Sunday, July 7, 2013

Bagaimana Untuk Mengatasi Rasa Sedih??

I have no specific words that i can describe about this feel. Ramai orang sedih tak kesahlah sedih pasal putus cinta ke, gagal dlm peperiksaan ke , or whatever tapi apa pun aku nak bercakap di sebalik agama Islam. Mcm mana nak kurangkan rasa kesedihan tu. dengan apa yang kita rasa now, dgn apa yg terjadi di dalam diri dan hidup kita,kalau bole la kan maafkan org lain . Mcm apa yg aku ckp and buat sebelum ni dulu aku mengaku mmg aku jenis berdendam sikit  kalau orang dah buat taik ngan aku tapi siapa aku nk hukum mereka? Jahat mana pun mereka, sakit hati mcm mana pun aku terhadap mereka Allah SWT jew yang boleh jatuhkan hukuman terhadap mereka. 

1) memaafkan diri sendiri dan orang yang  menyakitkan anda adalah sgt penting . 

2) cuba dekatkan diri dengan Allah . Baca, zikir sebanyak mungkin di kala kesedihan. 

3) bermohon dan berdoa kepada Allah dengan ikhlas hati dan bersungguh-sungguh. 

Aku tak banyak tips nk share tapi tu lah yang jadi pegangan aku bila aku sedih. Sakit hati, ke apa ke just kena bawakan bersabar dgn setiap apa yang berlaku. 

Mcm kisah seorang hamba Allah yang merangkap sebagai teman aku juga sebenarnya . Dulu kisahnya di tinggal kekasih hati la lebih kurang . Entah at the first time aku tau dia sgt sedih dgn broken family nya tapi aku tak tau mcm mana dia bole facing semua benda tu . Aku tau sakit dia mcm mana . Sakit yang teramat. Tapi bila aku tanya . Dia okay. Okay. Alhamdulillah . Bila di tanya , Allah sebab dia kuat. Aku mula tertarik dgn sikap dan perubahan dia . Smpai now aku tak sangka yg dia sekuat, setabah ini. Im wondering . Tp tak bole nk wonderjng sebab kuasa Allah SWT . Allah jadikan berbagai-bagai perasaan dekat kita untuk kita rasa nikmat ni smua . So bersyukurlah . 

Sedih tu satu perasaan yg tak dapat di ungkapkan . Hanya tuhan jew yang tahu perasaan kita . 

2 comments: