Sunday, November 30, 2014

Masalah tinggal solat

Assalamualaikum 

Dear dairy 

Mungkin cacatan harian aku terlalu open smpai aku update blog (addicted menulis dairy sejak dari darjah 1) aku tak tahu kenapa aku suka menulis . Lagi-lagi lepas dah kenal dengan dunia blogging . Huhuh. 

****
Mesti korg adalah masalah mcm mana nk hadapi situasi melawan nafsu. I means yelah kalau nk tinggal solat tu seribu mcm cara nk tinggal solat ce kalau nk solat kemain satu cara pn malas nk buat. Aku masih di tahap kadang full kadang tak kadang masih terpinga-pinga. Huh. That really hard to face this . Betul lah org ckp nk berjihad kat medan perang senang kita nampak musuh yg reality tp nak jihad lawan nafsu ni Allahu susah dia hanya kau dgn Allah swt yg tahu. 

Aku ada terpengaruh baca beberapa blogger yg bg tips nk selamatkan diri untuk cukupkan full 5 waktu sehari semalam. Kadang ada bg tips bg aku merepek jew kau tp ada jugak point yg mmb boleh pakai. Aku paling cuak skrg bila aku rasa diri ambik smua benda sambil lewa. Mcm xnk ngaji tak nk solat and lepas tu cakap alah mati lama lagi bukan skrg pn nak mati. Allahu. Kadang rasa mcm aku ni lebihkan nafsu dari nak jumpa Allah . 

Tapi manusia kan mana boleh lari dari kesilapan. Cuma bila mana aku rasa teory yg bila mana kita duduk dalam kelompok yg boleh ajak berbual soal and bab agama and join solat n saling ingat mengingati yeah itu manisnya iman tuhan sahaja yg tau. 

Bila mana org sekeliling mula menentang takpe setiap hijrah ada pahit dan manisnya sbb aku pernah rasa smua tu. Hilang kawan, hilang itu , hilang ini. Tp percayalah Allah tu ada sbb musabab sahaja dia hilangkan smua tu bukan sbb kejam tapi memberi kita kebaikkan. Alhamdulillah aku masih di stage yg tak bole memuaskan hati dgn perubahan skrg masih banyak nk meneliti dan masih jauh nk menapak ..

Doakan hijrah aku selamanya . Biar Allah dktkan aku dgn Nya dan biar aku rasa lagi manisnya gula iman Dia. Hmmm


Yg benar 
hamba-Mu

hati

kau pernah tak rasa yang kau dah tak berhati dah ?

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...................................
sampai satu tahap aku bosan dah nk duduk dengan kelompok yang lama. mana yang pernah tengok kau jatuh dulu and bangun sekarang lepas tu jatuhkan kau balik. tu aku rasalah.... ada cuma seorg manusia yg bebetul boleh jadi kawan. aku tau blog aku ni ramai manusia yang hati tah merepek nak stalk and baca lepas tu cakap . yang kau heboh satu dunia update blog bagai boleh pulak... stoppp and pause kejap ......................  aku nak tanya aku ada mention ke siapa dan berbinti kan siapa si polan dan si polan ? and aku lama jugak nk tulis benda ni tapi tah la...

ada satu tahap aku rasa , apa yang aku buat smua tak betul. abih kau tu betul sangat ke ? yeah.. ni blog secara personal nya adalah bukan hak mak ayah hangpa atau government mahupun kaum kerabat hangpa yang  boleh buat blog nih. im sick of this kind of people.....

lepas tu kan ini cerita aku tak tau nak gelak ke nak marah ke cool down like _______ ada masa kita rasa mcm terlalu pekak nak pekakkan hati smua orang. atau aku dah terlalu lali dengan permainan bodoh hangpa... stalker lepas tu hebab satu dunia aku stalker. pelik jugak aku. setahu aku dalam blog ni jarang ada mmber and kenalan aku yang suka membaca. hangpa yang stalker sape sekarang ni ?? musykil bin pelik jugak aku nih..


ha lepas tu cerita ni mcm susah sikit aku nk cite sebab panjang tapi lepas dah fikir fikir balik baik aku pendekkan and straight to the point jelah. susah nak merepek meraban ni ... sbb aku update guna lappy abg ipar aku... (kan lappy aku hilang T_T) ha ok... ni lah kisah bodoh pernah aku ada ... ada satu kes yang mana bila budak2 kecik ni gaduh , si mak budak lagi sorg ni g beli nasi lemak ,, kebetulan plak kakak kepada musuh anak dia ni ada kt sini. punyalah sengih mcmm nk tercabut urat pipi  tapi mak si yg bergaduh ni buat dek jew. tapi si bergaduh ni tak tau cerita pn sebab maybe mak dia x cerita. lepas tu ada kisah best si yg  bergaduh yang anggap si musuh ni musuh tah pape.. dtg umah adalah urusan rasmi .. pastu mak si musuh ni mcm dah tau kes semuanya diam jew. mcm tak layan .. yelah kan mak best friend forever .. tu perangai mak dia yang semua org takkan faham selain family dia jew. tapi si yg bergaduh kemain kau smpai atuk nenek, keturunan semua habis kau sebut.. aku nak tanya satu lah...

