Sunday, December 18, 2016

Cuba

Dear dairy

Cuba untuk jadi yg terpenting dalam hidup manusia akan rasa lagi sakit bila kau kena ignore walaupun kau dah buat macam macam. Bagi aku bukan kebaikkan yg aku nak org terima aku seadanya tapi bila kau boleh terima seseorg dgn keburukkan dia. Tak kisahlah dia jenis bukan jaga time management ke apa tapi dia tetap jadi keutamaan kau walaupun banyak benda yg dia buat kau salah.

When life goes wrong when u meet wrong people. Kau akan rasa kau nk betulkan semua tapi aku tahu tahap aku kat mana. Memang tak mampu. Tapi aku cuba jadi yg terbaik untuk seseorg walaupun kau rasa aku takde pape. Bila bermain dgn hati dan perasan kau akan rasa lebih terseksa dan buat kau rasa down. Iya down sangat sampai kau dah tak kesah apa dia nak buat asal kan kau happy dan bole terima dia. Ramai dah jadi mcm tak kesah dengan benda remeh temeh ni tapi kenapa aku masih kesah? Kesah sebab bila hati kau cakap dah sayang. Tapi kau ingt dia kesah? Tak pun.

Sebab aku masih percaya disebalik kesabaran tu ada balasan yang kau takkan percaya Allah nak kasi. Kadang-kadang bila kita rasa dia dah macam boleh cope dengan life kita dialah yang Allah dtgkan untuk jadikan kau pengajaran tapi yes dia tu datang hanya singgah dan bagi kau lesson dan blah. Blah dari hidup kau sebab dtg hanya sekadar menyinggah. Aku bukan tahap dah penat. Tapi dah tahap rasa macam well i think i need to think about me and myself. Dan bila aku tengok ada rakan-rakan yang lebih memilih untuk jadi berjaya dari memilih kehidupan bercinta ni aku rasa macam diaorg kuat gila. Yes kuat la wey sebab boleh bertahan bila mana bermainan dengan perasaan.

Tapi nilah hidup kau kena bermain dengan situasi dan perasaan kau sendiri. Macam mana kau kerja keras nak jadi no 1 untuk seseorang tu tapi kalau dia tetap memilih untuk jadikan kau bukan org terpenting dalam hidup dia. Dia tetap akan rasa, tak perlu pun dan tak payah amik kisah. Jadi manusia yg kena ignore dalam setiap sudut dan sisi ni benda paling shit aku penah rasa. Tapi aku tetap memilih untuk stay dan sabar. Sabar dgn semua benda. Layan masalah org dengan tenang tanpa luahkan kat sesiapa pun masalah aku. Orang akan kenal aku happy dan sentiasa gembira tapi diaorang tak pernah tahu macam mana aku lalui and handle apa yang aku rasa dan bermain dalam kepala otak aku.

Jangan jadi macam aku bila da stuck aku dah malas nak patah balik walaupun aku tahu aku ada jalan untuk memilih untuk patah balik tapi aku ambil keputusan untuk stay dan sabar. Tapi kalau rupa paras yang kau pilih yes i am not the right one tapi kesabaran ikhlas and yg sanggup stay susah senang maybe yes i may be the one for u.

Luah perasan kali ke 2. Maybe takkan ada dah lepas ni kalau aku dah mula rasa macam sampah dan disampahkan.


Sekian

Thursday, October 27, 2016

Kenapa aku masih stuck dekat sini?

Dear Dairy

Bila kau lebih terlalu memilih untuk jadi baik dengan semua manusia walaupun dia buat kau macam sampah. Ending dia kau sendiri yang sakit. Hidup ni kalau kau rasa adil memang dia akan adil tapi kalau kau rasa tak adil sampai ke sudah dia takkan rasa adil. Aku Lebih memilih untuk percaya setiap manusia ada masa dan ada ketika hati dia akan terbukak untuk lakukan kebaikkan yang kau sendiri takkan faham kenapa dia memilih untuk jadi macam tu. Banyak benda yang buat aku bukak mata saat ini. Saat di mana aku perlu filter manusia-manusia yang layak hidup dalam hidup aku dan manusia-manusia yang kena buang terus dan jangan hidup langsung dalam hidup aku.

Aku percaya keajaiban Tuhan. Mana mungkin kau boleh ragu dengan ketentuan Tuhan Mu? Hati manusia ni berbolak balik cuma kadang kita lebih memilih untuk ikut nafsu daripada hati. Bila dah buat hati sakit lepas tu mulalah jadi tak tentu arah nak ke kiri dan ke kanan pun rasa macam tak menentu. Kalau kau tanya aku kenapa aku memilih untuk percaya setiap orang akan berubah, sebab aku sendiri pernah lalui fasa-fasa ini. Sabar jelah sebab ketentuan akhirnya dan kunci kebahagian adalah sabar. Sabar dengan semua benda di sekeliling kau. Aku tak cakap aku ni 100% betul dan kadang manusia akan lakukan kesilapan sebab nak tengok dan nak uji macam mana benda tu berakhir. Bahasa aku mungkin tersirat tapi percayalah soal hati ni mana boleh nak tersirat-tersirat. Aku kadang malas nak layan nak hadap tapi kau kena tahu kenapa aku sanggup tunggu walaupun aku sendiri sakit nak hadapi semua benda ni.

Masalah yang takkan pernah habis dengan diri sendiri. Punca masalah sebenarnya daripada kita sendiri. kalau kau pilih untuk tunggu dan melayan perasaan yang kau sendiri tahu semua benda ni sia-sia, you got the answer tapi kalau kau lebih memilih untuk rasa dihargai dengan manusia yang bangga berada disisi kau itu bukan keputusan yang tepat. Cuma aku rasa, aku terlalu terburu-buru nak memilih teman kehidupan sampai tutup semua pintu hati untuk manusia-manusia yang aku rasa dia lagi baik dari apa yang aku dampingi ini. Tapi aku percaya manusia tu akan berubah dan berubah. Tapi cuma aku tak janji berapa lama aku bole bersabar dengan semua benda ni. Kadang kita lepas semua yang kita sayang bukan sebab kita tak sayang. Tapi sebab kita terlalu sayang. aku hadam, aku telan je semua benda kata-kata dia. sebab aku rasa Hati manusia kejap je kalau Allah nak bolak balikkan dia. Tapi aku cuma tak mampu untuk bertahan sekarang dengan lalui jalan yang aku sendiri rasa perit durinya.


Doakan aku tetap sabar sebab sabar itu penguat orang-orang beriman...  





Tuesday, October 18, 2016

Perlu ke?

Dalam hidup ni ada benda yang kita akan fikir kita selalu betul dan ada benda yang kau sendiri rasa yang kau banyak sangat salah. Kehidupan mana pernah lari dengan kesilapan. Aku rasa banyak benda yang aku tak nampak lagi. Manusia yang tak pernah faham kenapa kehidupan macam ini dan macam itu.

Aku tak harap banyak pun, aku harap orang yang ada dengan aku selalu faham dan jujur dengan aku. Manusia mana sempurna sebab tu Allah ada untuk tenangkan hati yang kadang kau sendiri tak tahu kenapa kau rasa mcam tu. Dalam kehidupan ni aku banyak sabar dengan entah mana manusia yang datang dari mana. Hancurkan kepercayaan aku dan keyakinan aku untuk lepasi kehidupan ni. PENAT that one words yang aku sendiri boleh keluar dari mulut aku sebab aku dah terlalu penat.

Aku cuba kadang untuk jadi yang terbaik untuk manusia-manusia yang aku rasa dia penting dalam hidup aku. Tapi kau ingat diaorang pernah hargai ke apa yang aku buat ? jalan hidup kita berbeza, aku hidup penuh dengan kebencian dengan orang lain, aku hidup dengan penuh air mata yang tak pernah berhenti penat nak teman siang malam aku. Aku hidup dengan jalan yang tak pernah ada manusia yang nak tunggu dan pimpin tangan bersama.

PENAT bila kau selalu kena dan penat bila kau dah selalu rasa benda yang sama. kadang bukan aku menjauh sebab aku benci tapi disebabkan aku terlalu sayang. kenapa ramai manusia suka seksa perasaan aku dengan benda-benda macam ni..........

takpelah aku dah maafkan dah semua manusia-manusia ni cuma kenangan kita yang kita bina mana pernah hilang. Hidup kena sentiasa move on dan kalau takde yang sudi kena terima dan jalan tanpa toleh kebelakang..

go girl u can do it !


panjang lagi perjalanan. dan kalau perjalanan aku dah terhenti maka janganlah kalian rindu aku. sebab aku tiada apa-apa kebaikkan yang aku pernah buat dalam kehidupan dan diri kalian. sesungguh aku ni sentiasa akan di lihat kebawah.






the end

Saturday, October 8, 2016

Kenapa perlu jadi pengecut

Dalam hidup kita boleh di katakan 91 orang daripada 100 org tu adalah pengecut dan takut dengan bayang-bayang sendiri. Mereka lebih memilih untuk tidak merasai pengalaman dan lebih memilih untuk jadi dan rasa takut. Aku pun tak faham. Accident baru-baru ni memang lagi melemah aku bila mana orang yang nak jatuhkan kau sendiri yang pengecut. Kenapa nak kena drag semua orang untuk benci aku? oh lupa aku baru teringat kau pernah cakap yang kau akan malukan aku satu U. It ok. Allah tu ada je dengan manusia-manusia yang teraniaya dan Ingat wey doa-doa orang yang teraniaya ni makbul sangat. Pelik bila ajak berbincang ada je mengelak tapi bila belakang-belakang sibuk nak menghina. Kenapa ?

