Monday, January 6, 2014

Kempen Menutup Aurat




Assalamualaikum wbt

dear ukthi-ukthi yang di kasihi :)

Hari ni nak menulis dengan kadar yang serious sikit . kalau orang baca entri before this banyak jugak saya melalut kan ?? so meh kita baca version serious pulak..


Kalau selama ni kita berpakaian untuk orang nak nampak kita cantik, kita hot. eh cool ah dia ni , eh swag ah dia ni. dah boleh stop dah sebab kalau mcm tu korang dah salah niat uols. kalau korang perasaan Allah memang dah sayangkan kaum hawa sejak dari azali lagi. mana tak nya, sehingga Allah boleh turun kan surah AL-Nisa buat kita. itu tidak ke lagi menampakkan kasih sayang  Allah terhadap kita ?? kalau lebih ramai lagi manusia mendeny kan ini semua Allahu.. kenapa perlu di bantah.. sifat manusia ni terbatas kenapa tidak kaji balik apa tujuan kita hidup di dunia ini kan ?

so Bukan saya sebagai seorang rakan, sahabat, adik beradik, kakak, dan apa lah jua saya di mata masyarakat tak boleh ambil berat tentang ini. ini juga tanggungjawab. kita (masyarakat masa kini) kalau tengok perempuan pakai seksi sikit (mengata, mengumpat) mentality tu kan . nampak tak ?? tapi bukannya nak tegur kasi tarbiah dengan cara yang baik. paling tak dia mengucap *astagfirullahalazim* then what your responsiblity to explain to them ?? tu tanggunjawab kita bukan hanya nak menggeleng kepala sahaja. Allah dah cakap dah yang dia nak kita hamba Nya masuk ke syurga secara berkumpulan .. nak ke masuk sorang2?

Kempen menutup aurat aku alah bukan susah pun. kita start tarbiah bukan dari hanya nak bagi syarahan, pidato menegakkan lah apa lah .. tarbiah dalam bentuk tersirat apa ?? tu pakai lah dulu apa yang yang melambangkan menutup aurat dengan sempurna kan ?? bukan susah pun nak pakai stoking, sarung tangan ?? sekarang kalau tanya aku, weyh tak rimas ke kau pakai benda ni ? aku senang jew jawab *bila tak pakai tanggal rasa mcm bogel pulak weyh tangan dengan kaki aku ni ha *

Istiqamah 
Alah, susah lah nak istiqamah .. dah katanya kita ni kan manusia kan, Allah jadikan hati kita surut naik imannya . bukan malaikat weyh . nak cakap orang ni ha aku pun sama tak sempurna. kadang ada jugak tinggal solat *sebab proses dalam melawan apa yang perlu di lawan di dalam diri ini* sebab bila kita nak istiqamah perlu dengan persekitaran yang mendukung plus hati kena kental. tapi sebenarnya kalau kita selalu meminta dengan ALLAH dan selalu buat itu sebagai rutin bukan sesuatu yang membebankan ya Allah nikmat kemanisan dia sabar jap !

siri tarbiah yang baik adalah siri tarbiah yang mentarbiah kan orang lain sama ada dari bentuk lisan atau pun perwatakkan kita .. sebenarnya semua orang suruh aku tulis pasal kisah penghijrahan aku. masalahnya aku tak kuat lagi nak tulis kat sini. sebab biarlah itu menjadi rahsia aku. Hanya Allah dan diri ini shaja yang tahu.
kalau dulu aku selalu tanya kat diri sendiri *dalam hati* eh kenapa dia ni pakai stoking ek ? oouh mungkin sebab dah biasa kot and plus dia nak tutup parut kat kaki dia hahaha bangang tak bangang cara aku berfikir. tapi bila dah aku jumpa siri tarbiah aku yang paling baik. masyallah . indah weyh rasa tenang dia. and dulu aku pelik jugak orang pakai handsock sebab zaman sekolah aku pakai sebab time sukan yelah sebab pakai lengan pendek. mcm tak cantik pulak pakai tudung and tak pakai lengan panjang kan ? so that time memang merepek sikit aku nya teori. and lama-lama ada kawan yang terangkan kat aku paras aurat kita bla bla bla . ya ALLAH that time baru aku faham and selama ni teori-teori aku tu semua tak leh pakai langsung dan baru itu aku faham. so dari situ aku berusaha tutup aurat aku dengan sempurna sebab aku rasa selama ni aku x pakai tudung pun dah huduh kalau dah pakai tudung tapi still nak amalkan pakaiaan yang ketat2 bila nak cantikkannya ?? so dari situ aku dapat kekuatan untuk aku bersungguh2 dalam menutup aurat dengan sempurna ...




2 comments:

  1. Betul, dulu masa qila darjah enam ee rempit gila pakai tudung tp lengan pendek astaghfirullahal'azim.
    Padahal takboleh hiihi.
    Jom!!!!
    Qila nak je join kempen cemni tp yelah. Susah sikit hihih.
    Nasibaik lah dah habis spm xD
    Boleh lah huuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihih alhamdulillah takpe dikk. istiqamah, sabar and paling penting cari kawan yang baik dan kawn yang bila adik tgk dia *hati memuji2 nama Allah * itu penting dalam siri tarbiah :) kita doakan awak akan jadi muslimah yg menjaga aurat dgn sempurna dan paling penting mawar berduri tak mudah di pegang dan di ragut keharumannya <3 love u fillah

      Delete