Saturday, June 27, 2015

bubur som som

Assalamualaikum

Semenjak dua menjak sejak rajin turun ke dapur kembali menyilat haha rasa mcm bnyak benda nk buat dan banyak benda nak try. Well di sebabkan banyak masa terluang so marilah ambil masa ini cedok resepi turun temurun dari mak ambe.

Bahan bahan (maafla sebab saya tak pakai sukat main buat jee) 

Bahan-bahan 

-daun pandan 
-tepung beras
-kapur (secolek jew *jgn bubuh banyak) 
-garam 
-santan (1 biji kelapa dah cukup) 
-gula melaka 

Cara membuat 
1)masak gula melaka bersama air dan daun pandan (dah sampai likat tutup api letak tepi dlu)  

2)blander daun pandan bersama air bagi mendapatkan jus pandan. 

3)masukkan tepung beras half packet (ni adunan 1 loyang), kapur sedikit, garam secukup rasa dan masukkan jus pandan yg telah di blander tadi (pastikan di tapis sebelum masukkan jus pandan tu) & santan

4)masak atas dapur dengan api sederhana besar kacau sehingga likat dan pekat (tips nk tahu dia da masak, tgk mcm dah berkilat tu hah da masak la tu) 

Selamat mencuba !


*gambar ni sebab dalam beetalk kat sana boleh share resepi masakkan best jgk sbb boleh baca resepi org lain! 


No comments:

Post a Comment