Thursday, December 17, 2015

Maaf itu perlu kekuatan



Salam maaf 

Kenapa manusia akan diam dan lebih memilih meroyan untuk memilih minta ucap kata maaf ? Kenapa hati makin rasa canggu dengan perkataan maaf tapi lebih selesa dengan "eh pegi mampuslah sama kau" kadang kadang aku fikir hati manusia dah dimamah dengan perbandingan dan usia kehidupan yang makin mentua. Buat apa rasa canggu dengan setiap permaafan dan buat apa mahu di julang ego diri sendiri. Tak kesahlah kita di tempat yang benar atau salah sila lah ubah perhatian dan perpepsi ini. Maaf bukan perkataan yang canggu buat lidah dan biarlah jadikan "eh pegi mampuslah" itu menjadi perkataan yang buat kau rasa cangguh nak luahkannya. Kadang kadang hati ini dah lali dengan benda ni tapi kau percayalah apa yang kau buat hari ni akan merubah  yang berlaku. Cuma untuk memilih hidup kita perlu bijak mengatur langkah. 

Assalamualaikum wbt 



Tuesday, December 15, 2015

Complicated jadi nik amirah

Rata-rata manusia yang aku jumpa semua manis di permulaan tak smpai di pertengahan pahit macam sampah. Ini bukan cerita sedih ke atau untuk mengadu domba. Apa yang aku rasa aku tak tau nak explain macam mana. Tapi hanya dengan setiap penulisan dan bait-bait rindu ni buat aku rasa macam "kenapa aku kena stuck dekat jalan yang berliku macam ini" tapi aku percaya setiap kepayahan ada jalan dan setiap kepayahan kalau susah sangat nak keluar tu maknanya ada something wrong relationship kau between tuhan pemilik setiap benda yang bernyawa di muka bumi ini. 

Ramai orang kata "eh kau ni negative banyak sangat dalam benak hati dan fikiran kau" tapi kau sedar tak apa yang membuatkan aku rasa negative? Persekitaran aku semua manusia yang cuba mengikis satu persatu positive layer dalam diri aku biar bagi terserlah negative layer tu. Macam mana mahu tidak negative ? Senang sahaja jauhkan diri dengan smua manusia senang cerita aku pun dah penat nak melayan kerenah entah kalau aku di tempat yang betul manusia lain di tempat yang salah masih di pandang benar belaka. Manusia ni antara yang memperjuangkan undur najib, bantah kenaikkan harga barang dan sebagainya dan ada dikalangan mereka yang menyeru anti bully seperti mana yang digembar gemburkan oleh caprice macam artis hiphop malaysia tu. Tapi mereka-mereka inilah yang pembuli dalam diam mengikis sedikit demi sedikit hati yang positive menjadi negative. Kalau kauorang la ada kawan "ajak lepak makan tapi still berborak antara 3 orang bila korg tanya tak nak cakap dan kadang tak berbunyi langsung dan yang paling kesian kau kena cari pulak apa yang mereka cuba borakkan" manusia jenis ni yang di julang menjadi criteria manusia positive? Manusia ni yang rupa paras helok tapi hati ? Aku tak tau nak melabel macam mana sikap manusia sebab aku bukan tuhan dan sumpah aku bukan tuhan. Tapi kalau kau di tempat aku? Diam sahaja? Pendam sahaja sampai luka berdarah ? Aku lebih memilih untuk beredar dari situasi yang tidak menyenangkan ini. Buat apa mahu ditunduk dengan manusia macam ini? Diri sendiri buat silap orang yang takde kena mengena nak kena tanggung. Ada lagi manusia yang guna kecantikkan untuk selamatkan diri sendiri dan ada lagi manusia yang sanggup jadi lembu dan rela sahaja hidung dicucuk tanpa rasa "eh rimas aku dia ni" haha kalau kauorang seperti ini. Dan sentiasa mahu hidup berkelompok sedarlah nanti mati dalam kubur pun nak suruh kawan sebelah teman dalam kubur . Teman jawab soalan malaikat maut, teman untuk hadapi seksaan kubur sambil berpimpingan tangan. Gamaknya. 

Untuk manusia manusia yang cakap aku complicated dan negative kauorang mungkin tak kenal aku. Dan aku mungkin berlakon di hadapan kalian dan sememangnya siapa kalian untuk aku tunjukkan diri aku? Dan siapa kalian untuk meramal aku. 

Salam benci aku. 

Thursday, November 26, 2015

minggu stress dan semua manusia jadi bisu otak giat berlari mencari idea

Dear Dairy



minggu yang memang stress dia tak tahu nak cakap macam mana. to be honest ada je assignment aku yang aku buat last minutes. berhhh tu rasa macam hmmmmmmmm......... memang bersengkang mata la namanya. tapi apa pun kan aku just nak nasihat yang benda benda yang buat last minutes ni bukan senang nak make sure benda tu running well.

so dalam kebusyan yang mana semua duk kejar nak submit assignment ada jugak manusia yang mementingkan diri sendiri. kalau nak cakap aku? aku dulu dah cukup baik sangat kalau nak dibandingkan dengan semua orang yang pernah satu group dengan aku. dah kalau semua nak makan suap je susah lah jugakkan . so zaman diploma memang dah ajar aku macam-macam tapi untuk degree ni aku rasa terkejut pulak bila berhadapan dengan orang yang tak reti nak amik responsibility terhadap orang lain. apa pendapat kau orang ? bagi aku orang yang tinggalkan kerja last min kepada orang lain dan mendatangkan ketidak puas hatian orang lain especially orang yang terkontang kanting tu sangat memalukan. tapi iye iye depan orang kemain berlagak bagus ni especially orang yang suka kipas lecturer. gilanya apa benda weyh duk mengipas tapi setakat takde tanggungjawab untuk buat kerja kumpulan dan lain-lain baik simpan jela perasaan bongkok yang hodoh tu dalam dada kau takde sape nak tengok.

Banyak assignment sebenarnya buat aku stress. kalau perasan aku stress the whole day tu aku takkan cakap benda benda yang aku rasa buang masa. sampaikan roomate aku pun aku tak bercakap sangat dengan dia padahal weyh aku selalu kot bercakap dengan dia. pillow talk memang always. tapi tulah bila dah sampai minggu stress ni rasa macam pe bendalah semua ni. apa yang aku harap sekarang ialah aku tak nak dah buat kerja group sebab aku rasa macam ya ALLAH payahnya kalau ada orang yang jenis selfie last-last min bubar group bagai dan itu sangat tak professional and aku boleh keluarkan statement ni untuk lelaki lelaki begini kalau dah takde tanggungjawab silah lah pergi tukar jantina kalau takde rasa hormat and tanggungjawab terhadap diri sendiri and orang disekeliling kau. please and please. zaman diploma aku boleh dikatakan lagi syok dari zaman degree ni. dan ini salah satu sebab bila otak asyik banyak terperuk dekat kampung. tak berfikiran luas dan bersikap rasional kalau berhadapan dengan masalah. dan aku harap manusia macam ni sila silalah turunkan ego anda tu kalau Allah nak tarik 2 saat pun boleh.  jangan terlalu bongkak nak tertawakan orang and please ingat semua benda ni hanyalah pinjaman semata..

ingat : kita buat orang one day kalau Allah balas jangan cakap tak terdaya sebab itu yang kalian mintak dari Allah swt



Saturday, November 21, 2015

Peranan hati dan perasaan dalam kehidupan

dear dairy

Mana mungkin hati dan perasaan dapat di pisahkan. aku seolah bertanya kembali adakah ini semua wajib di satukan atau di pisahkan sama sekali antara kami atau aku atau kalian. kalau dah nama nya manusia mana nak hilang erti terkecil hati , erti hilang kasih sayang dan pelbagai-bagai. entah kenapa aku rasa mcm kehidupan ini kadang adil bagi sesetengah manusia dan tidak akan adil bagi sesetengah manusia. dan kalau keliru dengan persoalan sedemikian cepat-cepat pulang kepada kekasih hakiki.

Hati ni sumpah susah sangat nak jaga, dan susah sangat nak mengerti. aku kadang confuse dengan diri aku. serious talk. tapi apa pun dan macam mana susah pun kau kena ingat apa yang buat aku gelisah sampai tahap macam ni. gelisah yang entah mana datangnya. sering kali kalau di buru dan di himpit perasaan gelisah ni aku akan lari sejauh mungkin dan cuba untuk tinggalkan segala kegelisahan di belakang biar jadi memori hitam yang akan bersembunyi di sebalik tabir. tapi mana jauh pun aku lari aku tetap takkan boleh lari dari realiti yang sebenarnya aku gelisah dan mungkin boleh di tahap yang membimbangkan.

Orang cakap hidup ini kena tabah. dan aku sedaya upaya untuk tabah dengan keadaan keliling. kadang susah macam mana pun aku. aku akan ingat ada insan yang lagi susah dari aku yang kerap di selubungi dan di himpit perasaan gelisah yang melampau. aku perlu bersyukur. Allah tu maha adil setiap percaturan dia tiada yang indah melainkan kau menerima apa yang di tetapkan. tidakkah kau di duga hanya sebagai tanda kasih sayang dan menguji kesabaran mu dan kecintaan mu kepada yang Maha Esa?

Kalau hari ini aku gelisah dan terus gelisah mana mungkin ada hari penghujung yang tak menemukan kegembiraan di atas kegelisahan ini. manusia gelisah ada jalan penyelesaiannya. mana mungkin penyakit hati ini tiada ubat-ubatan. pasti akan ada. dan kau jangan bimbang.. gelisah biar sekejap tapi asal kau tau hati mu milik tuhan mu yang esa. biar kan dia jadi penawar bagi segala kesakitan mu wahai manusia dan hati yang kadang mati dan kadang hidup.. biarlah ia di tawar dan di ubati dengan tuhan mu. biar dekat biar tenang.

