Wednesday, December 31, 2014

Diskriminasi menjatuhkan semuaorg

Assalamualaikum wbt 

Dear dairy, 

Entri kali ni mcm berbaur serious! Iya mmg serious bagi aku. Ada satu kes yg sorg hamba Allah ni lelaki. Suka complain pasal rupa paras org itu ini. Aku malas nk berbunyi iya kan ajelah kalau dia start buat andaian. Nk cari pasangan yg hot stuff jew. Aku rasa macam eh kau kena cari yg sekufu dengan hang kot. Tapi takdelah sampai hati aku nk cakap mcm tu kat dia. Sebab dia memang close ngan aku dlu. Oh iya ni cerita dua manusia yg bernama lelaki n lain kepentingan dalam hidup aku. 

Yg sorg ni suka kritik pasal  hygience org ada je nampak tak kena dari mata dia contoh mcm " eh ketiak kau hitam, pengotor gila kau, eh badan kau ni gemuk,peluh bagai gila geli, eh mulut kah berbau" tah banyak sangat benda dia sebut. Aku kadang mcm malas nk bebel sebab dia close sgt ngan aku and memang selalu jumpa. Kejap ni aku nk ckp org yg ketiak hitam tu, badan peluh berbau dia mintak ke jd mcm tu? And jgn ingat dia tak berusaha keras nak pulihkan sistem imunisasi badan dia. Adoii. Aku ada member ketiak hitam (mmg secara jujur nya dia bgtau n tunjuk kat aku, tapi selama aku penah serumah ngan dia bagai aku rasa weyh dia sgt pembersih . Mandi sehari 4 kali , kau sebut jew nama location pemutih ketiak, bedak, sabun bagai semua dia try ok. Tu part kesian kot . Ha see bukan diaorg tak bersih pun and so dont judge people by their appearance. Habis bab ketiak hitam.

Ha lepas tu korg yg suka duk kata itu ni complain pasal diri org lain jgn rasa duduk atas sgt . Kesian org kat bawah ni. Kita tak tau nanti dia cantik ke handsome ke titiba tak pasal jew hangpa yg duk nk try adjust ! Hahaha 

Ha lepas ni pasal mmber lelaki aku dlu. Dari pengalaman aku duduk lepak setable minum and buat teh tarik session aku rasa mcm eh bukan aku pn aku rasa semua perempuan akan rasa down kalau dgr cita rasa diaorg. Huh. Nk awek tinggi, kurus , kecik , comey, bla bla bla . Aku kadang rasa nk sumbat jew telinga aku dengan ear fone lepas tu dgr lagu. Down kot aku rasa, rasa mcm gila ah hangpa ni mencermin lelaki2 di luar sana. Hahaha at the end of the day aku teliti memasing. Dari yg ada awek jdi takde awek, dari yg single ada awek ada lah benda yg kita rasa dulu dia duk cakap nk cari awek cantik mcam tu macam ni tapi takde pun kat awek dia sekarang. Aku tak faham lah bdk lelaki ni nak cari pasangan hidup kew nak kau nk cari perempuan yg jenis melawa jew 24 jam. Tak penah lekang dari bulu mata,fashion up to date. And tapi aku tak cakap la yg perempuan tu tak payah melawa. Mmg penampilan kan penting tp tulah apa pun korg sebelum cakap pandang kiri kanan atas bawah depan belakang. Jgn smpai reflect kt diri kita okay? :) 


Aku pun takde la cantik sgt ada masa selebet lebih tp ada masa rasa mcm glowing hahaha tu poyo tapi semua manusia tak sempurna bukankah kita sesama manusia ni di hadirkan untuk menyempurnakan sesama sendiri? 

Tepuk dada muhasabah diri kita balik 

Alhamdulillah end of the chapther

Kita islam dah abis dah lepas dah masuk tahun baru.tapi ni ha la calender mat salleh tak lagi, End of the chapter moga smua muhasabah diri dalam menuju kebaikkan aku dah start muhasabah diri dari semalam  hahhah aku cuba bayang kan ada tak org tak suka dengan perangai aku cm ner and mcm mana ha so boleh ubah dari sekarang. Ada tak tabiat buruk ke apa tu dah boleh away lagi berapa jam jew nk masuk tahun baru ni. ! 

Mana-mana calender yang korang follow cuba lah tingkatkan apa yg patut cari salah diri sendiri dari nk menunding jari kat org lain. Ewah pengalaman memang banyak ajar aku lah beb. Huhu moga tahun 2015 ni smua berjaya harungi dengan gagahnya okay? 

Tuesday, December 30, 2014

QZ8501

Send My deepest condolences to all victims of #QZ8501. Today is such a very, very sad day, indeed.

Monday, December 29, 2014

My own

Semua takkan faham siapa kau.  ? 

Ada masa sendiri pun jadi salah untuk semua org ? Kenapa manusia suka jadi penyebab untuk terus hidup ? 

Kawan pn tak boleh faham kau saat ini. 
Apa kau ada ? Tu sejadah telekong dan buku cinta tu jew. 

Sunday, December 28, 2014

Yang depan mata

Yang depan mata ada sibuk duk cari sebarang banjaran titiwangsa 

Yang depan mata ni baiknya layan kau sibuk duk puji yg seberang nun 

Manusia ni punya lah setia susah senang dengan kau , diaorg jgk kau pilih 

Ending 

Org yg kau puji sayang konon kawan smpai jannah dah coret minyak itam kt putih gebus hang *padanlah muka hang* 


Friday, December 26, 2014

Pray for pantai timur #PrayForPantaiTimur

Assalamualaikum wbt 

Dear dairy 

Alhamdulillah di beri kesempatan nk g meringankan kaki ke pusat pengumpulan bantuan untuk mangsa mangsa banjir . Allahu sedihnya aku baca info and share2 dari kawan2 ada yg tak makan lah sebab bekalan makanan terputus. Aku rasa mcm nk jew flying go there. So kepada sesiapa yang nk derma and sumbangkan tenaga boleh pegi dekat pusat-pusat pengumpulan bekalan untuk mangsa mangsa banjir hmm 

Ni cerita aku di shah alam seksyen 8

 
 

 *aku bukan di dalam gmbr tp minah ni senyum ke candid aku pn tak pasti 

 
Kesimpulannya rakyat malaysia mmg sangat prihatin . Kejap jew dah berkotak kumpul makanan dan semua benda ni. And paling bestnya stock makanan dan stock lain2 banyak tapi tiada kenderaan nk bawa kesana #muslimcare 

Aku seru kt sini pasa geng2 4wd dah boleh korg turun menyumbangkan kereta kalian .

PARANOID MATI

Assalamualaikum w.b.t

Dear dairy 

Harini aku rasa mcm aku rindu nnti nk jumpa semua benda yang selalu aku buat contoh : tido atas katil and tilam aku sendiri, berborak kosong dengan penuh angan-angan dengan diri sendiri, borak ngan alya tentang kisah dunia kanak-kanak, cite kat alya yg aku ni baik ke tak? Suka marah dia ke tak? Aku selalu rasa rindu dengan alya,darwisy, damia & aisya tah padahal selalu depan mata. Rindu nk tido selit tengah-tengah lepas tu tangan kau jadi bantal anak-anak ! (Ewah, cite macam dah ada anak lah pulak) feeling mcm emak emak pun ada . Ha lagi satu rindu nk masak masak , nk makan makan dengan family aku . Tengok abg and akak aku punya muka pelahap ( kau sabar tu paling cool kot aku rasa ) !! Yg paling aku rindu nnti yelah dgr suara mak aku bebel and tengking jerit dekat aku, gaduh-gaduh dengan aku. Hmmm tu part paling sedih kalau aku blah awal nnti.

Bila kau ada rasa rindu rindu mcm ni tu yg tak syok kau rasa nk feel semua. Biar nnti tak rindu. Tapi hish penat aku buat makin aku rasa rindu . Tu benda biasa kot kalau kau paranoid mati ni. Aku tak bimbang pasal benda lain aku bimbang nnti akak, abg aku and mak ayah aku n anak anak buah aku rindu kt aku plak. Hmmm . Susah kot bila kau ada perasaan mcm ni . Tp tulah Allah ada menenangkan keadaan . Beruntunglah kita ada love story book from Allah ! Redha sikit hati hmmm 

Tuesday, December 23, 2014

bye 2014

Assalamualaikum wbt

dear dairy ,

hish cepatlah masa tu berlalu. aku rasa mcm semalam jew yang baru aku habis diploma, habis buat practical kat risda. hmmm.. memang rasa mcm semalam jew semua benda yang aku buat ni.. tapi mana nak boleh stopkan masa tu kan ?? aku selalu rasa yang dulu orang tua-tua kata eh cepatlah masa tu berjalan. tapi zaman budak budak mana nak rasa semua benda tu kan ?? so bila dah meningkat dewasa ni baru nak rasa. okay okay. meh kita cite and bukak panjang lebar semua benda ni..


1. aku just berazam tahun ni yang aku boleh sambung degree di tempat dan pelusuk dunia yang jauh. biarlah sepuluh tahun sekali aku balik..

2. aku tak jumpa manusia yang suka nak ungkit benda yang sama mcam kawan kawan lama aku yang useless and suka nak kutuk-kutuk org. nauzubillah min zalikmintak di jauhkan dengan kawan-kawan yang macam ni.

3. aku takkan stress kan diri aku dengan benda benda bangang ni. like seriously.. hahah weyh 2014 tahun pengajaran bukan masa nak pandang belakang lagi dah kan ?? so move onnnnnn.

