari info atau tentang peribadi muawiyah dan abu jaha melalui orang yg paling kenal mereka.. okay berbalik kepada topic kita , kenapa perempuan perlu bijak ? bijak memilih adalah lambang dan permulaan dalam membina institusi kekeluargaan yg berlandaskan tuntunan islam. dalam ini hal juga penting kaum hawa memainkan peranan sebagai mawar berduri jgn terlalu menyerah dan murah untuk tatapan kaum lelaki yg bukan dan tidak berhak sama sekali melihat kecantikkannya. so apa pun itu semua bermulanya dari pada tarbiah yg berterusan di dalam diri kita.

apa pun artikel peribadi saya ini akan di sambung lagi. di lain hari In Sha Allah.

Walau apa pun yg berlaku dan apa yang boleh di tafsirkan semua jawapan terletak di tangan kita sama ada mahu memilih Cinta Yang High Class mahupun memilih Cinta Low Class dalam melayari bahtera kehidupan. jum sama-sama tarbiah diri kita. In Sha Allah moga di beri taufik dan hidayah daripada Allah swt..

ameeennnn..


Thursday, December 12, 2013

TEMPAT PRACTICLE

Assalamualaikum w.b.t

Dear dairy,

Allahuakhbar! alhamdulillah syukur ke hadrat illahi kerana Allah permudahkan usaha dan setiap kerja dalam kerja sehariaannya. alhamdulillah. okay .. nak cerita sikit pasal tempat practical nak cite kalau nk sikt memang panjang sebab iyalah hahaha dari sem 1-5 tak sangka sampai ke tahap ini dah kejayaan yang dah berjaya saya tempoh sebab dulu sangat tak sangka bole habiskan diploma dalam bidang and course yang memang tak terfikir. itulah org cakap manusia hanya merancang Allah SWT yg menentukannya. tempat practical yang sangat-sangat di tunggu memang di tunggu sangat . okay .. di sebalik nk membebel okay lah jum kembali menerjah kepada topic asal. okay sebenarnya memang banyak sangat apply kat company yg dari kecik-kecik and ke company yang besar-besar. alhamdulillah doa, usaha, tawakal. so itu yang di ajar bila mana kita sebagai seorang islam ini yang kena practickan dalam kehidupan seharian kita.

Ada jugak kawan-kawan yang mana memang dah nak putus asa pasal semua benda ni tapi tulah saya meamng bantu mana yang bole di bantu sebab itu kan kawan-kawan mana tau satu hari ini kita senang mana tau nanti di kemudian hari Allah jadikan kita susah entah di hari itu mereka yg Allah hadirkan dalam menyelesaikan dan tolong kita kan ?? ok dah habis bebel pasal part tu. ok saya ada apply risda, mpaj , tv alhijrah. alhamdulillah kerana saya memang dapat feedback yang positive . alhamdulillah . mpaj, tv alhijrah tp apa pun yang perlu di pilih hanyalah 1. so saya dengan bebesar hati memang terus berharap dengan risda. and sebab itulah yg bagus dan ada jugak dengar daripada senior-senior yang mana di risda job rotation dia kasi kat students memang bagus and cara dia train students memang sangat bagus.alhamdulillah sebab dapat risda walaupun result takde la power mana pun hahaha .. *malu nak khabar kita nya reslut* tapi orang cakap kalau dah rezekikan ?? memang itulah yang telah di tulis Allah . and kita ni sebagai hamba-Nya kenalah berusaha .


Fadhilat kebaikkan dan kelebihan bersolat Malam *Tahajjud*

Fadhilat kebaikan dan keistimewaan solat malam.

Solat malam atau Solat Tahajud adalah satu peluang keemasan ditawarkan kepada manusia untuk mengeratkan perhubungan kita dengan Allah.
Kesusahan hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, tetapi bagi mereka yang biasa, ia menjadi satu kenikmatan pula. Malah, bagi yang dapat menghayatinya mereka akan berasa kerugian besar jika tertinggal daripada mengerjakan solat berkenaan.
Pada sepertiga malam pintu langit terbuka luas menerima taubat hamba-Nya. Malaikat membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti untuk membakar tubuh manusia di akhirat nanti.
Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan akan membangunkan isterinya manakala kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Allah s.w.t sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan membangunkan suaminya manakala jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis riwayat Abu Daud)
Amalan solat malam bukan hanya diamalkan Nabi Muhammad s.a.w, malah ia diamalkan umat nabi sebelumnya. Ini bererti perintah mengerjakan solat tahajud bukanlah dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w semata-mata.
Saidina Umar al-Khattab menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata: “Sesiapa mengerjakan solat malam (tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. Kurniaan di dunia ialah:-
* Jauh daripada segala penyakit
* Lahir kesan taqwa pada wajahnya
* Dikasihi sekelian mukmin dan seluruh manusia
* Percakapannya mengandungi hikmah (kebijaksanaan)
* Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati)
Sementara empat perkara di akhirat ialah:-
* Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
* Dipermudahkan hisab
* Cepat melalui sirat al-Mustaqim seperti kilat
* Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.”
Solat malam adalah solat yang penting antara solat-solat sunat yang lain. Rasulullah S.A.W pernah ditanya, “Solat apakah yang paling utama selepas solat lima waktu?” Beliau menjawab dengan tegas, “Solat malam!” (Hadis Riwayat Muslim).
Beberapa keutamaan yang diperoleh oleh para pengamal solat malam adalah seperti berikut:
1. Tercatat sebagai orang yang baik dan berhak mendapat anugerah rahmatnya (Surah adz-Dzariyat ayat 15 hingga 18).
2. Mendapat penyempurnaan di atas kekurangan dalam ibadat wajibnya, hingga dapat menempati darjat yang terpuji (Surah al-Israk ayat 79).
3. Mendapat pujian daripada Allah (Surah al-Furqan ayat 63 hingga 64).
4. Dilihat sebagai orang yang beriman (Surah as-Sajadah ayat 16).
5. Darjatnya dibezakan dengan orang yang malas (Surah az-Zumar ayat 9).
Beberapa petikan hadis berikut menyebut beberapa fadilat dan keindahan lain solat malam. Antaranya adalah hadis daripada Abdullah bin Amr bin Al-‘Ash yang berbunyi, Rasulullah S.A.W berkata kepadaku, “Abdullah, jangan jadi seperti polan yang pernah mendirikan solat malam kemudian meninggalkannya,” (Hadis Riwayat Bukhari-Muslim).
Salman al-Farisi menceritakan, Rasulullah S.A.W berkata, “Kerjakanlah solat malam, kerana itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, jalan mendekatkan diri kepada Tuhan, penebus kesalahan, pencegah dosa, serta penghindar penyakit.”
Salim bin Abdullah bin Umar bercerita kepada Hafshah, isteri Rasulullah S.A.W, “Ketika Rasulullah S.A.W masih hidup, biasanya apabila seseorang bermimpi, dia menceritakan mimpinya itu kepada Rasulullah S.A.W. Saya berharap mendapat mimpi supaya dapat menceritakannya kepada beliau. Semasa masih muda, biasanya saya tidur di masjid. Suatu ketika, saya bermimpi seakan-akan dua malaikat memegang dan membawaku ke neraka yang dibina seperti perigi dan memiliki tanduk. Di dalam perigi itu ada beberapa orang yang saya kenal. Saya lalu berkata, “Saya berlindung kepada Allah dari neraka.” Saya bertemu dengan malaikat lain yang berkata padaku, “Jangan takut.” Mimpi ini disampaikan oleh Hafshah kepada Rasulullah S.A.W, dan beliau berkata, “Sebaik-baik lelaki adalah Abdullah ketika mahu solat malam.” Selepas itu, dia hanya tidur sebentar sahaja di malam hari.
Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Syaitan mengikat tengkuk kamu yang tidur dengan tiga ikatan. Syaitan menepuk pada setiap ikatan, ‘Bagimu malam yang panjang, maka tidurlah.’ Apabila kamu bangun dan berzikir mengingat Allah, maka terbukalah satu ikatan. Apabila kamu berwuduk, terbuka satu lagi ikatan. Apabila kamu solat, terbukalah satu ikatan lagi. Maka di pagi hari, kamu segar dan bersemangat. Sekiranya tidak, di pagi hari tentu kamu berasa lesu dan malas.”
Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Tuhan kita turun setiap malam ke langit dunia pada sepertiga malam terakhir, dan menyatakan, ‘Siapa yang berdoa kepadaku, pasti aku kabulkan. Sesiapa yang memohon kepadaku, pasti aku beri, dan sesiapa yang memohon ampun kepadaku, pasti aku ampuni.’” (Hadis Riwayat Al-Jama’ah).
‘Amr bin Al-‘Ash meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Sedekat-dekat hamba kepada Allah adalah pada tengah malam yang terakhir. Apabila kamu dapat menyertai golongan orang yang berzikir mengingat Allah pada saat itu, maka lakukanlah.” (Hadis Riwayat Al-Hakim).
Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Apabila seseorang membangunkan isterinya pada waktu malam, lalu kedua-duanya solat dua rakaat, maka mereka tercatat dalam golongan orang yang selalu berzikir.” (Hadis Riwayat Abu Daud).
Wassalam.
Artikel adalah sumbangan dari : Saudara Rosli Hanip

Tuesday, December 10, 2013

Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi

Assalamualaikum w.b.t

dear dairy .. rasanya mcm nak cerita benda yang berfaedah sikit hari ini sebab blog yang saya bina ini memang bercita-cita sangat boleh jadi bahan rujukkan untuk semua yang nak belajar pasal ilmu keduniaan. hhahahah kehidupan kadang tak memerlukan pelajaran hanya di praktikkan sudah mencukupi pakai comman sense la korg .. okay di sini tokoh yg aku kagumi dan terima kasih yang tidak terhingga buat murrabi yg di kasihi Ustazah Fatimah syarha yg banyak menyebut nama ulamak dan tokoh kebesaraan ini. semoga penyampaian ilmu beliau dapat menyebarkan bahagia dan mudah-mudahan Allah yg mampu membalas dengan balasan yg baik buat mereka-mereka yg berjihad ke jalan Allah swt. in sha Allah <3 p="">





NAMA : Prof. Dr. Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi  (Bahasa Arabيوسف عبدالله القرضاوي‎) 

LATAR BELAKANG

  •  Adalah seorang cendekiawan Islam dari Mesir yang terkenal.
  •  Beliau merupakan ketua Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah (European Council for Fatwa and Research
  • Presiden Persatuan Ilmuwan Islam Antarabangsa (International Association of Muslims Scholars).
  • Beliau adalah Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia dan dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Peringkat Antarabangsa sempena sambutan Maal Hijrah 1431/2009 Malaysia.

CORETAN HIDUP NYA : 

  • Syeikh al-Qaradawi dilahirkan di Mesir pada tahun 1926.
  • Beliau mengaji al-Quran ketika beliau berusia kurang 10 tahun. 
  • Beliau menyertai Institusi al-Azhar pada peringkatan sekolah rendah dan menengah. Kemudian, beliau memasuki Fakulti Teologi dan memperolehi Sijil 'Aliyya (bersamaan dengan ijazah BA sekarang ini) pada sekitar tahun 1952-53. 
  • Beliau juga memperolehi Ijazah Pengajaran daripada Fakulti Bahasa Arab pada tahun 1954.

  • Pada tahun 1960, beliau memperolehi Kajian Saringan Tinggi yang bersamaan dengan ijazah MA daripada Bahagian Sains al-Quran dan Hadis di Fakulti Teologi. 
  • Pada tahun 1973, beliau memperolehi ijazah PhD dengan hujahnya mengenai Az-Zakah fi Hal al-Mushlikat al-Ijtima'iyya (Zakat dan Pengaruhnya dalam Penyelesaian Masalah Sosial).

KERJAYA 

  • Beliau menjawat jawatan sebagai seorang khatib, guru dan penulis di al-Awqaf dan al-Azhar. 
  • Beliau telah menerbitkan lebih 100 buah buku yang menyentuh pelbagai aspek kehidupan Islam, kesusasteraan dan puisi. 
  • Antaranya bukunya yang terkenal ialah Halal dan Haram di dalam Islam dan Keutamaan Gerakan Islam pada Fasa Akan Datang.
  • Banyak ilmuwan menyifatkan beliau sebagai seorang mujtahid pada Era Moden.
  •  Beliau aktif dalam bidang dakwah dan Gerakan Islam untuk tempoh lebih daripada separuh abad.
  •  Yusuf sangat terpengaruh dengan pemikiran Imam al-GhazaliIbn Taimiyyah dan Ibn Qayyim. Dalam kebanyakan tulisannya, beliau sering mengambil pendapat tiga tokoh ini.



COPY PASTE jew kat sini try la baca kalau nk kaji lebih banyak lgi 

BIG BAD WOLF BOOK SALE

Assalamualaikum w.b.t

dear dairy ,

Alhamdulillah di kesempatan ini dapat jugak nak mai and jejakkan kaki kat big bad wolf book sale. alhamdulillah dengan keizinan Allah . malam tu lepas majlis taalim tak terniat pun nak pi tapi kak yana beria ajak teman katanya sebab takde orang teman dia, so aku mesti lah yes sebab pencinta buku. tapi tu ah kadang malas membaca tu datang sabar jap memang satu buku pun aku tak baca. hahaha malam tu bukan la nak malam sangat tapi dah siang dah pun hahahah lewat malam atau lebih tepat dengan awal pagi hahaha dalam pukul 4 am mcm tu kitaorg dah ada kat sana . hahaha memilih buku sabar jap sampai ke pukul 8 lebih keluar dari sana. hahaha tak ke gila buku tuh namanya. hahaha so hasil tangkap untuk hari pertama adalah hanya 2 buah buku yg mana aku dah malas gila nak pilih sebab ngantuk. hahahha apa pun alhamdulillah dapat jugak bahan ilmiah yg boleh isi kekosongan kalau tgh sunyi and dahagakan ilmukan ?

BALIK TU TERUS TIDOR TAK SEDARKAN DIRI *********************

Hari kedua memang saje nak ajak mia and iffa biar dia gila sikit. mia kawan baik aku. kecenderungan dia terhadap buku memang susah sikit sebab dia bukan jenis minat membaca. kalau iffa tak payah cakap novel english dah banyak dah yg dia dah khatam . chicken soup aku ingat lagi buku fav dia. bgs tau buku tu banyak beri motivation. hahaha hari kedua ni keluar rumah pda pukul 2.30 dan selamat hantar semua dia pukul 6.50 mcm tu sebab aku tepat sampai rumah pukul 7.15am. hahaha balik tu terus g menepek jap tidur rumah kak tiah sebab dah share kete ni hahaha so after pakai kenalah hantar balik kereta kat umah tuan dia. hahaha

so apa pun just nk beri tahulah bgs lah kalau sale2 yg sedemikian rupa yg di buat sebab kan yelah sekali gus memang dapat memupuk minat pembaca. bukan apa kadang buku pun mahal so kadang tu yang membuat terbantut sikit nak beli tu jenis manusia yang suka fikir dua kali kalau nak kuarkan duit ke jalan ilmu kalau jenis mcm aku .. hish memang nak beli tu la tpi duit tu selalu jew kering jenis aku kalau ada duit memang terus borong banyak2. hihihih..

