Saturday, July 18, 2015

Ketupat sotong

Ketupat sotong 

Halba 
Santan 
Sotong xl 
Bawang merah 
Serai. 
Garam gula melaka seinch. 
Beras pulut cap flora 


Cara cara 

1) rendam beras pulut dengan air selama 15-20 min 
2) toskan air rendaman dan masukkan santan dalam setengah cawan atau 1 cawan ikut keperluan. Dan masukkan sedikit garam 
3) sumbat beras pulut ke dalam sotong 1/3 dr isi sotong (make sure dakwat dan isi perut di buang) 
Penyediaan kuah ketupat sotong 
4)masukkan sotong yg telah di sumbat ke dalam kawah, kuali atau apa sahaja alatan yg anda gunakan 
5)masukkan halba sesudu kecil atau 1 setengah sudu kecil,bawang merah yg di hiris halus dan ketukkan 2 batang serai .
6) tuangkan setengah kilo santan ke dalam periuk (sotong dengan santan sama-sama paras jew) 
7) didih kan tunggu sehingga pulut dan sotong masak dan letakkan sedikit garam (secukup rasa, dan gula melaka 1 inch) 
8)tunggu sampai kuah santan yg putih bertukar menjadi ungu cair (hasil drpd kulit sotong tu) 

9)ambik pinggan makan la wey! 


No comments:

Post a Comment