4. aku nak kumpul duit nk travel seseorang. ce test tengok macam mana jadi dia. hahah

5. kalau boleh aku nk sambung sampai master sebab aku ni takde la senang sangat tapi mcm nk plan benda lain lepas degree maybe aku nk amik part time diploma in agama ke ? kalau ada banyak duit lah beb ...

so apa pun azam 2015 aku ni jangan terpengaruh sebab azam kurus aku smpai sudah tak kesampaian.
apa pun apa yang jadi pada 2014 selalu menjadi pengajaran untuk aku tengok dunia lebih mendalam. dengan kisah-kisah yang merepek-repek dengan kisah sedih yang kadang mcm aku rasa hishh. malas dah nak menangis. tapi tu kan semua Allah swt datangkan untuk kita dengan ujian yang terselit dengan kebahagian. so aku rasa takpe allah tu kan ada....setiap peredaran masa berlalu mesti ada pengajaran yang dia nak tunjukkan ..

ok apa pun azam kalian moga Terus success ! aku doakan kan semua pembaca, adik beradik , kawan-kawan college smua terus maju dengan jayanya. <3 p="">






harini

Hari ini jerit sama ,
Tengking sama,
mungkin tak pasti ada hati yang terguris amat dalam
lepas tu hiris limau lipis perah seperah-perahnya..


Mungkin ada di antara kita yang tidak pasti salahnya di mana
di sana, di situ , atau di sini...

aku tak pasti aku sendiri juga ada salah atau tidak ??




sesungguhnya hebat mana dunia menentang kita ,
hebat mana dunia terbelah menyaksikan sandiwara manusia
antara manusia yang benar benar rapatnya hubung..

tapi aku selalu berdoa agar kau sedar ,
aku sedar .. kita hanya sama. manusia yang kongsi rasa marah , tak puas hati dan resah...

Tuesday, December 16, 2014

KALAU AKU PERGI JAUH

DEAR DAIRY ,

Assalamualaikum wbt ,

aku tak faham apa yang aku rasa sekarang tapi aku just nak pesankan apa yang aku sampaikan ni bukan luahan semata tapi sekadar bertanya kenapa mcm ni dan mcm ni .. ketakutan yang sentiasa menghantui aku. aku takut hilang itu , hilang ini. saat semua indah berlaka. aku tau aku masih disini memerhati..

walau aku disiksa, walau aku di hina. aku percaya tuhan tu selalu ada untuk aku mengadu.. mengadu kisah duka dan lara. aku ada situasi yang aku sendiri kadang tak faham dengan diri aku. tapi kadang bila aku dah sedar aku rasa mcm aku nak lari jauh dari situasi tu. aku ada rasa yang aku ni pelik kadang2... tapi apa pun yang jadi kat aku.. aku nak semua orang tahu yang aku struggle untuk memaafkan apa yang diaorg pernah buat kat aku. tapi aku kan manusia ada masa aku jadi marah jugak.. ada masa aku rasa mcm diri aku ni terlalu mendiamkan dan pekak dengan keliling..

Perjuangan untuk hidup takkan pernah mati.. perjuangan untuk terus berdiri takkan pernah gugur walau sedikit pun.. kalau satu hari nanti aku takde dalam dikalangan kalian. aku tau memang tiada siapa akan mengerti dan kenang aku. aku tak marah tapi cuma rasa mcm terkilan sikit.. sikit jew tak banyak..

kalau Tuhan tu baik hati aku tiada dosanya mahu sahaja aku jengah kalian saat kalian sedang bahagia. mungkin itu mimpi tak pasti. tapi aku manusia yang penuh angan angan. dunia memang sementara. tapi kalau aku mati aku mahu semua orang ingat aku dalam doa mereka. setiap sakit ada ujian dan setiap ujian tu memang Allah dah kaji yang mana hambanya layak nak dapat mana tak mampu akan dia hold kejap.


kalau aku ada masa aku nak mintak dan mohon semua dengan apa yang pernah aku buat tak kiralah kalian dari kalangan yang ada di laman sesawang mahupun yang selalu bersua muka dengan aku..


part 1

Monday, December 15, 2014

Malas

Dear dairy 

Bila dah akhir tahun aku malas pulak nak kerja entah lah kenapa mungkin malas kali. 

Korg yg dah pernah keje mesti akan rasa mcm aku . Yes malasnya nk keje padahal dalam tangan rm200-300 ratus belum tentu ada. Bila dah belajar rasa mcm nak cepat habis bila dah kerja ya Allah dia punya malas so aku guna plan B 

Masuk belajar awal tahun ni . Sambung degree. Aku muktamadkan keputusan nk masuk kptm balik in degree atau pn uniten. Walaupun dah apply uitm insyallah mintak2 dapat. 
Gmbr takde kena mengena 

If i stay

Dear dairy 

Manusia lupa kadang kita tak boleh jadi itu ini untuk dia

Manusia lupa siapa kot diri aku ni yg mcm mereka juga. 

Kdg aku rasa mahu mati tak nak dgr smua benda ni malas nk rosakkan otak dan benak hati aku untuk benda benda mcm ni ...

Tapi Allah tu punya sayang pujuknyalah hamba Dia ni yg lemah lagi longlai ni 

"Larangan melontarkan ucapan-ucapan yang buruk kepada seseorg" 

An nisa ayat 148: Allah tidak menyukai perkataan yg buruk ( yg diucapkan ) secara terus-terang kecuali org yang di zalimi.

An nisa ayat 149 : jika kamu menyatakan sesuatu kebajikan, menyembunyikannya atau maafkan sesuatu kesalahan ( org lain ) maka sesungguhnya Allah maha mendengar lagi maha mengetahui

Sunday, December 14, 2014

Pisang goreng cheese chocolate sungai ramal kajang

Sunday ! 

Alhamdulillah . Sunday dua minggu jew duduk menapak kt rumah . Lepas tu esk dah kena sambung keje kt prudential ! Alhamdulillah 

So apa pun meh story sikit. Alah di sebabkan aku ni bukan manusia lepak mall bagai aku saje jew nk makan goreng pisang cheese chocolate huyohh mmg terbaik laa. Aku dah try banyak port yg kat vendor food kat damansara ritu pn notbad tp mcm kurang yg makcik ni punya lg terbaik bin ajaib ! Dahlah ranggup pisang pun sedap n yg paling penting cheese and chocolate dia sedap. 

Nak belanja belaian kasih syg and gambar makanan ! 

Friday, December 12, 2014

5.00 am

Sekadar sedar dari diri sendiri yg tidak di beri peluang untuk mengulas. 

Org ramai musykil kali dgn permainan yg kamu org cipta. Muaknya dgr cerita yg entah tak tau cr erti kemaafan tapi saling aib mengaibkan. Mungkin tak smua tak perasan cara halus tp kau main mendalam sgt cara halus smpai tak henti henti biar aku mati dgn permainan ini.


Lesson : instagram dan blog saya hanya tatapan umum untuk pembaca yg suka membaca. Saya tak pernah panggil untuk org lain stalk saya secara keseluruhannya.  Kalau betul lah show off habis dah smua benda upload kt sini (gambar bilik tidur yg supposed to be privacy) gmbr tgh berak, gambar gadget baru, gambar kasut baru dan mungkin gmbr pakaian dalaman yg baru beli. (Mungkin bahasa dah terkasar maaf)


Maybe kalian kurang faham erti show off sbb kalian nk mentidakkan apa yg kalian buat dalam erti kata yg lain (cakap dgn cermin)


Mungkin ramai boleh cari clue tanpa pm dan tanya aku sendiri tentang hubungan kami. Sekian .


Baik lelaki @ perempuan sama sahaja lidahnya lama sudah menjadi penyewa tetap bidasan dr api. Tah mana dapat contact tah power betul api dia

Letih dah aku layan korg

Aku tahu kau baca setiap gerak geri aku 
Aku tahu kau hidu setiap langkah aku 

Tipu kau tak stalker walhal kau kaki stalker hebat 

Tengok lah 

Aku slalu ada pendengar hebat dr kalian duk bukak aib org tpi kitaorg hanya gelak mengiyakan masing2 punya true color :) 

Syabas kerana memalukan diri sendiri tanpa kalian sedar .

Yg benar .

Lelaki perangai perempuan

lama aku teliti puisi ni. Kak fynn ckp "dia sekadar bercerita dan semua mendengar cuma mahu mencari kisah mereka dlm cerita dia,maka carilah"


Ada 1 tahap aku ramai kawan lain jantina dengan harapan mereka tadelah tinggalkan aku saat semua mengeji entah bila kau ada kawan perempuan ni "perempuan. Tak payah bg sebab untuk apa di benci pun dia dgr kau lintas pun dia dah benci" aku harap ni kawan lelaki yg tidak dgr amik tau yg ada tapi silap. Setiap manusia tu bukan atas nama lelaki dia cool tp zaman ni atas sebab entah aku masih teliti. 

Biarlah kawan ni untung tak untung , rugi tak rugi 

Aku nampak setiap permainan , aku baca setiap yg di depan yg kauorg tulis. 

Kesimpulannya lelaki skrg ni kenapa take over perangai perempuan ? Nk ke tambah lagi kedalaman kubur kalian and tambah helaian kain kafan mcm kaum wanita ? #puisitepijalan @fynnjamal


Thursday, December 11, 2014

Anak perempuan dengan mak dengan ayah

Assalamualaikum wbt 

Sebenarnya mcm lama sangat nk publish kes ni tapi aku takde masa nk edit tulisan mana yg ok and mana nak kena buang (ceh bajet mcm blogger hebat menulis) hahah 

Okay , korg pernah tak rasa yg mcm time kecik kecik dulu sangat rapat dengan ayah (especially) anak perempuan yelah time kecik kecik ayah ni adalah manusia yg paling rapat ngan kita . Bawak g main playgroud, naik moto jejalan, peluk time tengah tido, geletek2 (Ya Allah serious aku rindu zaman aku umur baru 6 tahun) kalau peranan mak time kita kecik kecik dlu adalah lebih kepada smua benda tak boleh buat. No ni , no itu , no pergi sana , no pergi sini. Kira zaman tu aku akan cakap mak aku ni tak sporting . Yeah . Alah semua org kot rasa mcm tu.zaman ganas2 bagi perempuan adalah zaman sekolah rendah (time darjah 6) dan smpailah ke sekolah menengah bagi akulah. Bila dah besar sikit. Nk jadi anak dara cun acah jew hahaha pastu da start rapat dengan mak. Tanya tu ini semua dengan mak . Share tips kecantikkan bagai smua dengan mak. Pastu yg lagi aku perasan lagi lah bila dah meningkat dewasa yg matang . Yeah bila akak aku dah kawen aku perasan jugak dia banyak cakap sorok2 ngan mak aku . Rupanya smua hal bab dia mintak advice dengan mak aku. Bila time dia ada anak lagi lah memang dengan mak aku jelah lagi lagi bila mana yg keturunan mak aku ni memang mengandung memang teruk dia ya Allah muntah non-stop mual lah apalah. Morning sickness. Ha tu lagi lah mengeratkan mak dengan anak perempuan. 

