Saturday, June 22, 2013

JEREBU

Dear Dairy



Assalamualaikum pembuka kata . sedikit sebanyak ni aku nak share benda yang paling berharga dalam hidup kita seharian agar menjadi panduan hidup kita insyallah..

petikkan gambar dari sahabat instagram yang sudi share . and korg boleh baca kat sini . jerebu

info- info terkini yang bole jadi bahan rujukkan kalian

 http://www.todayonline.com/world/asia/malaysia-faces-worsening-haze


Sunday, June 16, 2013

Gold cost morib

Dear dairy

Yeayy this is what i called *semester break* btw this semester break kebetulan pulak kena time birthday mak n ayah n kak tiah. So dengan itu kak tiah mmg kaki planner kalau bab-bab derak nih hahaha.*bahasa pantai timur* so dia lah yg plan segalanya-galanya. So takde lah aku rasa macam cuti sem ni bosan sangat. So meh nak share sikit pasal GOLD COST , Morib. Takde la mahal sangat rate bilik dia tapi okay la buat sesiapa yang nak rasa holiday yang jauh sikit je dari kuala lumpur. Yelah cuti-cuti sape nak duduk kat kl kan? Dgn sesaknya bagai. Lagi pun memang dah lama sangat tak keluar gi mana i means tak gi holiday . Hari tu nak pergi holiday aisya pulak masuk hospital bagai. So ni la habuan nya. Hihi. Tempat ni sangat sesuai untuk anak-anak kecil sebab best ada theme park.











MAZHAB

Mazhab (مذهب) ialah bahagian pemikiran atau fiqah dalam Islam.
Dalam Islam sebenarnya ada banyak mazhab. Hal ini kerana ulama yang berkemampuan dari kalangan sahabat Nabi, tabiin dan tabi’ Al-Tabiin yang mempunyai cukup syarat dan keperluan berijtihad adalah ramai.


Bagaimanapun, mengikut pendapat ulama Sunni, mazhab muktabar yang boleh dibuat pendapat dan beramal untuk umum cuma empat mazhab, mengikut qaul yang rajih.

Bagi Islam Sunah, terdapat 4 mazhab iaitu Syafie, Maliki, Hanafi dan Hanbali. Keempat-empat mazhab ini mempunyai peraturan, kaedah dan panduan yang sempurna lagi lengkap yang ditulis oleh mereka dalam kitab masing-masing. Ia menjadi bahan tidak ternilai dalam perbendaharaan undang-undang Islam. Mazhab lain, tidak mempunyai kaedah cukup yang dibukukan untuk dijadikan panduan dalam bidang perundangan sebagaimana yang empat tadi. Umat Islam di Malaysia, Brunei, Filipina, Thailand dan Indonesia kebanyakannya mengikuti mazhab Syafie.

Bagi Islam Syiah pula, ada tiga mazhab utama iaitu Jaafari, Ismaili dan Zaidi.

so banyak sangat sekarang hadis palsu dan merepek dah keluar kadang kita sendiri pun pelikkan . tapi aku tau isu agama memang sangat sensitive untuk di bincangkan dan di ketengahkan . tapi apa pun aku nak share jugak untuk pengetahuaan semua .. 



 PERBEZAAN ANTARA SUNNAH WALJAMAAH DAN SYIAH

Friday, June 14, 2013

selamat tinggal bungaku





Selamat tinggal bunga ku
Aku bermohon pergi dahulu
Terima kasih seruan ku
Jasa mu untuk diri ku

Ke timur atau ke utara
Tak tentu dimana nak tujukan
Setitik airmata
Dititiskan dibuang jangan

Sekiranya aku masih
Berada nun jauh di balik awan
Salam yang bahagia
Khabar yang gembira ku kirimkan

Inikah akhir bertemu
Bila nian kan berjumpa lagi
Ingatlah pesanan ku
Jaga baik diri mu sendiri

