Wednesday, April 29, 2015

Kadang kadang tu aku yg sedih

Dear dairy 

Dalam hidup aku rasa aku banyak gila sabar banyak gila rasa mcm "takpelah dia buat kita oneday Allah balas je" lepas tu diam jew sampai aku rasa aku pulak yang buat salah dengan org tu padahal org tu yg buat salah dengan aku. Hmm sedih jugak aku bila aku jujur kerja and respect org tahap mengunung tapi org selalu jew tak respect aku. Sampai satu tahap tu aku rasa aku menangis pun melalak mcm budak kecik mana nak tahan dengan apa yg aku kena sepanjang tahun ni. Tu pun banyak dah org cool kan aku. Apa aku buat sekarang ni aku nk diam aku nk diam aku nk diam and diam . Hmmm

The end

Stress

Dear dairy 

Aku dah bagi tau yang aku dah keje skrg ni hmm keadaan stress di sini lagi mencabar mentality aku. Balik keje jew mesti fikir mcm mana nak cari solution untuk selesaikan kerja yang tertunggak bila mana kerja itu banyak campur tangan antara pihak management and production tu sendiri. Perlu diakui aku baru sangat sangat dalam bidang ni. Basic pun aku takde . Apa yang aku ada belajar bidang lain sekali  kerja bidang lain lagi-lagi bila kau kena turun padang join benda-benda yang kau tak pernah tau. Tu aku take as adventure dalam idup lah sebab aku buat benda yg tak pernah aku buat. 

Experience keje aku tak segempak budak-budak yang join company tu. Aku hanya ada sebesar zarah kalau nk di compare kan dengan legend2 tu. Tapi apa yang aku rasa mcm kurang rasa senang bila manager kau asyik kejar kau and cari kesalahan kau dia teliti sedikit demi sedikit. Mungkin nak uji tapi sebenarnya bukan nak uji siap ada diskriminasi antara rupa paras molek ke dok ini semua merepek dan mungkin dalam penghayatan aku sepanjang aku belajar in hr ni memang tidak lah bagus di amalkan. Tapi nak buat mcm mana kalau dah orang rasa diri dia bossy. Ok leadership memang penting memang kena ada dalam diri setiap orang especially lelaki. Tapi sampai nk hina-hina orang dengan bahasa yang agak menjengkel kan aku rasa ni orang dah boleh duduk dekat hutan sambil tgk meniti perubahan dunia. Pelik. Ada lagi ke orang kt kl ni yang kawan, pekerja dia nak pandang rupa paras yang molek untuk sejuk mata memandang. Aku rasa org yang mcm ni dah elok masuk kubur tanam kepam2 tanah .

Aku xpernah nages dalam toilet tapi kali tu aku menangis sebab dah sangat tak tahan

Saturday, April 25, 2015

Untuk manusia angkuh

Antara hidup ni kita kena pandai buat pilihan, 
Antara hidup ni kita jangan sombong bila kat atas, 
Antara hidup ni jangan lupa bila saat kena tindas mcm separuh mati nak bangkit 

Hidup ni jangan hina org mcm anjing kurap 
Hidup ni jangan pandang rupa org tu gemuk ke, muka dia hitam mcm jalan tar ke, badan dia hamis mcm kambing ke, 
Tuhan pun tak pandang kita mcm tu, 

Satu je aku nk bgtau dunia ni putaran yang sentiasa berputar naik ke atas dan turun ke bawah

Esok kau buat dia jadi hamba abdi kau
Esok lusa kau jadi hamba dia.

Amieralee.blogspot.com

Thursday, April 23, 2015

Tentang dia

assalamualaikum wbt

Aku lama menyepi soal hati dan perasaan ni. like seriously bukan malas nak fikir tapi di sebab kan aku bukan lagi anak-anak tapi adalah perempuan yang kian meningkat dewasa. antara persoalannya aku tak stress pun kalau orang tanya aku bila nak kawen ? bila nak ada buah hati ? huh aku rasa mcm tu semua Allah yang bagi rezeki tu kalau kita nak memilih nak cari dengan kadar yang segera aku rasa tu mesti ada something wrong dengan diri kita sendiri. cukup lah dengan benda lepas yang mana aku stress sampai nak melalak and aku pernah failed  sampai aku rasa nak berhenti belajar time tu hahhaha. tu kelakar.