contoh situasi yg mak pelacur dan berkecimpung dlm seni ni tapi si anak ni kau tgk ya Allah baik sgt. perkataan like daugther like mom is not really relevent untuk zaman ni. yg mana klau kau org smua belajar di sekolah yg berkaliber , maksud aku takde la smpai kau duduk university bagus2 kau dah power tapi tulah beza kalau org belajar takat sekolah menengah and so on. fikiran yg rasional bila berkata-kata. kadang kita tak perasaan. tapi beware skit cara nk cakap dgn org. ada setengah org jenis tak amik kisah tapi jenis pendam sampai berkulat dalam hati. ada setengah org masuk telinga kanan keluar telinga kiri. sebab rasanya benda benda mcm ni tak bermakna pun dalam hidup kan ? yes this kind of people should go and learn mcm mana nk stdy dalam memanagement emosi diri sendiri kalau bercakap. yes.. aku ada belajar time dip dulu dalam class and baca buku how to be leader... bagus cite and jalan cerita buku tu tapi aku tak ingat dh author dia siapa tu pun aku baca sbb kena buat assignment hahahah..

ni lecturer aku selalu pesan, perempuan skrg berfikiran matang. cuma kadang manusia sekeliling da yg buat dia jadi tak matang. yes. sometimes is true.  dalam kes ni aku ambil keputusan bijak untuk cakap ni blog aku, and ikut suka hati lah nk update apa. come on now dah nk habis tahun dah skrg siapa yg tak boleh move on to each other? me or uguys. lol.




moral of the story

1. blog ni hak milik sepenuh nya kepunyaan nik amirah and i can write anything without ur permission.

2. jgn cepat jatuh hukum  : ha dia ni mcm kuang ajar tah2 abih semua 44 keturunan dia kurang ajar jenis tak beradab... tu salah mana tau nenek dia baik sgt orgnya, cuma attitude org berbeza kan ? so belajar untuk berhadapan dgn manusia yg bermacam2 and know how to handle people. bukan smua org faham kita and suka kita. and bukan semua org jugak yg kita faham and suka perangai dia.

3. jaga sikit adab bercakap bila nk luahkan sesuatu . that what i learn before. bila kau dah dalam hr , berhhh mulut kena jaga weyh... nnti pekerja lari. hahaha.. tadelah skill amik sikit2 dr apa yg aku belajar in diploma dlu. yes lecturer aku slalu ajar mcm mana nk berhadapan dgn org, tak kesahlah dia kurang ajar or baik. tu semua kena jaga...




the end.



assalamualaikum.....sila kan baca dan sebarkan kalau anda baca wahai stalker hidup saya ... <3 nbsp="" p="">

Friday, November 14, 2014

Apa itu usrah?

Rasulullah s.a.w bersabda (maksudnya):  "apabila kamu melalui taman taman syurga hendaklah kamu ikut menikmatinya" para sahabat bertanya , "apakah taman-taman syurga itu wahai Rasulullah?" Baginda menjawab , "itulah dia majlis zikir (ilmu). Barang siapa menempuh suatu jalan bagi mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalannya ke syurga," (Hr muslim) 

Daripada Abu Hurairah R.A dab Abu Sa'id R.A kedua-duanya berkata , Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud :"Tidak duduk satu kaum mengingati Allah,melainkan mereka dilingkungi para malaikat dan dilimpahi rahmat. Dan ketenangan turun mencurah-curah  ke atas mereka, Allah menyebut-nyebut mereka di kalangan makhluk yang di sisi-Nya (para malaikat)" (Hr muslim)

Assalamualaikum wbt ,

Dear kesayangan

Sejak kebelakangan ni aku di hempit dengan tomahan " kau ni pergi jew usrah perangai mcm -2)$:&7(./&$3;?(&)-,$)?{~,?~{?,>{~€?€,€>?~[>€,? so di sini aku decide nk tampil bela diri. Hahaha dalam erti kata yg bagus sikit la aku nk explain kenapa aku perlu kan semua ini untuk saham aku. Dan kalau korg di industri ni serious pilu.. Ni group and geng bulatan gembira yg mana sesama kita duduk , take ur time to memuji kebesaran Allah. Kalau tanya aku,   Dlu aku rasa mcm pebenda jew usrah ni. And dlu kalau aku g ceramah agama confirm ngantuk bagai , sakit pinggang la , mcm macam la. Ok sini adalah. Sikit aku korek2 sikit kt blog inspirasi and aku ceduk sikit kt majalah jom!