So kepada anak anak perempuan yg baru 17-18 tahun kdg ada yg bertikam lidah ngan mak korg ank rasa ayah korg jew faham korg sebenarnya tak pun nnti umur dah 20-21 tahun baru tau mcm mana rasanya hubungan tu titiba jadi makin rapat :) 

Bestfriend yg paling awesome sebenarnya adalah mak kita :) 

2015

Dear dairy 

2015 dah mai da korg masih tak boleh buat keje sendiri and focus on ur life ? Tu akak aku ckp tiap kali aku bebel benda yang merepek meraban. 

So aku pun dengan penuh keazaman aku nk sambung stdy dengan kadar yg segera kalau boleh bulan 1 ni terus masuk . Insyallah doakan aku tau korg ! 

Sila bagi tips sikit susah ke dak nk sambung degree?? Hmmm cuak pun ada jugak kadang 



Wednesday, December 10, 2014

Big bad wolf

Assalamualaikum wbt 

Dear reader , 

Hahahahaha yeah aku rasa alhamdulillah sekarang ni tgh berduit sikit so invest ah beli buku . Entah kenapa hati mula membuak buak nk baca buku . Yes baca buku novel english . Aku jrg nk baca novel english ni kes lepas aku beli novel if i stay time g dubai ritu . Dah mana ada buku melayu kt sana kan ? So beli baca sbb bosan kat umah ! Hahaha 

So big bad wolf tahun ni best ! Sistematik lah dr tahun lepas . Buku pn banyak update! Cool ! Tade la banyak sgt aku beli tp ada lg sikit lepaskan nafsu serakah ni! Aku akan beli bila mana buku yg aku dan beli aku dah habis baca . Tu yg berani nk beli bebanyak. ! 

Nah belanja sikit gambar 

Di sbbkan aku g sorg so takde la gmbr selfie kat dpn big bad wolf tu 




Thursday, December 4, 2014

Morning wish dari tersayang

Check fone *face slap* kejap tade pun manusia atau makhluk Allah yg sudi bagi aku morning wishes . 

Ni ada lah aku terbaca tweet deep antara yg terdeep aku penah dgr. Tp itu menjadi kebiasaan dalam dunia dakwah melalui media social ni. Kagum dgn kewibawaan mereka ! Semoga terus sebarkan dakwah. 

Morning wishes selalu sudah di dgr. Siap di panggil saat kita sedap duk berdengur lagi. Tapi masih tidak nampak ? Kalau aku slalu takut tak solat subuh sbb dulu mak cakap kalau time azan subuh kau tarik selimut ibara kita tarik kulit babi menyelubingi diri mu yg kian sejuk di sebalik embun pagi . Tapi kdg ada jgk terlepas sebab hari tu tumbang di medan peperangan. Hahaha susah tau nk bgn subuh . Hahaha ibarat mcm nk perang. 

Tp sweet tak terkata bila 5 kali Allah panggil kita nk dating ngan dia. Morning wish banyakk sgt ! 

Sweetnya Allah boleh buat smua hambanya kencing manis . 


Agak serious

Assalamualaikum 

Dear dairy 

Berkata soal hidup ? Aku banyak matlamat banyak sungguh. Tapi impian aku tinggi mcm burj khalifa kemain kan? Hahaha tapi masih di track yg mana aku tak tau di mana aku nk berjalan atau berlari . Hmm atau lebih mudah kalau aku berjalan. Ok jalan la senang ek. Kalau keadaan memaksa aku berlari baru aku berlari. Banyak berjalan . Aku mmg banyak berjalan. Kadang hobby aku hanya aku puaskan masa berseorangan. Makan roti boy sambil baca buku tgk air pancut. Kadang aku rasa best jew nk create sendiri cerita hidup mcm dalam dalam novel tp kesudahan hampeh. Ada yg best ada kdg merepek. 

TUJUAN HIDUP SETIAP ISLAM 

kalau dulu rasa empty sgt hati ni. Duduk tgk telatah manusia smbil makan roti boy smbil mata baca buku . Tapi tidak lagi. Ada masa g masjid . Jelajah masjid yg xpenah pegi . Tu aku . Alhamdulillah di beri kemampuan yg masih aku bisa berdiri dan mampu untuk berjalan sendiri . 

Luas nya keindahan Allah smpai tak terkata aku nk berlari berjalan merangkak. 

Perempuan

Perempuan kadang takde sebab nk benci atau dia buat pape kat org tu pun or org tu tak buat pape kt dia pun dia akan rasa mcm tengok muka si polan binti si polan pn aku tak hingin? 

Kenapa iya ? 

Kalau tanya aku 

As long kau tak menyakiti aku cara physical selagi tu aku ok acah cool. Sakit hati ni kalau kita pilih untuk sakit hati nak marah haiyo buat apa nk marah benda kecik jew akak2 

Tuesday, December 2, 2014

Selamat bertunang

Assalamualaikum wbt 

Dear dairy 

Harini aku mcm berazam nk fullkan blog aku dgn tulisan tulisan hidup aku . Kalau korg rasa tak perlu jgn baca sbb ni cacatan harian saya . Hahaha

Okay terlebih dahulu nk ucapkan selamat bertunang buat abg aku yg mana selalu bergaduh dengan aku hahaha. Tak caye dah tua and nak kawen dah dia . So aku chill le lek ah dlu hahahah. 

Apa pun tahniah . Mudah-mudahan jumpa di jinjang pelamin tunangan muh. Ewah...

 

Sunday, November 30, 2014

Masalah tinggal solat

Assalamualaikum 

Dear dairy 

Mungkin cacatan harian aku terlalu open smpai aku update blog (addicted menulis dairy sejak dari darjah 1) aku tak tahu kenapa aku suka menulis . Lagi-lagi lepas dah kenal dengan dunia blogging . Huhuh. 

****
Mesti korg adalah masalah mcm mana nk hadapi situasi melawan nafsu. I means yelah kalau nk tinggal solat tu seribu mcm cara nk tinggal solat ce kalau nk solat kemain satu cara pn malas nk buat. Aku masih di tahap kadang full kadang tak kadang masih terpinga-pinga. Huh. That really hard to face this . Betul lah org ckp nk berjihad kat medan perang senang kita nampak musuh yg reality tp nak jihad lawan nafsu ni Allahu susah dia hanya kau dgn Allah swt yg tahu. 

Aku ada terpengaruh baca beberapa blogger yg bg tips nk selamatkan diri untuk cukupkan full 5 waktu sehari semalam. Kadang ada bg tips bg aku merepek jew kau tp ada jugak point yg mmb boleh pakai. Aku paling cuak skrg bila aku rasa diri ambik smua benda sambil lewa. Mcm xnk ngaji tak nk solat and lepas tu cakap alah mati lama lagi bukan skrg pn nak mati. Allahu. Kadang rasa mcm aku ni lebihkan nafsu dari nak jumpa Allah . 

Tapi manusia kan mana boleh lari dari kesilapan. Cuma bila mana aku rasa teory yg bila mana kita duduk dalam kelompok yg boleh ajak berbual soal and bab agama and join solat n saling ingat mengingati yeah itu manisnya iman tuhan sahaja yg tau. 

Bila mana org sekeliling mula menentang takpe setiap hijrah ada pahit dan manisnya sbb aku pernah rasa smua tu. Hilang kawan, hilang itu , hilang ini. Tp percayalah Allah tu ada sbb musabab sahaja dia hilangkan smua tu bukan sbb kejam tapi memberi kita kebaikkan. Alhamdulillah aku masih di stage yg tak bole memuaskan hati dgn perubahan skrg masih banyak nk meneliti dan masih jauh nk menapak ..

Doakan hijrah aku selamanya . Biar Allah dktkan aku dgn Nya dan biar aku rasa lagi manisnya gula iman Dia. Hmmm


Yg benar 
hamba-Mu

hati

kau pernah tak rasa yang kau dah tak berhati dah ?