Sunday, November 15, 2015

PENANG GET AWAY

Assalamualaikum ..................

dear dairy

Alhamdulillah dengan segala nikmat dan pujian hanya aku taburkan buat mu ya Rab ! cuti midterm break ni macam tak rasa apa apa pun bila semua pun terperap dekat rumah mengenangkan assignment pun berlambak-lambak. aku macam biasa suka mengenang benda yang aku rasa macam haih tak best la takkan asyik nak terperuk kot dekat rumah dan pelbagai. So rezeki yang sikit-sikit aku nak pun teringin nak habiskan masa dengan duit yang ada budget ciput-ciput ni pergi berjalan ke sana dan ke mari. tapi kali ini memang betul-betul adventure sebabnya aku dan kawan aku yang lagi dua orang hanya plan last min dan esk packing barang terus gerak penang. itu yang mengila bila kami semua rasa macam "eh tak sangka dah sampai penang" Alhamdulillah pergi balik aku drive Allah lindungi perjalanan kami dan alhamdulillah jugak sebab aku tak rasa mengantuk pun. mungkin terlalu banyak minum redbull hahaha. Perjalanan dari kuala lumpur ke penang hanya mengambil masa 4 jam dan aku hanya drive kereta compact yang mana kalau tekan 120 km/j dah memang confirm tidak selamat kalau dah terlaju sangat. so aku drive laju tak berapa laju sangat tapi perjalanan kami memang straight la. sebenarnya short vacay ni memang tak dirancang sama sekali sebab masing-masing memang nak naik bus atau train sebab katanya memang nak berjalan. usha punya usha masaalahnya ticket pergi ada , nak balik memang masalah sebabnya time tu kan baru je lepas deepavali. so aku pun suggest takpela naik kereta aku.

untuk mereka yang suka mencari makanan jalanan atau street food dekat penang ni memang syurga makanan yang mana kau jalan je kat mana-mana memang akan famous dengan nasi kandaq dan pelbagai. dulu aku suka rasa yang macam penang ni "alah bukan ada apa apa pun, hanya sebuah  pulau kecil yang mana takdelah berapa nak best. tapi bila dah pergi aku rasa macam Ya Allah boleh tak kalau aku nak mintak kerja dekat penang sebabnya keadaan kat sana memang dah macam kuala lumpur. cumanya dia tak de monorail dan klcc lah. dan yang paling penting ada shopping mall yang ala-ala pavillion siap ada coach butik dan pelbagai. so kalau bab shopping benda benda mahal ni memang aku tak layan sangat dan time tu apa yang terniang-niang di dalam fikiran aku hanya, jambatan pulau penang, naik ferri, makanan dan sumpah benda ni aku dah jadi addicted. "mee sotong padang kota"


Untuk pengentahuan kalian semua pembaca yang disayangi, aku ada classmate kat sana memang tinggal di georgetown. so kira memang member aku ni memang kena jadi tourist guide kitaoranglah dan of course lah bawak jalan satu penang dan sampai aku rasa memang dah betul-betul fall in love dengan suasana kat sana. ya ALLAH ... bersabarlah wahai hati. hahahhaa so dan di sebabkan classmate aku ni memang dah lahir dan mahir dengan selok belok bandar penang ni memang berkicap jugak berjalan dengan dia ni sebab dari satu ke satu tempat dia bawak kami semua berjalan


Streetfood penang memang terbaek.


Nasi kandaq kampung melayu. dan cuba kalian bayangkan nasi yang jenis bertimbun dan banyak dan paling mahal pun tak sampai RM6 dan kalau kat KL tu dah confirm-confirm dekat RM6-8. dan menu dan portion aku ni hanyalah RM4 dan campur sekali dengan teh o ais ada lah dekat RM5.30. Dan itu untuk sarapan aku pada hari pertama. (janganlah terkejut kalau dengar breakfast dah bantai cekik nasi) hahahahhahah


dan sila lah layan semua gambar-gambar di bawah. sebab aku terlalu excited untuk menulis . hahaha















Thursday, November 5, 2015

3 NOVEMBER 2015



Dear Dairy

Selamat ulang tahun untuk hari lahir yang bermakna. Selamat menjadi orang yang baharu dalam membina hidup. Selamat berkasih sayang dengan surrounding baharu. Selamat menjadi insan yang berguna buat semua orang di samping. Selamat menjadi yang terbaik dari yang terbaik. Tiada ucapan yang boleh disampaikan melainkan doa. Tiada hadiah yang lebih bermakna di selain dari doa. Tiada ucapan yang lebih manis selain daripada berindu-rinduan di dalam jauh dan semakin jauh. Selamat ulang tahun kawan yang pernah menjadi teman paling terbaik. Selamat menjadi dan membina kehidupan baru tanpa orang orang negative.

Selamat dan selamat.

Mungkin tiada hadiah ulang tahun yang paling bermakna boleh beri , boleh hadiahkan tapi doa jelah dari jauh dan perhati buat hati tenang.

Selamat ulang tahun


22…..

Thursday, October 29, 2015

Rindu buat beribu kalinya

Kehidupan memang takkan selalu manis dengan lakonan manusia yang mungkin takkan kita pernah pasti apa yang bakal mereka lakukan selepas ini dan mungkin bertahun kemudian. Dan semuanya tidak pernah di jangka. Mana mungkin tak merindui, mana mungkin tak mengingati apa yang berlaku. Kehidupan kadang memang payah nak ikut rentak manusia yang takkan pernah puas sakiti hati aku. Kehidupan bukan setakat mahu menghancurkan tapi kadang membina kamu sendiri. Kalau Tanya aku kenapa aku lebih memilih menjauh dari semua org ? sebab aku rasa tenang dengan mereka-mereka yg baru ni. Kadang buat aku rasa mcm bestnya hidup aku tanpa kawan-kawan yang menyakitkan hati, org org yang melemparkan tuduh menghina membabi buta. Aku bukan jenis cepat nak hadam dengan benda benda mcm ni.

Ramai org Tanya “kenapa kau masuk study yang kau tak kenal sorg pun org kat situ” aku bukan nak ikut kenal ke tak kenal dan aku memang bukan jenis nak membabi buta ikut bontot kawan-kawan. Aku kadang rasa mcm aku ni terlalu mengharap dekat sahabat-sahabat yang boleh jadi teman terbaik aku. Tapi sebenarnya bukan menjadi teman terbaik malah sebaliknya. My experience have a thought me a lot. Untuk jadi manusia yang Berjaya berdiri di atas kaki sendiri dan usaha sendiri kau tak perlu nak risau apa yang org cakap. Apa yang org hina caci maki kau. Mungkin hari ini kita tak Nampak apa yg berlaku tapi percayalah satu hari nanti apa yang berlaku tu semua kau akan berterima kasih. Tapi untuk pengajaran ini kau rasa lebih bersyukur kenapa tuhan berikan semua ini kat kau. Iye bila saat susah kau ingat ada orang nak tolong kau selain keluarga kau ? buruk, susah senang macam mana pun janganlah buang keluarg kau sebab diaorang lah kau , aku dan mungkin semua org masih berdiri teguh di muka bumi ini. Kadang-kadang aku penat nak fikir tentang hati dan perasaan org sekeliling aku. Kadang kadang rasa muak dengan perangai hodoh sorg-sorg tapi dalam kehidupan inilah lumrah segalanya. Pentas dunia yang takkan pernah tamat penceritaannya dan bakal di sambung lagi. Jangan pernah bosan dengan pentas ini dan jangan pernah menyerah kalah dengan pentas ini.

Berdiri dengan hati yang kuat dan sendiri bukan bermaksud kau tak kuat dan hina sangat pun kalau takde orang support di sisi kau. Tapi aku rasa bangga sampai saat ini aku boleh lalui benda benda macam ini sorang diri tanpa nak heboh dan hebahan semua orang. Ya ALLAH rasa saat ni aku lepas stage yang mana aku sendiri rasa macam mana perit nya kena pulau, kena bash kena itu dan ini dengan kawan-kawan yang aku boleh kategorikan tak guna jugak. Bukan keterlaluan tapi kalau aku nak cerita memang panjang lebar takkan nak bukak aib manusia lain demi raih simpati untuk aku? Alhamdulillah satu stage dah lepas tinggal lagi beberapa stage aku nak tamatkan permainan dunia ini dan terus melangkah maju insyallah aku kuat sebab ada Allah yang maha memberi kekuatan dan keluarga sumber inspirasi dan dorongan. Jangan ingat orang yang kauorang bash, tinggal semua akan terus tersungkur dan tak maju kehadapan …




Salam sayang , nik amirah….

CUKUP KITA TAU APA YG KITA TAHU

DEAR DAIRY

Ha bila dah masuk belajar ni macam-macam orang yang kau jumpa salah satunya daripada orang diam je asyik kena kita bagi idea dan mungkin orang lain dan mungkin ada orang yang akan membantah apa kau cakap. Bila bercakap kencang macam angin selaju beribu kilometer yang akan membawa kauorang jauh bergelimpangan. Bercakap soal ni aku rasa aku amik langkah yang agak berbeza bila aku rasa banyak benda aku nak kena fikir dan aku bukan jenis attention seeker. Cukup apa yang aku tahu aku rasa tak berapa nak berat sangat benda ni tapi terkadang benda ni di beratkan oleh kaum-kaum yang tak sepatutnya. Entah bila dah nak sangat jadi google macam ni perangai. Buat macam tau semua benda walhal kalau kita tak tahu benda tu tak payah lah rasa kita hau semua benda. Hidup ni bukan pertandingan kau rasa kau nak menang dan jadi no 1. Yang pastinya kadang-kadang kita kena menyerah kalah untuk nampakkan orang tu bodoh dan reverse psychology ni aku perhati je tapi last-last sendiri malukan diri sendiri.  Satunya mencanak bangun sambil menunding jari bagai bagai. Aku kadang nak gelak pun ada. Amik course yang u have to meet people tapi perangai berhhh. Kesian. So aku boleh simpul di sini yang kehadiran orang-orang just menjadi rencah adabi dan mungkin algapas untuk kehidupan student macam ni.