Definasi usrah yg di petik dari wikipedia malaysia (sebab aku kalau aku yg explain aku risau korg pengsan jew) Hihihi

Usrah ( الأسرة) ditafsirkan sebagai perjumpaan yang melibatkan kegiatan agama islam  seperti perbincangan tentang sesuatu tajuk. Perkataan usrah berasal daripada perkataan bahasa arab bermaksud "keluarga" Walaupun begitu, medium usrah tidak terhad kepada perbincangan sahaja. Terdapat medium yang lain seperti ziarah, aktiviti luar, masjid dan rumah.Usrah adalah tapak asas kepada pembentukan tarbiyah individu muslim.



Pembentukan usrah yang pertama dilaksanakan ialah oleh Rasulullah s.a.w., di rumah al-Arqam bin Abi Arqam di Makkah. Rasul mengajar mereka yang hadir setiap ayat Quran yang diturunkan. Beliau juga menekankan proses pembinaan sifat-sifat luhur seperti baik hati, amanah, bertanggungjawab, bercakap benar, berani dan sebagainya di dalam diri para sahabat.

Kompenan usrah merangkumi 4 perkara : 

  1. Naqib (jejaks) / Naqibah (aweks)
  2. Anggota usrah
  3. Topik perbincangan atau silibus
  4. Aktiviti

Naqib dan naqibah ni bertanggungjawab meng conduct group usrah yg kita buat tu.  Mereka boleh di kategorikan sebagai mentor jugak lah. And anggota usrah di ibaratkan satu keluarga. !  Dan topic perbincangan adalah topic yg bakal di bincangkan setiap kali adanya aktivit usrah . Tiap tiap minggu kena kemukan topic yg best!!  Dan kalau korg nk tau usrah ni bukan sahaja hanya di laksanakan di rumah ! Kat memana pun bOleh asal jgn kau g club malam dah lah nk buat tarbiah heart to heart hahaha tu dah melampau plak an . Hihihihihihih dr pengalaman aku group usrah aku banyak buaat aktivit contoh nya makan makan, gi beriadah bersama. Ha see usrah ni bukan yg mana kome sangka asyik ddk jew dlm umah , masjid ke tarbiah ke brain wash ke. Hiihihi ( tak try tak tau, dah try bru tau ) 


Usrah sebuah kebangkitan !!!

Ini tarbiah islamiyah yg seharusnya kita ikuti ! Come on beb Rasulullah s.a.w pun buat hokey !! Bukan itu sahaja usrah juga berfungsi sebagai wasilah pembentukkan peribadi muslim yg memiliki sifat-sifat terpuji serta akhlak islam yg asasi. (Kalau duk otai rock pakai seluar pun koyak koyak, rambut gerbang-gerbang) mana tau dgn usrah ia boleh mengubah anda !! 

Allahualam ada sedikit dan beberapa petikkan di petik dari majalah jom! Korg kena beli sbb magazine ni lain dr yg lain ! 





Convocation day

Assalamualaikum wbt.

Dear dairy ,
3 tahun berhempas pulas kat kptm, banyak benda ajar aku jadi lebih matang. Banyak benda sumpah. Dari yg best, masam , manis , pahit and semualah. Huhuhuhu rindu betul aku zaman diploma ni. Aku tak banyak buang masa zaman lepas abih sekolah sebab mak n akak aku membebel jew kalau tak sambung study. Sampai cos yg aku pilih pun akak and abg aku yg pilihkan. Tapi kan dlu kemain bencinya lepas dah masuk study amboi kemain sukanya . Hahahhah tu la org cakap kalau org tua pilih tu sebenarnya banyak benda yg kita tak tahu. Dan di sebabkan itulah juga terkeluarlah peribahasa yang mana "dengar cakap org tua-tua sebab mereka dah berkilo makan garam" hahahah ha ok tu aku tambah. Hihihih

Ok 14/11/2014 jumaat raptai untuk nak amik scrol tu so banyak la jugak bebdk ni upload gambar . So aku rasa macam sedih time tu smpai ada lah jugak member aku yg pm aku siap cakap "sedih tau nik takde , apalah itu lah , ini lah" so aku cuba untuk jadi keras lah acah acah xnk nages. Apa pun aku memang tewas kalau bab bermain dengan jiwa and air mata nih . Huhuhuh so pertama kali ni aku nk ambil kesempatan ni nk ucapkan terima kasih yg tidak terhingga dekat lecturer aku yg penah ajar aaku dulu. Ada jugak dua tiga lecturer yg aku kadang sakit hati uhuhuhuh. Tapi tu kan cikgu takkanlah nk buruk buruk kan mereka kan ? Antara manusia yg kalau dia tak halalkan ilmu dia menjawab kau sampai ke tua hahahaahah...