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...................................
sampai satu tahap aku bosan dah nk duduk dengan kelompok yang lama. mana yang pernah tengok kau jatuh dulu and bangun sekarang lepas tu jatuhkan kau balik. tu aku rasalah.... ada cuma seorg manusia yg bebetul boleh jadi kawan. aku tau blog aku ni ramai manusia yang hati tah merepek nak stalk and baca lepas tu cakap . yang kau heboh satu dunia update blog bagai boleh pulak... stoppp and pause kejap ......................  aku nak tanya aku ada mention ke siapa dan berbinti kan siapa si polan dan si polan ? and aku lama jugak nk tulis benda ni tapi tah la...

ada satu tahap aku rasa , apa yang aku buat smua tak betul. abih kau tu betul sangat ke ? yeah.. ni blog secara personal nya adalah bukan hak mak ayah hangpa atau government mahupun kaum kerabat hangpa yang  boleh buat blog nih. im sick of this kind of people.....

lepas tu kan ini cerita aku tak tau nak gelak ke nak marah ke cool down like _______ ada masa kita rasa mcm terlalu pekak nak pekakkan hati smua orang. atau aku dah terlalu lali dengan permainan bodoh hangpa... stalker lepas tu hebab satu dunia aku stalker. pelik jugak aku. setahu aku dalam blog ni jarang ada mmber and kenalan aku yang suka membaca. hangpa yang stalker sape sekarang ni ?? musykil bin pelik jugak aku nih..


ha lepas tu cerita ni mcm susah sikit aku nk cite sebab panjang tapi lepas dah fikir fikir balik baik aku pendekkan and straight to the point jelah. susah nak merepek meraban ni ... sbb aku update guna lappy abg ipar aku... (kan lappy aku hilang T_T) ha ok... ni lah kisah bodoh pernah aku ada ... ada satu kes yang mana bila budak2 kecik ni gaduh , si mak budak lagi sorg ni g beli nasi lemak ,, kebetulan plak kakak kepada musuh anak dia ni ada kt sini. punyalah sengih mcmm nk tercabut urat pipi  tapi mak si yg bergaduh ni buat dek jew. tapi si bergaduh ni tak tau cerita pn sebab maybe mak dia x cerita. lepas tu ada kisah best si yg  bergaduh yang anggap si musuh ni musuh tah pape.. dtg umah adalah urusan rasmi .. pastu mak si musuh ni mcm dah tau kes semuanya diam jew. mcm tak layan .. yelah kan mak best friend forever .. tu perangai mak dia yang semua org takkan faham selain family dia jew. tapi si yg bergaduh kemain kau smpai atuk nenek, keturunan semua habis kau sebut.. aku nak tanya satu lah...

contoh situasi yg mak pelacur dan berkecimpung dlm seni ni tapi si anak ni kau tgk ya Allah baik sgt. perkataan like daugther like mom is not really relevent untuk zaman ni. yg mana klau kau org smua belajar di sekolah yg berkaliber , maksud aku takde la smpai kau duduk university bagus2 kau dah power tapi tulah beza kalau org belajar takat sekolah menengah and so on. fikiran yg rasional bila berkata-kata. kadang kita tak perasaan. tapi beware skit cara nk cakap dgn org. ada setengah org jenis tak amik kisah tapi jenis pendam sampai berkulat dalam hati. ada setengah org masuk telinga kanan keluar telinga kiri. sebab rasanya benda benda mcm ni tak bermakna pun dalam hidup kan ? yes this kind of people should go and learn mcm mana nk stdy dalam memanagement emosi diri sendiri kalau bercakap. yes.. aku ada belajar time dip dulu dalam class and baca buku how to be leader... bagus cite and jalan cerita buku tu tapi aku tak ingat dh author dia siapa tu pun aku baca sbb kena buat assignment hahahah..

ni lecturer aku selalu pesan, perempuan skrg berfikiran matang. cuma kadang manusia sekeliling da yg buat dia jadi tak matang. yes. sometimes is true.  dalam kes ni aku ambil keputusan bijak untuk cakap ni blog aku, and ikut suka hati lah nk update apa. come on now dah nk habis tahun dah skrg siapa yg tak boleh move on to each other? me or uguys. lol.




moral of the story

1. blog ni hak milik sepenuh nya kepunyaan nik amirah and i can write anything without ur permission.

2. jgn cepat jatuh hukum  : ha dia ni mcm kuang ajar tah2 abih semua 44 keturunan dia kurang ajar jenis tak beradab... tu salah mana tau nenek dia baik sgt orgnya, cuma attitude org berbeza kan ? so belajar untuk berhadapan dgn manusia yg bermacam2 and know how to handle people. bukan smua org faham kita and suka kita. and bukan semua org jugak yg kita faham and suka perangai dia.

3. jaga sikit adab bercakap bila nk luahkan sesuatu . that what i learn before. bila kau dah dalam hr , berhhh mulut kena jaga weyh... nnti pekerja lari. hahaha.. tadelah skill amik sikit2 dr apa yg aku belajar in diploma dlu. yes lecturer aku slalu ajar mcm mana nk berhadapan dgn org, tak kesahlah dia kurang ajar or baik. tu semua kena jaga...




the end.



assalamualaikum.....sila kan baca dan sebarkan kalau anda baca wahai stalker hidup saya ... <3 nbsp="" p="">

Friday, November 14, 2014

Apa itu usrah?

Rasulullah s.a.w bersabda (maksudnya):  "apabila kamu melalui taman taman syurga hendaklah kamu ikut menikmatinya" para sahabat bertanya , "apakah taman-taman syurga itu wahai Rasulullah?" Baginda menjawab , "itulah dia majlis zikir (ilmu). Barang siapa menempuh suatu jalan bagi mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalannya ke syurga," (Hr muslim) 

Daripada Abu Hurairah R.A dab Abu Sa'id R.A kedua-duanya berkata , Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud :"Tidak duduk satu kaum mengingati Allah,melainkan mereka dilingkungi para malaikat dan dilimpahi rahmat. Dan ketenangan turun mencurah-curah  ke atas mereka, Allah menyebut-nyebut mereka di kalangan makhluk yang di sisi-Nya (para malaikat)" (Hr muslim)

Assalamualaikum wbt ,

Dear kesayangan

Sejak kebelakangan ni aku di hempit dengan tomahan " kau ni pergi jew usrah perangai mcm -2)$:&7(./&$3;?(&)-,$)?{~,?~{?,>{~€?€,€>?~[>€,? so di sini aku decide nk tampil bela diri. Hahaha dalam erti kata yg bagus sikit la aku nk explain kenapa aku perlu kan semua ini untuk saham aku. Dan kalau korg di industri ni serious pilu.. Ni group and geng bulatan gembira yg mana sesama kita duduk , take ur time to memuji kebesaran Allah. Kalau tanya aku,   Dlu aku rasa mcm pebenda jew usrah ni. And dlu kalau aku g ceramah agama confirm ngantuk bagai , sakit pinggang la , mcm macam la. Ok sini adalah. Sikit aku korek2 sikit kt blog inspirasi and aku ceduk sikit kt majalah jom!


Definasi usrah yg di petik dari wikipedia malaysia (sebab aku kalau aku yg explain aku risau korg pengsan jew) Hihihi

Usrah ( الأسرة) ditafsirkan sebagai perjumpaan yang melibatkan kegiatan agama islam  seperti perbincangan tentang sesuatu tajuk. Perkataan usrah berasal daripada perkataan bahasa arab bermaksud "keluarga" Walaupun begitu, medium usrah tidak terhad kepada perbincangan sahaja. Terdapat medium yang lain seperti ziarah, aktiviti luar, masjid dan rumah.Usrah adalah tapak asas kepada pembentukan tarbiyah individu muslim.



Pembentukan usrah yang pertama dilaksanakan ialah oleh Rasulullah s.a.w., di rumah al-Arqam bin Abi Arqam di Makkah. Rasul mengajar mereka yang hadir setiap ayat Quran yang diturunkan. Beliau juga menekankan proses pembinaan sifat-sifat luhur seperti baik hati, amanah, bertanggungjawab, bercakap benar, berani dan sebagainya di dalam diri para sahabat.

Kompenan usrah merangkumi 4 perkara : 

  1. Naqib (jejaks) / Naqibah (aweks)
  2. Anggota usrah
  3. Topik perbincangan atau silibus
  4. Aktiviti

Naqib dan naqibah ni bertanggungjawab meng conduct group usrah yg kita buat tu.  Mereka boleh di kategorikan sebagai mentor jugak lah. And anggota usrah di ibaratkan satu keluarga. !  Dan topic perbincangan adalah topic yg bakal di bincangkan setiap kali adanya aktivit usrah . Tiap tiap minggu kena kemukan topic yg best!!  Dan kalau korg nk tau usrah ni bukan sahaja hanya di laksanakan di rumah ! Kat memana pun bOleh asal jgn kau g club malam dah lah nk buat tarbiah heart to heart hahaha tu dah melampau plak an . Hihihihihihih dr pengalaman aku group usrah aku banyak buaat aktivit contoh nya makan makan, gi beriadah bersama. Ha see usrah ni bukan yg mana kome sangka asyik ddk jew dlm umah , masjid ke tarbiah ke brain wash ke. Hiihihi ( tak try tak tau, dah try bru tau ) 


Usrah sebuah kebangkitan !!!

Ini tarbiah islamiyah yg seharusnya kita ikuti ! Come on beb Rasulullah s.a.w pun buat hokey !! Bukan itu sahaja usrah juga berfungsi sebagai wasilah pembentukkan peribadi muslim yg memiliki sifat-sifat terpuji serta akhlak islam yg asasi. (Kalau duk otai rock pakai seluar pun koyak koyak, rambut gerbang-gerbang) mana tau dgn usrah ia boleh mengubah anda !! 

Allahualam ada sedikit dan beberapa petikkan di petik dari majalah jom! Korg kena beli sbb magazine ni lain dr yg lain ! 





Convocation day

Assalamualaikum wbt.

Dear dairy ,
3 tahun berhempas pulas kat kptm, banyak benda ajar aku jadi lebih matang. Banyak benda sumpah. Dari yg best, masam , manis , pahit and semualah. Huhuhuhu rindu betul aku zaman diploma ni. Aku tak banyak buang masa zaman lepas abih sekolah sebab mak n akak aku membebel jew kalau tak sambung study. Sampai cos yg aku pilih pun akak and abg aku yg pilihkan. Tapi kan dlu kemain bencinya lepas dah masuk study amboi kemain sukanya . Hahahhah tu la org cakap kalau org tua pilih tu sebenarnya banyak benda yg kita tak tahu. Dan di sebabkan itulah juga terkeluarlah peribahasa yang mana "dengar cakap org tua-tua sebab mereka dah berkilo makan garam" hahahah ha ok tu aku tambah. Hihihih

Ok 14/11/2014 jumaat raptai untuk nak amik scrol tu so banyak la jugak bebdk ni upload gambar . So aku rasa macam sedih time tu smpai ada lah jugak member aku yg pm aku siap cakap "sedih tau nik takde , apalah itu lah , ini lah" so aku cuba untuk jadi keras lah acah acah xnk nages. Apa pun aku memang tewas kalau bab bermain dengan jiwa and air mata nih . Huhuhuh so pertama kali ni aku nk ambil kesempatan ni nk ucapkan terima kasih yg tidak terhingga dekat lecturer aku yg penah ajar aaku dulu. Ada jugak dua tiga lecturer yg aku kadang sakit hati uhuhuhuh. Tapi tu kan cikgu takkanlah nk buruk buruk kan mereka kan ? Antara manusia yg kalau dia tak halalkan ilmu dia menjawab kau sampai ke tua hahahaahah...

