Sunday, September 21, 2014

Dear Diary

Hidup sebagai seorang pekerja konon hebat 

sebenarnya lama aku nak cerita tapi malas nk cerita yes sebab malas nak menaip. tapi hari ni di sebab aku kena period pain yang teruk tahap hish entah lah Hanya Tuhan sahaja yang tahu mcm mana sakitnyaaa period pain kali ni . aku rasa memang setiap kali period aku takkan lari dari period pain nih. Allahu moga Allah permudahkan urusan aku esk... 

Okay nak ceritalah sikit pasal pengalaman kerja aku yang tak berapa nak pengalaman sangat ni. macam biasalah , bak kata orang kita akan berkerja di dalam bidang yang mana bukan sama bidang dengan apa yang kita belajar. YES !! sekarang baru aku rasa. Allah serious aku rasa mcm nak give up jugak sebenarnya waktu first-first tu tapi bila dah lama-lama rasa mcm okay lah sebab environment yang best and paling penting yeah okay and akak-akak tu supporting sesangat. alhamdulillah sebab dapat officemate yang best. nanti aku share gambar !!

okay untuk mencari pengalaman ni yelah kira fresh graduate ni aku rasa mcm takpelah tak payah nak memilih sgt tau bila dah kerja. weyh gaji rm1200 sumpah tak cukup. bukan tak cukup tapi buat msa ni aku banyak benda yang nak kena bayar hahaha. di sebabkan mara dah tak cover untuk 3 bulan yang abis belajar tu and aku terpaksalah kena hold payment bill yang mana aku kena bayar . tapi alhamdulillah orang cakap rezeki kat mana-mana kan so aku kena kuatkan semangat ! insyallah rezeki lain ada. okay, aku duduk di bawah company secretarial company yang mana syarikat ni buat khidmat siapa yang nak buat company and nk upgrading ke sdn bhd. ok la aku rasa . sebab ni company kecik jew untuk permulaan memang ok sesangat buat aku. and paling penting environment sangat best. ! ha position aku dalam company ni pr (public relation) aku pun tak faham kenapa aku kena duduk dalam jawatan ni. padahal kalau dia suruh aku jadi assistant secterial serious syok tapi kena tahan dengan stress banyak document jelah. apa pun tak kesahlah asal aku boleh cari pengalaman yang mana aku bole mintk kerja dengan comfortablenya one day nanti.. 


Dalam dah dapat kerja ni aku boleh pulak dapat bebanyak tawaran mcam cimb, perodua. hahaha. tapi perodua tu memang aku gi jew sebab company establish ni best kot kalau nak apply keje gempak-gempak one day nanti. alhamdulillah kalau ada rezeki aku kat company oil and gas ke kan kan kan ? *hahahaha berangan jew nik amirah ni* perodua tu aku g interview sampai 2x kot sebab aku dapat second interview . ni tgh tunggu result kalau ada rezeki aku kat sana insyallah lah aku akan duduk kat rawang tu sebab kalau nak ulang alik Allah penat jugak sebenarnya sebab kena keluar kul 6 or 6.30 am dari rumah and kena straight g sana. hmm walhal masuk kul 8. memang lah tak jauh mana pun rawang tu. tapi sebenarnya jauh jugak weyh serious. bayangkan lah sampai kawan-kawan aku pun cakap jauh. hahaha iyalh org beria cari kerja kat kl aku ni duk bantai nak cari kerja kat luar kl. yelah weyh kalau dah rezeki aku kat luar kl kan nak buat macam mana kan ?? aku pun nak mintak tlg korg doakan agar dapat kerja kat perodua tu sebab aku nk sangat kumpul asset buat masa ni yes. and nak baiki kehidupan yang mana sekarang ni kehidupan duniawi jew lebih. tu akhirat kena cari jugak. *nak kumpul duit nak g umrah T_T




1 comment:

  1. Pengalaman salah satu guide untuk kita tidak tersasar dari mengulangi perkara tidak sewajarnya dalam alam persekolahan mahupun pekerjaan..

    ReplyDelete