Buat kawan kawan yg banyak sangat bantu aku. Kalau aku nk sebut nama sorg sorg memang banyak weyh. Okay lah sebut jugak lah . Thank a lot to kak sheda, yaya, aizat , aan, saufia ( ex housemate yg dah merangkap mcm akak aku sendiri da) bebdk class aku  dari semester 1-6 and special buat aina kawan baik kt college aku ni..   Hhihihi minah kepoh nih.. Hihsihih aku rindu dia ni zaman belajar dialadh manusia. Paling sweet!! Ok kepada lecturer aku lah banyak aku nk mohon maaf and nk ucap berbanyk banyak terima kasih sebab sanggup ajar weouls tanpa nk pikirpenat lelah mereka. Tapi yg mana penah. Aku skip class dia tu mohon maaf lah .. Hihihih

Apa pun goodluck kepada KPTM STUDENTS !!!!


JASA KPTM NI MEMANG TAKKAN AKU LUPAKAN



Wednesday, November 12, 2014

Orang cakap banyak berjalan luas pemandangan

Assalamualaikum wbt ,

Dear dairy

Aku rasa dalam banyak banyak negara memang xsyok kalau kau nk pegi buat aktiviti yg extreme macam kat dubai ni. Lagi lagi akak aku duduk hotel bukan duduk rumah bertanah. Aku rasa lah kan. Tapi aku x try lg pergi benda benda syok macam burj khalifa yg mana orang cakap negara ni yg antara negara terkaya dengan minyak and bangunan tinggi tinggi. Aku takde lah berjalan banyak sangat sebab akak aku tengah morning sickness and memerlukan aku duduk dekat hotel jelah . ( tuh aku rasa sangatbosan ) hahahahah and paling best aku tinggal convocation aku . Apa pun sekarang ni aku just boleh nk ucap tahniah jew. Walaupun aku tak amik convo tp aku still habiskan study aku ok?! Hiihihihihihihhihi

Bab topic di atas memang iya beb . Luas pemandangan bila berjalan jauh ni. Lagi lagi negara yg kau kena communicate bahasa diaorg . Ha mcm jepun, arab ( tp belah belah arab ) ni okay lagi kalau nak di bandingkan dengan negara lain. Huhuhuhuhuhu apa pun aku have fun jugak kat sini sampai ada org ingat aku ni org arab sebab yelah dah pakai jubah bagai . Huhuhuhu tu berdekak bila mana org arab cakap arab ngan aku. And apalagi memang aku gelak lah beb . Hahahahaha and aku cakap " i dnt know how to speak arab" Siap mamat tu ushab macam pelik pulak kat aku .. Okay that part aku rasa mcm nk explain "do i look like arabian." tapi memang pun kat malaysia pun ramai org cakap mcm tu kat aku. Hahahahahahhaha ok abaikan cerita ngarut aku.

Ok ok ok ok.

Meh cite bab lain. Aku takdelah suka sangat makan nasi arab, hmmm.. Dah kalau kau duduk dekat negara ni memang tak dapatlah cik lemb kau nak makan mcm kat malaysia. Kat sini mahai apak dia, walaupun duit diaorg lgi murah dari duit aku tapi........ Semua benda nk mahai. Bayangkan akak aku cite nk makan kat wararung or kedai biasa pun " contohlah dalam 4-5 orang mulut " memang cos dia adalah rm 90 kalau  kat kl rm90 tu kau dah boleh makan kt secret receipe. Hahhahahaha iyalah mahai bapak, tapi yg best kt sini kereta memang mewah mewah.tapi cos living thing adalah sangat mahai. And kalau nk tau kt sini mana ada org arab kerja. Smua foreigner jew. Yelah dah kaya. Abg ipar aku cakap kalau nk jumpa diaorg ( org arab ) memang kau kena gi mall. Ha tu jelah keje diaorg. Membeli belah. Uuhuhuhuhuh untunglah jadi diaorg.. So sayang ku pembaca kalau lah malaysia kurangkan tax berbagai bagai tu ce bayangkan kita mesti dah pakai bmw, kete mahai mahai kan ?! Hihihihiih aku bukan nak kutuk malaysia tapi nk ikut sangat dunia barat yg mana nk bayar itu bayar ini. Aku tak bebel panjang sebab kang ada yg bebel aku anti kerajaan lah apalah. So end kt sini.


Apa pun hujung tahun ni plan nak g redang or thailand moh lew kita tengok and cari pengalaman kt negara org kan kan . Hihihih

Tuesday, November 11, 2014

Hello kawan atau lawan ?

Assalamualaikum wbt ,

Dear dairy , sejak kebelakangan ini masih di hempit rasa mcm tak puas hati kalau kita duduk berdiam diri tapi masih ada kawan atau lawan yang masih mengapi-apikan keadaan sedangkan keadaan demi keadaan sudah sedia pulih. Kadang aku rasa macam sang jejantan yang berani sungguh bermain dgn api. Kenapa kalian masih sanggup menyakiti perasaan manusia lain ? Sejujur nya aku masih tak mengerti apalagi yang tersisa apa lagi yang terbuku dekat hati si mamat sorg ni. Berdasarkan conversation kami di facebook aku masih kurang faham kalau kalian yang si jejantan masih berperangai mcm ni. Hmmmmmm... Itulah sudah ku bilang zaman ni bukan sahaja teknologi yang berkembang pesat malahan si jejantan pun turun berkembang mahu mewarisi sikap si perempuan. Tapi terbalik pula pada perempuan alaf ini. Lebih memilih untuk berdiam diri dalam apa jua situasi. Apa pun aku bukan manusia yang senang nk bersabar sedangkan dahulu pun aku cuba ubah apa yang aku buat dulu buat tinggalan selamanya. Ok contohnya ; panas baran , and suka sangat nk pandang rendah and suka fikir yang org lain suka cakap and ngumpat pasal aku .. Padahal takde pun. Hahahaha

Aku ada prinsip yang kalau kau suka menimbulkan urusan negative pada setiap perhubungan there u go. U never see me again until i die, hahahaha kejam sangat bunyi nya kan ? Tapi tulah yang sejujur-jujurnya. Bukan apa cuma kadang aku kenal erti penat . Penat dalam nak menakluki hati manusia walhal kita tahu yang Allah tu lagi lah yang layak di puja saat apa pun yang berlaku. Sudah berulang kali ku bilang. Aku masih kadang terkenang kenang sebab ada nya jejantan yang mula menghuru hara kan keadaan dan bisa di konklusikan sebagai batu api. Apalah faedahnya abg oi kalau asyik duk nk burukkan keadaan. Benarlah manusia mudah meletakkan harapan pada manusia, tapi kita lupa yang Allah swt tuhan yang maha mencintai lagi maha menghargai. Itulah kadang di tarik nikmat berkawan sebabnya dia nk replace dengan manusia yang lagi awesome. Yes manusia yang sangat awesome !

Kak yana ( akak yang kira aku rapat dalam aktiviti usrah aku ) dia adalah manusia comel yang hadir dalam hidup aku secara titiba walaupun aku tak pernah wish hari jadi dia. Aku tahu dia mungkin akan  kecewa dengan perangai adiknya ini. Hahahhahaha tapi dari sudut hati aku memang nak sangat buat dia jadi akak ipar aku sebab dia sangat awesome !okay kalau nk cite mmber usrah memang terlalu ramai nj bubuh nama kat sini. Kak liyana naqibah untuk usrah sg mardhihah kami , ya Allah sangat awesome bila aku sedih hadir nk share memacam. Itulah untungnya berkasih sayang kerana Allah swt. Tak lupa buat aina and ain  ( ain memang kalian sedia maklum yang dia memang kawan baik aku time dari darjah 1 lagi kan ) aku rasa dari startnya penubuhan blog ni pun aku memang banyak cite pasal dia as kawan baik aku. Cuma aina yang muncul dalam hidup aku secara titiba zaman belajar di KPTM KL. . Kawan yg sanggup nk susah senang dengan aku. Yg terima aku seadanya time susah aku, tim sakit aku. And faham apa adanya aku.. Allahu! See !! Hilang 3-4 org kawan ramai yg menanti melapang kan tangan menyambut tangan aku nk bawa aku ke sana ke mari. eh tertinggal lg sorg, geng nak buat assignment sesama time sem 5: aizat , aan, and yaya. Tu pun sebahagian manusia yg dtg dalam hidup aku. Dtg jadikan semua benda best best. Alhamdulillah ..




Apa pun biar sayang macam mana kalau di bina ukhwah kerana Allah swt kekalannya akan ke penghujung walaupun kau tak and jarang nak contact tapi setiap apa pun di dalam doa mu. Ameen..

Tapi sayang mcmmana pun

Morning sickness

Dear dairy 

Assalamualaikum wbt 

Hishh aku nk cite sikit pasal kes morning sickness yg akak aku tgh lalu skrg. Bukan akak aku jew aku rasa mcm ramai jugak perempuan perempuan yg awal ke hamilannya mengalami kes kes mcm ni. Kesian kot sebab aku penah alami (i means bukan aku yg muntah muntah) tapi penah lalui rintangan bersama org yang muntah muntah . Ouh okay kita buat kajian science sikit 


Mabuk hamil juga dikenali sebagai morning sickness sering berlaku pada awal kehamilan. Ia boleh berlaku bila-bila masa. Kebanyakkan bermula seawal Minggu ke-6 pertama dan berakhir pada lewat Minggu ke-16 bayi. Punca utama disebabkan oleh kehadiran hormone dirembeskan dalam kuantiti yang banyak di awal kehamilan terutamanya hormone hCG. Senarai bawah menunjukkan 15 tips cara mengatasi muntah dan loya semasa hamil:

15 tips cara mengatasi muntah dan loya @ morning sickness

  1. Anda boleh makan craker ataupun makanan ringan kesukaan anda sejurus bangun dari katil. Ini akan membantu menyerap asid perut dan membantu menyimpan tahap gula dalam darah anda daripada terlalu rendah.
  2. Cuba makan makanan ringan setiap 2 jam atau sepanjang hari anda untuk memastikan perut anda tidak kosong dari mengisi asid mencetuskan loya.
  3. Jangan lupa snek sebelum tidur anda! Ia merupakan salah satu cara mengatasi muntah.
  4. Makan makanan yang boleh mencegah muntah dan loya seperti buah avocado; protein; keju; susu; yogurt; mentega, kacang disapu di craker dan roti; pasta dan lain-lain.
  5. Legakan perut dengan memakan makanan berhalia. Hidu lemon atau minum jusnya, ini boleh membantu meneutralkan asid yang terdapat dapat perut.
  6. Sekiranya anda rasa loya, asam boleh mengurangkan rasa loya.
  7. Elakkan makan makanan yang boleh mencetuskan muntah seperti makanan berminyak, kafein, makanan manis seperti gula-gula, coklat, kek dan lain-lain.
  8. Minum 10 gelas air sehari untuk mengantikan bendalir badan yang hilang dan juga mengelakkan sembelit.
  9. Elakkan meminum sejumlah besar air atau minuman lain semasa makan.
  10. Ambil vitamin pranatal anda selepas makan atau sebelum tidur.
  11. Pakai pakaian yang menyejukkan dan selesa. Ini disebabkan perubahan hormon ibu hamil menyebabkan badan berasa panas yang boleh mencetus perut anda mual. Dalam masa yang sama, elakkan pergi tempat yang hangat dan penuh sesak.
  12. Jauhkan dari bau-bau yang tidak menyenangkan yang boleh menyebabkan anda muntah.
  13. Anda boleh cuba menarik nafas yang panjang.
  14. Tidur untuk mengelakkan keloyaan.
  15. Jumpalah doktor anda untuk mendapatkan pil mencegah muntah sekiranya keloyaan anda teruk.

*last sekali aku rasa kalau dah tak larat asyik muntah-muntah jew menyerah kalah jelah kt hospital bg dia drip air. Huhuhu. Yelah dah asyik muntah kan air dalam badan memang confirm akan hilang beb . Apa pun time ni lah nk tgk lelaki tu bebtul tak sayang kt kita . Hihihih okay peace bye. Aku pun google pasal benda ni . So jangan lah hangpa ingat aku ni power bab bab ni sebab aku jugak google jew hihih 


Monday, November 10, 2014

Flying to dubai alone

Assalamualaikum wbt 

Dear diary 
Hish di sebabkan tak berapa nk menyabar sangat so aku update jugak entri kali ni guna handphone (yelah selalu guba laptop) sekarang mana nak ada laptop nya pun. So apa pun benda dah lama huhu biarlah pencuri tu nk amik laptop saya pun . Tau la dia mcm mana nnti huhuh. 

Okay sebenarnya memang urgent settle semua benda mana tak nya . 3 hari settle passport semua and settle nak berhenti keje and paling penting aku xpi convo tu jew pun yg agak terkilan sikit la . Apa pun takpe convo jew bukan nya tak pass exam pun . Alhamdulillah aku berjaya habiskan diploma 3 tahun kt kptm kl huhuhu. Seksaan tu nk habis huhuhu 