lama aku bangit dengan rasa mcm ah tak payah fikir nanti lepas habis belajar adalah tu manusia yang sudi nak isi kekosongan kan ? tu aku cakap lah . tapi yes ada. Allah dah janji kan jodoh dia takkanlah kita nak menolak tapi kalau jenis mcm aku memilih tu harus lah tapi takkan lah all the time kau nak memilih kan ? hahahaha tu memang bukan lawak tapi mcm dah meluat pulak. kalau tanya aku pasal benda ni aku rasa dah banyak kali aku jawab dalam entri-entri lepas aku. aku bukan nak yang sempurna pun sangat tapi cukup lah takat boleh bimbing aku and sayang aku. takat nak permainkan hati dan perasaan dah boleh tau dah jawapan yang sebenarnya kan ? aku rasa mcm Allah malas nak jawab semua benda ni tapi lately kan mcm nak sangat menulis pasal dan bab hati ni. tapi ada sorang yang menarik hati hahaha. tu lawak tapi cara dia la best sikit sebab dia cakap kalau kita dah makin rapat nanti kita fikir sama-sama dia punya solution mcm mana . aku rasa weyh this is gentle lagi pun aku perasaan jew mamat ni bukan jenis yang mengatal2 , ayat2 jiwang karat 10 ke 9 ke apa. dia jenis cool and apa yang best masa dia memang banyak dengan family. tapi mcm biasa aku yang takkan confident dengan diri sendiri. yelah orang tak cantik weyh manalah orang nak kan ?



the end ..............

Peluang Kristal (M) Sdn Bhd



dear dairy ...

terlebih dahulu aku dah malas nak cakap yang aku keje mana and mana. sebab korang dah sedia maklumkan ? apa pun . just nak cerita mcm mana aku masuk sini and macam mana hubungan kekeluargaan tu boleh terjalin puihhh.. hahaha tu lawak. aku bukan nak cakap apalahkan aku memang jenis senang nak berborak and melawak dengan orang . ahhahaha so takde masalah kalau aku nak ke mana-mana. apa pun jadi kita kena faham yang dalam hidup ni kawan datang dan pergi nak tak nak kau kena stand jugak sorang-sorang. aku dah nak dekat sebulan kot apa yang bestnya kawan-kawan kat sini semua kenal abang aku. weyh hmmmm tu da mcm rimas dah kalau kau g memana orang akan introduce kan kat orang ha ni lah adik nik jakel.hhahaha tu lawak tu yang selalu buat macam tu alep budak account. hahaha lawak kot mamat ni. hahha

kita orang tak kenal antara satu dengan lain melainkan sebab kerja. yes team kitaorang bukan besar mana pun weyh tapi manager kitaorang gila garang aku cuak gak tengok dia push semua tailor and semua lah team mate aku semua kalau kena buat keje dengan kadar yang rushing. yes aku tengok semua bertungkus lumus. tak kesahlah kau budak management ke budak production ke nak tak nak kalau kain sampai memang kau kena turun padang jugak weyh. apa pun jadi aku tak kesah lah sebab memang penat sikit dah kata admin production kau kena kejar tu kejar ni tapi bab duit weyh memang tak kedekut. haha tapi kekangan masa lah tu yang tak berapa nak best sangat. T_T


ha aku nak belanja lah sikit muka-muka warga pk and semua team mate aku. and ha ni semasa kami buat team building sendiri acah-acah and time alip dah nak belah sebab dia dapat kerja baru . huhuhu sedih kan .. tapi mamat ni lah selalu kacau aku. bebel-bebel and dia adalah perokok tegar nak mati, hahaha umur dah tua tapi kecik jew lah orangnya. hahaha and kalau nak tau dalam pk ni memang mcm banyak jew budak kptm hahaha mcm dah bawak kaum lah pulak hahaha


sg gabai 

abis alep kena tepung hahaha 

kek aummm dap weyh

ni lah mamat tua yang suka kacau aku. eee ! haha takde da orang nak kacau kitaorag weyh alep ! haha