BOSAN

DEAR DAIRY


hari yang selalu kita akan cakap bosan bosan bosan . aku tak faham kenapa most of the people will say , bosan la buat benda ni , itu lah ini. cuba kalau kita buat betul-betul sesuatu perkerjaan tu confirm tak bosan. i dont know why people keep saying im bored at home , bla bla.. ce try buat kerja rumah hahahaha ceh kadang aku pun  suka duk mengeluh BOSAN ! i hate to being bosan. arggggghhhhhhhhh bosan kadang bole buat stress yang teramat sangat. tu untuk sesetengah oranglah kan . aku pun kadang bosan jugak dengan blog penulisan ni tapi kalau kita rasa benda tu best .. confrim best !!!!!!!!!!!!!!!

enjoy ur day ! , enjoy ur life and be happy insyallah !

Wednesday, June 12, 2013

SELAMAT HARI LAHIR BUAT 3 INSAN

DEAR DAIRY
*3 BERANAK*
*EMAK &KAK TIAH*
*GAMBAR KELUARGA MEREKA*
*MUKA ORG HAPPY DAPAT HADIAH*
*KEK RASMI*

selamat hari lahir buat 3 insan tersayang yang sentiasa di hati dan sentiasa di dalam hidup aku. selamat hari lahir buat emak tersayang yang ke 60-tahun dan selamat hari lahir buat ayah yang ke 62 dan selamat hari lahir buat kakak yg tersayang , untuk yg ke 30 tahun.

11.6.2013 AYAH BIRTHDAY

12.6.2013 EMAK BIRTHDAY

13.6.2013 KAK TIAH BIRTHDAY



SEMESTER 5

DEAR DAIRY

argggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......kejap jew cuti 3 minggu . time tak cuti mcm-macam nak buat bila dah cuti Allah semua duk melepet kat rumah.. hhahahaha.. yes aku nak enjoy moment saat bercuti ni sebab sem 4 aku banyak gila rasa mcm penat kadang tido pun tak cukup. tapi kalau tanya semua orang semua cakap *BIASALAH BUDAK U kan ?? * hahahaha yelah tu untuk semester 5 ni insyallah aku nak struggle lebih sikit. huuuhu.. yelah weyh tak pernah merasa DL. nak jugak this sem DL. so apa pun sem depan sampai 3 subject PHR. harap tidak lah ia susah sangat weyh. aku dah tak larat ni T_T


Thursday, June 6, 2013

FISH EYES

dear dairy




mungkin dah ramai orang update gambar kat instagram pakai fish eyes lens . aku pun turut tidak terkecuali. hahaha mengada tak ? takpe mengada sikit-sikit . hahahahahahaha... asalkan takde pape. btw , apa pun meh nk tunjuk sikit ha gambar ni ha ............. excited tau guna benda ni. hahaah


NOTES : kepada sesiapa yang berminat nak beli, belilah dekat "britduck" dekat instagram

BERAKHIR SUDAH

 
*muka lepas abis paper last tu terus g makan !!****
dear dairy 

yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

   Dah cuti sem and sangat tak sangka aku da berjaya tamatkan semester 4 and nak naik ke semester 5 tapi sangat takut kalau aku ada failed ke apa ke kan.. hmmmmm.............. cuak lah weyh kalau this sem aku jatuh nak jadi apa kan ... hmmm.. so kebanyakkan kawan-kawan aku cuti sem ni ada yang keje and sebagainya tapi aku ni ha .. yes keje pun tak tau nak keje apa . follow jew aina ni ha semua keje kat jj tu hahaha. kalau ada rezeki keje kat sana .. 

so aku nak cerita sikit pasal paper last aku ni. ya Allah cuak gila sebab banyak sangat kot merepek sebab weyh banyak yang kitaorang baca tak masuk. Allah hai aku redha jelah ni pun.. tah malas nk fikir apa pun nk bersenang-senangan skrg ni. hahaha it time to enjoy !