so nah tatapan kasi jealous sikit kat uols yg tak leh gi tuh. hahaha


Friday, November 29, 2013

cinta

Assalamualaikum wbt,

Dear dairy ,

Tipu cakap kalau tak pernah bercinta ?? hahahaha. semua orang yang duduknya di muka bumi ini pernah bercinta .. kenapa lah ek nak cerita pasal cinta cinton ni ek? hahaha saje jew sebab nak uji and usha sikit tahap kecintaan saya kepada Allah swt dan Rasulullah saw junjungan jiwa ini . Ya Allah lillahi walaupun tidak berapa menggunung ilmu yg saya cari dan kuasai ini tapi semakin saya belajar tentang islam walaupun sedikit dia punya blessing yg Allah swt turunkan dalam diri dan hati saya MasyaAllah tak dapat saya gambarkan dengan kata-kata.. sesungguhnya memang sangat lah best kalau di antara kita yang berusaha untuk mendekatkan diri pada Allah swt. kenapa ? sebab Itu tanda hidayah Allah dah berikan untuk kita.. jangan sesekali sia-siakan . kadang saya pun manusia yang mana banyak benda jugak kadang terlepas pandang and kadang tertinggal tapi apa yang saya dapat ungkapkan . secantik cantik dan seteguh iman yg kukuh adalah ibadahnya yang bersedikit tapi keikhlasan memang betul2 rasa. Allahu !! saya kadang nak menangis meraung kadang baca ayat-ayat suci Allah . dan dari andaian saya org yg mengkaji Al-Quran memang ilmu pengetahuan dia sangat sangat hebat. dialah doctor, dialah ahli sejarahwan , dialah ahli mathematic , dialah engenieer. nampak tak kat situ?? kalau saya sendiri yg mula rasa dah mcm rugi kalau kita tak kaji and baca dengan penuh makna Al-Quran ini ruginya dah teramat-amatlah rugi.

Tak malu kalau saya nak ngaku saya tak pandai nak baca Quran tapi saya akan berusaha nk masuk class-class ngaji yg ada dan saya berusaha hafal surah-surah yag di bawa dan paling senang nk hafal. senang jew dalam hidup kalau rasa cinta tu meluak2 tak payah suruh pun akan memang buat kan ?? so saya berusaha untuk hafal surah-surah yg susah and tak pernah saya dgr sebelum ini. ya Allah bila kita dah makin mendalami Quran rasa tak nak lepas Quran memang ada. rasa kehulu ke hilir memang akan bawa dah mcm handphone and paling mudah kalau mana kita gunakan tafsir time baca ce try memang meleleh air mata kalau baca surah2 yg mana tempias kat kita sendiri kan .. ya Allah saya pernah dgr seorang hamba Allah ni menangis teresak-esak membaca Ayat Al-Quran tapi saya pulak yg blur tak ingat dia baca ayat apa n surah apa. hish .. bila dah malas time kecik-kecik nak stdy pasal quran ha nilah padahnya skrg.. bayangkan betapa malunya kalau org suruh baca. bacaan saya memang bukan merangkah dah meniarap dah . T_T semoga Allah permudahkan niat saya ini. dah saya selalu pegang kata-kata nouman ali khan Nabi Muhammad saw belajar membaca Al-quran selama 23 tahun . jgn terburu-buru asalkan kita mencuba dan melatih diri. hmmm. saya harap di beri kekuatan seteguh Rasulullah saw .. rindunya.. wahai rasulullah ..

Friday, November 22, 2013

AHMAD AMMAR

Assalamualaikum wbt ,

Dear dairy,




kebelakangan nama pemuda ini menjadi siualan di bibir rakyat Malaysia dan di tempat arwah melanjutkan pelajaran beliau. Allahuakhbar. sungguh indah ciptaan dan jalan untuk dia bertemu Mu ya Allah. aku kagum saat melihat video saat terakhir beliau. ramai org sayang dan kasihkan dia. Allahuakhbar! menakjubkan . apa yg dapat kita teladani ialah. walaupun di usia muda dia berjuang berdakwah dan saya sangat bangga dengan beliau walaupun umur sebaya saya tpi , sudah menganggotai misi kemanusian untuk saudara-saudara islam .. Allahuakhbar. saya hanya mampu takbir kerana dia adalah kesayangan Allah . moga pemergiaan beliau sentiasa menjadi teladan buat saya dan kita bersama ..


kisah perpisahan . Beliau digelar oleh sahabat-sahabatnya sebagai “Syahid yang tertangguh”. Ahmad Ammar Ahmad Azam telah pergi menemui Tuhannya pada usia 20 tahun di dalam kemalangan jalan raya lima hari yang lalu di Istanbul, Turki. Beliau memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Turki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya. Sememangnya beliau dilahirkan di dalam keluarga yang mementingkan ilmu, ibadah, dakwah dan pengorbanan. Ayahandanya Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman, mantan Presiden Abim sudah tidak asing lagi bagi para pendakwah dan gerakan Islam di Malaysia. Ahmad Ammar satu-satunya anak lelaki kepada pasangan Tn. Hj Ahmad Azam Abdul Rahman dan Puan Nur Azlina Aziz. Sungguh bagi remaja semuda Ammar, untuk mendengar alunan Quran sebagai halwa telinga mungkin menjadi pilihan yang terakhir sekali. Namun tidak untuk Ammar. Beliau dikhabarkan keluar rumah setelah membaca al-Quran dalam tempoh yang panjang. Malah pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Misi ke Syria begitu menyayat hati, seolah-olah Ammar tertinggal hatinya di Syria. Meskipun letupan demi letupan meletus di kiri dan kanan malah terlalu hampir dengan hospital tempat penginapan mereka, namun Ammar teguh tidak gentar ingin terus membantu Syria. Allahu Akbar! Sejak pulang dari Syria itulah sahabat-sahabat menggelarnya “Syahid yang Tertangguh”


. Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik. Ribuan manusia memenuhi Masjid Abu Ayyub al-Ansari, malah dimakamkan berhampiran sahabat agung Rasulullah saw iaitu Abu Ayyub al-Ansari yang berjihad untuk membebaskan Konstantinopel dahulu. Seorang sahabat menulis, Ammar adalah “Muhajir” dan menjadi tetamu kepada Abu Ayyub al-Ansari. Subhanallah indahnya “tawafuk” yang disusun Allah dan bukan kebetulan. Sekiranya kita masih mengingati sejarah hijrah Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah, bukankah Baginda Rasulullah s.a.w menjadi tetamu di rumah Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari? Bukankah unta baginda s.a.w dengan hidayah Allah telah memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari tidak yang lain? Secara simboliknya Ahmad Ammar Ahmad Azzam berhijrah menuntut ilmu dari Malaysia ke Turki seperti hijrahnya Baginda s.a.w dari Makkah ke Madinah. Taqdir Allah menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah s.a.w di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di permakaman Eyup, Turki.


Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan.Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’: “…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudia ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” Subhanallah, pada pagi kejadian, Ammar keluar menuju rumah pelajar-pelajar baru dari Asia Tenggara dengan semangat untuk berkongsi ilmu dan bermuzakarah Rasail Nur karangan Imam Bediuzzaman Said Nursi. Malah catatan terakhirnya dan di masukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi: “Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun… Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.” Namun seperti yang dicatatkan ayahandanya Tn. Hj. Azam beliau sempat melintasi jalan, namun kehilangan imbangan badan dan terjatuh lalu dirempuh sebuah ambulan. Beliau pergi pada usia 20 tahun, penuntut tahun dua Universiti Marmara. Beliau amat rindukan syahid. Rupa-rupanya Ahmad Ammar ini telah pun menyaksikan bidadarinya sehingga beliau tidak lagi menoleh ke kiri atau ke kanan dalam mengejar cita-citanya. Beliau terus berkhidmat untuk berdakwah dan tekun beramal sehingga pada tarikh itu berakhirlah tugasan beliau di bumi yang fana ini. Alhamdulillah kerana Allah dengan kasih sayang-Nya masih memelihara agama ini dengan adanya remaja-remaja seumpama Ammar. Masya Allah Tabarakallah!
 Al-Fatihah 

Tuesday, November 19, 2013

BYE !


