Thursday, November 26, 2015

minggu stress dan semua manusia jadi bisu otak giat berlari mencari idea

Dear Dairy



minggu yang memang stress dia tak tahu nak cakap macam mana. to be honest ada je assignment aku yang aku buat last minutes. berhhh tu rasa macam hmmmmmmmm......... memang bersengkang mata la namanya. tapi apa pun kan aku just nak nasihat yang benda benda yang buat last minutes ni bukan senang nak make sure benda tu running well.

so dalam kebusyan yang mana semua duk kejar nak submit assignment ada jugak manusia yang mementingkan diri sendiri. kalau nak cakap aku? aku dulu dah cukup baik sangat kalau nak dibandingkan dengan semua orang yang pernah satu group dengan aku. dah kalau semua nak makan suap je susah lah jugakkan . so zaman diploma memang dah ajar aku macam-macam tapi untuk degree ni aku rasa terkejut pulak bila berhadapan dengan orang yang tak reti nak amik responsibility terhadap orang lain. apa pendapat kau orang ? bagi aku orang yang tinggalkan kerja last min kepada orang lain dan mendatangkan ketidak puas hatian orang lain especially orang yang terkontang kanting tu sangat memalukan. tapi iye iye depan orang kemain berlagak bagus ni especially orang yang suka kipas lecturer. gilanya apa benda weyh duk mengipas tapi setakat takde tanggungjawab untuk buat kerja kumpulan dan lain-lain baik simpan jela perasaan bongkok yang hodoh tu dalam dada kau takde sape nak tengok.

Banyak assignment sebenarnya buat aku stress. kalau perasan aku stress the whole day tu aku takkan cakap benda benda yang aku rasa buang masa. sampaikan roomate aku pun aku tak bercakap sangat dengan dia padahal weyh aku selalu kot bercakap dengan dia. pillow talk memang always. tapi tulah bila dah sampai minggu stress ni rasa macam pe bendalah semua ni. apa yang aku harap sekarang ialah aku tak nak dah buat kerja group sebab aku rasa macam ya ALLAH payahnya kalau ada orang yang jenis selfie last-last min bubar group bagai dan itu sangat tak professional and aku boleh keluarkan statement ni untuk lelaki lelaki begini kalau dah takde tanggungjawab silah lah pergi tukar jantina kalau takde rasa hormat and tanggungjawab terhadap diri sendiri and orang disekeliling kau. please and please. zaman diploma aku boleh dikatakan lagi syok dari zaman degree ni. dan ini salah satu sebab bila otak asyik banyak terperuk dekat kampung. tak berfikiran luas dan bersikap rasional kalau berhadapan dengan masalah. dan aku harap manusia macam ni sila silalah turunkan ego anda tu kalau Allah nak tarik 2 saat pun boleh.  jangan terlalu bongkak nak tertawakan orang and please ingat semua benda ni hanyalah pinjaman semata..

ingat : kita buat orang one day kalau Allah balas jangan cakap tak terdaya sebab itu yang kalian mintak dari Allah swt



Saturday, November 21, 2015

Peranan hati dan perasaan dalam kehidupan

dear dairy

Mana mungkin hati dan perasaan dapat di pisahkan. aku seolah bertanya kembali adakah ini semua wajib di satukan atau di pisahkan sama sekali antara kami atau aku atau kalian. kalau dah nama nya manusia mana nak hilang erti terkecil hati , erti hilang kasih sayang dan pelbagai-bagai. entah kenapa aku rasa mcm kehidupan ini kadang adil bagi sesetengah manusia dan tidak akan adil bagi sesetengah manusia. dan kalau keliru dengan persoalan sedemikian cepat-cepat pulang kepada kekasih hakiki.

Hati ni sumpah susah sangat nak jaga, dan susah sangat nak mengerti. aku kadang confuse dengan diri aku. serious talk. tapi apa pun dan macam mana susah pun kau kena ingat apa yang buat aku gelisah sampai tahap macam ni. gelisah yang entah mana datangnya. sering kali kalau di buru dan di himpit perasaan gelisah ni aku akan lari sejauh mungkin dan cuba untuk tinggalkan segala kegelisahan di belakang biar jadi memori hitam yang akan bersembunyi di sebalik tabir. tapi mana jauh pun aku lari aku tetap takkan boleh lari dari realiti yang sebenarnya aku gelisah dan mungkin boleh di tahap yang membimbangkan.

Orang cakap hidup ini kena tabah. dan aku sedaya upaya untuk tabah dengan keadaan keliling. kadang susah macam mana pun aku. aku akan ingat ada insan yang lagi susah dari aku yang kerap di selubungi dan di himpit perasaan gelisah yang melampau. aku perlu bersyukur. Allah tu maha adil setiap percaturan dia tiada yang indah melainkan kau menerima apa yang di tetapkan. tidakkah kau di duga hanya sebagai tanda kasih sayang dan menguji kesabaran mu dan kecintaan mu kepada yang Maha Esa?

Kalau hari ini aku gelisah dan terus gelisah mana mungkin ada hari penghujung yang tak menemukan kegembiraan di atas kegelisahan ini. manusia gelisah ada jalan penyelesaiannya. mana mungkin penyakit hati ini tiada ubat-ubatan. pasti akan ada. dan kau jangan bimbang.. gelisah biar sekejap tapi asal kau tau hati mu milik tuhan mu yang esa. biar kan dia jadi penawar bagi segala kesakitan mu wahai manusia dan hati yang kadang mati dan kadang hidup.. biarlah ia di tawar dan di ubati dengan tuhan mu. biar dekat biar tenang.

