Wednesday, December 31, 2014

Diskriminasi menjatuhkan semuaorg

Assalamualaikum wbt 

Dear dairy, 

Entri kali ni mcm berbaur serious! Iya mmg serious bagi aku. Ada satu kes yg sorg hamba Allah ni lelaki. Suka complain pasal rupa paras org itu ini. Aku malas nk berbunyi iya kan ajelah kalau dia start buat andaian. Nk cari pasangan yg hot stuff jew. Aku rasa macam eh kau kena cari yg sekufu dengan hang kot. Tapi takdelah sampai hati aku nk cakap mcm tu kat dia. Sebab dia memang close ngan aku dlu. Oh iya ni cerita dua manusia yg bernama lelaki n lain kepentingan dalam hidup aku. 

Yg sorg ni suka kritik pasal  hygience org ada je nampak tak kena dari mata dia contoh mcm " eh ketiak kau hitam, pengotor gila kau, eh badan kau ni gemuk,peluh bagai gila geli, eh mulut kah berbau" tah banyak sangat benda dia sebut. Aku kadang mcm malas nk bebel sebab dia close sgt ngan aku and memang selalu jumpa. Kejap ni aku nk ckp org yg ketiak hitam tu, badan peluh berbau dia mintak ke jd mcm tu? And jgn ingat dia tak berusaha keras nak pulihkan sistem imunisasi badan dia. Adoii. Aku ada member ketiak hitam (mmg secara jujur nya dia bgtau n tunjuk kat aku, tapi selama aku penah serumah ngan dia bagai aku rasa weyh dia sgt pembersih . Mandi sehari 4 kali , kau sebut jew nama location pemutih ketiak, bedak, sabun bagai semua dia try ok. Tu part kesian kot . Ha see bukan diaorg tak bersih pun and so dont judge people by their appearance. Habis bab ketiak hitam.

Ha lepas tu korg yg suka duk kata itu ni complain pasal diri org lain jgn rasa duduk atas sgt . Kesian org kat bawah ni. Kita tak tau nanti dia cantik ke handsome ke titiba tak pasal jew hangpa yg duk nk try adjust ! Hahaha 

Ha lepas ni pasal mmber lelaki aku dlu. Dari pengalaman aku duduk lepak setable minum and buat teh tarik session aku rasa mcm eh bukan aku pn aku rasa semua perempuan akan rasa down kalau dgr cita rasa diaorg. Huh. Nk awek tinggi, kurus , kecik , comey, bla bla bla . Aku kadang rasa nk sumbat jew telinga aku dengan ear fone lepas tu dgr lagu. Down kot aku rasa, rasa mcm gila ah hangpa ni mencermin lelaki2 di luar sana. Hahaha at the end of the day aku teliti memasing. Dari yg ada awek jdi takde awek, dari yg single ada awek ada lah benda yg kita rasa dulu dia duk cakap nk cari awek cantik mcam tu macam ni tapi takde pun kat awek dia sekarang. Aku tak faham lah bdk lelaki ni nak cari pasangan hidup kew nak kau nk cari perempuan yg jenis melawa jew 24 jam. Tak penah lekang dari bulu mata,fashion up to date. And tapi aku tak cakap la yg perempuan tu tak payah melawa. Mmg penampilan kan penting tp tulah apa pun korg sebelum cakap pandang kiri kanan atas bawah depan belakang. Jgn smpai reflect kt diri kita okay? :) 


Aku pun takde la cantik sgt ada masa selebet lebih tp ada masa rasa mcm glowing hahaha tu poyo tapi semua manusia tak sempurna bukankah kita sesama manusia ni di hadirkan untuk menyempurnakan sesama sendiri? 

Tepuk dada muhasabah diri kita balik 

3 comments:

  1. Tiada yang sempurna melainkan Allah..bila mana kita sering mencari kurangnya orang lain..itu juga menunjukkan kurangnya diri kita..kurang prihatin dengan perasaan orang lain..bila acap kali begitu seolah kita menidakkan ciptaan Allah..semua milik Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul tu insyallah ni smua lesson learn org lain mungkin buat untuk jadi pengajaran buat kita bersama . Thanks baca :)

      Delete
  2. Ciptaan yg paling sempurna di muka bumi ini adalah wanita, tak semestinya yg cantik ITU hebat, yg sederhana ITU lemah, hanya lelaki yg mempunyai perasaan cinta yg benar dgn keimanan di Dada dapat melihat pasangannya bagaikan bidadari walaupun wanita ITU hanya sederhana bagi mata lelaki yg ikutkan nafsu semata mata.

    ReplyDelete