PENGALAMAN FLY SORG 
huhuh kalau tanya aku memang banyak benda aku fikir time tu yelah weyh kau nak fly sorg memang la best abis nak amik beg , nak check in beg sendiri bagai tu susah sikit . Aku paling cuak jugak nk buat benda sesorg tapi nak tak nak this is lesson nk ke tak nak memang kena buat dah sesorg kan . Kat dubai alhamdulillah abg ipar dah sedia menanti nak amik aku kat airport. Okay first check in beg kat klia aku dah risau overload. Yelah aku main sumbat jew bebaju aku. Mana nak sempat kemas weyh 3 hari decide buat keputusan. Dahlah time tu mcm kelam kabut jugak aku nk settlekan dgn tempat keje lama aku yg buat hal nya . Hish memang bz aku time tu . And time tu plak aku nk kena fikir nk g inform tempat keje baru aku ( prudential ) nk benti serta merta. Alhamdulillah nasib baik akak hr tu ok. Okay flight aku kul 3.15pm waktu malaysia sebab nnti smpai dubai dalam 6.45pm waktu sana . And paling penting 7 hour perjalanan buat aku kebas kaki kaki. Hahaha mana nak minat weyh bergerak2. Aku plak jenis kalau ddk biar ddk jew malas nk g toilet. Ouh okay, lepas dah check in beg smua aku mula lah bye bye ayah n mak and ayah n mak lepaskan aku dalam waktu awai yelah sebab ayah ada hal kot plus ayah tau aku ni jenis kadang lembab so ayah ckp "biar tunggu jew kat dalam tu, smpai pintu gate bukak" so aku pun akur hahaha menapak nk tunggu sejam setengah dalam tu . Dalah nk cr gate tu hadoii jauhnyaaa lepas tu kena menapak naik train yg ada dalam airport tu . Okay baru aku tau dalam airport ada train and lepas ni aku berazam nak belajar pepandai or dpt company yg memang akan sent aku travel. Hihih tu semua angan2 insyallah doakan aku tau korg ! Pengalaman fly sorg ni takdelah menakutkan sangat pun yelah sebab tragedi kes yg hilang la apalah tu lah buat org tak confident nk fly ngan mas . Tp aku yakin tu bukan sebab mas tp sebab kalau Allah dah cakap "kun fa yakun " maka jadilah tak kira la kau buat apa pun . So aku pn buang perasaan and fikiran negative tu . Dalam flight aku da start bosan sebab aku dapat seat kt tengah2 bukan tepi tingkap tu memang tak syok aduhh time tu aku da start mengeluh hmmm tapi biar la asal ada buku and headfone boleh dgr lagu kan . So flight aku fly kul 4 mcm tu la sebab hujan time fly tu serious tak rasa sebab yg bawak tu power . Captain danish tak silap aku . Chinese kot . Ok lepas da settle naik aku pun terhibur dengan lagu2 yg aku pilih yg berkumandang di corong headphone aku .hihih not bad la aku siap tgk movie bagai plak. Sebab dah bosan sgt . (Ni bukan kali pertama aku naik flight tapi da 3x) tapi mas ni baru first time try. Not bad service was good and nice !  Ada makanan and siap air bagai plak. Cuma yg jenis aku tak respect sikit sebab diaorg ada serve arak tu takleh blah sebab weouls dr islamic country kan . Huhuh ceh bebel pulak aku . Apa pun alhamdulillah aku selamat smpai kat dubai tepat kul 6.45pm memang power pilot tu landed pn aku tak rasa. So mcm biasa aku memang dah mcam lost kt airport dubai tu sebab memang totally lain dr kat malaysia . Jauh kot nk jalan . Nk cop passport kat passport control tu berjam jam nak tunggu.

JANGAN GUNA ATAU MENGENAKAN LENSES MATA YG BERWARNA 

Time aku nk cop passport kira mcm immigration dia lah . Aku nampak mamat ni kena tahan sebab dia pakai lens and diaorg suruh bukak. Yes mamat tu bukak . Aku dgn tak semena2 menyaksikan kejadian tu aku pun bukak la and aku pakai spact. Hahahahaha. Gila jap g dia suruh bukak on the spot malu jew aku nak terkial-kial bukak hahahahah . Apa pun lesson and moral of the story kalau nk fly jejauh tak payah lah acah mak enon nk pakai lens bagai . So tu silap aku sebab selama ni aku tak penah fly smpai 7 jam paling lama pn dlu fly g bali . Hahaha tu pn bukan lama sangat pun takat 2 jam lebih . 

Okay smpai jew dubai aku settle amik beg and cop passport dalam 8.15pm lah settel semua benda . Yes time tu serious lega sebab gila weyh aku sesorg kan nak amik beg bagai semua lagi . Huhuh apa pun keadaan hari tu terkawal hahaha abg ipar aku smpai siap jew terus aku nampak alya and hug aku kemain . Huhuhu rindu weyh !! 

Ok sebenarnya kejadian yg mana 3 hari aku nk kena settle semua benda sebab abg ipar aku kena gerak g iraq jumaat tu and tu la sebab flight aku hari khamis . So menyelam tu smbil sambil tu minum air lah sekali. Hihihih

So sekarang ni aku takde la berpengalaman banyak sangat bab bab nk travel ni tpi insyallah lah kalau nk bebel sikit tu boleh la kalau and based on my experience kan huhuhu ok kalau terkurang tersilap and tah banyak aku merepek aku ni so apa pun maaf la ek :) 








   View from emirates grand hotel level 22
             Teman alya swimming 
            Bangunan yg tinggi2

 Time skrg ni tgh windy so musim sejuk sikit tapi tadelah rasa mcm kat london 

Saturday, November 1, 2014

bila kau lari makin ramai nak kejar kau ..