Last paper dah . Hishhh esk jawab duduk lelama dalam exam hall nnti rindu! Hihih jumpa tahun depan bulan 10 in sha Allah 
******************************************************************************
Di kesempatan ini *aku* mohon maaf buat member2 college, rakan2 class yg sentiasa nk buat aku gelak terkekek sampai nk guling2. Hahaha dr semester 1-5 , dari aku jatuh penah repeat paper semester 2. Smpai lah aku bgn pandang and duduk dlm keadaan selesa dgn korg. Halalkan ilmu apa yg terlebih terambil. Maafkan segala kesalahan, kekurangan, dan kadang gua teremotional dgn kawan2 class. Hihih. Apa pun KPTM banyak ajar gua lebih berpandangan ke hadapan. Move on, dan paling penting rasa mcm hidup lagi best and terjamin bila dr hari pertama aku amik cos human resource ni. Biar impian dulu terkubur. Aku kecewa sampai jual camera bila mana masa itu aku takde support moral dr org yg paling rapat dalam hidup aku. Tp bila dah lama2 aku rasa hr ni mcm bg benda paling best dlm hidup. So moral of the story da nak habis belajar and tak semestinya apa yg kita rancang akan berlaku

assalamualaikum wbt

Friday, November 15, 2013

CERPEN SAAT SEDIH

Assalamualaikum wbt.

dear dairy , ini imaginasi saya saat sedih. saat memang benar-benar dahagakan kasih sayang. saya tulis cerpen ini pada 29 dec 2011. terperam lama di note facebook. baru nak keluarkan


CERPEN SAAT SEDIH

Langkah di atur perlahan , lemah tak bermaya , kenapa begitu hebat kau menghukum ku ya allah , Umairah mengetap bibirnya menyeka air matanya . langkah begitu lemah sehingga dia terduduk menyembah lantai. YA Allah , jika ini lah balasan atas dosa-dosa ku aku terima . sekelip mata aku hilang segala-galanya . 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Umairah hanya menghabiskan masanya untuk merenung segala apa yang telah terjadi sebentar tadi . memang irfan hanya seorang sahabat tetapi bagi irfan tetapi tidak bagi Umairah . Umairah sesekali melirik kepada kad undangan perkahwinan Ifran . perbezaan antara mereka memang jauh berbeza. Umairah masih menuntut di ipts dan masih bertungkus lumus untuk menghabiskan diplomanya pada tahun ini. dan dia akan melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah kelak. kekuatan dan segala impiannya sentiasa di dorong oleh irfan , rakan kenalananya di laman sosial. permulaan perkenalan mereka hanya dengan bersembang di laman social itu. ikatan persahabatan mereka akhirnya di mereka mengambil keputusan untuk berjumpa di antara satu sama lain. Umairah memang sentiasa mengharapkan detik itu. tetapi jika mereka merancang untuk bertemu ada sahaja perkara yang datang menduga dan biasanya Umairah yang sentiasa di hempit dugaan itu. "hish , macam-macam benda nak jadi kalau time-time aku nak jumpa dia!" keluh hati umairah . kali pertamanya perjumpaanya di batalkan oleh umairah kerana kejadiaan yang tak diingini. Umairah kehilangan pursenya ketika dia dalam perjalanan untuk bertemu dengan irfan . irfan , macam biasa sentiasa bertenang dengan jawapan umairah . perjumpaan kali ke dua di rancang sendiri oleh irfan, tanpa rasa putus asa ifran sentiasa mencari peluang untuk berjumpa dengan umairah . kali keduanya juga gagal. umairah gagal untuk ke sana. ifran sentiasa tenang dengan jawapan umairah . kali ketiganya , ifran juga yang mengatur pertemuan mereka. kali ini umairah gagahkan juga untuk menepati janjinya . pertemuan mereka di habiskan dengan perbualan yang sentiasa mereka bincangkan ketika di laman sosial. sesekali terurai ketawa umairah sambil mendengar cerita lucu ifran. mereka sentiasa begini , macam biasa seperti berbual dan bersembang di laman sosial. umairah lebih selesa menceritakan apa yang dia rasa kepada ifran. mungkin kerana ifran seorang pemuda yang matang dan sentiasa memberi respon yang baik untuk umairah. 

Hancur sudah harapan Umairah kini. persahabatan bukan bererti kita miliki dia selamanya. Umairah tidak pernah meluahkan apa yang dia rasa terhadap ifran semenjak mereka berkawan. ketenangan dia, sikap tangunggjawab dia, budi pekertinya , teguhnya imannya itu yang membuatkan umairah sentiasa mengharapkan dia adalah jodohnya. setiap hari Umairah menulis di dairynya kata-kata semangat ifran kadang dia tersentuh dengan kata-kata ifran . ifran lelaki yang boleh membuat umairah menangisi dan memperkuatkan iman dan ibadahnya kepada Allah . ifran sumber inspirasi Umairah. bukan sahaja dari segi akhlak, malah dari segi imannya dan juga kepandaiannya . 

"Mungkin ini takdir yang mana sudah tertulis di luh mahfuz, aku dan engkau memang takkan bersama. biarlah aku sentiasa disini menanti apa yang tak pernah ada untuk aku"  itulah coretan Umairah untuk dairi nya pada hari ini . di mana hari itu adalah hari yang membahagiakan untuk ifran . Umairah menutup dairinya. " jika benar ini yang kau maksudkan aku terima ya allah. " Hari itu kesihatan Umairah tidak mengizikan untuk dia menghadiri majlis ifran. maka niatnya untuk menghadiri majlis pernikahan ifran dan pasangannya terpaksa di batalkan . 

Thursday, November 14, 2013

Kadang kita kurang hargai seseorang kalau dah depan mata


Assalamualaikum wbt

dear dairy

kadang kita kurang nak hargai seseorang kalau dia depan mata kita. ??

apa pandangan kalian ??

MEMANG pun ! apa yang terjadi di dalam kehidupan saya selama ni saya selalu akhiri dengan kesudahan yang agak sedih dan menyerah. biar kita nampak lemah saat menyerah jangan lemah di kemudian hari. ada jugak para-para pembaca blog saya tanya. awak tak pernah bercinta dengan mana-mana manusia ke? Allahuakhbar! siapa kata tak pernah .. ? hihihih pernah dan banyak pengalaman membuatkan saya lebih mengenali cinta Allah yang hakiki dan kekal ini. hahaha kalau nak imbau balik kenangan lama memang agak menyedihkan sebab kedua-dua cinta manusia yang saya anggap bole membawa pengakhiran kepada ijab kabul semua sia-sia belaka. bukan saya nak cakap semua lelaki sama. cuma hamba Allah (lelaki) yang tidak kukuh imannya yang akan mempersiakan perempuan dan hatinya. saya faham kadang perempuan kalau dah terlalu sayang mcm-mcm benda tak fikir dah kalau orang cakap pasal lelaki tu . tak kesahlah dia apa ke apa ke. hahaha tu saya pun dulu mcm tu. tapi bila dah banyak kali kena kecewakan rasanya tak layak si lelaki ini saya miliki dan dia miliki jiwa dan raga saya. saya nak cari lelaki bakal zauj yang sentiasa membawa dan membimbing saya ke arah Allah swt ke jalan yang diredhai Ilahi. bukan setakat handsome di muka imannya tidak handsome seperti mukanya. Allahuakhbar minta di jauhkan .