dear dairy

ASSALAMUALAIKUM WBT

aku banyak benda nak cerita lately ni tapi mcm rasa haih maybe kekangan masa dengan kerja dan kehidupan seharian yang biasa aku buat memang dah berubah sama sekali. terlebih dahulu aku nak ucap syukur dan alhamdulillah sebab Allah swt panjangkan umur sampai ke hari ini dan bagi aku nikmat hidup yang tidak terhingga di sampai saat ini rasa mcm beruntung sangat dapat rezeku and hirup udara yang Allah swt berikan pada aku.  oh ha bebaru ni aku dapat kerja pun aku dah cerita kan ? yes keje baru ni gila stress tapi nak buat macam mana kan . hmm . manager aku tu berhh kerek gila bagi aku dia bossy gila. tapi nak buat macam mana dah dia kan manager. apa pun jadi aku nak stay cool sebab orang bersabar ni banyak dia punya benefit. apa pun alah tak cakap lah manager aku tu yang banyak salah and bossy . tapi aku pun banyak jugak salah. standard kot kalau budak baru masuk tapi banyak benda kau buat salah kan ? aku rasa mcm huh. tapi entah lah apa pun aku berserah dekat Allah swt kalau rezeki aku still kat sana insyallah aku jumpa lagi kawan-kawan aku ni. kalau dah takde rezeki nak buat mcm mana kan ? alah bukan tak boleh jumpa pun kan ? hahaha

stress menangis dalam bilik air <_______> 

 Aku rasa mcm aku tak pernah lalui semua benda ni dlu waktu time first time keje tapi bila keje yang ni berhh tak pernah-pernah aku stress melalak dalam toilet aku stress melalak dalam toilet tu lawak tapi takde la lawak mana sebab budak-budak officce aku semua nampak tu rasa mcm lagi aku down. yang paling bestnya adalah kawan officce aku ni siap cakap " weyh nik kau ni mcm menunjukkan kelemahan kau" Allah hai kalau dah air mata nak merembes nak buat macam mana kan ? aku cuba sekang air mata saat tu tapi aku rasa mcm aku tak mampu dah . yang paling gila kental bila aku selak weyh nages terhesak-hesak mcm sedih sangat. apa pun lesson learn weyh keje mana tak stress kan ? kalau kau asyik kena bambu dengan boss kau je kan ? haha tapi nak buat mcm mana kau senang jew weyh, kalau kau marah aku benda tu boleh meng improve kan knowledge aku memang aku setuju 200% tapi kalau benda tu mcm takde kena mengena and kalau benda tu pun datang salahnya dari diri si boss ni aku hanya mampu bersabar and kita serah jelah kat Allah kalau perangai hang buruk duk buat kat org kan ? haha

Tapi sebenarnya baru aku tau mcm mana stress nya keje dah kalau kau balik rumah kau menangis , kau memikir and dah sampai kau menangis dalam toilet tu bukan nak cakap apalah kan ? tu memang stress gila. tapi mcm boss aku cakap kau kena amik benda ni semua sebagai satu cabaran hidup nak survive weyh nak tak nak kau kena berdiri jugak mcm mana teruk boss tu maki kau ke apa ke. haha dalam dunia senang jew kau buat orang dunia ni kan bulat, tak pun kalau Allah balas jangan tanya kenapa Allah balas lagi teruk one day . bukan mendoakan tapi beringat lah korang and diri aku sendiri. hahah okay bebel panjang.

Sunday, April 5, 2015

Jauh

Dear dairy 

Hati makin jauh makin sayu entah lately apa lagi yang aku rasa kurang senang dengan hidup aku skrg? Makin rasa tak tentu arah. Entah kenapa rasa resah tu selalu ada. Bagaimana agaknya kalau tibanya hari pembalasan kiamat kelak? allahu itu pun sudah menakutkan buat aku bayangkan.

Bila recheck balik apa yg buat aku resah 
Banyak sangat benda. Terutamanya bab solat and amalan yang buat iman aku semakin merundum. allahu ni aku makin rasa mcm nk menangis bila smpai aku dah jauh ke tengah titiba makin rasa mcm yang Allah tiada siapa yg sudi hulur tangan tapi saat ni hanya mampu berdoa Agar Allah tingkatkan iman aku biar kuat hadapi smua ini. Betullah org kata kalau Allah uji dengan kesenangan dan masa itu lagi menakutkan . Iya sangat menakutkan. Bahagia yang kita kecapi hari ini bukan selamanya. Negeri akhirat tu yang selamanya tapi semua manusia buat endah tak endah. allah ! Aku makin takut nk hidup takut untuk busy kan diri dengan dunia. Kesibukkan kerja yang takkan pernah nak habis. Hmmmmm


Doakan istiqamah aku wahai sahabat2 ku

Iman

ustaz azlan 

iman -  hendaklah kau beriman kpda Allah,kpda para malaikat-nya,kitab kitab sucinya,rasul rasulnya,hari akhirat dan yakin sepenuh hati takdir yg baik dan yg buruk adlh dari ALLAH Taala, (hadis sahih muslim)

saidina umar - kahlifah yg paling zuhud  yg membawa gelaran amirul mukminin

orang orang yg beriman mesti percaya benda benda ghaib 

Daripada nabi kepada ukhbah bin amir (org paling kanan nabi) 
wasiat 3 perkara 
1- Jagalah lisan kamu (lidah dan berkata kata,jgn suka fitnah jgn suka mengumpat)
2- Besarkan dan luaskan rumah kamu, maksud :
 *pilih pasangan hidup yg baik 
 *jangan jadikan rumah kamu seperti kubur(banyak baca AlQuran di rumah,solat sunat di rumah)
 *jaga ibu rumah (isteri kita)
 *didik lah anak kamu mengikut kesesuian (didik dgn agama
3 - Menagis lah kamu di atas dosa yg kamu lakukan (ingtlah Allah dan banyak  istigfar)


#sharingsessionfromwansyukri

Keluarga

Bicara ustz azman 
forum keluarga (Isteri ku i love u)

hati org perempuan duduknya di mulut
mulut org lelaki letaknya di hati - bukti kan kasih sayang sepenuh hati tanpa melafaz kasih sayang  jauh lebih baik 

tiada makna kasih sayang si suami jika membiarkan isteri keluar rumah tanpa menutup aurat

teguran suami menutup araut jauh lebih baik dari ungkapan i love u ๐Ÿ˜‹
 
hadi sohih 
suatu hari seorang bertanya pada rasulullah
"Ya Rasulullah kepada siapa yg aku perlu berbuat baik"lalu rasulullah menjawab
-ibu kamu
-ibu kamu
-ibu kamu
*Ulama tafsir ibu istimewa dari segi 3 perkara 
ibu mengandung 
ibu melahirkan 
ibu menyusukan 

suami kene faham agama,mana satu kewajipan 
-memasak,membasuh pakaian bukan lah kerja si isteri 

faktor penceraian
suami dan isteri ego,lebih banyak memaafkan untuk elak penceraian

islam ajar pencerian itu jalan yang paling terakhir,fikir seribu kali

syarat isteri bekerja 
-niat membantu suami kerana suami sengkek 
-khidmatnya sangat di perlukan kerana die seorang shja mempunyai kepakaran itu

#sharingsessionfromwansyukri

Jihad

"Doa Agar Dimatikan dalam Keadaan Syahid"

# WanitaJugaBisaMati Syahid

- - - - -
Dari Sahl bin Hunaif Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

ู…َู†ْ ุณَุฃَู„َ ุงู„ู„َّู‡َ ุงู„ุดَّู‡َุงุฏَุฉَ ุจِุตِุฏْู‚ٍ ุจَู„َّุบَู‡ُ ุงู„ู„َّู‡ُ ู…َู†َุงุฒِู„َ ุงู„ุดُّู‡َุฏَุงุกِ ูˆَุฅِู†ْ ู…َุงุชَ ุนَู„َู‰ ูِุฑَุงุดِู‡ِ
Siapa yang dengan jujur meminta kepada Allah untuk mati syahid, maka Allah akan mengangkat derajatnya seperti derajat orang yang mati syahid, meskipun nantinya dia akan mati di ranjang. (HR. Muslim 5039, dan Ibnu Majah 2797).

An-Nawawi mengatakan,

ููŠู‡ ุงุณุชุญุจุงุจ ุณุคุงู„ ุงู„ุดู‡ุงุฏุฉ ูˆุงุณุชุญุจุงุจ ู†ูŠุฉ ุงู„ุฎูŠุฑ

Dalam hadis ini terdapat anjuran untuk berdoa meminta mati syahid. Dan anjuran memiliki niat yang baik. (Syarh Shahih Muslim, an-Nawawi, 13/55).

Diantara praktek dalam hal ini adalah doa yang dipanjatkan Umar bin Khatab Radhiyallahu ‘anhu. Beliau pernah memanjatkan sebuah doa,

ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ุงุฑْุฒُู‚ْู†ِู‰ ุดَู‡َุงุฏَุฉً ูِู‰ ุณَุจِูŠู„ِูƒَ ، ูˆَุงุฌْุนَู„ْ ู…َูˆْุชِู‰ ูِู‰ ุจَู„َุฏِ ุฑَุณُูˆู„ِูƒَ – ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…

Ya Allah berikanlah aku anugrah mati syahid di jalan-Mu, dan jadikanlah kematianku di negeri Rasul-Mu Shallallahu ‘alaihi wa sallam. (HR. Bukhari 1890)

Doa memohon agar dimatikan dalam keadaan syahid termasuk berdoa kebaikan. Karena Allah memberikan janji yang sangat besar bagi orang yang mati syahid.

Dari Anas bin Malik Radhiyallahu ‘anhu, Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

ู…َุง ู…ِู†ْ ุฃَุญَุฏٍ ูŠَุฏْุฎُู„ُ ุงู„ْุฌَู†َّุฉَ ูŠُุญِุจُّ ุฃَู†ْ ูŠَุฑْุฌِุนَ ุฅِู„َู‰ ุงู„ุฏُّู†ْูŠَุง ูˆَุฃَู†َّ ู„َู‡ُ ู…َุง ุนَู„َู‰ ุงู„ุฃَุฑْุถِ ู…ِู†ْ ุดَู‰ْุกٍ ุบَูŠْุฑُ ุงู„ุดَّู‡ِูŠุฏِ ูَุฅِู†َّู‡ُ ูŠَุชَู…َู†َّู‰ ุฃَู†ْ ูŠَุฑْุฌِุนَ ูَูŠُู‚ْุชَู„َ ุนَุดْุฑَ ู…َุฑَّุงุชٍ ู„ِู…َุง ูŠَุฑَู‰ ู…ِู†َ ุงู„ْูƒَุฑَุงู…َุฉِ

Semua orang yang masuk surga berangan-angan bisa kembali ke dunia, dan mereka memiliki segala sesuatu yang ada di dunia ini. Kecuali orang yang mati syahid. Dia bercita-cita untuk kembali ke dunia kemudian dibunuh, berulang sepuluh kali, setelah dia melihat besarnya pahala yang Allah berikan kepadanya. (HR. Bukhari 2662, Muslim 4976, dan yang lainnya).

# Wanita Juga Bisa Mati Syahid

Syariat islam berlaku umum, untuk semua umat mannusia. Kecuali yang dikhususkan untuk golongan tertentu.

Cita-cita dan harapan untuk mendapat mati syahid, tidak hanya berlaku bagi laki-laki, namun juga bisa dilakukan oleh wanita.

Dalil mengenai hal ini adalah kisah Ummu Haram bintu Milhan.

Ummu Haram radhiyallahu ‘anha adalah istri Ubadah bin Shamit radhiyallahu ‘anhu. Beliau termasuk salah satu mahram Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Suatu ketika, Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda dan sabda beliau didengar Ummu Haram,

ุฃَูˆَّู„ُ ุฌَูŠْุดٍ ู…ِู†ْ ุฃُู…َّุชِูŠ ูŠَุบْุฒُูˆู†َ ุงู„ุจَุญْุฑَ ู‚َุฏْ ุฃَูˆْุฌَุจُูˆุง

“Pasukan pertama di kalangan umatku yang mereka berperang dengan menyeberangi lautan, mereka diwajibkan.”

Mendengar hadis ini, Ummu Haram langsung meminta,

ูŠَุง ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฃَู†َุง ูِูŠู‡ِู…ْ

“Wahai Rasulullah, bisakah aku termasuk diantara mereka.” pinta Ummu Haram.

jawab Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Engkau termasuk mereka.”

Kemudian Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam melanjutkan sabdanya,

ุฃَูˆَّู„ُ ุฌَูŠْุดٍ ู…ِู†ْ ุฃُู…َّุชِูŠ ูŠَุบْุฒُูˆู†َ ู…َุฏِูŠู†َุฉَ ู‚َูŠْุตَุฑَ ู…َุบْูُูˆุฑٌ ู„َู‡ُู…ْ

“Pasukan pertama di kalangan umatku yang memerangi kotanya Kaisar (Konstatinopel), mereka diampuni.”

“Wahai Rasulullah, apakah saya termasuk mereka?” tanya Ummu Haram.

“Tidak.” jawab Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam. (HR. Bukhari 2924)

Dalam riwayat yang lain, beliau bersabda,

ุฃَู†ْุชِ ู…ِู†َ ุงู„ุฃَูˆّู„ِูŠู†َ

“Kamu termasuk pasukan pertama.”

Keterangan:

Makna ”mereka diwajibkan” aalah mereka diwajibkan masuk surga, karena perjuangan mereka berjihad di jalan Allah. (Fathul Bari, 6/22)

kita simak penuturan Anas bin Malik Radhiyallahu ‘anhu, salah satu saksi sejarah kala itu,

ูَุฎَุฑَุฌَุชْ ู…َุนَ ุฒَูˆْุฌِู‡َุง ุนُุจَุงุฏَุฉَ ุจْู†ِ ุงู„ุตَّุงู…ِุชِ ุบَุงุฒِูŠًุง ุฃَูˆَّู„َ ู…َุง ุฑَูƒِุจَ ุงู„ู…ُุณْู„ِู…ُูˆู†َ ุงู„ุจَุญْุฑَ ู…َุนَ ู…ُุนَุงูˆِูŠَุฉَ، ูَู„َู…َّุง ุงู†ْุตَุฑَูُูˆุง ู…ِู†ْ ุบَุฒْูˆِู‡ِู…ْ ู‚َุงูِู„ِูŠู†َ، ูَู†َุฒَู„ُูˆุง ุงู„ุดَّุฃْู…َ، ูَู‚ُุฑِّุจَุชْ ุฅِู„َูŠْู‡َุง ุฏَุงุจَّุฉٌ ู„ِุชَุฑْูƒَุจَู‡َุง، ูَุตَุฑَุนَุชْู‡َุง، ูَู…َุงุชَุชْ

“Ummu Haram berangkat bersama suaminya, Ubadah bin Shamit ikut berperang bersama kaum muslimin yang pertama kali menyeberangi lautan, dipimpin oleh Muawiyah radhiyallahu ‘anhu. Setelah mereka pulang dari peperangan serombongan, mereka singgah di Syam. Kemudian dibawakan seekor unta kepadanya untuk dia naiki. Lalu unta itu meronta hingga Ummu Haram jatuh, dan meninggal dunia.” (HR. Bukhari, no. 2799)

Ummu Haram meninggal di perjalanan pulang dari jihad. Mendapatkan janji Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam akan masuk surga.

Dijawab oleh: Ustadz Ammi Nur Baits 

#doadandzikirshahih #konsultasisyariah

http://www.konsultasisyariah.com/doa-agar-dimatikan-dalam-keadaan-syahid/
KISI-KISI SOAL DI AKHIRAT

BAB 1 : ALAM KUBUR

1. Siapa Tuhanmu ?
2. Apa Agamamu ?
3. Siapa Nabimu ?

BAB 2 : HARI KIAMAT

1. Usiamu, kau habiskan untuk apa ?
2. Untuk apa kau pergunakan masa mudamu ?
3. Hartamu, darimana kau dapat ? Dan untuk apa kau belanjakan ?
4. Apa yang sudah kau amalkan dengan ilmu yang telah kau peroleh ?

ูุฃุนุฏ ู„ู„ุณุคุงู„ ุฌูˆุงุจุง
ูˆู„ูŠูƒู† ุงู„ุฌูˆุงุจ ุตุญูŠุญุง

Siapkanlah jawaban untuk setiap pertanyaan,
Dan pastikan jawaban Anda benar ..

PERHATIAN PENTING..!!!!!

1. "Pada hari ini kami tutup mulut mereka, dan berkatalah kepada kami tangan mereka dan memberi kesaksian kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan." (Yasin : 65)

2. Ujian kali ini tanpa pengulangan.

3. Bagi yang lulus, akan ditempatkan di surga. Dan bagi yang gugur ada dua kemungkinan:

-Bila ketidaklulusan disebabkan dosa syirik, maka pelakunya kekal di neraka.
-Namun bila ketidaklulusan disebabkan dosa selain syirik, maka pelakunya dibawah kehendak Allah, apabila Dia berkenan maka akan diberi Ampunan, jika tidak maka akan di Adzab oleh-Nya.
-Pelaku dosa yang selama hidupnya tidak menyekutukan Allah akan dimasukkan kedalam surga setelah proses penjernihan dosa di neraka selesai. 

Wallahu a'lam.

#sharingfromgroupusrahtautanhati

Gerhana bulan


๐Ÿ‚Tatacara Solat Gerhana 

1) Ia dua rakaat
2) Membaca surah al-Fatihah dan surah yang panjang seperti al-Baqarah. Jika tidak, bacalah surah paling panjang yang kita hafal.
3) Melakukan ruku’ yang panjang
4) Bangun dari ruku dan membaca al-Fatihah serta surah yang pendek sedikit daripada surah sebelumnya
5) Melakukan ruku’ yang panjang tetapi pendek sedikit daripada ruku’ sebelumnya
6) Melakukan sujud yang panjang
7) Duduk antara dua sujud
8) Sujud dengan sujud yang panjang
9) Melakukan rakaat kedua seperti rakaat pertama
10) Solat ini boleh dilakukan secara bersendirian mahupun berjemaah
11) Selepas solat, sunat untuk imam memberi nasihat dan amaran, serta menyeru makmum membanyakkan doa, istighfar dan amal soleh yang lain.

๐ŸƒSunnah lain ketika gerhana:

1) Sedekah
2) Berdoa
3) Takbir (Allahuakbar)
4) Mengingati kebesaran dan takut azab Allah

๐ŸDalil-dalil berkaitan:

Solat gerhana-

ุนَู†ْ ุนَุงุฆِุดَุฉَ، ุฃَู†َّู‡َุง ู‚َุงู„َุชْ ุฎَุณَูَุชِ ุงู„ุดَّู…ْุณُ ูِูŠ ุนَู‡ْุฏِ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…
Daripada 'Aisyah radiallahu 'anha, beliau berkata: Gerhana matahari telah berlaku di zaman Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam.

ูَุตَู„َّู‰ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุจِุงู„ู†َّุงุณِ، 
Lalu baginda mendirikan solat bersama orang ramai.

ูَู‚َุงู…َ ูَุฃَุทَุงู„َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…َ، ุซُู…َّ ุฑَูƒَุนَ ูَุฃَุทَุงู„َ ุงู„ุฑُّูƒُูˆุนَ، 
Baginda berdiri dan memanjangkan berdirinya. Kemudian ruku' dan memanjang ruku'nya.

ุซُู…َّ ู‚َุงู…َ ูَุฃَุทَุงู„َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…َ ูˆَู‡ْูˆَ ุฏُูˆู†َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…ِ ุงู„ุฃَูˆَّู„ِ، ุซُู…َّ ุฑَูƒَุนَ ูَุฃَุทَุงู„َ ุงู„ุฑُّูƒُูˆุนَ، ูˆَู‡ْูˆَ ุฏُูˆู†َ ุงู„ุฑُّูƒُูˆุนِ ุงู„ุฃَูˆَّู„ِ،
Kemudian berdiri dan memanjangkan berdirinya tetapi lebih pendek daripada berdiri yang pertama. Kemudian baginda ruku' dan memanjangkan ruku'nya tetapi lebih pendek daripada ruku' yang pertama.

ุซُู…َّ ุณَุฌَุฏَ ูَุฃَุทَุงู„َ ุงู„ุณُّุฌُูˆุฏَ، ุซُู…َّ ูَุนَู„َ ูِูŠ ุงู„ุฑَّูƒْุนَุฉِ ุงู„ุซَّุงู†ِูŠَุฉِ ู…ِุซْู„َ ู…َุง ูَุนَู„َ ูِูŠ ุงู„ุฃُูˆู„َู‰، 
Kemudian baginda sujud dan memanjangkan sujudnya. Kemudian baginda melakukan perkara yang sama dalam rakaat kedua sebagaimana dalam rakaat pertama.

ุซُู…َّ ุงู†ْุตَุฑَูَ ูˆَู‚َุฏِ ุงู†ْุฌَู„َุชِ ุงู„ุดَّู…ْุณُ، ูَุฎَุทَุจَ ุงู„ู†َّุงุณَ، ูَุญَู…ِุฏَ ุงู„ู„َّู‡َ، ูˆَุฃَุซْู†َู‰ ุนَู„َูŠْู‡ِ ุซُู…َّ ู‚َุงู„َ
Kemduian, baginda selesai solat ketika gerhana telah pun tamat. Kemudian baginda berkhutbah, baginda memuji Allah lalu berkata:

ุฅِู†َّ ุงู„ุดَّู…ْุณَ ูˆَุงู„ْู‚َู…َุฑَ ุขูŠَุชَุงู†ِ ู…ِู†ْ ุขูŠَุงุชِ ุงู„ู„َّู‡ِ، ู„ุงَ ูŠَู†ْุฎَุณِูَุงู†ِ ู„ِู…َูˆْุชِ ุฃَุญَุฏٍ ูˆَู„ุงَ ู„ِุญَูŠَุงุชِู‡ِ، 
Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda daripada tanda-tanda Allah. Ia tidak gerhana kerana kematian atau kehidupan seseorang.

ูَุฅِุฐَุง ุฑَุฃَูŠْุชُู…ْ ุฐَู„ِูƒَ ูَุงุฏْุนُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَูƒَุจِّุฑُูˆุง، ูˆَุตَู„ُّูˆุง ูˆَุชَุตَุฏَّู‚ُูˆุง . 
Apabila kalian melihatnya, berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, dirikanlah solat, dan bersedekahlah.

ุซُู…َّ ู‚َุงู„َ : ูŠَุง ุฃُู…َّุฉَ ู…ُุญَู…َّุฏٍ، ูˆَุงู„ู„َّู‡ِ ู…َุง ู…ِู†ْ ุฃَุญَุฏٍ ุฃَุบْูŠَุฑُ ู…ِู†َ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฃَู†ْ ูŠَุฒْู†ِูŠَ ุนَุจْุฏُู‡ُ ุฃَูˆْ ุชَุฒْู†ِูŠَ ุฃَู…َุชُู‡ُ، ูŠَุง ุฃُู…َّุฉَ ู…ُุญَู…َّุฏٍ، ูˆَุงู„ู„َّู‡ِ ู„َูˆْ ุชَุนْู„َู…ُูˆู†َ ู…َุง ุฃَุนْู„َู…ُ ู„َุถَุญِูƒْุชُู…ْ ู‚َู„ِูŠู„ุงً ูˆَู„َุจَูƒَูŠْุชُู…ْ ูƒَุซِูŠุฑًุง 
Kemudian baginda berkata: Wahai umat Muhammad. Demi Allah! Tiada yang lebih cemburu daripada Allah apabila ada hambanya lelaki atau perempuan yang berzina. Wahai umat Muhammad. Demi Allah! Jika kalian tahu apa yang aku tahu, kalian akan sedikit ketawa dan banyak menangis.
[Sahih al-Bukhari, Kitab al-Kusuf, hadis no: 1044]

Kefahaman karut-

ุนَู†ِ ุงู„ْู…ُุบِูŠุฑَุฉِ ุจْู†ِ ุดُุนْุจَุฉَ، ู‚َุงู„َ ูƒَุณَูَุชِ ุงู„ุดَّู…ْุณُ ุนَู„َู‰ ุนَู‡ْุฏِ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ูŠَูˆْู…َ ู…َุงุชَ ุฅِุจْุฑَุงู‡ِูŠู…ُ، 
Al-Mughirah bin Syu'bah radiallahu 'anhu berkata: Matahari telah gerhana di zaman Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam pada hari meninggalnya Ibrahim (anak lelaki baginda)

ูَู‚َุงู„َ ุงู„ู†َّุงุณُ ูƒَุณَูَุชِ ุงู„ุดَّู…ْุณُ ู„ِู…َูˆْุชِ ุฅِุจْุฑَุงู‡ِูŠู…َ.
Orang ramai berkata: Gerhana matahari berlaku kerana kematian Ibrahim.

ูَู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… " ุฅِู†َّ ุงู„ุดَّู…ْุณَ ูˆَุงู„ْู‚َู…َุฑَ ู„ุงَ ูŠَู†ْูƒَุณِูَุงู†ِ ู„ِู…َูˆْุชِ ุฃَุญَุฏٍ ูˆَู„ุงَ ู„ِุญَูŠَุงุชِู‡ِ، ูَุฅِุฐَุง ุฑَุฃَูŠْุชُู…ْ ูَุตَู„ُّูˆุง ูˆَุงุฏْุนُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ
Lalu Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam bersabda: Sesungguhnya matahari dan bulan tidak gerhana kerana kematian atau kehidupan seseorang. Apabila kalian melihatnya, solatlah dan berdoalah kepada Allah.
[Sahih al-Bukhari, Kitab al-Kusuf, hadis no: 1043]

Gerhana adalah amaran Allah-

ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠ ุจَูƒْุฑَุฉَ، ู‚َุงู„َ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… 
Abu Bakrah radiallahu 'anhu berkata: Rasululla sallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

ุฅِู†َّ ุงู„ุดَّู…ْุณَ ูˆَุงู„ْู‚َู…َุฑَ ุขูŠَุชَุงู†ِ ู…ِู†ْ ุขูŠَุงุชِ ุงู„ู„َّู‡ِ، ู„ุงَ ูŠَู†ْูƒَุณِูَุงู†ِ ู„ِู…َูˆْุชِ ุฃَุญَุฏٍ، ูˆَู„َูƒِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ุชَุนَุงู„َู‰ ูŠُุฎَูˆِّูُ ุจِู‡َุง ุนِุจَุงุฏَู‡ُ 
Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda daripada tanda-tanda Allah. Ia tidak gerhana kerana. kematian seseorang. Tetapi Allah mahu menimbulkan rasa takut pada hamba-hambaNya.
[Sahih al-Bukhari, Kitab al-Kusuf, hadis no: 1048].
Daripada fb ustaz abdul basit...

#sharingfromgroupusrahtautanhati