Monday, November 10, 2014

Flying to dubai alone

Assalamualaikum wbt 

Dear diary 
Hish di sebabkan tak berapa nk menyabar sangat so aku update jugak entri kali ni guna handphone (yelah selalu guba laptop) sekarang mana nak ada laptop nya pun. So apa pun benda dah lama huhu biarlah pencuri tu nk amik laptop saya pun . Tau la dia mcm mana nnti huhuh. 

Okay sebenarnya memang urgent settle semua benda mana tak nya . 3 hari settle passport semua and settle nak berhenti keje and paling penting aku xpi convo tu jew pun yg agak terkilan sikit la . Apa pun takpe convo jew bukan nya tak pass exam pun . Alhamdulillah aku berjaya habiskan diploma 3 tahun kt kptm kl huhuhu. Seksaan tu nk habis huhuhu 

PENGALAMAN FLY SORG 
huhuh kalau tanya aku memang banyak benda aku fikir time tu yelah weyh kau nak fly sorg memang la best abis nak amik beg , nak check in beg sendiri bagai tu susah sikit . Aku paling cuak jugak nk buat benda sesorg tapi nak tak nak this is lesson nk ke tak nak memang kena buat dah sesorg kan . Kat dubai alhamdulillah abg ipar dah sedia menanti nak amik aku kat airport. Okay first check in beg kat klia aku dah risau overload. Yelah aku main sumbat jew bebaju aku. Mana nak sempat kemas weyh 3 hari decide buat keputusan. Dahlah time tu mcm kelam kabut jugak aku nk settlekan dgn tempat keje lama aku yg buat hal nya . Hish memang bz aku time tu . And time tu plak aku nk kena fikir nk g inform tempat keje baru aku ( prudential ) nk benti serta merta. Alhamdulillah nasib baik akak hr tu ok. Okay flight aku kul 3.15pm waktu malaysia sebab nnti smpai dubai dalam 6.45pm waktu sana . And paling penting 7 hour perjalanan buat aku kebas kaki kaki. Hahaha mana nak minat weyh bergerak2. Aku plak jenis kalau ddk biar ddk jew malas nk g toilet. Ouh okay, lepas dah check in beg smua aku mula lah bye bye ayah n mak and ayah n mak lepaskan aku dalam waktu awai yelah sebab ayah ada hal kot plus ayah tau aku ni jenis kadang lembab so ayah ckp "biar tunggu jew kat dalam tu, smpai pintu gate bukak" so aku pun akur hahaha menapak nk tunggu sejam setengah dalam tu . Dalah nk cr gate tu hadoii jauhnyaaa lepas tu kena menapak naik train yg ada dalam airport tu . Okay baru aku tau dalam airport ada train and lepas ni aku berazam nak belajar pepandai or dpt company yg memang akan sent aku travel. Hihih tu semua angan2 insyallah doakan aku tau korg ! Pengalaman fly sorg ni takdelah menakutkan sangat pun yelah sebab tragedi kes yg hilang la apalah tu lah buat org tak confident nk fly ngan mas . Tp aku yakin tu bukan sebab mas tp sebab kalau Allah dah cakap "kun fa yakun " maka jadilah tak kira la kau buat apa pun . So aku pn buang perasaan and fikiran negative tu . Dalam flight aku da start bosan sebab aku dapat seat kt tengah2 bukan tepi tingkap tu memang tak syok aduhh time tu aku da start mengeluh hmmm tapi biar la asal ada buku and headfone boleh dgr lagu kan . So flight aku fly kul 4 mcm tu la sebab hujan time fly tu serious tak rasa sebab yg bawak tu power . Captain danish tak silap aku . Chinese kot . Ok lepas da settle naik aku pun terhibur dengan lagu2 yg aku pilih yg berkumandang di corong headphone aku .hihih not bad la aku siap tgk movie bagai plak. Sebab dah bosan sgt . (Ni bukan kali pertama aku naik flight tapi da 3x) tapi mas ni baru first time try. Not bad service was good and nice !  Ada makanan and siap air bagai plak. Cuma yg jenis aku tak respect sikit sebab diaorg ada serve arak tu takleh blah sebab weouls dr islamic country kan . Huhuh ceh bebel pulak aku . Apa pun alhamdulillah aku selamat smpai kat dubai tepat kul 6.45pm memang power pilot tu landed pn aku tak rasa. So mcm biasa aku memang dah mcam lost kt airport dubai tu sebab memang totally lain dr kat malaysia . Jauh kot nk jalan . Nk cop passport kat passport control tu berjam jam nak tunggu.

JANGAN GUNA ATAU MENGENAKAN LENSES MATA YG BERWARNA 

Time aku nk cop passport kira mcm immigration dia lah . Aku nampak mamat ni kena tahan sebab dia pakai lens and diaorg suruh bukak. Yes mamat tu bukak . Aku dgn tak semena2 menyaksikan kejadian tu aku pun bukak la and aku pakai spact. Hahahahaha. Gila jap g dia suruh bukak on the spot malu jew aku nak terkial-kial bukak hahahahah . Apa pun lesson and moral of the story kalau nk fly jejauh tak payah lah acah mak enon nk pakai lens bagai . So tu silap aku sebab selama ni aku tak penah fly smpai 7 jam paling lama pn dlu fly g bali . Hahaha tu pn bukan lama sangat pun takat 2 jam lebih . 

Okay smpai jew dubai aku settle amik beg and cop passport dalam 8.15pm lah settel semua benda . Yes time tu serious lega sebab gila weyh aku sesorg kan nak amik beg bagai semua lagi . Huhuh apa pun keadaan hari tu terkawal hahaha abg ipar aku smpai siap jew terus aku nampak alya and hug aku kemain . Huhuhu rindu weyh !! 

Ok sebenarnya kejadian yg mana 3 hari aku nk kena settle semua benda sebab abg ipar aku kena gerak g iraq jumaat tu and tu la sebab flight aku hari khamis . So menyelam tu smbil sambil tu minum air lah sekali. Hihihih

So sekarang ni aku takde la berpengalaman banyak sangat bab bab nk travel ni tpi insyallah lah kalau nk bebel sikit tu boleh la kalau and based on my experience kan huhuhu ok kalau terkurang tersilap and tah banyak aku merepek aku ni so apa pun maaf la ek :) 








   View from emirates grand hotel level 22
             Teman alya swimming 
            Bangunan yg tinggi2

 Time skrg ni tgh windy so musim sejuk sikit tapi tadelah rasa mcm kat london 

No comments:

Post a Comment