Class yang aku takkan lupa bila masa sesi ice breaking kau boleh skip sampai 2 orang. Yang lawaknya geng-geng dia boleh nak guna ayat sarcastic padahal kau tak pernah tau aku siapa dan apa masalah aku antara dengan dia. So, Sila dont ever involve benda ni semua and aku nak tengok jauh mana kau nak burukkan. Sebab manusia yang cerdik dia akan sentiasa fikir "kau duk sibuk burukkan orang and hebahkan kejahatan orang, yang tukang sebar tu memang terang-terang syaitan" Sabar ada batas walaupun dalam islam sabar tu memang takde limit. Tapi manusia biasa kau melatah sikit pun mana boleh sabar. Apa pun goodluck sebab berani dikalangan manusia-manusia yang kau rasa dah bagus. Tapi ingat orang lain diam bukan sebab tak berani tapi sebab cara pemikiran kita tak sama level kalau nak di compare kan dengan apa yang kau orang cuba buat. Budak-budak kurang cerdik je yang sanggup nak hebahkan aib orang dan orang yang cerdik pandai takkan hebahkan satu atau sikit pun aib orang lain sebab dia tahu erti buruk baik.

lagi satu level pendidikan masing-masing dah cukup nk tunjuk siapa matang dan siapa tak. Selamat maju jaya di masa akan datang. Buat-buatlah baiki pointer dari sibuk jaja cerita orang. Kalau dulu grad diploma tak dpat first class dip cuba-cubalah buat degree ni dapat first class degree. Buat mak ayah bangga sikit. tak pun at least dapat free ptptn pun dah bagus dah.



"STUPID PEOPLE ARGUE, INTELLINGENT DEBATE"



Image result for STUPID PEOPLE ARGUE INTELLIGENT PEOPLE DEBATE

Saturday, September 10, 2016

Pahang, Pekan Bandar Di Raja

Dear dairy

Alhamdulillah, lama dah tak join balik kampung or pergi kenduri mana-mana dengan ayah, mak and abg-abg and kakak-kakak sekalian. Memang best sebenarnya kalau long journey ramai-ramai ni tapi lagi best bila semua ahli keluarga ada. Bila ramai adik beradik yang mana dah kahwin of course lah kadang-kadang diaorang memang akan pergi belah family bini or suami diaorang.

Pekan,
Majlis kenduri kahwin adik bongsu kepada abg ipar aku yang mana bawah dari aku lagi dah kahwin. weyh syok kahwin awal and of courselah Alhamdulillah sebab jodoh sampai awal. Alhamdulillah and congratulation to Aqilah and husband.

Macam biasa kenalah feeling-feeling sikit kalau dah kat kampungkan. hihihihi nah belanja gambar kitaorang je bukan gambar pengantin tau ! hahaha




video


Tuesday, August 30, 2016

Day 3

Alhamdulillah masih bertahan. Walapun kakak aku hasut macam-macam suruh aku makan itu ini. Okay la selepas mengalamkan beberapa senaman sebelum mandi and lepas mandi tu aku rasa macam ringan sikit badan. Yelah kalau selalu duk makan benda-benda tak berkhasiat sekali kau kena hold makan benda-benda yang tak berkhasiat memang sangat menyakitkan.

Menu diet arini .

Disebabkan aku ada terbaca satu article pasal diet atkin ni bole makan kfc terus aku ajak kakak aku pergi makan kfc. Tapi jangan salah sangka. diet atkin yang tak berapa nak atkin yg aku guna ni memang menyakitkan hati kalau dapat makan kfc pun hangpa kena buang kulit ayam tu. Hadoi yelah kalau dalam rules diet atkin korg mana boleh makan roti dan apa-apa yang berunsurkan tepung. so memang satu kerja pulaklah aku nak kena buang kulit ayam tu. Kentang pun memang aku bubuh tepi sebab mana BOLEH!

TAPI

Sebenarnya aku salah percaturan, coslow kfc tu memang tak boleh sebab ada susu and kubis tu macam tak berapa nak digalakkan dalam diet atkin ni. Tapi takpe people make mistakes. esk try lagi menu baru yang mana memang aku kena alert benda-benda yang aku boleh makan and tak boleh makan. Hari ni agak macam banyak sangat tersalah, Aku makan quaker oat dengan sesudu madu and tambah kismis tok guru bubuh dalam larutan quaker qoat tu.

Menu salah arini,

*aku termakan coslow kfc
*aku tercampur madu dalam larutan quaker oat aku


semua benda Ter!!



next update !

PAKSA

Aku ni memang suka paksa diri aku untuk bertahan demi kepentingan orang lain. Tak kisahlah macam mana susah pun aku memang akan paksa diri aku untuk bersabar dengan manusia sekeliling aku. Kadang memang penat tapi kalau nak diikutkan hati buat apa nak fikir hal remeh temeh untuk benda yang memang kadang memang tak bermanfaat kat aku. Aku memang dah kurang sabar dengan semua benda ni Kadang memang aku putus asa pun nak hadap semua benda ni. Tapi disebabkan maksud PAKSA itu terlalu mendalam untuk aku, jadi aku Paksa diri aku untuk terima maksud yang mungkin akan jadi satu benda wajib yang akan aku buat dalam kehidupan aku.

Nak berjaya kena Paksa diri berjaya. Nak itu ini memang kau kena paksa diri kau untuk terus buat hingga kau dapat apa yang kau nak. Aku paksa dan pendam perasaan aku ni sampai dah berbekas nanah sebakul. Biar semua lihat macam mana paksa aku untuk diri aku. Aku paksa jangan air mata aku gugur depan manusia yang bakal anggap aku lemah satu hari nanti. Aku paksa diri aku untuk jadi kuat walaupun aku tahu yang aku memang sangat lemah untuk paksa diri aku untuk jadi kuat.

Kadang-kadang aku selalu tanya dalam diri aku, Kenapa aku wujud perkataan paksa itu buat semua orang terluka kerana dipaksa, terpaksa dan mungkin memaksa. Paksa hati dan perasan kau untuk tahan sabar dengan manusia yang mungkin kau sayang itu lagi memaksa kau untuk lebih lepaskan apa yang kau tahu yang kau takkan dapat dan perolehi. Terimalah realiti bahawa kehidupan kita memang kena memaksa dan memang akan terpaksa dengan semua benda. Dan setiap apa yang terjadi memang dah tertulis, Tanggungjawab kita sebagai manusia sahaja yang perlu terima semua benda ni dengan hati yang redha dan berlapang dada.



sekian

Monday, August 29, 2016

susah

dear dairy

Kalau bermain pasal bab hati dan perasan ni memang aku diantara yang malas nak amik port sebabnya semua benda ni aku rasa macam perlu ke nak kena amik tahu dan yang pasti perlu ke nak kena ikut campur. Dalam perjalanan hidup kita ni pun banyak benda yang perlu dan kena fikir. Kalau tanya aku memang susah nak hadap benda-benda macam ni. Tapi kau ingat semua orang nak ke rasa kecewa? nak ke rasa sedih ? nak ke rasa lonely ? Gilalah siapa yang nak. Tapi kena ingat semua benda ni aku percaya dan kita semua kena terima yang Setiap perjalanan hidup kita ni memang Allah dah tulis dari A-Z.

Bab perasan ni memang tak boleh nak paksa. Tapi apa yang aku boleh buat doa jelah. Berserah yang sebaik-baik perancang adalah Allah azza wa jala. Kenapa nak kena rasa susah kalau perasan ini datang sebab ini semua nikmat Allah yang Allah hanya pilih untuk certain orang sahaja. Kalau tanya aku memang aku lagi selesa dengan friendzone sekarang sebab aku boleh berkawan dengan sesiapa je yang aku nak. Tapi bukanlah maknanya aku boleh sesuka hati nak keluar dengan lelaki itu ini. Kita berkawan biar ada batas and of courselah ada gap.

Aku pernah ada history ter falling in love dengan kawan baik sendiri. Tu memang sakitlah sebab kau suka kawan baik kau and of course kawan baik kau tak suka kau macam dia suka crush dia. Memang takkan dan takkan terjadi. Kalau terjadi tu pun memang sebab nasib baik and memang dah jodoh diaorang. Kalau nak tanya perasan aku sekarang aku jadi takut dan bercampur dengan perasan. entah rasa dan macam-macam aku fikir sebab dalam hidup ni kita tak boleh nak beriya dan percaya yg sesuatu tu akan jadi milik kita. of courselah aku sedar diri dengan siapa aku suka dan dengan siapa yang aku sayang. Bagi aku buat masa ni istilah kawan tu memang lagi sesuai digunakan disebab masing-masing memang ada commitment sendiri. Tak kesahlah dari pihak aku ataupun pihak dia. Aku akan undur bila masa memang tak sesuai. Bukan sekali dua rasa macam ni, Dah banyak kali. Tapi aku ni kuat sebab aku banyak kali pujuk hati aku untuk terus sabar and of course anggap je benda ni semua akan buat kau rasa tergelak and of course u will feel stupid when u remember all this things!


