Sunday, July 14, 2013

NOTA USRAH

Assalamualaikum.. mungkin kali ini cara penulisan perlu di tukar ke arah yang lebih serious dan berbudi bahasa. tiada kata-kata kasar yang boleh menyinggung hati sesama kita. insyallah akan lebih saya praktikkan dalam penulisan yang akan datang .. mungkin ilmu yang di kumpul tidak begitu banyak dan hebat setanding rakan-rakan dan kakak-kakak yang lain . tapi cukup buat sekadar peringatan diri sendiri dan mungkin juga bermanfaat buat rakan-rakan taulan . mungkin tak seberapa. tapi apa yang pasti moga ALLAH SWT memberkati dan sentiasa melimpah keberkataan buat kak wardina yang bersusah payah menyebarkan segalanya buat kita. kadang kita lalai. Alhamdulillah ALLAH hadirkan manusia seindah kak wardina .

nah link buat tatapan kalian

NOTA USRAH WARDINA SAFFIYAH

Friday, July 12, 2013

Ramadhan Datang Lagi .

Dear Dairy ,

assalamualaikum, alhamdulillah di panjatkan pada Ilahi sebab mengizikan aku berjumpa dengan bulan yang penuh mulia ini buat kali ini dengan umur  20 tahun ni. Bukan nak cerita dah matured ke apa sekarang tapi nak cerita tentang perasaan aku sekarang. Alhamdulillah dah besar mcm ni masih Allah beri peluang untuk menjalani ibadah puasa yang penuh bermakna buat aku ini. so kalau nak bercerita persiapan raya aku bukan mcm orang lain excited nak raya . berhh baju pun tak beli lagi masalahnya hahaha.. so apa pun aku tak excited sangat nak raya. dengan class yang ada di waktu bulan puasa . Alhamdulillah class aku semua and semua lecturer memberi kerjasama. yes sangat puas hati sebenarnya ... apa pun ni gambar semalam aku , mia and iffa g kampung baru lepas berbuka sebab ada orang tu mengidam last-last aku yang makan . hihihihi..



Sunday, July 7, 2013

Bila jadi DR LOve


Dear dairy 

Tuhan jew yang tahu aku ni mcm mana. And mcm mana aku facing smua benda ni . Tpi alhamdulillah aku takde pengalaman untuk bercinta secara tegar. Tp apa pun yang pasti. Bila da kau mengatal tabur janji jangan lupa tunaikan . Jgn buat pasangan anda tertanya-tanya, jgn buat pasangan anda terhold, terhang smua hahaha. 

Bagaimana Untuk Mengatasi Rasa Sedih??

I have no specific words that i can describe about this feel. Ramai orang sedih tak kesahlah sedih pasal putus cinta ke, gagal dlm peperiksaan ke , or whatever tapi apa pun aku nak bercakap di sebalik agama Islam. Mcm mana nak kurangkan rasa kesedihan tu. dengan apa yang kita rasa now, dgn apa yg terjadi di dalam diri dan hidup kita,kalau bole la kan maafkan org lain . Mcm apa yg aku ckp and buat sebelum ni dulu aku mengaku mmg aku jenis berdendam sikit  kalau orang dah buat taik ngan aku tapi siapa aku nk hukum mereka? Jahat mana pun mereka, sakit hati mcm mana pun aku terhadap mereka Allah SWT jew yang boleh jatuhkan hukuman terhadap mereka. 

1) memaafkan diri sendiri dan orang yang  menyakitkan anda adalah sgt penting . 

2) cuba dekatkan diri dengan Allah . Baca, zikir sebanyak mungkin di kala kesedihan. 

3) bermohon dan berdoa kepada Allah dengan ikhlas hati dan bersungguh-sungguh. 

Aku tak banyak tips nk share tapi tu lah yang jadi pegangan aku bila aku sedih. Sakit hati, ke apa ke just kena bawakan bersabar dgn setiap apa yang berlaku. 

Mcm kisah seorang hamba Allah yang merangkap sebagai teman aku juga sebenarnya . Dulu kisahnya di tinggal kekasih hati la lebih kurang . Entah at the first time aku tau dia sgt sedih dgn broken family nya tapi aku tak tau mcm mana dia bole facing semua benda tu . Aku tau sakit dia mcm mana . Sakit yang teramat. Tapi bila aku tanya . Dia okay. Okay. Alhamdulillah . Bila di tanya , Allah sebab dia kuat. Aku mula tertarik dgn sikap dan perubahan dia . Smpai now aku tak sangka yg dia sekuat, setabah ini. Im wondering . Tp tak bole nk wonderjng sebab kuasa Allah SWT . Allah jadikan berbagai-bagai perasaan dekat kita untuk kita rasa nikmat ni smua . So bersyukurlah . 

Sedih tu satu perasaan yg tak dapat di ungkapkan . Hanya tuhan jew yang tahu perasaan kita . 

Monday, July 1, 2013

Berjalan-jalan



dear dairy

dah akhir-akhir @ penghabisan cuti semester ni aku habiskan masa bersiar-siar dengan kakak kesayangan . hihihi kesian kakak kita selalu kena tinggal sebab suami dia g offshore duk nun jauh di pertengahan lautan luas. tu la susahnya manusia nak mencari rezeki. abg ipar seorang engineer bahagian oil and gas dan cari gali minyak. kasihan kan kalau aku i means orang yang tak berkeluarga pergi best sikit . tapi ni kalau yang berkeluarga Allah rindunya kat anak bini kasihan mereka.


so aku pun nak nages sebab tak best weyh g class lepas niiii

ASSALAMUALAIKUM




DEAR DAIRY

aku tak tau lah kenapa dengan aku lately yang mana aku bawak kereta dah mcm apa dah since aku langgar pakcik yang bawak moto hari tu. ni ha aku asyik nak langgar orang jew . dalam sejarah hidup aku. aku asyik langgar orang jew ni T_T tah lah kenapa dengan aku ni.. btw nak cerita pasal class aku untuk this sem. dahlah takde cuti time hari jumaat itu sangat membebankan aku seriously :'(

so this sem mcm sem 3 yang mana aku kena g class malam. dalah class malam tu subject killer jugak. aku berdoa sangat-sangat aku harap aku dapat lah naikkan pointer aku yang tak seberapa ni ! this sem semua terpisah aku duk kelas dah tak sama dengan aina. and sangat la sedih T_T