Tundingan jari seorang lelaki bapok tak terasa benda pun bagi aku. Maaf la kalau rasa aku kurang bercakap depan kau tapi yang pastinya aku tak perlu beria nak tunjuk yang aku ni jahat dan betul tapi yang pasti semua orang boleh Nampak siapa yang salah dan tak professional. Dan kadang aku terfikir yang aku ni rasa dah jadi mcm lelaki yang si manusia kedua ni adalah lelaki yang salah roh yang mana terkeliru dengan jasad sendiri. Nak jadi perempuan atau lelaki. Perangai tak ubah macam kanak-kanak tadika. Dan aku tak perlu nak Tarik nama-nama orang dan quotes apa yang orang yang lebih tua untuk nak jadi benteng hujah aku. Aku tak perlu nak hebahkan apa yang aku ada dan apa yang bermain di dalam ruang legar kepala aku sebab bukan semua benda boleh dipublish untuk tatapan umum yang entah aku tak tahu siapa. Riuh lah kau , bising la kau aku tak hairan.. tapi ingat seorang lelaki yang sejati I guess takkan bangun untuk menunding jari di depan seorang perempuan untuk nak menunjukkan yang dia betul. Dan itu nama lelaki yang separa yang mana dia sendiri keliru dengan diri dia. “aku ni nak jadi lelaki ke perempuan ?” well don kerana sudah menunjukkan kebodohan diri sendiri dan terima kasih kerana bagi saya menang game yang awak buat. Dan lagi satu communication between people who take tesl dan mungkin attitude dia yang di ajar untuk menunjuk-nunjuk apa yang dia ada so itu yang dah terbawa-bawa dalam kelompok begini. Oh ya terima kasih untuk pengalaman lepas-lepas aku yang mengajar aku untuk lebih berdiam dari bersuara dengan manusia-manusia yang suka memperbodohkan diri sendiri di depan orang. Oh terima kasih kerana bagi aku peluang untuk tahan marah dan aku nak ucapkan tahniah untuk diri aku sebab aku boleh menahan kemarahan aku tanpa aku menunjukkan kebodohan aku macam yang lepas-lepas aku buat. Dan aku pesan banyak kali kat kawan-kawan aku macam mana teruk pun kau gaduh dengan aku tapi kalau kau jumpa aku kat mana-mana tegur lah sebab aku bukan jenis pendendam. Dan ingatlah setiap manusia tu ada kesilapan dia sedangkan yang suami isteri pun bertekak ni kan lah kita kita ni. So respect people be polite .. tq 

Wednesday, October 21, 2015

Larangan meninggalkan solat

Pesanan buat diri sendiri dan sahabat2

Hadith Ancaman Meninggalkan Solat dan Kelebihan Menjaga Solat -Hadith Rosak ( Batil)

' Sesiapa yang menjaga solatnya , Allah akan memuliakannya  dengan memberinya lima kurnia :

Diangkat kesempitan hidup
Diselamatkan daripada azab kubur
Diberi buku catatan amal melalui tangan kanannya
Melintasi titian Sirat al-Mustaqim pantas umpama kilat
Masuk Syurga tanpa hisab ( perkiraan)
Sesiapa yang mencuai ataupun meremeh-remehkan solatnya, Allah akan memberinya lima belas hukuman:

Lima ketika hidupnya, tiga semasa hendak mati, tiga didalam kubur, tiga ketika keluar daripada kubur.

Lima hukuman semasa hidupnya didunia :

Diangkat keberkatan pada umurnya
Hilang cahaya kesolehan diwajahnya
Setiap amalan soleh yang dikerjakannya tidak diganjari oleh Allah
Doanya tidak dinaikkan ke langit
Tidak mendapat hak dalam doa orang-orang soleh
Tiga semasa hendak mati:

Matinya dalam keadaan hina
Matinya dalm keadaan lapar
Matinya dalam keadaan haus sehingga jikalau dituang seluruh air lautan didunia ini, tetap tidak menghilangkan kehausannya.
Tiga didalam kubur :

Disempitkan kuburnya hingga seluruh tulang rusuknya berceragah
Api dihidupkan didalam kuburnya dan dia diguling-gulingkan atas baranya siang dan malam
Dihantar seekor ular yang besar yang bernama Syuja' al-Aqra'...( boleh baca sambungannya didalam kitab Fadhail Amal)
Dalam riwayat, dia akan datang pada hari kiamat dengan tertulis tiga barisan didahinya...( boleh baca sambungannya didalam Fadhail Amal)

Yang tertulis didalam hadith ini hanya 14 hukuman sahaja, bukan 15, berkemungkinan perawi terlupa yang kelima belas sepertimana yang disebut oleh Ibnu Hajar al-Makki didalam kitab az-Zawajir.

Didalam Tanbihul Ghafilin, Syeikh Nasr as-Samarqandi menyebut sebanyak 12 sahaja.

Imam as-Suyuti menyebut didalam ad-Zhailul Ali selepas mengeluarkan hadith yang sama makna dengannya daripada takhrij Ibnu an-Najjar dalam at-Tarikh Baghdad dengan sambungan sanadnya sehingga ke Abu Hurairah.

STATUS HADITH

Imam ad-Dzahabi berkata: Hadith ini hadith yang rosak ( batil), ditulis oleh Muhammad bin Ali bin al-Abbas al-Attar lalu dinisbahkan kepada Imam Abu Bakar an-Naisaburi. ( menyebabkan manusia mengingat bahawa hadith tersebut adalah hadith daripada Imam Abu Bakar an-Naisaburi sedangkan pada hakikatnya  ia adalah rekaan yang dinisbah kepada beliau, bukan hadith sebenar daripada beliau. (Mizanul I'tidal - no 7969).

Tuesday, October 20, 2015

AKU PENDOSA INGIN KE SYURGA..

Dosa yang membuatkan hidup kita tak tenang.
Kita boleh sembunyikan aib kita daripada semua
orang tapi tidak dengan Allah.

Dosa yang menggelapkan hati kita.
Kita lupa pada Allah sedangkan Allah
tidak pernah lupa pada kita. Allah tidak pernah hairan mengenai dosa kita tapi yg hairan kenapa kita tidak BERTAUBAT..

Wahai orang beriman,
BERTAUBATLAH  kamu dengan TAUBAT NASUHA.. 
Taubat yang bersungguh².
Kalau kita dah bertaubat jangan kita berdukacita.
Kerana Allah tak tengok kita yang dulu.. tapi Allah tengok kita yang sekarang.

Manusia ini tidak terlepas dari melakukan
dosa. Orang yang bertaubat ini adalah orang yang dirindui oleh SYURGA.

Sepertimana Nabi S.A.W bersabda;

" di antara golongan yang mendapat pertolongan Allah ialah seseorang yang merindui Allah tatkala dia bersendirian
maka mengalir airmata dia."

Golongan ini yang Allah akan jaga.Takutlah kamu kepada Allah walau
di mana kita berada.
Gantikan kejahatan kita dulu dengan melakukan kebaikan hari ini. Yakin pd Allah bahawasanya dia MAHA PENGAMPUN LG MAHA PENYAYANG.. 

Istighfarlah sentiasa.

Buat Semua MUSLIMAH SOLEHAH.. 💚 😇
by Daie Hamidah

Sunday, October 11, 2015

Permasalahan etnik dan kes puak memuak

Dear Dairy

Alhamdulillah sebelum dikupas dengan lebih mendalam topic ini aku nak cerita sikit macam mana aku rasa yang aku belajar dekat KL tapi dikerumuni dengan persekitaran yang kurang didikan sociology dan sebagainya. Apa pun terlebih dahulu aku nak mintak halal kalau korang terasa dengan apa yang bakal aku luahkan dengan statement dan hujah-hujah yang akan bakar hati korang rasa macam nak bash je aku. PERSILAKAN.

PERTAMA

Diploma aku buat dekat KPTM, cheras dalam erti kata yang lain nama yang KPTMKL. Aku happy bila zaman sem satu aku ada clique yang mana budak rumah aku sendiri. Ok la tapi ada je budak rumah aku yang senang bila berjumpa hanya dekat rumah tapi still make friend dengan orang luar and semua orang di dalam Kolej itu. Aku senang sebab aku rasa bila korang belajar dekat bandar pemikiran automatically akan bertukar menjadi seperti orang yang di sana. Apa pun jangan ingat orang bandar ni bagus sangat. Ada part bagusnya dan ada tidak , justeru itu, kita sebagai manusia ni mesti tau bab pro and cons dia. Aku tak cakap sebabnya aku datang dari bandar dan sudah biasa dengan kehidupan bandar aku boleh nak action cakap macam ni. Silap sama sekali sebab kalian tidak tahu bahawasanya susah kalau kalian ni suka berpuak-puak mcm nak jadi puak zaman purba.

So apa yang aku nampak bila di zaman diploma macam zaman ni kau akan tahu true friend and bla bla bla. macam macam benda kau akan jumpa dan ini adalah adat . dah kalau asyik duduk di dalam comfort zone macam mana kau nak berkembang dan menyumbangkan tumbesaran yang akan menghubungkan sel-sel untuk membina akal pemikiran yang sihat ? sila lah cakap kat aku macam mana kalau korang ada method lain.


PERMASALAHAN

mostly aku rasa budak batch aku banyak sangat create group. contoh dan reality : group bahan orang. ha ni kes mcm ni group ni kalau bahan orang ke apa-apa rasa bagus . ha aku tengok sorang-sorang dalam ahli takde la bagus sangat. dah pulak. duduk dekat student square (ruang legar pelajar) ada je nak bahan orang. aku paling tak suka bila dengan sorang ni part dia gelak. Ya Allah rasa menyirap darah naik ke kepala sebab dia punya suara galak bebenor kuat. so suka hati dia lah nak gelak mcm mana pun. tah kalau nak describe bebudak ni banyak sangat aku pun tak reti nak tulis ni ha. kalau bab puak-puak ni aku pun tak faham sebab kenapa korang nak berpuak sedangkan orang asli tinggal dalam hutan tu pun memang la berpuak tapi puak dia takde la ngeri macam budak Kptm batch aku create. like seriously hello perangai puak memuak ni zaman budak sekolah rendah boleh la. ha tak suka orang ni kutuk, pastu yang tak tahan ajak pulak member join sekali walaupun kadang aku tengok Hamba Allah tu tak sanggup nak dipuakkan atau memuakkan sesorang. so disebabkan terlalu banyak sangat aktivas begini bergiat aktif benda ni dah jadi mcm satu budaya pulak. aku pun rasa dan aku ada a few kawan di kptm branch lain pun cerita benda yang sama. so kesimpulannya ?


Korang korang yang nak sangat hidupkan budaya berpuak ni sila lah sedar diri yang bahawa kalian bukan je hidup dalam circle kalian. bila sampai satu tahap dah takde kawan nak tolong pinjamkan duit kat kau, nak tolong kau puak/pulaukan orang bagai-bagai aku risau kau je yang kena.



Peralihan angin monsoon

Aku masuk Unisel ni memang takde langsung kawan-kawan yang satu course dengan aku. dan of course aku memang sambung course yang memang aku nak lari dari hidup menjadi seorang Hr. gila formal bosan hidup aku nanti. so aku lari ke course yang mana aku suka buat. Menulis. macam aku rasa korg tengah baca apa yang aku cuba nak tawarkan kat kalian suruh baca. so bila aku masuk sini memang first terkejut dengan benda benda ni. kawan-kawan yang friendly and of course bukan hidup dalam kalangan dan puak orang asli di hujung dunia yang tinggal dan amalkan amalan yang berpuak-puak ni. berhh walaupun unisel shah alam. come on malu kot budak kptm duk tengah-tengah bandar tapi perangai mcm duk kat tanah merah kelantan. dan selepasnya aku perhati aku baru sedar apa yang lecturer sociology aku cakap. Kenapa kita nak cari ilmu sedangkan orang yang berpelajaran pun tak re-act mcm ada diploma, ijazah dan sebagainya. Seeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.............. aku pun ha terus terlintas nak menulis. Dan aku rasa memang benar sangatlah apa yang lecturer aku cuba sampaikan. Dan bagi aku apa yang buruk tu kalau boleh campak jauh-jauh sebab Kptm tu banyak kenangan aku. Klau bab puak-puak je lah yang buat aku tak suka bila kat sana. tapi so far semua ok. so aku doakan korang yg buat amalan puak-puak ni udah-udah lew.





TAYAR PANCIT

Dear dairy

Di minggu yang kabur dengan penglihatan yang agak jauh sasaran dia aku ni dengan slumber je bawak kereta and dgn takde pape tapi bila nak otw balik dari class nak menuju ke kedai makan aku rasa macam ada something wrong dengan tayar belakang aku ni ha. Sekali okay memang tayar tu da koyak. so bila menimpa kejadian seperti ini kepada kaum perempuan kau nak tak nak memang kena nak urus sendiri. aku terfikir "aku dahla takde member saat tu" tapi nasib baik lah bukan aku sorang sebab which is aku dengan roomate aku. Alhamdulillah. So korang tau la perempuan dia akan fikir "oh tayar flat sebab pancit tapi bila check tayar berhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh" tu je yg aku boleh cakap. tayar memang dah koyak abis dah belah belakang.


ANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNDDDDDDDDDDDDDDDDDD..............

Alhamdulillah ada member class yang sorang ni. of course lelaki. takkan perempuan nak tolong tukar tayar kot. so aku pun terberani nak call dia. Ya Allah saat tu rasa mcm Alhamdulillah lah wei sebab tolong aku. sebab kalau takde orang nak tolong siapa entah nak tolong aku. Dan bermula la sesi nak jet tayar bagai-bagai. Oh lagi satu kalau aku nak buat time tu masalahnya aku pakai jubah hari tu. Aku dah rasa macam nak menangis dah time tu sebab of course takkan aku nak buat. Tapi kalau dalam keadaan terpaksa pergi la apa nak fikir memang aku kena buat jugak. so lessonnya di sini kalau kalian berkeseorangan tu sila lah pelajari apa yang patut sebab rasanya memang kena in case u're in trouble.

Oh iye aku nak say thanks dekat member class aku sebab tolong aku tukar tayar. "kalau takde kau yang nak tukarkan tayar aku memang tak gerak lah kereta aku ni wey"

Monday, September 28, 2015

minggu stress

dear dairy

Harini aku tak berapa nak stress sangat tapi minggu ni bakal menjadi minggu stress yg bakal aku kena caw caw buat keje itu ini sebabnya menangguh kerja. padah bila "eh tak pelah sempat buat dalam minggu ni , eh tak pelah buat esok" ha kan dah mendapat . haritu pasal assignment group ada minah ni sound-sound aku bagai. aku diam je malas nak bunyi lebih-lebih tapi at last da mintak maaf. terima kasih YA Allah kerana dengar doa aku untuk lembutkan hati dia. dalam minggu tu setiap kali aku solat mesti aku akan doakan untuk minah tu supaya lembut hati tak nak gaduh-gaduh. ni hal housemate pulak. kadang-kadang aku fikir kalau kita ambil kira dan tau sangat hal remeh temeh ni sakit kepala, sakit hati kau jadi stress so aku ambil keputusan untuk happy !

walaupun aku nak redakan keadaan dengan aku-aku yg kena so aku ambil keputusan malas layan sebab yg berlawan ni pun dengan budak umur 18 tahun ni kira baru lepas kandang dari mak ayah lah ni. so aku fikir ""takpelah anda buat lah apa anda nak buat" sebab org makin dewasa makin banyak benda nk fikir lagi-lagi bila kau pernah berkerja lepas tu berhenti sambung belajar mcm aku ni. aku banyak benda aku kena fikir.. sebab kebanyakkan kawan-kawan aku dah banyak kerja and pakai kereta lah apalah aku ni ? masih study nak cerahkan masa hadapan takut di kemudian hari hujan lebat kilat sabung menyabung. takpelah sabar sikit sebab degree ni insyallah aku akan buat betul-betul demi ayah and mak !

minggu stress ni bila mana kau balik rumah pun penat kena kejar buat benda tu ini "perempuan kan kalau malas memang tak la weyh"lepas tu dalam minggu ni jugak aku pindah rumah dengan packnya dalam kereta tuhan sahaja yg tahu. aku kalau benda-benda mcm ni seriously aku dah rimas. aku da pening semua ada. haish time pindah tu memang takde orang pun kat rumah so aku kemas sikit-sikit and bawak barang pindah sikit-sikit. time tu aku rasa ya Allah macam manalah kalau aku nak hidup sorg diri apalah jadi kat aku nanti. tapi bila mana aku dah fikir yg aku boleh hidup sendiri tanpa nak mintak tolong kawan-kawan or menyusahkan ahli keluarga tu mcm bahaya. perempuan kalau dia fikir dia boleh hidup sendiri tu memang paling bahaya sangat. so apa yg aku fikir skrg ni dah kira di tahap bahaya. i dont think i need to married someone to make me happy and feel safe. sebab aku rasa dengan mcm ni aku boleh hidup. ada abg and kakak and ayah and mak. tapi tu smua bukan berkekalan. mak ayah ada masa dia masing-masing. abg and akak aku pun ada masa and ada family diaorg yang diaorg kena take care.

dari pengalaman aku nak belajar zaman yg tgh ekonomi mencabar ni serious susah. dengan aku ni ha bawak kereta dengan duit minyak bagai. masalah kewangan untuk pelajar tu memang ada weyh. and bila da stress mcm ni aku selalu fikir "kan best kerja hujung bulan dapat gaji" haih nik amirah bersabarlah dan bertabahlah sebab lagi 3 tahun kau nak hadap benda-benda mcm ni . kalau kau tak sabar sekarang dengan selalu stress mcm mana kau nk rasa hidup ni ada pengakhirannya kalau dari pertama kali kau dah mula buat rasa stress dan segala mcm . haish..


apa pun aku taknak mengalah kat sini jew sebab aku rasa banyak benda yg aku perlu jadi pemenang !

Saturday, September 26, 2015

use your own property

Dear dairy

Aku mcm kesian pulak kat sorang housemate baru aku ni. housemate yg lain duk memfitnah benda yg dia tak buat. yelah wey bayangkan kalau kau tak buat org duk tuduh-tuduh tapi sebenarnya kau sendiri yg melelebih. Bila kena mcm ni aku baru fikir yg okay ni la kat bahaya duduk dengan budak-budak yang umur baru 18 tahun. Bila mana kita sendiri pernah lalui zaman begini, ajak berbincang elok-elok pun tak boleh nak bawak berbincang. sebenarnya aku macam nak reda kan keadaan tapi masalahnya ngan aku , aku kena. yg lawak nya bila cakap "kau besar ke apa ke" at the first aku tak marah pun aku faham je diaorang ni budak lagi zaman tengah angin panas. aku pun mcm ok jugak sebenarnya. Tapi tulah kesian kat sorg lagi tak pasal pulak mcm-mcm kena bash bagai. sebenarnya perempuan ni satu je keburukkan dia kalau duduk menyewa bagai-bagai ni. bila kau rasa hebat dann semua benda kau yg buat. tu jelah and of course ego kalau rasa kita takde salah org lain jew yg salah tu pun bahaya sebab tu memang dah kena check dah tahap hati dan kesucian hati kalian.

selalunya bebudak baru nak kenal dunia especially bila zaman belajar ada je yang nak tunjuk dia ni bukan jenis senang kena pijak dan bagai-bagai. tapi sebenarnya diaorg ni tak sedar ke yg diaorg memalukan diri sendiri. and aku yg nk meredakan keadaan pun tak pasal aku kena. dia senang cerita mcm ni bila kita sentiasa diri kita kt atas sampai lupa pandang kebaikkan org lain susah jugak. apa pun setiap org ada silap salahnya bukan sebab umur ke apa. senang jew, kalau kita respect org, org respect kita kalau tak. pandai-pandai lah sebab masing-masing dah besar. nasib baik dapat rumah baru and aku nk move dengan member satu class aku. lega la jugak sebab tak payah nak naik tangga, berebut parking bagai. mcm xleh blah jew duduk umah tu and sebab selalunya ada discussion group memalam and buat assignment kt kedai makan sbb nak guna wifi so aku kena berkorban nak naik tangga memalam sesorang dengan keadaan berani kan diri je. sebenarnya bahaya jugak area situ sebab kalau park kereta botol arak murah bergelimpangan dah mcm apa tah. and of course la aku dah tak tahan nk kena menapak naik tangga sampai tingkat 4 kan ? T_T

apa pun doakan lah aku dapat balik deposit sebab aku nak replace kt tmpt baru tu....

Friday, September 25, 2015

Salam Aidiladha

dear dairy

Terlebih dahulu memang nak ucapkan selamat hari raya aidiladha . Alhamdulillah walaupun mcm-mcm dugaan yang berlaku buat jemaah haji untuk tahun ini di mekkah tanah suci tetapi tak memutuskan semangat mereka untuk terus menunaikan apa yg wajib. Allahu kalau nak cakap bab pengorbanan. Banyak sangat terlalu banyak !

"Maka ketika anak itu sampai (pada umur) sanggup berusaha bersamanya, (Ibrahim) berkata, 'Wahai anakku! Sesungguhnya aku bermimpi bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!' Dia (Ismail) menjawab, 'Wahai ayahku! Laksanakanlah apa yang diperintahkan (Allah) kepadamu; InshaAllah kau akan dapatiku termasuk orang yang sabar.'"
[as-Saffaat, 37:102]



leleh air mata mungkin membaca surat cinta Allah ini. Mungkin sudah lama tidak di tarbiyah oleh encik angel pakai gucci aku start merepek . tapi hujung minggu ni aku curi sedikit masa nak try sekodeng blog mamat ni so, ada input best yg mungkin boleh membawa sedikit sebanyak kepada pengertian sebuah pengorbanan. Allah sungguh besar pengorbanan Nabi Ibrahim as yg mahu mengorbankan anak kesayangan kepada Allah swt iaitu Ismail as. di usia semuda itu kagum dengan jawapannya. Allahu. kalau aku lah yg berada di tempat kejadian mungkin aku terus aku lari dari rumah dan mungkin tidak akan balik-balik dah. Eh!

Kehidupan perlu ada pengorbanan untuk berkorban demi mencapai kejayaan dan ketaatan yg di impikan. Allahu jaminan syurga siapa yang tak inginkan ? siapa yg mahu menolak ? aku jamin boleh kerat jari memang takkan ada org nak menolak. siapa yg sanggup ke neraka? hmmmmm..... indahnya sebuah pengorbanan indahnya sebuah penyerahan dan pengabdian yg secara totalnya kepada ALLAH swt semata. tarbiah ! 


selamat hari raya aidiladha maaf zahir dan batin moga Allah terima segala amalan dan ibadah kita. dan takziah di ucapkan kepada jemaah haji yang terkorban di dalam kemalangan rempuhan di mina. 


notes : tiada gmbr selfie raya. Pagi raya semua pakat duk mencari aku sebab keluar solat sunat aidiladha nya awal semua pakat mencari . Salah sendiri jugak sebab tak bg tau mak. hihihih kecoh semua duk mencari 



Monday, September 21, 2015

Meet my another half

Dear dairy 

Sebenarnya ego tu tak bawak kemana pun kalau nk bertekak smpai ke everest ke, gunung kinabalu dan sebagainya. Kejadian ni tak payah org jauh aku yg rasa dan alami. Alhamdulillah bila sampai tahap mcm ni aku rasa kenapa aku perlu rasa mcm tu. Org suruh keep moving sebab kawan-kawan ni bukan benda senang kau nk cari tapi aku rasa mcm okay la aku keep moving. Buat apa untuk tidak keep moving klau member kau pun walk away from ur life . Untuk hidup lebih jaya dan maju kau kena rasa "pergi mampus dengan smuaorg yang dtg bila time susah and termasuk dgn kawan baik kau yg lama yg buat kau awkward and buat mcm kau tak wujud dalam hidup dia" aku tak nampak pun kawan baik aku yg since sekolah tu boleh tolong aku infuture or jalan and be my support till now sebab smua hampeh walaupun theory ni diguna pakai oleh lecturer yg ajar aku subject sociology . Dia cakap "kawan yg zaman college, university bukan the real friend yg real friend kawan sekolah menengah n rendah sbb kita alami dunia remaja sama-sama" kau tau aku nk ckp apa ngan lecturer tu? I just want to said "sir boleh cakap kawan mcm tu baik?" Haha tp lari topic. 

Aku ni kdg jadi stress sebab surrounding like seriously mcm rasa kau pehal n pehal tp disebabkan aku terlalu mengharap kawan baik aku ni aku jd mcm buta dgn kawan-kawan yg aku anggap tak penting sgt dalam hidup aku. Tapi kau tau apa aku rasa?? Ha aku once bila aku dah cakap kau bukan kawan aku kita biasa-biasa jew selamat jalan romeo la :) 

.....

Lama tak jumpa aina almost 1 year. Aku jumpa dia balik sebab dia duduk kt area shah alam ni and of course aku yg pm dia sbb ada case ngan bf dia. Aku still tak boleh terima dia dgn ex bf dia yg merangkap mmber aku jugak break off tapi aku ni pikir "alah sedangkan suami isteri pun boleh cerai" aku as a friend mampu nak nasihat bukan aku boleh buat apa-apa pun sebab diaorg mcm best friend aku yg mcm best buddies. Tapi ending up xjumpa setahun mcm-mcm benda berlaku. Aku yg actually mcm ego jugak sebab since aku rapat ngan aina ni aku jenis tau minah ni memang ikhlas buat benda-benda dlm hidup dia. Dari yg biasa-biasa smpai lah sebesar-besar persahabatan. Aku terpanggil nk contact n meet up sebab aku rasa macam menyesal biar dia terkontang kanting susah sorg-sorg as friend gila apa do kau biar member kau sorg-sorg susah. Dalam hidup aku , aku just ada 3 org jew manusia yg really meant kt aku as friend. Saufia,sofea n aina sebab diaorg ni perangai jenis suka lebihkan aku n faham aku more than kawan baik aku yg dr sekolah rendah n ex kawan baik aku. Aku tak sangka jumpa true friendship bila aku dah kat college. Gila cool kan?  

Pesanan pihak penaja berehat sebentar bersama kit kat 

1) rendahkan ego untuk org yg kau rasa boleh bgi moral support dkt kau dalam life kau.
2) jgn anggap kawan baik dr zaman sekolah tu adalah kawan terbaik kau 
3) of course la jgn cepat touching dgn member-member korg nanti kesian merana diri sendiri
4) be very polite with each other and chill la my friend! 



Sunday, September 20, 2015

zaman junior senior ni zaman bila weyh ?

dear dairy

harini aku mcm bengang gila tah lah nak cakap memang cabaran pun bila kau da amik course ni lagi-lagi mcm aku ni ha diploma amik course lain bila degree amik course lain. ni cite bila budak-budak nak jadi senior. huh. apa yang boleh aku cakap zaman bila?? tu jew .. even aku duk diploma pun aku tak rasa aku senior ke benda sebabnya weyh bila kau da 18 bila kau dah boleh survive sendiri so buat apa weyh nak rasa senior junior. aku sedar diri lah aku semester 1 tapi apa masalah nk halau-halau aku dari group it like mcm hahahhaa.. siapa yg kanak-kanak ribena skrg ? bila jumpa orang mcm ni aku tak heran sebab aku jumpa macam-macam jenis orang bila aku keje dlu tu. walaupun tak lama tapi beb when people talk with u very polite make sense la beb .. ni satu jew aku nak cakap  tak kesahlah mcm mana orang tu even dia fakir miskin pun kau jangan sesekali biadap dengan dia sebab nya Allah jadikan bumi ni sangat bulat and berputar. kita tak tahu mcm mana nasib kita di kemudian hari. so jangan lah pandang rendah kat orang ... so chill.....

aku nak duduk kat unisel ni lagi 3 tahun so aku kena be humble as i can and respect org tak kesahlah  dia tu miskin ke, apa ke and what ever.. so aku tgh class ni chow lah.. aku menulis sebab tak tahan sangat nak marah tadi hahahaha...






stress

dear dairy

sebenarnya aku stress jugak amik course yang aku tak familiar ni. yelah dari human resource kau kena study benda yang kau rasa takde kena mengena dengan hr. yes memang takde kena mengenalah kan. tapi apa pun aku rasa aku kena teruskan sampai abis sebab aku dah start dari mula. alhamdulillah keadaan dah bertambah selesa bila mana aku tau mcm mana nak manage itu ini yes. of course lah tau sebab aku kena buat banyak benda kot lagi lagi bab nak kena tau itu ini. untuk course yang kali ni aku kena banyak membaca.. english pun kena banyak tau itu ini dan article aku banyak dalam bahasa inggeris. aku risau aku tak boleh nak catch up semua benda ni tapi bila lama-lama aku rasa insyallah aku boleh. weyh Hr yang susah tu pun aku boleh takkan benda yang senang ni aku tak boleh kan ?

untuk semester yang pertama ni of course memang banyak benda aku nak kena kejar dengan itu ininya. tapi aku rasa insyallah aku boleh buat just sedikit sebanyak support dari kawan-kawan and keluarga tu memang kenalah sebab tanpa diaorang siapalah aku kot. so untuk journey aku untuk menjadi seorang press ni aku tak nampak lagi bidang mana aku nak terokai tapi yang pasti nya kau mesti lah nak jadi journalist benda best best. 

first week pun dah ada assignment ni kan lagi kalau bukan second week kan ? memang banyak jugak aku nak kena catch up dari A-Z tapi apa boleh buat nak sangat study and the moment bila kau rindu zaman belajar jangan tanya kenapa aku lanjutkan masa belajar aku ke 3 tahun sebab tu aku saje amik lain course. hmmmmmmm... biarlah apa pun orang nak cakap. aku bukan nak kejar masa itu ini . aku bukan nak kawen awal ke apa. duit harta dunia tu semua boleh cari kemudian yg penting aku nak rasa kehidupan aku yang sebenar-benarnya. so siapa tahu kita akan rasa lebih bahagia walaupun tak kaya mana pun macam kawan-kawan yang lain.. walaupun ada jew kawan-kawan aku cakap "rugi kau sambung stdy nik" aah memang rugi bagi mereka yang rasa ilmu tu rugi. aku tak nak cakap lelebih sebab setiap orang definisi pengetahuan dia berlainan dari masing-masing. cuma ingat satu jew yang setiap org ada hala tuju kehidupan dia .. so chill ! 



senang susah senang susah (RODA)

Dear Dairy




Assalamualaikum korg, harini aku macam sedih je dengan apa yang berlaku antara kawan-kawan aku. Lagi-lagi kalau kena dekat orang yang sangat close dengan aku. Aku yang tak boleh nak terima kenyataan tapi orang yang lalui relax je terima kenyataan kan ? Apa pun berlaku aku just nak cakap yang aku selalu doakan kawan-kawan aku hidup happy walau macam mana pun susah life korang aku tau aku tak banyak and memang tak boleh nak tolong korang tapi aku boleh tolong doakan apa yang aku boleh doakan je.

After 1 year aku tak jumpa mamat ni . perkenalan kitaorang memang atas dasar kawan sebab awek mamat ni member class aku. semester dua zaman diploma aku memang aku ingat lagi aku macam malas nak kawan dengan semua orang. sebab aku rasa "alah diaorang ni sama jew jap g gaduh balik, so aku malas" so sampai lah aku kenal dengan minah ni yang beria gila nak kawan dengan aku. aku tahu dia ada geng dia sendiri tapi aku malas nak kacau sebab aku ni budak baru takkan la nak kacau bebudak yang memang dah ada geng-geng ni kan. aku tak leh nak ikut rentak dia orang sebab diaorang tu semua mcm jenis "takpelah biar pape asal bergaya" wow aku memang bukan jenis mcm tu. tapi aku tak kesah pun aku boleh kawan dengan semua orang sebab aku tahu minah sorang ni jenis ikhlas kalau kawan dengan semua orang. okay habis bab tu ..

Zaman diploma aku since aku kenal dia, only dia je yang aku selesa nak cerita macam-macam and aku memang tak malu nak nages dengan dia.. sampai satu tahap aku tak jumpa dia sebab kekangan yang macam-macam dekat setahun jugaklah kitaorang tak jumpa lepas tu jadi mcm hmm... bila sekarang ni nk jumpa aku dah rasa yang macam aku tak setaraf nak kawan dengan dia lagi lagi bila dah yelah aku decide nak belajar and diaorang dah keje income dah best aku ni ? tapi bila aku dapat tahu dia dah break off dengan boyfriend dia aku rasa mcm sedih and mcm susah gila nak ada friendship yg mana aku kena pegi jumpa diaorang secara berasingan. and tahap ini aku rasa mcm aku tak appreciate friendship...... yes aku kadang rasa mcm tu and dalam soal ni memang takde masalah antara kami and aku kena be like takde pape berlaku. since that we just can be friend like usual.


aku mcm tak leh blah lah dengan apa yang aku rasa ni . sebab diaorang couple dah almost 4 years titiba jadi mcm ni..  hmmmmmmmmmmm................................sebab aku kenal diaorang susah senang semua sama-sama. aku sedih lah pulak bila kawan-kawan jadi mcm ni berpecah belah bagai . rasa mcm hmmmm.............................apa pun aku just doakan yg terbaik untuk kawan-kawan aku. moga apa yg diaorg pilih tu memang diaorg happy and bahagia.

Tuesday, September 15, 2015

kenapa kita kena perlu keluar dari comfort zone sekarang ?

Dear Dairy

Lately memang banyak gila member-member time aku study diploma dulu tanya "eh nik apasal kau tak sambung jew Hr benda yang kau amik time zaman diploma dulu?" dan macam-macam soalan lagi hinggap kt telinga aku. Aku tengok mood kalau aku rajin memang akan aku jawab panjang lebar dan kalau aku malas memang aku take time sikit kalau nak berfikir. Jawapan aku untuk ini senang jew. kenapa aku beralih dari Human Resource Management ke Bachelor of journalism senang je. Aku nak cari something different dan of course lah aku memang minat menulis dan tak semua orang akan minat menulis dan ambil keputusan nk belajar benda benda ni makin mendalam. Yes dan aku ambil benda ni macam satu cabaran. Kau orang pernah tak rasa yang kau orang perlu keluar dari comfort zone yang mana kau orang memang dah selesa dengan apa yang berlaku dan mungkin juga kau orang rasa yang kau orang memang kena nak keluar dari sesuatu situasi atau keadaan. Pilihan aku mungkin tepat atau mungkin memang tak tepat tapi aku percaya rezeki, ajal maut dan semua semua berkaitan dengan nasib memang akan Allah swt yang tentukan. So kita as hamba di redha jelah jalan paling mudah dan termudah .

To be honest memang aku takkan pernah rasa experience budak-budak lain yang amik diploma dalam course yang sama macam aku . ya ! absolutely aku memang terpesong habis daripada communication. Tapi weyh, communication ni kau pergi mana-mana memang orang akan nak. So dont worry lah syarikat surat khabar berlambak-lambak.

Dan salah satu sebab aku amik course ni sebab aku nak explore apa benda yang best sangat course ni and of course aku nak tau mcm mana career path dia berjalan dengan agak slow atau okay okay jelah. apa pun doa kan segalanya berjalan dengan mudah dan lancar sebab aku memang nak tengok mcm mana aku boleh going thru dengan benda baru ni..

ameennnn

Technical English 1

Dear Dairy

hmmm.. aku ingat class dia tak berapa best mcm member-member aku cakap "weyh ni class dia tak best do, dah lah suka bahan student" hahahahha lepas tu kalau kau baca tak kuat mati kena ulang banyak banyak kali. huhuhu tu apa aku dengar lately mana yang dah masuk class lecturer ni. so di sebab kan lecturer ni india so cara dia speaking pun slank bunyi lain nak mati . so aku layankan ajelah . kalau korg nak tau this semester aku kena amik 2 subject english. Ni pun sebenarnya aku banyak jugak kerja nak kena settle ni sebab weyh beb serious ah aku pening nak kena hadap effective english tu. aishhhh tpi nak buat macam mana kenalah jugak weyh sebab nak belajar kan ..


Class english untuk degree ni memang banyak gila kau kena tau. i means kau kena pro jugak lah bab-bab membaca and of courselah dengan english ni benda ni semua boleh improve kau punya cara kerja nanti. mcm aku penah keje dlu alah company melayu mana nak adanya kau kena cakap english so lidah dah naik kaku and keras dah. so apa pun this degree aku kena struggle sikit sebab this semester dan sampai habis memang takkan ada subject yg kau kena mengira atau apa-apa pun ...

okay lah banyak lagi assignment nak kena settle, nanti aku update lagi benda benda best nak kena tulis !



salam sayang

Saturday, September 12, 2015

HEBAHAN BANTUAN SARA DIRI UNTUK PELAJAR NEGERI SELANGOR

Dear dairy ..

lately banyak benda nak kena settlekan dengan itu dan ini . Sebenarnya aku pun baru tau yang anak-anak negeri selangor ni layak je nak dapat bantuan negeri selangor asalkan korang study dekat University Selangor and Kuis. Aku pun sebenarnya macam baru tahu sebab dah banyak sangat benda nak kena buat time first semester ni so aku pun baru tahu. Just nak bagi amaran kepada ibu bapa mereka yang berpendapatan tinggi korang mesti malas nak buat ni semua kan ? tak pelah terpulanglah pada kalian kalau korg rasa nak buat yes u can do it kalau tak nak buat. terpulang lah tapi rugi sebab kalau anak negeri sendiri tak nak memohon.


Step dia senang jew korg perlu ada borang. ni selalunya pihak Hep yang akan sediakan borang ni. so apa pun berlaku memang korang kena mintak borang ni kat bahagian Hep . dapat borang tu dalam borang tu memang dah ajar and dah ada garis panduan untuk pelajar isi dengan mudah dan jayanya. so korang hanya perlu penat sepenatnya nak kena mintak cop dan sebagainya dari adun, ketua kampung, ahli politik dan sama waktu dengannya. ok selepas itu apalagi baca lah tarikh tutup kat form tu and korang kena hantar pada hari berkenaan ataupun sebelum hari berkenaan.


semester pertama

Assalamualaikum wbt

dear dairy

im really feel like want jumped into the sky with the feeling like im flying ! hahaha alhamdulillah jumpa member best and aku agak subject yang kena aku banyak membaca yes insyallah i can do it ! apa pun course ni memang mencabar betul sebab kau kena ignore orang lain then kau kena jadi mcm "pergi mampus la apa orang nak cakap pasal aku pun" untuk first semester ni memang banyak gila benda aku nak kena settle kan lagi-lagi dengan benda nak kena itu ini . Dalam minggu ni je aku dah banyak kali ulang alik balik rumah dari ampang ke shah alam dan dari shah alam ke ampang. Mintaklah sangat segala urusan ini akan selesai dengan secepat yang mungkin insyallah !

Aku memang dah warning awal-awal kenapa jangan tanya kenapa aku nak sangat tukar course. Salah satu nya biarlah rahsia. Biar antara aku dengan Allah jelah tau kan . so korang jangan menyibuk nak amik tau. hahaha. alhamdulillah setelah beberapa minggu dan almost dah nak dekat sebulan ni aku rasa sangat lega and aku dah boleh adapt dengan benda and environment baru dekat sini. kat sini tak macam dah dekat Kptm bukan banyak benda kau kena explore dah sebab bila dah besar banyak benda buat kau rasa "baik aku simpan duit dari aku membebel nak keluar melalak ke sana ke mari" cuma aku stress bila kena banyak assignment and task nak kena submit dalam masa seminggu . huh malas nak ulang benda sama weyh like seriously aku balik hujung minggu keje memang kena fikir ouh ha next week nak kena hantar task tu task ini. tapi nilah real student life and aku dengar bebdk ni cite degree ni takde thesis. Alhamdulillah ! hahahah tapi as journalism student memang kena banyak menulis and baca contoh journal and article yang memang kena explore sampai lebam. aku cuak jugak bila tengok kena baca berita bagai haih la. Apa pun nanti kalau ada benda aku update ! see ya !!




Saturday, August 29, 2015

Diskriminasi

Dear dairy 

Kalau nak cakap isu diskriminasi time diploma dlu aku study banyak benda yang tergolong dalam bab dan isu diskriminasi ni. Antaranya 

1) perkauman 
2) age 
3) isu status (bujang/sudah berkahwin) 

Tapi terbalik pulak bila aku kena isu soal berat badan dan kecantikkan rupa paras. Kadang aku heran jugak yang syarikat ni cuba memperdagangkan wanita ataupun memang nak jual baju atau kain? Lol maksudnya manusia yang kena ada depan mata dan muka hencik manager ni semua kena lawa dan must important kurus? Bila aku bukak balik bab ni hati meruap panas meledak. Tapi dalam islam jangan simpan dendam dengan orang tu. Biar dia jahat mcm mana pun silalah buang benda-benda kotor dalam hati dan diri kita tu. Okay macam ni lah harini aku akan cerita flow by flow tindakan korang yang boleh ambil kalau korang didera secara mental atas bab diskriminasi ini. Maaf aku takkan mention nama company sebab nanti kang tak pasal jatuh saham company tu tak pun aku yang kena saman disebabkan mencemarkan nama buruk yang sememangnya buruk hencek manager tu. 

Berbalik kepada cerita aku. Aku dikenakan gangguan secara mentality disebabkan aku tau dia tak suka kt aku sebab rupa paras. Ouh baru baru ni aku masuk class socialogy lecturer aku cakap "sometimes what make u think you're ugly because people surrounding u" meruap terus darah aku cerita pasal kes diskriminasi ni. So aku pun terpanggil untuk bantu mangsa-mangsa keadaan yang takut nak tampil kehadapan kalau anda di buang kerja atau di berhenti atas kegiatan diskriminasi ini. 

Jalan cerita tak berapa menarik sangat aku pun macam blank nak menulis sebab kalau fikir pasal hencek manager ni aku rasa mcm loya je tekak aku ni. So aku decide nk cerita dari a-z lah jugak sebab demi korg yang sudi membaca oh iye demi hencek manager gila yang sudah jumpa blog saya dan dia sudah stalker blog saya dari A-Z terima kasih! Akhirnya terluah jugak apa yang aku tulis kat kau selama ini.

Bermulanya selepas aku mendapat kerja di syarikat ini pada awal bulan april yang mana aku kena buat decision antara 2 company yang aku pergi interview so dua-dua aku dapat . Satu lagi company ni mostly semua chinese dan sebenarnya aku takut nak kerja bawah chinese sebab banyak dengar pengalaman dari akak dan abg aku sendiri yang team mate diaorg chinese and diaorg ckp mmg org chinese rasict. Aku decide untuk berkerja dekat company melayu ni. Mcm mana yang korang tau aku memang takde pengalaman langsung dalam bidang textile. Like seriously i am zero. Aku tau kain tapi aku takleh nak mention what type of kain bla bla bla. Aku tak kesah sebab that time aku memang tengah nak kumpul duit nak sambung stdy so aku rela belajar untuk benda baru and aku take it as adventure. So pengembaraan kerjaya aku bermula bila mana aku di lambaki dengan marah-marah, caci maki, jerit-jerit . Like seriously aku tak pernah duduk dalam situasi tu. Aku pun rasa hencek manager ni kurang didikan dari segi hati tu duk melalak mcm apa je. (Banyak kali aku tulis, kalau hangpa ada penyakit hati memang susah nak  ubat melainkan kalau hangpa sendiri niat nak berubah) 

Time interview sebenarnya aku dah mula rasa aura tak berapa nak best dekat mamat ni. Ayat first yang terpancul dari mulut dia (ok pointer lepas-lepas panggar and cukup-cukup makan) lepas da 3 minggu aku kerja sana baru aku tahu yang dia tak habis belajar dekat oversea dulu. Amik electrical engineering tapi tak habis belajar. Benda yang paling malu dalam hidup bagi aku, bila kau mengutuk dan mentafsir orang tapi sebenarnya kau sendiri tak habis belajar dan aku syak cert dia tertinggal kat sana. Apa pun goodluck la untuk pembohongan dengan staff baru nanti. Gebanglah yang anda itu sebenarnya bekas engineer tapi sebenarnya nak ada tittle engineer tu pun tak layak. Hahaha ayat yg aku tak suka dengar sampai sekarang bila dia nk marah raise his voice and said "BEB" kau tau kalau aku dengar dia cakap beb aku rasa mcm nak suruh "eh kau nak nyanyi lagu kru ke?" Tapi tak terpancul sebab aku nak cari makan kat sana bukan nak cari pasal. 

Setelah beberapa minggu dia bengang sebab progress lambat kerja aku la. Tapi aku rasa bila aku check dengan member-member aku semua cakap laju jew sebab even aku baru sebulan kerja tapi aku boleh buat benda yang rushing ni. Tapi ada je banyak salah. Adatlah bila dah kau baru dalam bukan bidang kau kan? So dari sini aku da dapat agak bila dia suruh pindahkan meja aku depan pintu masuk yang org duk bubuh kasut n lalu lalang. Alasan sebab " senang nak buat kerja" member-member aku semua pelik. Asal lah sampai nak letak kat luar. Aku tak berapa endah sangat sebab aku pun bukan selalu duk kat tempat aku. Relakan jelah demi nak kumpul duit nak masuk belajar. Niat dah ngam dah time tu aku nk kerja full time and part time belajar. Tapi tak sangka sampai hari kejadian ...

First aku kena halau sebab banyak buat kerja salah. Dekat tempat kerja siap cakap " standard lah nik semua penah kena" so aku ambil benda ni positive. Ada benda yang aku tak berapa nk suka sangat dengan dia ni. Mulut. Depan dan luaran lelaki gagah tapi belakang kalah mulut perempuan. Lebih mcm janda anak 10 yang jenis kepoci tu. Bila dia tanya aku apa masalah aku jawab la jujur " team mate saya tak nak membantu" dah pulak aku dengar cite kat team mate aku lain. Nasib budak-budak ni jenis percaya kt aku lagi dari dia. To be honest lepas kes dia halau aku balik tu sebenarnya macam-macam cerita yang ada. Sampai lah member aku bagi tahu. Eh nik hencek manager ni bangga jew bagi tau semua pekerja-pekerja bangla cakap " ha saya dah halau yang gemuk-gemuk itu balik" aku punya menyirap meluap sampai ke hati mendidih mcm naik 100 degree. Lepas tu dia start cakap kat boss atas aku ni lembab tak pandai buat kerja. Oh iye kau expect dalam masa sebulan tu boleh ke nak catch up semua benda. Hari makin hari aku pun makin rasa stress sampai aku nages dalam toilet kerja nak kena rushing, makan kau, hati kau jadi tak tenteram sebab kena push ngan mamat gila ni. Like seriously aku banyak fikir time kerja kat company ni. Boss dia ok jew tapi manager ni gila kuasa and perangai bossy dia buat semua rasa mcm ya Allah sabar jelah. Kalau nk cakap pasal buruk dia banyak jew. Kuat mengarah org kalah boss besar aku tengok dah macam dia bayar gaji pekerja. Suruh buat tu ini and mostly semua hal peribadi. 

Lama lama tu Allah nak bagi aku hilang kesabaran. Hari dia halau aku balik kali kedua tu memang dia dah tak bagi aku datang kerja dah. Tapi kau tau apa paling aku benci sampai sekarang ? Dan kalau memaafkan itu boleh lagi tapi aku still ingat muka angkuh dia halau aku sambil tunggu depan pintu. Ya Allah time tu aku istigfar banyak banyak and aku cuba coolkan diri aku dari menghentak muka dia atau hentak almari kasut berdekatan. Aku pakai kasut blah. And aku balik punya geram sampai aku nages sakit hati punya pasal tak dapat lawan. So di sebabkan aku n abg aku ada connection dengan company tu kebetulan abg aku balik tertinggal tag keje dia . Dia nampak aku nages dalam kereta dia suruh aku keluar cerita. Aku buat cool lagi lepas tu dah tak tahan terus aku nages. Abg aku dah warning nak pegi tumbuk muka hencek manager tu aku fikir rasional balik tak payahlah nanti tak pasal hilang job sebab dia tu boleh menjatuhkan orang walau apa pun cara. Aku cuba kumpul bukti dengan previous employees tu buat aku kuat nk g buat aduan kat pejabat buruh. 

Nasihat berguna :

If korang sama dan dalam situasi yang mana baru kerja dah kena buang tanpa notis dan korang still tak dapat offer letter korang boleh buat tuntutan dekat office korg offer letter tu and bawak pergi pejabat buruh and file kan kes.

Simple jew . Lepas dah bawak kes pegi pejabat buruh hencek manager angkuh ni cuak kebebeh hahaha. Aku tanya and risik-risik dah banyak pekerja rupanya dia buang tanpa sebab. So kat sini dah boleh tahu kalau org yang lead group kerja yang memang ada sifat leadership and belajar habis dengan org yang tak belajar habis . Tapi bercakap kalah engineer betul. Hahaah akak and abg aku engineer pun tak sombong macam dia. Bukaan nk compare lah tapi kalau takat gaji Rm5k umur 35 tahun, duduk kl pun rumah menyewa aku tak rasa dia. Achieve target success dalam hidup dia sebab umur parat parat dia tak duduk stage dia sekarang. Tapi rezeki Allah nak bagi bersyukur la jangan la berlagak. Apa pun sifat yg dia bawa sekarang semua berbalik pada cara pendidikan asas ibu bapa. So tepuk dada hencek manager tu tanya lah parent dia tak pun kalau hati telah hitam tu suka menjerit, baling file, baling baju kt org. 


Urusan kat pejabat buruh tuntuan dibuat berdasarkan gantian sebab dia tak keluar notice sebab musabab berhentikan aku so parent aku memang dah ajar jangan dendam and besar-besarkan cerita. Biar dia buat kita, jangan kita buat dia so ayah aku suruh amik jew bayaran tu and close case move on . 

Kesimpulannya macam mana teruk pun korang kena jangan takut nk lawan walaupun dia bos korg sebab boss tak semestinya betul dan manager lagi la. Aku tak bernasib baik sebab aku bawak kes ni g hr (main office) dia pun bos aku tu lebih penting seniority katanya so aku redha aku dah maafkan tapi untuk lupa tu mungkin tak. 

Satu je aku nak pesan buat manager angkuh ni yang memang sedia maklum baca blog aku. 

Terlebih dahulu terima kasih visited my blog ! 
1) Tak perasan ke setiap kesusahan yang Allah datangkan dalam kehidupan kita sebenarnya dtg dari kesalahan kita sendiri yang datangnya dari menyakitkan hati org , menyekat rezeki orang lain dengan memburuk-burukkan org lain. 

2) Nikmat kesenangan yang Allah bagi buat kau jadi lupa kesusahan dlu dan buat kau tak pandang kesusahan orang lain. Mungkin tak semua nak cerita sebab dan musabab kenapa nak sangat kerja walaupun bukan bidang aku. Bg aku time tu kerja untuk dapat duit and duit tu aku nak sambung study tapi aku tau kenapa Allah buat and spin plan aku. He know better. 

3) Jangan terlalu selesa dan yakin anda tak jumpa orang-orang yang anda da pernah buat diaorg rasa dendam dengan  anda. Refresh balik. Takut kalau jumpa nanti anda mungkin di bawah mereka-mereka yang anda hina dlu. 

4) Menghina rupa paras org lain sepertimana anda menghina ciptaan Allah swt. Sebab perlu diingati setiap perbualan dan percakapan adalah doa. Bayangkan harini anda hina sipolan dan sipolan kelak reflect dekat keluarga atau org yang anda syg. allahualam ini bukan doa tapi cuma pencerahan. 

5) Buang buang lah perangai ke anak-anakkan anda yang suka buat drama sinetron dan akasia mcm di petang hari kat tv3 tu. Sebab umur dah 35 malu nyalah lagipun anda seorang lelaki. 