Tapi sampai bila je kau boleh pujuk hati kau. dan sampai bila kau boleh rasa yang kehidupan seorang tu lagi bahagia tanpa hati kau tu terisi dengan manusia asing yang titiba kau kena sayang dia sepenuh hati kau. Dan sampai bila semua benda ni kena jadi? Memang susah nak pikul semua benda yang berkaitan dengan emosi dan perasan tapi apa guna ada Kalam-kalam Allah yang sentiasa ada jawapan untuk setiap apa yang berlaku....Sabar jelah wahai hati sebab kau sendiri yang akan tentu kan samada kau nak keep sedih mahupun hanya terus gembira.


the end.

Dalam hidup aku, aku tak pernah rasa susah untuk semua benda tapi bab hati dan perasan memang susah kita nak faham dan susah untuk dipaksa. Tapi aku tetap akan terus faham.

Saturday, August 20, 2016

DAY 1 #100daysprojectofhappiness #Amieraleejourney

Hi uols!

Assalamualaikum wbt.

Sebenarnya macam dah lama dah nak realisasikan impian nak kurus ni. Tapi tulah tak berjaya-jaya langsung. Selalu pakai redah je kalau nak diet lepas tu tak tahu apa nak makan and apa yang mendatangkan tenaga untuk aktiviti harian kita. Aku ni takdelah pandai sangat bab-bab nak bagi tips ke apa sebab sekarang pun tengah working on for this project fat to fit. i need to challenge myself untuk terus berusaha and of course lepas ni no one cant said weyh"lemak mengelebeh, banyak ke apa ke" Kalau aku dah kurus kau kutuk aku jugak memang nak kena pelempang. hahahahha

Sebenarnya aku bukanlah nak kurus sebab nak dapatkan attention dari orang lain. Tapi aku just nak fit kan badan aku untuk jadi perhhhh boleh naik tangga tanpa rasa mengah and bernafas macam lembu dan of course keje aku nanti bakal kena berlari dan bersenam. hahah dapat desk sport mampus kau nak berlari nak kejar orang nak interview. lol *angan-angan*


untuk first day ni aku nak flash kan semua toxic di dalam badan aku so aku banyakkan minum air. Botol yang aku sedang gunakan ni hanya 800ml so aku akan make sure yang aku kena refill botol tu 4x sehari sebab nak cukupkan 3liter air. plain water okay bukan teh o ais atau teh o. first day memang tak prepare pape aku tak makan pun hanya minum air and aku amik air teh o ais pagi tu sebab nk lah ada jugak gula dalam badan kang takde gula shaking plak. dah la tak makan. so aku tahu diet aku ni memang sangat tak sihat untuk permulaan. Disebabkan aku keje sabtu ahad aku takde masa nk g market, so 2nd day i will try to find a good menu for my eat clean diet !




Thursday, August 18, 2016

Jombekpes

hi ! 

Lama memang dah naik berhabuk dah blog ni senyap menyepi tanpa apa-apa khabar berita dari saya. hihi Alhamdulillah cuti semester ni memang diisi dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah. Disebabkan malas nak bebel panjang sangat korang boleh tengok sendiri gambar-gambar yang mungkin boleh korang cuci-cuci mata kan? 


feed the homeless by ioj ni collaboration with Cmc Unisel dimana kami kumpulkan pelajar-pelajar Unisel yang berminat untuk menyertai kerja amal ini. Dan kami juga sangat berterima kasih kepada pihak Ioj kerana beri kerjasama dan tunjuk ajar yang tidak ternilai kehendaknya. ! 


Memang experience lain sangat bila kita sendiri turun padang beri makanan dan of course kita breakfast sekali dengan mereka. sambil-sambil tu memang boleh turun bercakap la dengan mereka. dengar kisah-kisah kehidupan mereka. macam mana sampai mereka boleh jadi gelendangan. Menyingkap kisah kehiudpan mereka buat semua ahli yang join ni rasa macam sayu and hati dah mula nak runtuh sebab sedih. dan ini adalah satu pengalaman yang tidak ternilai buat mereka and diharapkan mereka dapat mempelajari new things in this event ! 