****SUSAH****

memang susah bila kita dah sayang seseorang tu then dia buat kita sakit hati dan setiap kali itulah segala juraian air mata membasahi pipi saya . air mata sentiasa menemani. saat itu memang dah tak fikir apa-apa dah yang di fikirkan soalan hati dan perasaan. mana nak bawa hati ini, mana nak diluahkan perasaan cinta ini kepada simpolan dan simpolan. arghhhhhhh!! malunya kalau nak ingat balik sebab saya malu dengan diri saya sendiri. malu sebab lebih memilih cinta yang hina ke jalan maksiat hati ! kenapa saya tak pernah nampak dulu cinta Allah lebih  murni dari cinta manusia yag hanya pandai memberi kata-kata yang boleh di kategorikan sweet like candy licious (kedai gula-gula kat klcc tu ) ! cinta Allah ni tak pernah buat hambaNya menangis keresahan dan kesedihan ke araha negative. sentiasa positvitie sedang cinta manusia yang sentiasa di nodai jiwa dan hati perasaan dengan perasaan rindu, cemburu , sakit hati, bla bla bla . apa pun yang terjadi itu semua dah lepas fasal dalam kehidupan saya. saya dah pandai menilai buruk baiknya cinta manusia ni. lepas dengan kejadian dan kehadirian 2 lelaki yang sangat memberi makna dalam hidup saya . saya tekad untuk berdiri dan teguhkan cinta saya ke hadrat ilahi. dulu selalu terbayang saat diri yang hina ni memohon kecintaan manusia PadaNya sedangkan tak pernah terlintas di hati nak doa mcm ni *Ya Allah jauhkan lah dia, lenyapkan lah dia di dalam fikiran dan kehidupan aku kalau dia hadir untuk melalaikan aku untuk mengingati mu dan mencintaimu sepenuh jiwa dan raga ku * memang tak pernah nak doa mcm tu pun sebab kerana perkataan cinta dan sayang yang di semai untuk manusia-manusia yang tak pandai hargainya. Apa pun kehadiran mereka membawa seribu satu kematangan dan pengalaman yang dapat saya pelajari. walaupun mereka tak hargai saya sebagai seorang wanita yang mana mereka sanggup sakiti hati dan perasaan saya. takpe saya sentiasa doa kan yang terbaik untuk mereka. ! saat ini yang lelaki pertama sudah pun mencapai cita-citanya dalam bidang yang dia minati iaitu, photography . nama semakin meningkat naik. alhamdulillah berkat usaha mu wahai sahabat ! aku hanya titipkan sekeping doa dari tulusnya hati ini. lelaki ke dua yang mana memang berjaya saat aku kenal dia dahulu lagi pun . tapi aku masih stalk dia di laman-laman sesawang dia dan apa yang dapat aku rumuskan , aku tau kau mencari wanita sempurna menurut islam , cantik di mata mu, indah di mata nafsu mu dan paling penting kaya harta nya. aku tak mampu tergolong di kalangan itu jadi sampai harini aku tahu kau masih mencari-cari teman hidup yang biasa sempurnakan hidup mu. aku disini berdoa kepada sang Pencipta , yang maha Esa lagi maha pendengar moga kau di kurniakan segala-galanya dalam apa jua yang mu hajati.

AKU ??

aku menanti dan sentiasa yakin Allah telah menuliskan jodoh untuk ku yang mana Dia lebih mengetahui jalan hidup ku yang mana baik dan buruk. akan ku serahkan bulat-bulat pada Mu Ooh tuhan !

Tempat practical



Assalamualaikum wbt

dear dairy 

hmmmmmmmmmm... bersyukur ke hadrat ilahi sebab Allah dengan doa di setiap solat ku ini. hihih alhamdulillah di permudahkan urusan. betul kata rasulullah saw jika kau yakin dalam setiap perkerjaan mu kerana Allah Taala in sha Allah Allah sentiasa bersama mu sedekat mana pun mungkin. ya Allah bersyukur kerana di limpahi rahmat yang tidak terhingga nikmatnya ini ! okay sebelum nak mengarut macam-macam baiklah saya teruskan penceritaan pasal berita gembira ni. korang mesti da baca entri lepas yang saya dah masuk semester ke lima dalam erti kata yang lain dalam tahun akhir di University Kolej Poly Tech mara kuala lumpur. ! alhamdulillah .. tak sangka da nak habis da saya stdy dekat sini. susah senang lelah penat semua dah rasa mcm mana stdy diploma hahahha !! 

INDUSTRIAL TRAINING 

banyak jugak tempat yang saya apply termasuklah media prima TV3, TV ALHIJRAH, risda , technip (company oil n gas ) masalahnya saya punya pointer tak macam budak-budak dekan yang pandai lagi bijak sana . hihihih tapi orang kata kalau kita try tak salahkan kalau dah rezeki and Allah izikan rezeki kita kat situ memang akan terjadilah kan ! hihihih. apa pun skrg ni saya focus pada yang satu nak cerita sikit pasal apply kat mpaj tu. hahaha apply sehari jew alhamdulillah dapat feedback ! saya akan sentiasa appriciate dengan kerjasama yang orang-orang pernah bg kerjasama dengan saya .. see Allah bagi kesenangan kalau kita sentiasa berdoa dengan Allah ! ya Allah thanks sesangat !! 

okay dah sebulan hantar application ke tv alhijrah, risda and alhamdulillah saya dapat risda ! ya Allah ni lagi yang di tunggu-tunggu sebab kan risda memang sangat bagus dari segi job rotation. banyak jugak senior cakap yang bagus sesangat kalau dapat practical kat risda ! hihihihi rasa sangat bahagia sebab Allah dengar doa saya selama ini. terima kasih ya Allah atas setiap nikmat yang telah engkau kurniakan . eh okay la sampai sini jew cerita nak share kalau nak share bebanyak memang tak cukup berpage-page nak taip tapi kan sangat rasa mcm Allah sangat sedih sebab dah nak tinggalkan zaman diploma . hmmm.. hish memang sedihlah !! sebab tinggalkan kawan-kawan . apa pun selamat maju saya ucapkan kepada semua kawan-kawan yang pernah duduk setable stdy makan bla bla bla hahaha.. okay bebel da. 

Wednesday, November 13, 2013

Banyak benda bermain di fikiran

Assalamualaikum wbt,

Dear dairy

Kehidupan tak bermakna kalau kita selalu sangat duk fikir pasal keindah di dunia . hmmm.. ya Allah aku tak mampu beristiqamah kepada mu . aku tak mampu laksanakan apa jua kehendakmu. kadang aku alpa lupa. sebenarnya aku tersedar dari khayalan dunia lepas baca blog adik yasmin. ya Allah kau cucurilah rohNya di kalangan orang-orang yang beriman. aku sedekahkan al fatihah buat mu wahai saudara islam ku. hanya ini yang termampu buat aku menjenguk kisah hidup mu. seorang gadis periang ceria. banyak kisah-kisah hidupnya di muat turun di laman sesawangNya seperti blog, twitter dan instagram. bangga di mana umur beliau baru 17 tahun tapi dia boleh dan berupaya menulis blog yang sangat aku rasa rindu dengan zaman sekolah aku dulu. dia berasal dari langkawi mati akibat accident motor bersama rakan-rakan Beliau. saat melihat gambar beliau rasa mcm ya ALLAH indahnya ciptaan Mu ! kenapa kau ambil dia lebih awal. tapi apa pun semua apa yang telah tertulis oleh Allah hanya Dia yang lebih mengetahui. walaupun baru hari ini saya mengenali diri arwah dengan tulisan-tulisan di blog beliau. tpi seakan-akan tulis di blog beliau sangat hidup dan rasa seperti dia yang menulis entrynya kembali. ya Allah sungguh indah dan kuatnya impak hamba Allah ini.

moral yang saya dapat dari adik yasmin ini blog arwah yang di kendalikan oleh ibu beliau ajal maut ketentuan Ilahi dan sesungguhnya kematian itu memang tak kenal umur, pangkat dan darjat. siapa kita ? itu semua bukan yang akan membawa dan menjadi asset kita di hari akhirat kelak. Allahuarabbi . masih banyak sangat dosa yang ada di dalam diri saya yang saya tak hapuskan . masih banyak lagi masa dan segalanya perlu saya perbaiki di dalam diri ini agar sentiasa terus istiqamah. T_T

Al-fatihah buat adik yasmin


Monday, November 4, 2013

SALAM MAAL HIJRAH


ASSALAMUALAIKUM W.B.T

dear dairy

selamat tahun baru islam dan salam maal-hijrah ! alhamdulillah kerana di beri kesempatan yang terindah ini buat diri ku ini. apa makna hijrah dalam diri kalian mungkin berbeza-beza bagi setiap individualkan ?alhamdulillah dalam dunia yang serba moden ini Allah berikan kesempatan untuk semua orang sebarkan ilmu ini . alhamdulillah terima kasih ke atas nikmat Allah swt. mudah-mudahan Allah terus menerus meredhai apa yang kita kerja kan selama ini. insha Allah..