Buat kawan kawan yg banyak sangat bantu aku. Kalau aku nk sebut nama sorg sorg memang banyak weyh. Okay lah sebut jugak lah . Thank a lot to kak sheda, yaya, aizat , aan, saufia ( ex housemate yg dah merangkap mcm akak aku sendiri da) bebdk class aku  dari semester 1-6 and special buat aina kawan baik kt college aku ni..   Hhihihi minah kepoh nih.. Hihsihih aku rindu dia ni zaman belajar dialadh manusia. Paling sweet!! Ok kepada lecturer aku lah banyak aku nk mohon maaf and nk ucap berbanyk banyak terima kasih sebab sanggup ajar weouls tanpa nk pikirpenat lelah mereka. Tapi yg mana penah. Aku skip class dia tu mohon maaf lah .. Hihihih

Apa pun goodluck kepada KPTM STUDENTS !!!!


JASA KPTM NI MEMANG TAKKAN AKU LUPAKAN



Wednesday, November 12, 2014

Orang cakap banyak berjalan luas pemandangan

Assalamualaikum wbt ,

Dear dairy

Aku rasa dalam banyak banyak negara memang xsyok kalau kau nk pegi buat aktiviti yg extreme macam kat dubai ni. Lagi lagi akak aku duduk hotel bukan duduk rumah bertanah. Aku rasa lah kan. Tapi aku x try lg pergi benda benda syok macam burj khalifa yg mana orang cakap negara ni yg antara negara terkaya dengan minyak and bangunan tinggi tinggi. Aku takde lah berjalan banyak sangat sebab akak aku tengah morning sickness and memerlukan aku duduk dekat hotel jelah . ( tuh aku rasa sangatbosan ) hahahahah and paling best aku tinggal convocation aku . Apa pun sekarang ni aku just boleh nk ucap tahniah jew. Walaupun aku tak amik convo tp aku still habiskan study aku ok?! Hiihihihihihihhihi

Bab topic di atas memang iya beb . Luas pemandangan bila berjalan jauh ni. Lagi lagi negara yg kau kena communicate bahasa diaorg . Ha mcm jepun, arab ( tp belah belah arab ) ni okay lagi kalau nak di bandingkan dengan negara lain. Huhuhuhuhuhu apa pun aku have fun jugak kat sini sampai ada org ingat aku ni org arab sebab yelah dah pakai jubah bagai . Huhuhuhu tu berdekak bila mana org arab cakap arab ngan aku. And apalagi memang aku gelak lah beb . Hahahahaha and aku cakap " i dnt know how to speak arab" Siap mamat tu ushab macam pelik pulak kat aku .. Okay that part aku rasa mcm nk explain "do i look like arabian." tapi memang pun kat malaysia pun ramai org cakap mcm tu kat aku. Hahahahahahhaha ok abaikan cerita ngarut aku.

Ok ok ok ok.

Meh cite bab lain. Aku takdelah suka sangat makan nasi arab, hmmm.. Dah kalau kau duduk dekat negara ni memang tak dapatlah cik lemb kau nak makan mcm kat malaysia. Kat sini mahai apak dia, walaupun duit diaorg lgi murah dari duit aku tapi........ Semua benda nk mahai. Bayangkan akak aku cite nk makan kat wararung or kedai biasa pun " contohlah dalam 4-5 orang mulut " memang cos dia adalah rm 90 kalau  kat kl rm90 tu kau dah boleh makan kt secret receipe. Hahhahahaha iyalah mahai bapak, tapi yg best kt sini kereta memang mewah mewah.tapi cos living thing adalah sangat mahai. And kalau nk tau kt sini mana ada org arab kerja. Smua foreigner jew. Yelah dah kaya. Abg ipar aku cakap kalau nk jumpa diaorg ( org arab ) memang kau kena gi mall. Ha tu jelah keje diaorg. Membeli belah. Uuhuhuhuhuh untunglah jadi diaorg.. So sayang ku pembaca kalau lah malaysia kurangkan tax berbagai bagai tu ce bayangkan kita mesti dah pakai bmw, kete mahai mahai kan ?! Hihihihiih aku bukan nak kutuk malaysia tapi nk ikut sangat dunia barat yg mana nk bayar itu bayar ini. Aku tak bebel panjang sebab kang ada yg bebel aku anti kerajaan lah apalah. So end kt sini.


Apa pun hujung tahun ni plan nak g redang or thailand moh lew kita tengok and cari pengalaman kt negara org kan kan . Hihihih

Tuesday, November 11, 2014

Hello kawan atau lawan ?

Assalamualaikum wbt ,

Dear dairy , sejak kebelakangan ini masih di hempit rasa mcm tak puas hati kalau kita duduk berdiam diri tapi masih ada kawan atau lawan yang masih mengapi-apikan keadaan sedangkan keadaan demi keadaan sudah sedia pulih. Kadang aku rasa macam sang jejantan yang berani sungguh bermain dgn api. Kenapa kalian masih sanggup menyakiti perasaan manusia lain ? Sejujur nya aku masih tak mengerti apalagi yang tersisa apa lagi yang terbuku dekat hati si mamat sorg ni. Berdasarkan conversation kami di facebook aku masih kurang faham kalau kalian yang si jejantan masih berperangai mcm ni. Hmmmmmm... Itulah sudah ku bilang zaman ni bukan sahaja teknologi yang berkembang pesat malahan si jejantan pun turun berkembang mahu mewarisi sikap si perempuan. Tapi terbalik pula pada perempuan alaf ini. Lebih memilih untuk berdiam diri dalam apa jua situasi. Apa pun aku bukan manusia yang senang nk bersabar sedangkan dahulu pun aku cuba ubah apa yang aku buat dulu buat tinggalan selamanya. Ok contohnya ; panas baran , and suka sangat nk pandang rendah and suka fikir yang org lain suka cakap and ngumpat pasal aku .. Padahal takde pun. Hahahaha

Aku ada prinsip yang kalau kau suka menimbulkan urusan negative pada setiap perhubungan there u go. U never see me again until i die, hahahaha kejam sangat bunyi nya kan ? Tapi tulah yang sejujur-jujurnya. Bukan apa cuma kadang aku kenal erti penat . Penat dalam nak menakluki hati manusia walhal kita tahu yang Allah tu lagi lah yang layak di puja saat apa pun yang berlaku. Sudah berulang kali ku bilang. Aku masih kadang terkenang kenang sebab ada nya jejantan yang mula menghuru hara kan keadaan dan bisa di konklusikan sebagai batu api. Apalah faedahnya abg oi kalau asyik duk nk burukkan keadaan. Benarlah manusia mudah meletakkan harapan pada manusia, tapi kita lupa yang Allah swt tuhan yang maha mencintai lagi maha menghargai. Itulah kadang di tarik nikmat berkawan sebabnya dia nk replace dengan manusia yang lagi awesome. Yes manusia yang sangat awesome !

Kak yana ( akak yang kira aku rapat dalam aktiviti usrah aku ) dia adalah manusia comel yang hadir dalam hidup aku secara titiba walaupun aku tak pernah wish hari jadi dia. Aku tahu dia mungkin akan  kecewa dengan perangai adiknya ini. Hahahhahaha tapi dari sudut hati aku memang nak sangat buat dia jadi akak ipar aku sebab dia sangat awesome !okay kalau nk cite mmber usrah memang terlalu ramai nj bubuh nama kat sini. Kak liyana naqibah untuk usrah sg mardhihah kami , ya Allah sangat awesome bila aku sedih hadir nk share memacam. Itulah untungnya berkasih sayang kerana Allah swt. Tak lupa buat aina and ain  ( ain memang kalian sedia maklum yang dia memang kawan baik aku time dari darjah 1 lagi kan ) aku rasa dari startnya penubuhan blog ni pun aku memang banyak cite pasal dia as kawan baik aku. Cuma aina yang muncul dalam hidup aku secara titiba zaman belajar di KPTM KL. . Kawan yg sanggup nk susah senang dengan aku. Yg terima aku seadanya time susah aku, tim sakit aku. And faham apa adanya aku.. Allahu! See !! Hilang 3-4 org kawan ramai yg menanti melapang kan tangan menyambut tangan aku nk bawa aku ke sana ke mari. eh tertinggal lg sorg, geng nak buat assignment sesama time sem 5: aizat , aan, and yaya. Tu pun sebahagian manusia yg dtg dalam hidup aku. Dtg jadikan semua benda best best. Alhamdulillah ..




Apa pun biar sayang macam mana kalau di bina ukhwah kerana Allah swt kekalannya akan ke penghujung walaupun kau tak and jarang nak contact tapi setiap apa pun di dalam doa mu. Ameen..