Assalamualaikum ..

aku nak bercerita sikit tak banyak tapi sikit jew pasal apa yang aku rasa. apa yang aku hadapi sekarang. Kau org pernah tak ada kawan lelaki or perempuan yg suka bermulut mulut kata itu kata ini smpai semua orang ingat kau ni jahat langsung walaupun kau kadang diam menyaksikan lakonan hebat kalian walaupun kadang aku rasa apa benda jew korg cuba mainkan permainan watak yang tak semengah smpai aku rasa kau godak kelenjar muntah aku ni smpai aku rasa benci yg membuak buak kat kau. Tapi kisah perihal kauorg tak pernah pulak aku selongkar satu dunia tau . Itu bukan cara aku bukan aku . Ok terima kasih sejujurnya aku tak hingin ada kawan yang suka menjatuhkan sesama sendiri. 

USRAH

8 november 2012 genap dua tahun usrah tautan hati ini di laksanakan oleh sri kandi islam yang nyata lebih teguh dari aku . Aku masih berjinak jinak dalam menghadiri usrah bukan tak suka dahulu kala tapi tak pernah di kenalkan ( bukan tak pernah di kenalkan tapi persekitaran aku memaksa aku untuk tidak begini ) mak memang dah heret aku sejak di umur 7 tahun lagi sebab mak pun ada join usrah usrah begini. Alhamdulillah di pupuk semenjak kecil. Tp dulu kalau usrah selalu ingat makan jew .sebab dlu kecik kecik time usrah mak mak ni memang ada potluck memasing bawak makanan memasing. Huish sedapnyalah hai . Hmmmm hahahah tapi tu dlu. Bila dah berkumpul memuji Allah aza wal jala tiada masa mahu makan. Ini semua kerana ikatan persahabatan yang tak pernah putus putus di limpahi rasa kasih sayang kerana Allah. Teringat saat di limpahi rasa sayang dunia ini . Rasa terisi rohani ini , terasa berada di kalangan org org yg beriman dan ulamak ulamak. Allahu indah sangat !! Buat rakan rakan yang lain yang nak join usrah tautan hati meh lah join korg boleh cr di laman social kami seperti facebook dan ustazah fatimah syarha sendiri punya instagram dan fb. :) 

Selamat ulang tahun yang kedua wahai sri kandi sri kandi islam kesayangan Tuhan mu. Biar di asingi kita tegap teguh menyebarkan bahagia :) 

Assalamuaalaikum wbt

dear dairy


Ya allah harini aku baru ada masa nak meluahkan apa yang aku nak luahkan selama ni , yelah selama ni mcm busy jew ha memang bebetul busy dengan segala apa yang aku ada sekarang. hmmmm... aku rasa mcm kadang mcm sedih ah jugak sebab banyak benda sangat berlaku dalam hidup aku lately. kan tah la rasa nak sedih tuh pun sampai aku susah nak rasa sedih tu sebab mungkin sebab dah lali sangat. ok bermula dengan satu kisah .

Disebabkan kak tiah and abg kobe , alya , aisya semua dah duduk kat dubai so aku rasa mcm kesian pulak an rumah kak tiah di biarkan kosong. lama jugak aku tak gi rumah kak tiah sebab aku malas nak kesana kesini yelah kan dah duduk dengan mak ayah takkan nak duduk rumah kak tiah secara titiba kan ?? lepas tu mcm kira lama lah jugak rumah kak tiah and abg kobe aku tak duduk and tido sebab minggu tu aku busy nak g amik muet kat melaka. yes aku teragak sangat nak amik laptop aku malam tu. hmmmmmmm.... apa yang menyedihkan aku titiba kan aku tgk rumah kak tiah kena pecah. yes itu sangat mengecewakan aku bila aku rasa mcm aku dah tak jaga amanah kak tiah and abg kobe suruh jaga umah dia. yes mak ayah pun mcm bebel jugak sebab nanti dia kata siapa nak bayar bill air and bill api kalau aku duduk umah kak tiah and abg kobe an . so takpelah. apa pun benda dah nak jadikan. memang menyirap jugak tapi nak buat mcm mana kan . tu semua Allah swt dah tentukan . apa pun kita sebagai hamba Allah ni kena yakin dengan ketentuaan Allah swt maybe ada lagi benda best dia nak bagi kat aku kan :)




so be careful lah iya sesiapa yang duduk rumah seseorang or dengan family ke apa .. jangan biarkan rumah anda nampak kosong.