Hijrah dalam diri saya sendiri pun banyak benda yang saya nak ceritakan. tapi kadang itu memang nak cerita memang panjang lebar kalau nak bercerita. okay saya ambil keputusan untuk cerita jugak.. hihihihi.. zaman kegemilangan saya start pada dan ketika saya berumur 15 tahun. alhamdulillah Allah berikan saya hidayah pada umur 17 tahun. ya Allah entah bagaimana perasaan ketika itu saya kurang ingat ketika mana saya ambil keputusan untuk berhijab. tapi apa yang pasti memang saya rasa kelainan dalam diri saya ketika itu. entah kenapa saat itu saya rasa memang saya memang lain dalam mengambil keputusan yang drastic. okay dalam saat di mana saya rasa memang saya perlu memulakan perubahan saya ambil keputusan itu dan saya redha.
tapi lepas jew sekolah saya bukan terus beristiqamah. kadang saya lalai dan lupa tentang kewujudan Allah dalam setiap gerak geri kita. hmmmm... dalam erti kata yang lain *saya on off jugak dalam memakai tudung* Allahuakhbar. saya tak setanding remaja islam yang mana sentiasa beristiqamah dan bertawaduk kepada Allah. kadang kalau saya singgah ke memory lama saya rasa betapa membazirnya diri saya ini ha. hmmmmm... memang banyak masa yang saya membazir. saat itu saya memang tak fikir pasal kewajiban dalam menjaga hubungan dengan Allah dan aurat pun masih membuka-buka. Allahuakhbar ! :(

Saya di tempatkan Kolej Poly Tech Mara, Kuala Lumpur. dalam jurusan Human Resource Management pada tahun 2011. Alhamdulillah dari segi duniawi saya memang tak membazir waktu saya dalam menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi selepas spm. walaupun saat itu keputusan spm saya kurang memberangsangkan tapi alhamdulillah saya lulus semua mata pelajaran kecuali mathetic. saya memang tak suka math. entah kenapa selepas saya jejakkan kaki saya di kolej poly tech mara ini saya rasa mcm satu perasaan yang betul-betul membantu saya untuk terus istiqamah. walhal kolej ini bukanlah seperti institusi pengajian yang menekankan dari segi aspek islamiah tapi ia membantu saya untuk terus berusaha. hmmmm.... ya Allah ..... di sini saya jumpa rakan-rakan yang sentiasa membimbing dan ada jugak rakan-rakan yang sentiasa menjatuhkan dan sentiasa melalaikan diri saya. hurmm. Allah ! tapi itu semua ujian Allah dan saya sangatlah bersyukur atas segala nikmat dan ujian Allah swt. dan setiap manusia yang di ciptakan oleh Allah swt adalah menjadi seorg khalifah di muka bumi ini . dan ini memanglah sangat saya nampak dalam dan proses saya di sini. kawan-kawan saya ada berbagai-bagai jenis. ada yang jenis mempimpin ada yang jenis mempesongkan kawan-kawan sendiri. ish mcam-macam perangai yang saya jumpa. tapi itu semua atas kehendak sendiri mana jalan yang hendak kita pilih .. jangan berpaling jangan tanya orang. hurmmm.. alhamdulillah saya di jumpakan dan di kelilingi dengan manusia dan sahabat yang sangat baik.. terima kasih ya ALLAH !

SEKARANG dah semester terakhir saya di KPTM. banyak benda yang Allah makbulkan dalam kehidupan saya. contoh nya dalam pencarian usrah yang sangat saya rasa memang cari selama ini. dan kawan saya azarith nur saufia (kawan serumah, sebantal, sebilik) saya yang banyak membantu dalam misi ini. dalam usaha ini saya memang melihat dari aspek usaha dalam memantapkan aqidah dan menyiapkan diri kita. Allahuakhbar. bila kita sentiasa dekat dengan majlis ilmu rasa diri terlalu dekat dengan Allah dan tahap kecintaan rasulllah tu memang sangat meningkat dan sampai membolehkan saya menitiskan air mata saat mendengar kemuliaan rasulullah saw.

USRAH TAUTAN HATI
Disini bermulanya titik permulaan istiqamah saya. bukan senang nak tinggalkan benda yang biasa saya buat. walaupun dah tak on off pakai tudung tapi saya still balik lewat pagi , melepak dengan lelaki yang bukan mahram . masih lagi bersentuh-sentuhan dengan lelaki .. astagfirullahalazim.. bila saya masuk usrah ini saya fahami adab pergaulan saya faham dan aktiviti bersama lelaki juga di kurangkan. saya dah tidak melepak dengan tidak tentu hala. yelah mcm zaman ni ngeteh, dating, bla bla bla itu semua benda yg biasa-biasa tp bila saya faham erti penghijran saya rasa saya perlu hijrah dari kejahilan ke kebenaran. di sini ukhwah yang di bina sangat lah bermakna. ya ALLAH ! RINDU SAAT  berpelukkan bergelinangan air mata Allah sungguh hebat ukhwah yang di bina atas nama Penciptamu.   disini bermulanya saya istiqamah dan saya bertekad bersungguh-sungguh untuk tinggalkan yang lama dan buka buku baru dalam hidup saya . dari segi perubahan dan penghijrahan dari segi mental dan physical.


dan ini erti penghijrahan saya dalam diri saya. dan kalau kalian ada masa nak share cerita hidup kalian marila cerita ..






final exam


assalamualaikum

Dear dairy ,

Ya Allah !! sangat stress saat ini di mana saya memang dah rasa mcm serba salah nak buat notes and tak tau dah nak buat apa dah .. hahaha tpi masalah memang kena paksa jugak sebab dah akhir semester this sem kena pulun sampai habis and bermati-matian . and nasib lah baik sebab this sem paper ada 5 subject jew tapi agak mencemaskan saya jugak sebenarnya. memang cemas pun actually. hmmm yelah dah habis semester kan takkan la nak keep pointer mcm tu jew kan. saya bukan di kalangan pelajar yang pandai . hihih entah kadang kurang pemerhatian dalam class maybe tapi kadang berusaha eh bukan saya lebih suka buat kerja practical dari membaca dan menghafal teori.


final exam.
 5 subject hmmmmmmmmmmmm....................

ya Allah permudahkanlah segala-galanya.

amin-amin

Wednesday, October 30, 2013

SAAT TERAKHIR

DEAR DAIRY

Assalamualaikum w.b.t

Saat-saat terahir bergelar budak diploma dekat KPTM, Allah ! nanti mesti rindu kawan-kawan dari semester 1 sampai lah semester 5. hurmmmmm.........sesungguhnya setiap pertemuaan ada perpisahan. ini semua Allah dah tentukan. apa yang pasti saat-saat terakhir ini yang buat saya rasa semangat nak dekatkan mana yang tak dekat. sesungguhnya indahnya Ukhwah bila mana setiap di antara kita rasa kasih sayang sesama kita. insha Allah moga berkekalan. kalau nak cerita pasal kawan-kawan dari semester 1-5 ni memang macam-macam ragam dan sangat la berterima kasih sebab kawan-kawan saya pun rajin sangat melayan kerenah saya. apa pun dalam semester terakhir ni sangat bersyukur sebab kawan-kawan susah senang memang susah nak cari tapi this semester memang nampak kesungguhan dalam menolong setiap di antara kami. kumpulan kami unik sebab terdiri daripada 2 lelaki dan 2 perempuan memang kadang kalau ada perbalahan memang ada lah tempat yang nak di adu and kadang pefahaman kita bukannya semua sama kan. so kadang yang si perempuan nak pendapat lelaki dan yang lelaki nak pendapat perempuan. so bersyukur sebab dengan ada kumpulan ni eh siap ada geng hahaha. tapi yelah kumpulan nak belajarlah kan. so di sini serba sedikit dapat share yang mana saya tak tau dan yang mana saya tahu dan share sesama. kumpulan kami ni bukan takat urusan belajar tp membantu di antara satu dengan lain. tak kira lah masalah tu dari masalah keluarga mahupun kes cinta korg yang kadang malas nak dengar. hahahah tapi takpe sebagai kawan yang baik saya sanggup tadahkan telinga untuk mereka. sebab kawan yang baik rugi kalau kita nak lepaskan .