Tapi sayang mcmmana pun

Morning sickness

Dear dairy 

Assalamualaikum wbt 

Hishh aku nk cite sikit pasal kes morning sickness yg akak aku tgh lalu skrg. Bukan akak aku jew aku rasa mcm ramai jugak perempuan perempuan yg awal ke hamilannya mengalami kes kes mcm ni. Kesian kot sebab aku penah alami (i means bukan aku yg muntah muntah) tapi penah lalui rintangan bersama org yang muntah muntah . Ouh okay kita buat kajian science sikit 


Mabuk hamil juga dikenali sebagai morning sickness sering berlaku pada awal kehamilan. Ia boleh berlaku bila-bila masa. Kebanyakkan bermula seawal Minggu ke-6 pertama dan berakhir pada lewat Minggu ke-16 bayi. Punca utama disebabkan oleh kehadiran hormone dirembeskan dalam kuantiti yang banyak di awal kehamilan terutamanya hormone hCG. Senarai bawah menunjukkan 15 tips cara mengatasi muntah dan loya semasa hamil:

15 tips cara mengatasi muntah dan loya @ morning sickness

  1. Anda boleh makan craker ataupun makanan ringan kesukaan anda sejurus bangun dari katil. Ini akan membantu menyerap asid perut dan membantu menyimpan tahap gula dalam darah anda daripada terlalu rendah.
  2. Cuba makan makanan ringan setiap 2 jam atau sepanjang hari anda untuk memastikan perut anda tidak kosong dari mengisi asid mencetuskan loya.
  3. Jangan lupa snek sebelum tidur anda! Ia merupakan salah satu cara mengatasi muntah.
  4. Makan makanan yang boleh mencegah muntah dan loya seperti buah avocado; protein; keju; susu; yogurt; mentega, kacang disapu di craker dan roti; pasta dan lain-lain.
  5. Legakan perut dengan memakan makanan berhalia. Hidu lemon atau minum jusnya, ini boleh membantu meneutralkan asid yang terdapat dapat perut.
  6. Sekiranya anda rasa loya, asam boleh mengurangkan rasa loya.
  7. Elakkan makan makanan yang boleh mencetuskan muntah seperti makanan berminyak, kafein, makanan manis seperti gula-gula, coklat, kek dan lain-lain.
  8. Minum 10 gelas air sehari untuk mengantikan bendalir badan yang hilang dan juga mengelakkan sembelit.
  9. Elakkan meminum sejumlah besar air atau minuman lain semasa makan.
  10. Ambil vitamin pranatal anda selepas makan atau sebelum tidur.
  11. Pakai pakaian yang menyejukkan dan selesa. Ini disebabkan perubahan hormon ibu hamil menyebabkan badan berasa panas yang boleh mencetus perut anda mual. Dalam masa yang sama, elakkan pergi tempat yang hangat dan penuh sesak.
  12. Jauhkan dari bau-bau yang tidak menyenangkan yang boleh menyebabkan anda muntah.
  13. Anda boleh cuba menarik nafas yang panjang.
  14. Tidur untuk mengelakkan keloyaan.
  15. Jumpalah doktor anda untuk mendapatkan pil mencegah muntah sekiranya keloyaan anda teruk.

*last sekali aku rasa kalau dah tak larat asyik muntah-muntah jew menyerah kalah jelah kt hospital bg dia drip air. Huhuhu. Yelah dah asyik muntah kan air dalam badan memang confirm akan hilang beb . Apa pun time ni lah nk tgk lelaki tu bebtul tak sayang kt kita . Hihihih okay peace bye. Aku pun google pasal benda ni . So jangan lah hangpa ingat aku ni power bab bab ni sebab aku jugak google jew hihih 


Monday, November 10, 2014

Flying to dubai alone

Assalamualaikum wbt 

Dear diary 
Hish di sebabkan tak berapa nk menyabar sangat so aku update jugak entri kali ni guna handphone (yelah selalu guba laptop) sekarang mana nak ada laptop nya pun. So apa pun benda dah lama huhu biarlah pencuri tu nk amik laptop saya pun . Tau la dia mcm mana nnti huhuh. 

Okay sebenarnya memang urgent settle semua benda mana tak nya . 3 hari settle passport semua and settle nak berhenti keje and paling penting aku xpi convo tu jew pun yg agak terkilan sikit la . Apa pun takpe convo jew bukan nya tak pass exam pun . Alhamdulillah aku berjaya habiskan diploma 3 tahun kt kptm kl huhuhu. Seksaan tu nk habis huhuhu 

PENGALAMAN FLY SORG 
huhuh kalau tanya aku memang banyak benda aku fikir time tu yelah weyh kau nak fly sorg memang la best abis nak amik beg , nak check in beg sendiri bagai tu susah sikit . Aku paling cuak jugak nk buat benda sesorg tapi nak tak nak this is lesson nk ke tak nak memang kena buat dah sesorg kan . Kat dubai alhamdulillah abg ipar dah sedia menanti nak amik aku kat airport. Okay first check in beg kat klia aku dah risau overload. Yelah aku main sumbat jew bebaju aku. Mana nak sempat kemas weyh 3 hari decide buat keputusan. Dahlah time tu mcm kelam kabut jugak aku nk settlekan dgn tempat keje lama aku yg buat hal nya . Hish memang bz aku time tu . And time tu plak aku nk kena fikir nk g inform tempat keje baru aku ( prudential ) nk benti serta merta. Alhamdulillah nasib baik akak hr tu ok. Okay flight aku kul 3.15pm waktu malaysia sebab nnti smpai dubai dalam 6.45pm waktu sana . And paling penting 7 hour perjalanan buat aku kebas kaki kaki. Hahaha mana nak minat weyh bergerak2. Aku plak jenis kalau ddk biar ddk jew malas nk g toilet. Ouh okay, lepas dah check in beg smua aku mula lah bye bye ayah n mak and ayah n mak lepaskan aku dalam waktu awai yelah sebab ayah ada hal kot plus ayah tau aku ni jenis kadang lembab so ayah ckp "biar tunggu jew kat dalam tu, smpai pintu gate bukak" so aku pun akur hahaha menapak nk tunggu sejam setengah dalam tu . Dalah nk cr gate tu hadoii jauhnyaaa lepas tu kena menapak naik train yg ada dalam airport tu . Okay baru aku tau dalam airport ada train and lepas ni aku berazam nak belajar pepandai or dpt company yg memang akan sent aku travel. Hihih tu semua angan2 insyallah doakan aku tau korg ! Pengalaman fly sorg ni takdelah menakutkan sangat pun yelah sebab tragedi kes yg hilang la apalah tu lah buat org tak confident nk fly ngan mas . Tp aku yakin tu bukan sebab mas tp sebab kalau Allah dah cakap "kun fa yakun " maka jadilah tak kira la kau buat apa pun . So aku pn buang perasaan and fikiran negative tu . Dalam flight aku da start bosan sebab aku dapat seat kt tengah2 bukan tepi tingkap tu memang tak syok aduhh time tu aku da start mengeluh hmmm tapi biar la asal ada buku and headfone boleh dgr lagu kan . So flight aku fly kul 4 mcm tu la sebab hujan time fly tu serious tak rasa sebab yg bawak tu power . Captain danish tak silap aku . Chinese kot . Ok lepas da settle naik aku pun terhibur dengan lagu2 yg aku pilih yg berkumandang di corong headphone aku .hihih not bad la aku siap tgk movie bagai plak. Sebab dah bosan sgt . (Ni bukan kali pertama aku naik flight tapi da 3x) tapi mas ni baru first time try. Not bad service was good and nice !  Ada makanan and siap air bagai plak. Cuma yg jenis aku tak respect sikit sebab diaorg ada serve arak tu takleh blah sebab weouls dr islamic country kan . Huhuh ceh bebel pulak aku . Apa pun alhamdulillah aku selamat smpai kat dubai tepat kul 6.45pm memang power pilot tu landed pn aku tak rasa. So mcm biasa aku memang dah mcam lost kt airport dubai tu sebab memang totally lain dr kat malaysia . Jauh kot nk jalan . Nk cop passport kat passport control tu berjam jam nak tunggu.

JANGAN GUNA ATAU MENGENAKAN LENSES MATA YG BERWARNA 

Time aku nk cop passport kira mcm immigration dia lah . Aku nampak mamat ni kena tahan sebab dia pakai lens and diaorg suruh bukak. Yes mamat tu bukak . Aku dgn tak semena2 menyaksikan kejadian tu aku pun bukak la and aku pakai spact. Hahahahaha. Gila jap g dia suruh bukak on the spot malu jew aku nak terkial-kial bukak hahahahah . Apa pun lesson and moral of the story kalau nk fly jejauh tak payah lah acah mak enon nk pakai lens bagai . So tu silap aku sebab selama ni aku tak penah fly smpai 7 jam paling lama pn dlu fly g bali . Hahaha tu pn bukan lama sangat pun takat 2 jam lebih . 

Okay smpai jew dubai aku settle amik beg and cop passport dalam 8.15pm lah settel semua benda . Yes time tu serious lega sebab gila weyh aku sesorg kan nak amik beg bagai semua lagi . Huhuh apa pun keadaan hari tu terkawal hahaha abg ipar aku smpai siap jew terus aku nampak alya and hug aku kemain . Huhuhu rindu weyh !! 

Ok sebenarnya kejadian yg mana 3 hari aku nk kena settle semua benda sebab abg ipar aku kena gerak g iraq jumaat tu and tu la sebab flight aku hari khamis . So menyelam tu smbil sambil tu minum air lah sekali. Hihihih

So sekarang ni aku takde la berpengalaman banyak sangat bab bab nk travel ni tpi insyallah lah kalau nk bebel sikit tu boleh la kalau and based on my experience kan huhuhu ok kalau terkurang tersilap and tah banyak aku merepek aku ni so apa pun maaf la ek :) 








   View from emirates grand hotel level 22
             Teman alya swimming 
            Bangunan yg tinggi2

 Time skrg ni tgh windy so musim sejuk sikit tapi tadelah rasa mcm kat london 

Saturday, November 1, 2014

bila kau lari makin ramai nak kejar kau ..

