Wednesday, July 16, 2014

aku rasa

tak payah  nak rasa sekarang ni perasaan aku rasa mcm nii.








Monday, July 14, 2014

Ramadhan dah nak berakhir aku makin sedih

banyak berita yang mengejutkan dalam hidup aku lately . 
terlalu banyak 

ayah .. (ayahanda kepada fyza) meninggal buat selamanya. apa yang lagi terkilan aku baru plan nak jumpa dalam hari jumaat tu. entah rasa sangat serba salah and abg aku cakap time diaorg gi tengok ayah ritu ayah dah meracau-racau dah tak ingat. hmmmm.. entah kenapa benda tu sangat sedih sebab aku bole dikatakan close dengan ayah dari zaman sekolah dulu sebab ayah tu baik sangat sangat. 

al fatihah. 

Kawan makan kawan serupa apa aku tak tahu. entah kalau lately hangpa duk perasaan aku banyak menulis pasal kawan. aah aku rasa terkilan bila kawan susah konon pergi belah mcm tu. tolong lah aku memang dah tak bole nak percaya kat kawan cmm tu. aku tahu sedih mcm mana pun kawan tu kita kena kuat lah bak kata ain "nik kau lemah gila" aah ah dalam erti kata yang lain memang aku cengeng nak mati T_T


aku ni jenis kalau dah tak suka ikut hang la nk buat apa.. aku redha .. biarlah apa pun hangpa nak buat. buat lahh 

Thursday, July 3, 2014

dendam

kau dendam
kau sakit
kau mati
kau hilang jiwa raga kau

buat apa nk di dendam berdendam mendendam?


esk pasti ada hari cerah,
esk pasti ada hari mendung
buat apa berselindung

pergi buat semua tertanya
hidup dengan Tuhan mu
bukan dengan manusia mencaci menghina

Tuesday, July 1, 2014

solat sunat Tahujjud

Assalamualaiku w.b.t

Ramadhan Kareem!!!

Alhamdulillah di kesempatan ini nak share sikit pahala yang tak segemana pun tapi kita tak tahu kan Allah nak bagi kat kita mcm mana walaupun dengan sedikit ilmu yg saya kasi ni . saya pun budak baru belajar.

Qiamullail

1. solat Tahujjud

ada pun solat Tahujjud/solat Malam itu adalah sesuatu amalan yang selalu di kerjakan Rasulullah S.A.W, para sahabat, para ulama dan para solihin, Allah SWT berfirman maksudnya :

"Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahujjudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu semoga Allah mengangkat kamu ke tempat yang terpuji" -Bani israil :79-

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

"Dari Bilal ra. berkata : Rasulullah SAW bersabda : Perlukan olehmu solat malam, maka bahawasanya solat malam itu amalan/tradisi orang-orang soleh sebelum kamu, penghampiran diri kamu kepada Tuhan kamu dan pencegahan daripada dan penghapusan bagi kejahatan-kejahatan dan penolak bagi penyakit badan" 
HR Tarmizi


Solat Sunat Tahujjud dikerjakan pada waktu malam sesudah solat sehingga menjelang waktu subuh. Tetapi lebih di utamakan atau lebih afdal setelah bangun dari tidur pada jam 2-3 pagi, seperti malam yang akhir hingga menjelang terbit fajar atau menjelang waktu subuh. Solat sunat Tahajjud dilakukan dengan dua rakaat dan satu malam. Kemudian solat sunat Tahajjud ini diakhiri dengan solat sunat witir yang dikerjakan sekurang-kurangnya satu rakaat, tiga rakaat sehingga sebelah rakaat dan salam setiap 2 rakaat.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud

"Solat yang paling utama sesudah solat yang fardhu ialah solat sunat Tahajjud /Solat malam. (HR Imam Muslim)

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : "Jadikanlah akhir solatmu waktu malam itu witir" (HR Imam Bukhari muslim)


Allahualam. yang buruk datang dari saya sendiri . yang baik semua berpihak dan datang dari Allah SWT. kalau ada tersalah silap mohon seribu keampunan.. sekadar hendak berkongsi.