Argghhh ........ terlalu banyak kenangan manis. hahaha semester 5 siapa yang berkawan dengan saya tahu mcm mana tahap kematangan saya. hurmm. yelah manusia akan berubah setiap masa, saat dan ketika. lagi-lagi kalau bab hati ni . kalau bab perubahan diri yang lebih baik semua orang buat improvement dalam diri dia dari hari ke hari kan ?? so semester 5 ni aku rasa banyak bagi cabaran dari segi mental dan physical sebab setiap assignment dah makin susah dan paling membimbangkan saya dalam bab pointer T_T nak nages jew kalau cakap pasal pointer. hihihih tapi takpe saya pasti kalau saya usaha sikit, memang sikit lah dapat kalau saya usaha banyak memang banyaklah usaha dia kan .. so doakanlah kami iya. apa pun nak cakap semester 5 ni banyak pelajaran dan kadang tu kejadian yang berlaku dekat kawan-kawan saya banyak mengajar saya. terima kasih Ya Allah kerana menghadirkan orang-orang yg seperti ini di dalam hidup saya.


ikhlas ,

dari amirah

Tuesday, October 29, 2013

MINGGU EXAMINATION

Assalamualaikum wbt 

Dear dairy, 

Sekarang dah minggu exam. yeayyyy dah tak sabar nak habiskan untuk this semester. tapi tulah masalahnya masih tak dapat mana-mana jawapan dekat mana-mana tempat practical. hurmm. so sekarang nak cite pasal minggu examination yang mana kadang memang boleh mengstresskan semua orang. alah siapa kata belajar senang ? tak kesahlah cos apa sekali pun kita amik memang ssh sebenarnya kalau tak focus. so esk takdelah terus saya menduduki final exam untuk semester 5 ini . tapi ini test 2 untuk subject compensation . doa kanlah saya berjaya. insha Allah. ihihihi sebenarnyakan tak sabar sangat nak habis tapikan pointer saya bukan power mcm orang lain yg selalu dapat dekan bagai. hmmm.. saya biasa-biasa jew sebab saya jenis belajar tak suka stress and biar kita enjoy jew hahahah tu yang jadi pointer takde la bagus meninggi bagai ke langit. 

so dalam minggu peperiksaan saya memang tak cari lagi tips-tips nak hafal dengan sempurna or what. hahahaa nanti la kita share tips ya ? apa pun kepada rakan-rakan yang bakal menduduki peperiksaan tak kira lah korang kat college ke kat sekolah ke kat university ke? good luck di ucapkan . 

di kesempatan ini juga nak ambil kesempatan nak ucapkan terima kasih bebanyak dekat lecturer yang bertungkus lumus ajar class saya. jasa kalian memang kami tak boleh nak balas. biar Allah Swt sahaja yg membalasnya. insha Allah. apa pun saya menuyusun 10 jari akan di ampunkan segala dosa-dosa saya ke atas mana-mana hati yg kadang memang salah sendiri . hihihi. terutama kat class mate saya. korg awesome. harap jumpa lagi nanti <3 div="" nbsp="">


ikhlas, 

amirah 

Wednesday, October 23, 2013

RINDU NYA

Assalamualaikum w.b.t

Dear dairy ,

Hari ni mcm biasa saya memang tak tido lagi sebab kena settlekan kerja anda prepare for presentation. apa pun alhamdulillah sebab presentation and talk show kitaorg berjalan dengan lancar. hmm kawan-kawan class pun memang memberi kerjasama yg baik dengan kami. hihihih sayang korg ! sebenarnya kan saya memang agak stress sikit dengan tempat LI yg tah bila nak dapat hmmm. T_T . SO Itu yg membuat saya stress. memang stress pun lately. hmm. apa pun alhamdulillah dalam stress-stress tu pun kerja and presentation makin dah nak habis dah.

Kalau nak cerita zaman belajar ni memang agak sedih la sangat sebab dah nak tinggal dah dunia belajar. rindu semua kawan-kawan .. argghh rasa mcm memang tak nak tinggalkan zaman belajar ni . ingat lagi dulu first time masuk zaman belajar. ya Allah susah nya rasa. semua benda kena buat sendiri. lama-lama alhamdulillah ! huhuhu tak sangka sekarang ! apa pun saya akan tetap rindu kawan-kawan yang mana pernah se-sem dengan saya, belajar, group ke apa ke. harap minta halal kan ilmu dunia akhir, sama-sama doakan kejayaan di dunia dan di akhirat. insha Allah.

amirah,

Sunday, October 20, 2013

UBAT KURUS VERSION HOSPITAL DAN TECNOLOGY SCIENCE

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

dear dairy ,

Lately saya ada masalah tentang kenaikkan berat badan yang sangat mendadak dan menyebabkan kitaran period yang tidak menentu. so di sini ada beberapa ubat kurus yang di suggestkan oleh rakan-rakan saya. ini lebih cepat dan ada side effect dia. and before menggunakan ubat ini saya nak mintak sangat pendapat korang tentang ubat ini dan adakah perlu saya mengambilnya. yelah kalau dah namanya perempuan memang obsess dengan kurus. so apa pun sebelum nak makan tu kena banyakkan research even kita hanya mempunyai ENCIK google untuk membantu kita. and tu pun penting untuk pastikan yang kita tau banyak info pasal ubat apa yang doc bagi and kita nak makan tu kan. yelah kalau dah long term side effect nnti bahaya la pulakkan .



boleh baca kat sini tentang ubat ini

DUROMINE UBAT KURUS


MACAM MANA NAK HILANGKAN PERASAAN MARAH DAN PANAS BARAN MENGIKUT CARA ISLAM.


Assalamualaikum w.b.t

Dear dairy ,

Lately saya sering sangat nak marah orang tak tentu pasal . kadang tu saya suka marah and kadang tu memang terlepas nak keluarkan kata-kata yang kesat dekat kakak kesayangan saya. and sekarang saya ambil keputusan untuk mengoogle and nak explore banyak benda supaya membantu saya tentang cara saya nak atasi amarah ini. hmmmmmm.. sedih tau kalau kita selalu sangat marah ibaratkan kita benarkan syaitan nak kuasai diri kita. ha semudah 1,2,3,4 ! hmmmmmmm.. so here we go ! let start from now


MENGUBAH POSISI
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya :
Apabila kamu marah,dan ketika itu berada di dalam kedudukan berdiri,maka hendaklah dia duduk kerana ia akan menghilangkan kemarahan.Dan jika tidak maka hendaklah dia berbaring| |Riwayat Muslim|
BERWUDUK
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:
|Marah datangnya daripada syaitan,dan ia diciptakan daripada api sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air.Oleh sebab itu apabila kamu marah,maka hendaklah berwuduk| |Riwayat Abu Daud|
MEMBACA TA’AWUZ
Maksudnya: |Ya Allah,lindungi aku daripada syaitan yang direjam|
BERZIKIR
Banyak berselawat,berzikir,bertahmid,bertahlil dan bertakbir.
KAWAL LISAN
Berdiam diri dan jangan bertutur apabila berasa hendak marah kerana ramai manusia yang merosakkan dirinya akibat lisannya sendiri.katakan pada diri bahawa setiap yang berlaku ada hikmah dan kebaikannya.
MINUM AIR
Minum air sejuk kerana air mampu memadamkan api kemarahan.
BERKATA KEPADA DIRI
Ingatkan diri sendiri bahawa perkara yg kita lakukan terhadap orang lain satu hari nanti akan berlaku atas diri kita juga. Dengan cara ini kita telah berjaya mengalihkan fokus minda kepada perkara yang boleh mencetuskan perasaan panas baran.