FRIENDZONE

f.r.i.e.n.d.z.o.n.e

Macam senang nak sebut and nak buat tapi bapak susah. Well when u have try it so many times. Kau akan rasa mcm weyh apa kata friendzone benda paling best kau nak rasa and buat. well have been exprience since kena sedar diri yang diri aku ni tak cantik mana pun nak pilih lelaki yang baik soleh, and etc. huh.. 

Untuk cari yang sempurna bukan senang dan untuk cari yang tak sempurna memang berlambak dan berlambak jugak yang acah-acah sempurna nak perempuan yang alim ulamak tapi perangai ya Allah tuhan sahaja yang tahu. Bila friendzone ni wujud kau akan rasa macam satu kepuasan yang takkan kau rasa dalam relationship bercinta. seriously wey ! aku bercakap secara serious ni. hahah tapi apa pun jadi yang sakitnya bila kau kena friendzone kan orang yang kau suka. kalau tanya aku. Ramai je aku suka dan duk berkenan ni tapi masalahnya memang kau kena pilih 1 jelah yang nak share hidup dengan kau semua. hahah Kalau lah perempuan boleh kahwin 4 kan senang? tak payah lah nak cakap eh kau ni layak ke nak fikir pasal jodoh degree pun belum habis lagi. HAHAHAH cliche sangat ayat. time aku diploma dulu ada la hamba Allah ni siap pesan "nanti lepas awak habis diploma kita insyallah kalau ada jodoh adalah, kalau takde nak buat macam mana kan ? " aku dah mcm haha. ok ni lawak. 

Sebenarnya banyak kebaikkan friendzone ni tapi keburukkan nya memang sangat banyak. yang tak tahan bila kau kena pendam perasaan sayang kau kat orang tu. Ingat senang ke nak pendam benda ni semua tanpa rasa sedih and teman dengan air mata? well itu bodoh kalau perempuan duk menangis benda-benda macam ni. memang lah sebagai seorang perempuan tu hati mana tak tak terguris kalau kena friendzone kan macam tu je? hati mana yang tak rasa terpinggir dah bila kau kena pinggir sebagai kawan je. lol. tapi buat apa nak menangis benda-benda yang kau boleh cari and of course u can find better than him. Kalau nak cakap pasal kawan lelaki ni . aduh aku memang lagi selesa nak kawan dengan kawan lelaki ni. sebab dia simple as u can know and see. Tak mengumpat belakang paling mudah nak kawan and senang lah. bayangkanlah wey, kalau kawan perempuan benda-benda mengutuk ni memang dah menjadi perkara biasa and of course dah jadi macam bahan makanan diaorang. Aku fed up betul nak kawan dengan member-member perempuan ni. lol. 

Tapi bila dah kawan dengan member laki. aduh ada pulak perasaan yang kadang wujud tanpa sengaja walapun kau dah paksa hati kau untuk cakap "weyh tak payah sebab dia ni tak sesuai ngan kau and bla bla bla" hmmmmmmm................ bodoh kadang aku rasa bila wujud perasaan mcam ni tapi nak buat macam mana. kena hadap jugak lah kalau kau rasa friendzone ni lagi better dari nak bercinta bagai-bagai. Aku ni pulak memang susah sangat nak suka orang secara tak sengaja sebabnya aku memang dah biasa da kawan lelaki and surrounding aku memang dah biasa dengan budak lelaki. dalam family pun memang aku rapat dengan abang-abang aku. lately je sejak aku dah besar and try nak jadi perempuan melayu terakhir ni aku mula rapatkan diri aku dengan kakak and mak aku. hahahaha lawakkan . tapi nak buat macam mana memag fizikal and mental aku memang kasar macam ni . 

Kalau nak cakap pasal pilihan memang lah banyak tapi masalahnya pilihan yang banyak tu belum tentu nak pilih aku. Like seriously nik amirah kau pehal perasan sangat nak mati ni ?! hmmmmmm.. aku ni malas nak fikir benda-benda macam ni sebenarnya tapi nak buat macam hati aku suruh type jugak and luahkan apa yang aku rasa ni kat blog. kalau tak aku meroyan tak tentu pasal . hahaha kalau nak cerita kat kawan aku . bukan dia faham pun apa yang aku rasa. kena hina lagi lah. nanti mesti keluar ayat ayat "eh kau ni reti pulak nak rasa kasih sayang, aku tengok kau ni dah macam jantan" lol ni ayat memang menguris hati yang paling dalam bagi aku.  



akhir kata friendzone memang lah best tapi ada sakit dia yang memang aku tahu ramai orang takkan boleh nak tanggung. so aku amik keputusan untuk friendzone ni sebab nak ajar diri aku untuk tidak terlalu berharap dengan manusia disekeliling aku. Biar lah orang nak cakap aku ni angkuh ke apa asalkan aku tahu yang semua benda ni ada kebaikkan di kemudian hari. 



bye 

Assalamualaikum .. 