Sunday, November 15, 2015

PENANG GET AWAY

Assalamualaikum ..................

dear dairy

Alhamdulillah dengan segala nikmat dan pujian hanya aku taburkan buat mu ya Rab ! cuti midterm break ni macam tak rasa apa apa pun bila semua pun terperap dekat rumah mengenangkan assignment pun berlambak-lambak. aku macam biasa suka mengenang benda yang aku rasa macam haih tak best la takkan asyik nak terperuk kot dekat rumah dan pelbagai. So rezeki yang sikit-sikit aku nak pun teringin nak habiskan masa dengan duit yang ada budget ciput-ciput ni pergi berjalan ke sana dan ke mari. tapi kali ini memang betul-betul adventure sebabnya aku dan kawan aku yang lagi dua orang hanya plan last min dan esk packing barang terus gerak penang. itu yang mengila bila kami semua rasa macam "eh tak sangka dah sampai penang" Alhamdulillah pergi balik aku drive Allah lindungi perjalanan kami dan alhamdulillah jugak sebab aku tak rasa mengantuk pun. mungkin terlalu banyak minum redbull hahaha. Perjalanan dari kuala lumpur ke penang hanya mengambil masa 4 jam dan aku hanya drive kereta compact yang mana kalau tekan 120 km/j dah memang confirm tidak selamat kalau dah terlaju sangat. so aku drive laju tak berapa laju sangat tapi perjalanan kami memang straight la. sebenarnya short vacay ni memang tak dirancang sama sekali sebab masing-masing memang nak naik bus atau train sebab katanya memang nak berjalan. usha punya usha masaalahnya ticket pergi ada , nak balik memang masalah sebabnya time tu kan baru je lepas deepavali. so aku pun suggest takpela naik kereta aku.

untuk mereka yang suka mencari makanan jalanan atau street food dekat penang ni memang syurga makanan yang mana kau jalan je kat mana-mana memang akan famous dengan nasi kandaq dan pelbagai. dulu aku suka rasa yang macam penang ni "alah bukan ada apa apa pun, hanya sebuah  pulau kecil yang mana takdelah berapa nak best. tapi bila dah pergi aku rasa macam Ya Allah boleh tak kalau aku nak mintak kerja dekat penang sebabnya keadaan kat sana memang dah macam kuala lumpur. cumanya dia tak de monorail dan klcc lah. dan yang paling penting ada shopping mall yang ala-ala pavillion siap ada coach butik dan pelbagai. so kalau bab shopping benda benda mahal ni memang aku tak layan sangat dan time tu apa yang terniang-niang di dalam fikiran aku hanya, jambatan pulau penang, naik ferri, makanan dan sumpah benda ni aku dah jadi addicted. "mee sotong padang kota"


Untuk pengentahuan kalian semua pembaca yang disayangi, aku ada classmate kat sana memang tinggal di georgetown. so kira memang member aku ni memang kena jadi tourist guide kitaoranglah dan of course lah bawak jalan satu penang dan sampai aku rasa memang dah betul-betul fall in love dengan suasana kat sana. ya ALLAH ... bersabarlah wahai hati. hahahhaa so dan di sebabkan classmate aku ni memang dah lahir dan mahir dengan selok belok bandar penang ni memang berkicap jugak berjalan dengan dia ni sebab dari satu ke satu tempat dia bawak kami semua berjalan


Streetfood penang memang terbaek.


Nasi kandaq kampung melayu. dan cuba kalian bayangkan nasi yang jenis bertimbun dan banyak dan paling mahal pun tak sampai RM6 dan kalau kat KL tu dah confirm-confirm dekat RM6-8. dan menu dan portion aku ni hanyalah RM4 dan campur sekali dengan teh o ais ada lah dekat RM5.30. Dan itu untuk sarapan aku pada hari pertama. (janganlah terkejut kalau dengar breakfast dah bantai cekik nasi) hahahahhahah


dan sila lah layan semua gambar-gambar di bawah. sebab aku terlalu excited untuk menulis . hahaha















Thursday, November 5, 2015

3 NOVEMBER 2015



Dear Dairy

Selamat ulang tahun untuk hari lahir yang bermakna. Selamat menjadi orang yang baharu dalam membina hidup. Selamat berkasih sayang dengan surrounding baharu. Selamat menjadi insan yang berguna buat semua orang di samping. Selamat menjadi yang terbaik dari yang terbaik. Tiada ucapan yang boleh disampaikan melainkan doa. Tiada hadiah yang lebih bermakna di selain dari doa. Tiada ucapan yang lebih manis selain daripada berindu-rinduan di dalam jauh dan semakin jauh. Selamat ulang tahun kawan yang pernah menjadi teman paling terbaik. Selamat menjadi dan membina kehidupan baru tanpa orang orang negative.

Selamat dan selamat.

Mungkin tiada hadiah ulang tahun yang paling bermakna boleh beri , boleh hadiahkan tapi doa jelah dari jauh dan perhati buat hati tenang.

Selamat ulang tahun


22…..