Akhirnya . 

Kalau ada umur jumpa sebab dunia ni kecik. Cuma jangan malu kalau jumpa previous orang yang pernah anda hina. 

Eh ha aku memang takkan panggil dah kau en sebab rasanya tanda en tu hormat tapi kalau org seperti kau . Pergi tengok cermin. 


Thursday, August 27, 2015

Berbicara dengan Alam

Assalamualaikum wbt 

Mungkin ramai yang beranggapan berbicara dengan alam bukan perkara yang wajar di ketengahkan dalam pendidikan rohani dan jasmani kita ? SALAH sama sekali. Setiap kali di lihat kiri dan kanan jangan di lihat ianya bukan penting . 

Berbicara dengan Alam bukan satu interaksi yang mudah. Interaksi bersama alam ini cukup mudah sebenarnya jika di hayati dengan jayanya seperti kalian menghayati novel-novel cinta atau drama-drama berseri korea?! How u appreciate our environment?  

Islam adalah agama yang sentiasa menitik beratkan kebersihan, saling hormat menghormati antara manusia dan alam persekitaran. Bila berbicara bersama alam mungkin akan terfikir, jaga kebersihan dan selainnya. Ianya bukan sekadar kita berinteraksi tetapi ianya perbuatan antara hati dan alam. Mungkin ramai tidak menemukan kepentingan berinteraksi bersama alam sekitar. 

Dalam konteks islam Allah jadikan dan melengkapi setiap perbuatanNya sebagai satu kemudahan dan pelengkap untuk kita sentiasa memerhati sekeliling untuk lebih menghormati alam sekitar. Allahu! Siapa yang tidak terusik bila melihat gunung ganang melambai riang, pokok-pokok yang tegap berdiri gagah. Hijau itu datangnya dari warna ketenangan. Mana mungkin kita sanggup merosakkan alam sekitar yang indah ini? 

Berbicara dengan Alam ini antara satu penghormatan antara perbuatan dan satu titik permulaan kasih sayang yang di pupuk untuk terus melindungi dan tahukah kalian bahaya pokok-pokok itu hidup dan perlu diingatkan bahawa setiap apa sahaja yang bernyawa itu perlu di hormati dan di kasihi. 

Moga-moga sentiasa menjadi insan yang penyayang tidak kira bersama alam sekitar, menjalinkan hubungan sesama manusia, bersama semua makhluk yang sewajarnya mendapat penghormatan dan semestinya kasih sayang. 

Nik amirah :)

First class

Dear dairy 

When u have to stand alone by yourself yes u need to be independent always la wey. So my first class in taking this challenging  way in my career path i need to sacrifice all in my life. Ameen insyallah 

So my first class was quite good! Semua benda best yes yang paling best bila kau kena ice breaking yg mana kena break the ice in yourself. Seperti yang sedia yang korg tau mestilah masscom mesti kena tak boleh malu-malu dan macam-macamlah. Kena tampil ke hadapan dan semestinya kena pandai bercakap. Pengalaman zaman study kat kptm in hr memang totally different. Sebenarnya aku sangat nervous sekarang ni aku rasa mcm aku takleh nak carry on tapi weyh tak adventure lah kalau tak buat macam sekarang ni kan ? 

*ni bilik yang bakal aku kena duduk yeahaaa

Wednesday, August 26, 2015

Hey shah alam

Dear dairy 

Hello shah alam. Sebenarnya malu nak cakap aku homesick sebenarnya . Tapi nak cakap jugak sebab aku nak cerita pengalaman mencari rumah sewa aku ni. Ya Allah first masuk tu punyalah rasa mcm worse gila hostel yang aku nak duduk tu so akak aku decide untuk tidak menetapkan aku kt sana so aku sangat redha and bersyukur rasa mcm ya Allah nasib la akak aku tau mcm mana erti penyeksaaan. 

So alhamdulillah dapat jumpa bebudak ni. Ha aku duk serumah dengan budak diploma umah baru 18 tahun tapi bagus sangat diaorg ni . Alhamdulillah lah dapat jumpa orang yang baik-baik n bagus-bagus. Aku pun berharap bila time degree ni aku dapat jumpa bebudak yang ok. So Allah dah makbulkan doa aku. So yeay. 

So for the rent is not so bad sebab murah and okay la and yang paling best sebab rumah fully furnished and bebudak ni pun bersih and aku hanya memerlukan colorox untuk putihkan bilik air tu hahaa well aku kan mestilah nak bilik air biar berkilat. Apa pn untuk menjalani sem pertama ini aku kena struggle untuk mengejar bus sebab kereta accident so yeay memang berkicap jugak la nak kejar bus kan. Apa pun buat macam biasalah sebab da kena back to routine diploma balik. Ish harap harap la zaman kena kejar mengejar ni habis dengan cepat. Apa pun please doakan aku berjaya untuk amik degree ni. 😊 

Sunday, August 23, 2015

LOPAK TIKANG

Resipi lompat tikam
BAHAN BAHAN

LAPISAN BAWAH :
4 cawan air pandan (dikisar dari daun pandan) 
1 cawan tepung beras
1 sudu besar air kapur

LAPISAN ATAS :
4 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam

AIR GULA :
2 ketulan gula melaka
4 cawan air
1 daun pandan dicarik & disimpulkan
CARA MEMBUATNYA

Lapisan Bawah - Campurkan tepung beras, air kapur & air daun pandan dan masak dengan api sederhana sehingga pekat berkilat. Tuangkan ke dalam mangkuk atau bekas yang sesuai

Lapisan Atas - Campurkan kesemua bahan2 dan masak atas api sederhana sekejap saja. Apabila sudah pekat tutup api dan tuangkan ke dalam mangkuk yang sama tadi
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimakan bersama dengan air gula melaka.





KEK BATIK

BAHAN BAHAN

1. Biskut marie
2. Milo
3. Nescafe
4. susu pekat 1 tin
5. butter cup 1 packet

cara cara

1. panaskan butter cup sehingga cair dan masukkan susu pekat 1 tin atau setengah mengikut cita rasa masing-masing

2. selepas dah sebati , masukkan milo 3-4 cawan milo dan letak bersama 1 1/2 sudu nescafe kacau sehingga rata .

3. pecahkan biskut marie dan tuang adunan yang telah di masakkan di atas dapur tadi..

selamat mencuba !


IJAZAH SARJANA MUDA KOMUNIKASI (KEPUJIAN) (KEWARTAWANAN)

Dear dairy 


Time menulis ni aku rasa sangat stress dengan kerja yang last minutes nak kena settlekan. permulaannya cerita yang mana kau kena buat itu ini last minutes. sebenarnya kalau nak di ikutkan aku memang malas nak sambung study tapi kalau tengok dengan desakkan kehidupan yang makin parah wey tak berani aku kalau bertarung dengan segulung diploma kat tangan. yes. serious tak berani.. "bukan nak cakap atau menidakkan rezeki" selagi mana kita kena berusaha so usaha la kan sebab Allah pun mengalakkan kita berusaha. 

Kalu di tangan kenapa aku nak jugak go with this course ? sebab aku rasa aku malas nak memenatkan hati dan perasaan untuk buat benda yang aku tak suka for example mcm zaman diploma aku bukan niat nak amik Hr tu tapi di sebabkan family aku suruh so aku kena amik jugaklah. so aku amik sebab atas nasihat abg-abg and akak-akak aku. 

IJAZAH SARJANA MUDA KOMUNIKASI (KEPUJIAN) (KEWARTAWANAN)

AKU RASA course ni mcm kena dengan aku di sebabkan aku ni pun kaki kaki jugak nak menulis so aku nak cuba nasib kalau kalau aku boleh g dengan bidang ni kan ? mintak-mintak segala apa yang aku harapkan berjalan dengan lancar dan di permudahkan oleh Allah swt. 

Aku tak pasti lah course ni aku boleh ke dak tapi yang pasti aku akan berusaha. :)

Sunday, August 16, 2015

RAPAT JADI JAUH SEJAUH-JAUHNYA

DEAR DAIRY 

Di sebabkan kitaorang ni paling rapat dari zaman sekolah . dah rasa mcm semacam jew bila ada kawan yang jahat mulut nak melaga-lagakan kitaorang .. kalau nak ikutkan kami memang kawan dari zaman sekolah rendah. kira mcm childhood punya best friend la ni. zaman sekolah menengah pun still together and paling rasa tak best bila dah habis sekolah ada jew of our geng yang mulut tah pape. biasalah  dalam kawan-kawan ni mesti ada sorang mulut yang tah pape. aku tak salahkan dia pun mulut tah pape tapi aku just salahkan kami sebab tak mengambil langkah berjaga-jaga. 

Sejujurnya aku tak mampu nak jaga kekalan relationship tu kalau ada manusia yang suka memburukkan orang demi nk dapat attention. orang kata mcm musuh dalam selimut. mcm tak sangka pun ada. tapi sebenarnya kadang Allah datangkan mereka-mereka ni sebab nak uji kita semua itu jew. ok FULL STOP. 

Tapi bila jadi tak best bila kau rasa kawan yang kau rapat tu jauh dengan kau sebabkan orang lain mulut dan rasa kalau rapat dengan diri kita , rasa mcm kita ni mcm penyebab penjatuhan kita kat diri. so nak tak nak aku let it go biar benda ni jadi rasa mcm "eh tak payahlah kawan dengan aku or rapat dengan aku nanti macam-macam issue timbul" 

Tapi sedih lah bila kau rasa mcm tu. rasa mcm rindu nak gelak sesama dengan dia dan paling penting nak share macam-macam masalah dengan dia. tapi disebabkan ada orang tengah yang entah kenapa busuk hati kau rasa mcm tak sedap. zaman ni sekarang bukan orang nak cari musuh tapi orang nak cari kawan . tapi kalau yang dia ni nak cari musuh aku hanya mampu elak jelah. apa pun wish you goodluck. sejujurnya kalau kau tak rindu aku pun NAID aku tetapi rindu kau sebab kau kawan susah senang aku. and aku rasa banyak benda kau tahu pasal aku. dan dari aku kenal erti tak melantun bila orang cari pasal dengan kita dan bersabar bebanyak walaupun macam mana hina sekali orang buat dekat kita. tapi sebab sorang ni kita habis satu geng pecah belah. apa pun aku ni ada jew kalau kau memerlukan. dont worry my friend <3 font="">