Wednesday, August 3, 2016

sem 3 done

Alhamdulillah alhamdulillah semester 3 selesai.

Untuk semester 3 ni agak heavy bagi aku sebabnya short sem lepas tu kena rushing buat benda dengan cepat and semua bendalah. yang paling tak syok bila kau kena mai class seminggu sampai 4x. Ya allah dia punya annoying tu rasa macam nak penampar muka orang. Alhamdulillah lecturer semua baik-baik and of course memberi kerjasama yang sangat memberangsangkan. Dalam short sem ni aku memang kena menempuhi pelbagai onak duri sebab sem 3 ni terkena pulak bulan ramadhan. memang malas sebenarnya nak pegi kelas kalau time-time sahur tu tapi ya Allah. kena lah rajinkan diri sebab memang dah set dalam kepala otak nak first class degree kan . hahahaha


Tapi dalam sem 3 ni banyak jugak ajar aku erti kesabaran and of course aku kena chill kalau orang duk buat taik kat aku. hahaha banyak benda nak kutuk ni tapi chill jap sebab aku malas nak refresh balik benda bangang-bangang kat kepala otak aku. like seriously aku selalu ingat pesan mak ayah aku, tak kesahlah teruk macam mana pun orang buat kat kita jangan sesekali nak balas balik apa yang orang tu buat kat kita. Yes aku memang takkan pernah nak balas. Tapi cuba lah bagi space diri aku untuk aku bernafas dengan tenangnya. kenapa kau nak jaja cerita aku? asal sebab aku takde kawan kau boleh buat aku macam tu ? hahahaha silap wey, aku memang takde kawan tapi aku ada Allah yang sentiasa lindung aku.

Kehidupan tak semestinya kat atas. sekali kau buat orang, one day kalau kau kena lagi teruk dari apa yang kau dapat. faham tak definasi karma kehidupan? memang karma tak wujud untuk kita yang islam ni tapi ingat qada dah qadar Allah kau kena terima and refresh balik apa yang kau buat kat orang. aku tak pernah mengata dan amik tahu pasal sesiapa pun semenjak semua kes dah terbukti mulut siapa yang kaki menyampai dan siapa yang friends for benefits. aku tak pernah tumpang kereta orang, duduk bilik orang sampai bawak semua kaum kerabat. aku tak pernah cerita pun aku sakit macam mana dan kalau aku sakit pun bukan ada orang nak tolong ke apa. sebab zaman ni hidup dah nafsu nafsi. kalau kau mati memang mati keringlah kau kat situ. kau ingat ada orang nak ambil peduli kat kau ? tu definasi kehidupan untuk orang yang hati busuk macam adalah hamba Allah.

Sepanjang aku sem 3 dan 2 ni kehidupan yang mana aku kecilkan cycle persahabatan aku lagi tidak banyak conflict dari kau besarkan cycle kau. hahaaha.ingat aku hasut orang ke untuk datang nak kawan dengan aku ? ingat aku hasut orang ke nak tak payah kawan orang tu dan orang ini? pernah tak kau fikir kenapa orang lain lari dari kau dan datang jumpa aku mintak maaf atas perbuatan kau ? ya ALLAH SERIOUS AKU TAK SANGKA. wujud lagi manusia macam ni. nak buruk-burukkan orang tapi t shirt aku tak pulang lagi. oh ya yang lagi sorang tu jangan lupa penah ugut aku. "jangan sampai satu U kenal siapa u?" tak perasan ke orang yang cerita keburukkan orang ni sebenarnya yang tunjukkan kebodohan diri sendiri. Kau ingat orang bodoh macam kau nak menilai siapa yang baik dan siapa yang jahat. oh ha lagi sorang manusia ni kalau ada rasa hutang aku masih belum terlunas dari kau silalah buat tuntuan sebab aku memang dah malas nk hold bill bodoh ni. aku hold sebab nak tengok kau boleh facing tak this problem face to face and professional way. Jangan ingat aku hold duit kau aku makan pulak duit kau tu..