Saturday, October 19, 2013

KAK LIN AM & KAK LIN MALURI












Assalamualaikum w.b.t

Salam ukhwah, salam sayang , sayang semuanya kerana ALLAH SWT !! ya Allah tak pernah saya rasa seindah ini kurniaanya sahabat-sahabat yang saya baru jumpa ni. kalian semua benar-benar menaikkan semangat saya agar bersungguh-sungguh beristiqamah..... SUBHANALLAH! INDAHNYA ukhwah yang kita bina ini !

Okay terlebih dahulu nak ucapkan selamat pengantin baru buat kak lin (dua-dua kak lin sayang yg sentiasa berikan kata-kata semangat buat saya ) Allah ! rindunyaa dekat mereka nanti kalau nak berkonvoi beramai-ramai! hihihihihih. ni ha sedikit gambar sekitar majlis kak lin maluri dan kak lin am.

sorry sangat sangat dekat kak lin am sebab tidak berkesempatan nak g perak T_T

ucapan.. selamat menjalani kehidupan berumah tangga. selamat menjadi isteri yg solehah ! selamat melahirkan anak-anak yg comel dan membina ummah yg berkualiti ! goodluck! sayang kalian kerana Allah #USRAHTAUTANHATI

4 bulan

Assalamualaikum w.b.t

Dear dairy

Salam sayang buat bidadari-bidadari syurga.. ini sedikit pesanan buat semua yg ada. hmmmmmm.. okay meh terus cerita pasal masalah period yg sesetengah kaum hawa hadapi. dulu saya ada post pasal sakit period saya yang jenis melampau. yes. memang sakit sangat sangat kalau saya datang period. bayangkan kalau saya datang period mesti lah saya akan terlantar kebaringan memang dah tak larat dah nak bergerak. T_T so lain pula dari tahun ini . saya mengalami sakit yg tidak kerap and saya memang dah 4 bulan tidak datang haid. yes memang ada lah yang rata-rata kalau saya cerita pasal perihal saya ni mesti akan cakap "ish bahayanya, baik kau g jumpa doctor" so sebenarnya dari sekolah lagi saya memang alami period yang tidak teratur. mak cakap keturunan sebab mak and kakak saya pun alami benda yang sama. mereka lagi hebat sampai 6-7 bulan tak mai. tapi dah jadi lumrah kalau kita " kaum hawa kalau tak mai dah risau sebab takut penyakit "

Hari yang di nanti, eh bukanlah di nanti-nanti sangat sebab saya jenis kalau nak gerak memang gerak tanpa unplanned pun. so hari tu memang ambil keputusan tak nak datang ke kelas. so ke klinik kesihat cheras. hihihi nasib baik kena bayar rm1.00 jew. hihihih. alhamdulillah .. so tanya serba sedikit pasal penyakit SIS. and doc tu bongok ! 3x tanya benda yang agak menjengkelkan "pernah bersama dengan mana-mana lelaki ke before this ?" nasib baiklah bukan islam sebab dia berbangsa cina . kalau tak memang saya dah tabur hukum berzina dah kat dia. hihihih yelah takkanlah seorang muslimat sanggup buat begitu. tp susah nk cakap kalau zaman sekarang ni  T_T

okay ni serba sedikit keterangan pasal penyakit sis ni

Apa Itu Ovarian Cyst? Maksud Ovarian Cyst


Apa Itu Ovarian Cyst? Maksud Ocarian Cyst? Adakah Ovarian Cyst Sejenis Penyakit Berbahaya atau cuma Penyakit Biasa?

Ovarian cysts 
biasa dihadapi oleh wanita muda. Kebanyakan mereka didiagnosa mengalami ovarian cyst apabila mereka menjalani pemeriksaan ultrasound ketika menghadapi masalah kesuburan.

Ovarian cyst sebenarnya adalah kantung yang mengandungi cecair berada dalam kilang telur ovari. Cecair ini boleh jadi cair seperti air, pekat likat dan ada kalanya mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. Ia juga mempunyai saiz yang berbeza-beza.

Ovarian cyst yang normal akan membesar, dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah ini dinamakan follicle. Jika cyst ini tidak pecah, saiznya akan bertambah besar dan dinamakan functional ovarian cyst. Ia tidak merbahaya kecuali jika saiznya terlalu besar.

Ada beberapa jenis ovarian cysts yang boleh mengganggu kesuburan. Antaranya ialah:
  • Endometriomas – cyst yang disebabkan oleh endometriosis.
  • Polycystic Ovarian Cyst – terdapat beberapa cyst yang kecil pada kilang telur ovari, kehadiran haid yang tidak teratur dan kadar kandungan hormon tertentu yang tinggi dalam darah.
Beberapa jenis ovarian cyst yang tidak mengganggu kesuburan, antaranya:
  • Functional cysts – iaitu cyst yang terjadi secara normal semasa kitaran haid, malah kehadiran functional cyst lah yang menandakan seseorang wanita itu subur.
  • Cystadenomas – cyst ini bukannya cyst yang berlaku dalam kilang telur ovari, tetapi berlaku di permukaan lapisan luar kilang telur ovari. Jadi ia tidak mengganggu kesuburan.
  • Dermoid cysts- cyst ini mengandungi beberapa tissue seperti kulit, rambut malah gigi. Ia selalu dikeluarkan melalui pembedahan dan tidak mengganggu kesuburan.
Bilakah pembedahan itu perlu ?
Pembedahan bukanlah cara rawatan yang mesti dilakukan ke atas setiap pesakit. Jadi setiap ovarian cyst tidak semestinya dibuang melalui pembedahan.

Pembedahan hanya dilakukan dengan tiga tujuan,
  • Untuk melakukan biopsy. Jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser, maka sedikit contoh tisu diambil bagi menentukan sama ada ianya kanser atau bukan
  • Untuk membuang ovarian cyst, jika ianya mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakit (eg sakit perut, ketidak-teraturan kitaran haids etc)  dan jika saiz diameternya melebihi 5 cm kerana bimbang akan pecah dan kesan-kesan lain
  • Untuk melakukan pembuangan ovari jika ketumbuhan ovari (yang disangka ovarian cyst biasa) telah disahkan sebagai ovarian cancer.
Walau tidak semua ovarian cyst mesti dibuang, namun semua kes ovarian cancer mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari. Bagi ovarian cyst yang bukan kanser, dan tidak mendatangkan masalah pada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu. Pembedahan akan dipertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut:
  • Ovarian cyst itu berlaku di kedua-dua belah ovari.
  • Ovarian cyst itu melebihi saiz 5cm (3inci).
  • Ovarian cyst itu masih kekal (tidak berkurang saiznya) selepas 2-3 kitaran haids.
  • Pemeriksaan ultrasound menunjukkan ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa, (functional ovarian cyst)
  • Pesakit mempunyai ketumbuhan ovarian dan disamping itu…
  • Pesakit tidak pernah mengalami kitaran haids langsung atau
  • Pesakit adalah gadis remaja.
  • Pesakit telah menopause.
  • Menggunakan pil perancang kehamilan
Walaupun terdapat beberapa kriteria di atas, namun tidak bermakna jika anda mempunyai ovarian cyst dan menepati kriteria di atas, anda harus dibedah. Ianya bergantung kepada pertimbangan doktor. Dia akan menimbangkan kebaikan atau keburukan pembedahan itu. Jadi berbincanglah dengan doktor yang merawat anda.

Sebelum membuat keputusan untuk melakukan pembedahan, doktor selalunya akan membuat pemeriksaan CT scan abdomen supaya dapat melihat dengan lebih jelas imej bagi ovarian cyst itu.

Doktor akan mengesyaki pesakit mengalami ovarian cancer berdasarkan:
  • imej CT scan abdomen, dan
  • laporan pathology tisu yang diambil, atau
  • jika salah seorang anggota keluarga pernah mengalami penyakit kanser ovari, atau
  • wanita itu sudah mengalami menopause atau
  • saiz ovarian cyst itu tidak menjadi kecil walaupan setelah 2-3 kitaran haids.
  • Pemeriksaan darah CA-125 juga membantu mendiagnosa sama ada pesakit menghidap penyakit ovarian kanser atau tidak.
Berdasarkan sumber dari: drzubaidi.com