Assalamualaikum ..

aku nak bercerita sikit tak banyak tapi sikit jew pasal apa yang aku rasa. apa yang aku hadapi sekarang. Kau org pernah tak ada kawan lelaki or perempuan yg suka bermulut mulut kata itu kata ini smpai semua orang ingat kau ni jahat langsung walaupun kau kadang diam menyaksikan lakonan hebat kalian walaupun kadang aku rasa apa benda jew korg cuba mainkan permainan watak yang tak semengah smpai aku rasa kau godak kelenjar muntah aku ni smpai aku rasa benci yg membuak buak kat kau. Tapi kisah perihal kauorg tak pernah pulak aku selongkar satu dunia tau . Itu bukan cara aku bukan aku . Ok terima kasih sejujurnya aku tak hingin ada kawan yang suka menjatuhkan sesama sendiri. 

USRAH

8 november 2012 genap dua tahun usrah tautan hati ini di laksanakan oleh sri kandi islam yang nyata lebih teguh dari aku . Aku masih berjinak jinak dalam menghadiri usrah bukan tak suka dahulu kala tapi tak pernah di kenalkan ( bukan tak pernah di kenalkan tapi persekitaran aku memaksa aku untuk tidak begini ) mak memang dah heret aku sejak di umur 7 tahun lagi sebab mak pun ada join usrah usrah begini. Alhamdulillah di pupuk semenjak kecil. Tp dulu kalau usrah selalu ingat makan jew .sebab dlu kecik kecik time usrah mak mak ni memang ada potluck memasing bawak makanan memasing. Huish sedapnyalah hai . Hmmmm hahahah tapi tu dlu. Bila dah berkumpul memuji Allah aza wal jala tiada masa mahu makan. Ini semua kerana ikatan persahabatan yang tak pernah putus putus di limpahi rasa kasih sayang kerana Allah. Teringat saat di limpahi rasa sayang dunia ini . Rasa terisi rohani ini , terasa berada di kalangan org org yg beriman dan ulamak ulamak. Allahu indah sangat !! Buat rakan rakan yang lain yang nak join usrah tautan hati meh lah join korg boleh cr di laman social kami seperti facebook dan ustazah fatimah syarha sendiri punya instagram dan fb. :) 

Selamat ulang tahun yang kedua wahai sri kandi sri kandi islam kesayangan Tuhan mu. Biar di asingi kita tegap teguh menyebarkan bahagia :) 

Assalamuaalaikum wbt

dear dairy


Ya allah harini aku baru ada masa nak meluahkan apa yang aku nak luahkan selama ni , yelah selama ni mcm busy jew ha memang bebetul busy dengan segala apa yang aku ada sekarang. hmmmm... aku rasa mcm kadang mcm sedih ah jugak sebab banyak benda sangat berlaku dalam hidup aku lately. kan tah la rasa nak sedih tuh pun sampai aku susah nak rasa sedih tu sebab mungkin sebab dah lali sangat. ok bermula dengan satu kisah .

Disebabkan kak tiah and abg kobe , alya , aisya semua dah duduk kat dubai so aku rasa mcm kesian pulak an rumah kak tiah di biarkan kosong. lama jugak aku tak gi rumah kak tiah sebab aku malas nak kesana kesini yelah kan dah duduk dengan mak ayah takkan nak duduk rumah kak tiah secara titiba kan ?? lepas tu mcm kira lama lah jugak rumah kak tiah and abg kobe aku tak duduk and tido sebab minggu tu aku busy nak g amik muet kat melaka. yes aku teragak sangat nak amik laptop aku malam tu. hmmmmmmm.... apa yang menyedihkan aku titiba kan aku tgk rumah kak tiah kena pecah. yes itu sangat mengecewakan aku bila aku rasa mcm aku dah tak jaga amanah kak tiah and abg kobe suruh jaga umah dia. yes mak ayah pun mcm bebel jugak sebab nanti dia kata siapa nak bayar bill air and bill api kalau aku duduk umah kak tiah and abg kobe an . so takpelah. apa pun benda dah nak jadikan. memang menyirap jugak tapi nak buat mcm mana kan . tu semua Allah swt dah tentukan . apa pun kita sebagai hamba Allah ni kena yakin dengan ketentuaan Allah swt maybe ada lagi benda best dia nak bagi kat aku kan :)




so be careful lah iya sesiapa yang duduk rumah seseorang or dengan family ke apa .. jangan biarkan rumah anda nampak kosong.


Thursday, October 2, 2014

Nik Fatimah Traveling to Dubai

dear dairy

hari ni mcm biasa . aku bersiap nak g kerja lepas tu aku rasa mcm lain pulak sebab yelah takkan aku tak nak hantar kak tiah ke sana . walhal kak tiah selalu sangat tolong aku. kira mcm membalas jugak lah jasa dan pengorbanan kak tiah selama ni kat aku.Alhamdulillah dalam masa proses nak check in beg semua benda tu , adalah dugaan sikit. hmmm... ada lah yang berat sangat lah beg tu plus yang paling best abg kobe (abg ipar aku ) boleh bantai pulak g beli ticket pergi sahaja walhal kena beli ticket return back sebenarnya. hmmm. apa pun alhamdulillah perjalanan kak tiah selamat and abg kobe memang dah tunggu kak tiah kat sana. apa pun aku just rasa mcm ya Allah semoga Allah lindungi penghijrahan mereka . ameen . .

Nak lepaskan kakanda tercinta bukan senang. bayangkan dari kak tiah zaman university pun aku rasa sedih sangat kalau setiap kali kak tiah balik uni dia mesti aku akan rasa sangat sedih yelah weyh bayangkan kak tiah . alya and aisya semua besar depan mata kitaorg . and alya tu la paling aku jaga dulu. mana mungkin nak cakap tak rindu , tak sedih kan ?! tapi apa kan daya, tempat dan sisi seorang isteri adalah berada disisi suami and paling sweet bila mana kak tiah sanggup berhenti kerja sebab nak berkorban demi mengejar cita-cita abg kobe. alhamdulillah moga Allah sahaja yang dapat membalas semua jasa dan pengorbanan kak tiah , ameeeennnnnn....................

Tapi kali nak cakap sekarang ni , aku yang rasa sangat sunyi sebab yelah selalu tido and duduk nak mengadu mcam-macam semua kat kak tiah skali bila kak tiah dah kena move ke dubai aku rasa mcm mati kutu sekejap . kakak yang selama ni jaga and kasihankan aku . and paling penting dia yang akan membela nasib kelurga and pastikan keluarga senang. ya Allah besar pengorbanan dia.


tapi apa pun aku sebagai seorang adik sentiasa berdoa yang terbaik untuk setiap ahli keluarga aku...





Sunday, September 21, 2014

Dear Diary

Hidup sebagai seorang pekerja konon hebat 

sebenarnya lama aku nak cerita tapi malas nk cerita yes sebab malas nak menaip. tapi hari ni di sebab aku kena period pain yang teruk tahap hish entah lah Hanya Tuhan sahaja yang tahu mcm mana sakitnyaaa period pain kali ni . aku rasa memang setiap kali period aku takkan lari dari period pain nih. Allahu moga Allah permudahkan urusan aku esk... 

Okay nak ceritalah sikit pasal pengalaman kerja aku yang tak berapa nak pengalaman sangat ni. macam biasalah , bak kata orang kita akan berkerja di dalam bidang yang mana bukan sama bidang dengan apa yang kita belajar. YES !! sekarang baru aku rasa. Allah serious aku rasa mcm nak give up jugak sebenarnya waktu first-first tu tapi bila dah lama-lama rasa mcm okay lah sebab environment yang best and paling penting yeah okay and akak-akak tu supporting sesangat. alhamdulillah sebab dapat officemate yang best. nanti aku share gambar !!

okay untuk mencari pengalaman ni yelah kira fresh graduate ni aku rasa mcm takpelah tak payah nak memilih sgt tau bila dah kerja. weyh gaji rm1200 sumpah tak cukup. bukan tak cukup tapi buat msa ni aku banyak benda yang nak kena bayar hahaha. di sebabkan mara dah tak cover untuk 3 bulan yang abis belajar tu and aku terpaksalah kena hold payment bill yang mana aku kena bayar . tapi alhamdulillah orang cakap rezeki kat mana-mana kan so aku kena kuatkan semangat ! insyallah rezeki lain ada. okay, aku duduk di bawah company secretarial company yang mana syarikat ni buat khidmat siapa yang nak buat company and nk upgrading ke sdn bhd. ok la aku rasa . sebab ni company kecik jew untuk permulaan memang ok sesangat buat aku. and paling penting environment sangat best. ! ha position aku dalam company ni pr (public relation) aku pun tak faham kenapa aku kena duduk dalam jawatan ni. padahal kalau dia suruh aku jadi assistant secterial serious syok tapi kena tahan dengan stress banyak document jelah. apa pun tak kesahlah asal aku boleh cari pengalaman yang mana aku bole mintk kerja dengan comfortablenya one day nanti.. 


Dalam dah dapat kerja ni aku boleh pulak dapat bebanyak tawaran mcam cimb, perodua. hahaha. tapi perodua tu memang aku gi jew sebab company establish ni best kot kalau nak apply keje gempak-gempak one day nanti. alhamdulillah kalau ada rezeki aku kat company oil and gas ke kan kan kan ? *hahahaha berangan jew nik amirah ni* perodua tu aku g interview sampai 2x kot sebab aku dapat second interview . ni tgh tunggu result kalau ada rezeki aku kat sana insyallah lah aku akan duduk kat rawang tu sebab kalau nak ulang alik Allah penat jugak sebenarnya sebab kena keluar kul 6 or 6.30 am dari rumah and kena straight g sana. hmm walhal masuk kul 8. memang lah tak jauh mana pun rawang tu. tapi sebenarnya jauh jugak weyh serious. bayangkan lah sampai kawan-kawan aku pun cakap jauh. hahaha iyalh org beria cari kerja kat kl aku ni duk bantai nak cari kerja kat luar kl. yelah weyh kalau dah rezeki aku kat luar kl kan nak buat macam mana kan ?? aku pun nak mintak tlg korg doakan agar dapat kerja kat perodua tu sebab aku nk sangat kumpul asset buat masa ni yes. and nak baiki kehidupan yang mana sekarang ni kehidupan duniawi jew lebih. tu akhirat kena cari jugak. *nak kumpul duit nak g umrah T_T




PRAY FOR MH307 & MH17

Dari berita kehilangan mu dari radar
Seluruh Dunia masih belum dapat menerima khabar ini
Terbang tinggi setingginya di mana perlu kami cari kalian ?

Seluruh dunia mengecam kami
bangkit bangun , berdoa agar semua ini hanya khayalan
tapi masih tidak dapat jawapan sehinggi kini .......



mh17 segala kehilang merungkai ,
mh17 menyaksikan dan memberi khabar sedih buat kita
kita untuk terus cari konklusi di mana letaknya sedara kita mh307



Friday, September 19, 2014

Kau

Bila kau tunggu semua org tak peduli
Bila kau menangis tiada tangan yg Mahu dihulur 

Bila kau rasa di sakiti tiada manusia yg mahu mengubati 

Tapi bila kau berjalan gagah tanpa hirau manusia lain 

Itu masanya kau dtg minta sedekah, meraih simpati, rasa sedih bila org buat kau mcm tu. 

Tapi pernah tak kau sedar mcm mana kau buat org lain? Kawan kau sendiri? 

Wednesday, September 17, 2014

Kerana pendosa tetap pendosa

Dear dairy 


Ramai org tanya have u experience cakap kasar ngan parents? Kalau bab ni semua nak tutup muka tak nak cakap and kalau boleh memang tak nak cerita langsung pasal apa yang kita buat kat mak ayah kita. Kalau lepas ni aku meninggal tulis entri sebab aku nk luahkan kekesalan aku dengan apa yang aku pernah buat. Adat manusia memang takkan pernah lari dari segala kesilapan baik yang muda atau yang tua. Kita, aku, semua manusia tergolong dalam golongan pendosa yang sentiasa dan akan berulang kali melakukannya. Aku slalu bayangkan nikmat kematian dan berada di dalam golongan org org mukmin sedangkan aku tahu aku memang tak layak sama sekali . Tapi tak salahkan kalau kita berusaha untuk terus nk baiki diri kita jadi lebih baik.

Mak ayah kita antara manusia yang paling dekat dgn kita. I means memang sentiasa support kita dalam apa jua masalah kita tak kesahlah dia siapa and siapa . Mungkin kadang mak ayah kita pernah buat kesilapan depan mata kita sendiri tapi kita dah terbenci benda yang dia buat tu. Memang susah bila mana kau dah rasa macam annoyying lah ayah aku ni, eh mcm tak suka lah ayah n mak aku ni. Sometimes kita akan rasa mcm mak n ayah kita macam paksa kita. Well diaorg pun manusia mcm kita kan ? Ada time memang banyak buat silap and ada time terlalu banyak kesilapan . 

Aku tak pernah rasa mcm mana kehilangan mak ayah aku sendiri depan mata sebab aku xpernah experience benda mcm ni. Yes itu untungnya aku tapi untung buat masa ni. Mana tau aku mati lepas tulis entri langsung tak dpt dah kasih sayang mak ayah .kalau org tanya "eh kau pernah kurang ajar tak ngan ayah kau?" Aku ? Hmmm kita manusia kan . Manusia mana yg tak pernah buat silap. Kadang emosi bila dah bercampur semua mai nanti. Hmmm aku terlalu banyak dosa smpai tak tulis dah malaikat . Tapi aku cuba ubah, ubah untuk terus diredhai Allah. Susahnya kalau sentiasa diri ni berdosa iya aku mmg tak layak nk memohon sebab dah terlalu banyak dosa. Cumanya manusia tak nampak dosa itu. Kalau lah dosa terhadap ibu bapa kita ni boleh semua nampak tak tertanggung rasanya.


Titipan buat ayahanda & bonda

Juka saat anakmu menulis ini esk lusa sudah tidak nampak lg di mata mu , pergi menemui ilahi maafkan segala perbuatan, halalkan makan minum, doakan anak mu buat perjumpaan kita di sana kelak . 

Buat bonda

Halalkan susu mu yg mengalir di dalam badan ini, redhakan anak mu menjadi manusia berdosa kalau itu mahu tuhan, maafkan anak mu

Tuesday, September 16, 2014

Read all about it

Dear dairy 


Aku rasa memang dah berhabuk teruk blog aku ni smpai aku biar mcm tu jew. Stressnya kekadang bila aku ada masalah aku memang malas nak melayan perasaan sebab tak nak fikir benda yang tah apa-apa kan. 

Banyak dan terlalu banyak benda yang aku nk luahkan since aku memang dah jarang sangat nk update blog ni. Iya memang jarang and memang kadang aku malas nk bukak langsung lappy kalau nk menulis . Apa pun Allah swt tau mcam mana aku handle stresa yang kadang manusia ni memang suka cipta sendiri. 

Okay la kalau semua ada baca previous cerita aku memang aku masalah ngan konon kawan baik tapi tak pun sebenarnya. Entah bila kau dah abis study ni aku rasa macam kawan ni senang datang nak melekat kat kita and memang senang nak pergi tanggal dari kita. So istilah zaman sekolah yang konon kawan baik tu memang dah pupus dah. Sebenarnya dia kena ada sorg jew kawan baik yang jujur and betul-betul kawan kita. Tu jew. Ok tutup cerita.

Pasal life aku skrg: alhamdulillah lepas abis diploma aku rasa malas kejap nak sambung belajar, and kejap malas nk buat tu ni & kejap rasa stress sebab terperuk jew kat rumah tu. Tah rasa macam lifeless pun ada iyalah nk pergi memana mana nak cekau duit? Takkan nak menadah tangan nak mintak dengan mak bapak kan ? Yes itu paling penting untuk anak org bukan dari golongan ado-ado macam aku ni. Belajar erti kesusahan yes itu benda paling basic dalam hidup. Kalau mak ayah jenis tabur jew duit dalam hidup anak habis lah lingkup anak diaorg hahaha. Now aku keje kat secterial company as pr. Memang takde kena mengena dengan bidang yang aku belajar ni weyh. Jauh sangat menyimpannya. Bukan apa kadang aku ni gagap jugak nk jumpa client baru wey. Ngan kadang english tongang langgang. Yeah bila dah nervous memang jadi mcm weyh!! I cant handle this. Dalam masa sekarang ni memang aku tgh cari peluang kerja yang syok2 i means yg benefit lagi tinggi dari keje yang skrg ni. Mana tak nya weyh takkan nak ddk dalam company yg baby smpai bila-bila hahaha nampak tak demand nya padahal keje baru berapa bulan okay fine hahahahaha.apa pun semua benda ni akan terjadi bila mana kita berusaha nak meningkatkan taraf kehidupan kita. Bila da senang satu jew jgn lupa mak bapak tu jew. Huhuhu. Adoi kl ni mana cukup gaji rm1200 weyh seriously tp fresh graduate mcm aku adoi rasa mcm sesak jugak nafas weyh. 


Apa pun aku sekarang stress sebab boss kerek so aku rasa mcm nak benti cecepat lepas aku dapat result perodua ni and aku akan pasti kan yang aku akan blah dr company tu. I means kalau dpt tempat lain yg lg syok and kalau tak dpt pun peluang terakhir adalah sambung belajar :) 

Friday, August 1, 2014

Rasa Bersalah

Assalamualaikum wbt 

hadoii malasnya nak membebel pepanjang buat sakit tangan nak menaip apa benda yang lately sekarang berlaku dalam hidup aku. banyak benda like seriously aku mcam jadi kurang sabar dengan keadaan yang berlaku di sekeliling aku. Allahu aku rasa mcm "mana hilangnya sabar yang aku didik selama ni" kadang aku malas jugak nak layan perasaan marah aku. seriously malas. malas sebab aku ni banyak lagi benda nak fikir dari nak memarah apa yang orang duk buat kat aku. T_T benda yang paling aku tak suka yes tu yang orang yang dekat-dekat aku duk bz nak buat. apa benda yang susah nya. "lagi satu sebab terlalu mengharap orang akan jaga hati aku" hish.. 

Apa pun masalah aku sekarang. aku tak boleh nak buang and bunuh ego aku yang makin nak menebal nak jadi diri sendiri. aku rasa kadang what !! aku tak patut nak cakap mcm tu kat orang. yes kawan baik sendiri kot. tapi kalau duk fikir "abih sampai hati pulak dia buat mcm tu kt aku" itu memang konsep yang salah. apa pun aku rasa bersalah buat pertama kalinya sebab aku rasa member aku ni terlalu baik buat mana-mana orang nak marah dia ke or nak bodoh-bodohkan dia. aku as a friend memang kesian like seriously weyh u dont deserve to treat like this la bro. 

Apa pun lepas dah abis aku bebel pasal apa yang aku tak puas hati dengan mamat ni balik tu memang aku pening kepala abih and di tambah dengan rasa bersalah sebab aku duk maki dia, hahaha Allahu tu benda paling aku rasa bersalah sebab aku tak layak nak cakap mcm tu kat dia. even nak pandang dia pun aku tak pandang sebab tah lah kalau dah marah an . tu lah masalah aku now aku tak berjaya lagi nak didik diri aku  untuk kawal ego and marah aku. 

hish apa pun pengajaran buat diri sendiri . marah mcm mana pun lepas ni jangan nak main sedap ikut lepas and cakap . weyh this is about hati. sekali hampa cakap macam-macam kalau hati takleh nak terima apa yang hangpa cakap tu abih laaa menanggung nak kena mintak maaf kan ?? 


apa pun as perempuan memang kalau dah geram memang semua benda nak cakap. hish.. tahlahh...