Tapi untuk tak nak lebarkan cerita bodoh ni aku memang dah positivekan diri aku selama mungkin sampailah ada hamba ALLAH yang tak pernah kenal aku cakap and tanya aku itu ini dan pelbagai. haha lawak. nak hasut orang. kesian takde life. patutlah family pun berpecah belah. yang sorang dah kecewa dengan lelaki rempit mana tah sanggup nak couple dengan perempuan. oh ya kalau dah takde duit tu, kau pakai apa pun orang tak pandang pun. baju, topi and kasut beli bundle tapi dalam poket nak makan pun takde. fashionable sangatkan. ok ok sis memang tak nak cakap pasal korg dah tapi sebab korang ni ha suka jaja cerita orang. hahaha sedarlah sikit. nk gerak mana-mana pun dulu suka nak tumpang kereta aku. lepas tu suka jadi jarum dalam friendship orang. hahahaha lawaknya.



tolonglah buat kehidupan sendiri. kalau dah family punah ranah silalah bahagiakan orang disekeliling kauorang. bukan nak cakap semua broken family ni didik anak tak betul tapi ada sesetengah tu. aku ada je close friend broken family tapi dia tak tunjuk pun perangai broken family tu. kalau busuk hati tu tolong lah simpan sikit buat-buat bertaubat sebab takut satu hari nanti memakan diri. sedap mengata aku dekat orang lain. tapi kesian orang lain yang dtg mintak maaf kat aku sebab dengar cerita macam-macam dari kau orang. tapi apa pun well done sebab tambahkan pahala aku.

Thursday, July 7, 2016

salam eid mubarak !

Di kesempatan ini aku nak mohon beribu-ribu kemaafan kepada semua orang yang pernah aku sakiti hati mereka secara sengaja ataupun tidak. Di hari ini juga aku ingin mengumumkan bahawa aku memang dah memaafkan silap dan salah sahabat dan sesiapa pun yang pernah kenal aku. Tak kiralah kau buat aku macam mana sekali pun i tetap okay.

Raya tahun ni Alhamdulillah tapi cuma kurang 1 keluarga kecil kak tiah. biasalah bila dah kena kerja merantau memang susahlah nak balik raya. So, yes akak aku no 2 takde. Akhir ramadhan juga dikejutkan dengan berita pengeboman kota suci mekah, madinah. #prayformadinah 

Raya memang sebulan tapi jangan sampai makan tak ingat dunia pulak kawan-kawan. haha

selfie raya ?




Sunday, May 29, 2016

Move on

Bukan semua orang rasa benda ni. Dan bukan semua orang rasa macam mana beban nak move on ni. Macam tengok drama dia semanis hani ni. Berhhh..... jangan terkejut titiba kenapa aku boleh minat tengok cerita ni. Kalau orang yang betul-betul kenal siapa aku memang akan tahu tabiat aku tak suka tengok tv. Ni semua gara-gara akak aku yg suruh tengok cite ni. Mentang-mentangla dia kat saudi tu duduk umah je. Hahaha.

Tapi satu je nak cakap kalau betullah hani ni wujud dalam kehidupan seharian kita memang dia dikalangan yang sangat tabah and dia bukan cepat mengalah. Serious kalau tengok sifat dia memang macam tu. Yelah dah kena koyak perasan dia ngan anaf tu pun relax je dia cakap dia tak boleh move on.

Hmmm.....kalau orang yang betul-betul tahu macam mana perasan move on ni tahulah perasan dia macam mana. Susah dia Allahurabbi. Lagi-lagi dengan manusia yang kau pernah sayang. Dalam hidup aku, aku pernah ada kes move on dengan best friends aku, and of course my love one. Tapi satu je tak boleh move on sayang kat atas tu. (Tunjuk langit)

Kalau tanya aku, macam mana perasan move on ni? Penat tak? Sakit tak? Tah aku takde jawapan yang kukuh untuk semua ini. Tapi yang aku pasti bila mana air mata kau tak reti nak gugur sebab dah terlalu koyak rabak sangat dengan benda-benda merungsingkan ni dia akan jadi rasa "ah pergi matilah" entah kenapa istilah rabak dan koyak ni akan terbuku kat hati aku. Sebab bila dah selalu sangat kena jatuh dengan orang sekeliling kau rasa macam well ni semua semangat aku. Jangan ingat aku stress walhal ni semua memang satu anugerah. Kau ingat semua orang boleh ke lalui semua benda ni?

Cuma perlu redha dan buat tak tahu je. Semua akan jadi okay dan semua akan jadi biasa. Make it easy.

Assalamualaikum

Thursday, May 26, 2016

Rambo station Bangi seksyen 8








Assalamualaikum.......................

Okay lately memang hobi agaknya pergi bangi getaway ni. Entahlah rasa banyak sangat tudung nak borong maybe sebab dah nak dekat raya kan. So memang berjalan mencuci mata dan mengisi perut yang kian lapar....Minggu lepas entah kenapa aku ada tabiat yang mengila bila aku tengok makanan aku rasa macam nak melalak dan menangis sebabnya aku tak boleh nak makan dan rasa. Seriouslah wei! Rasa macam mood apakah ini yang melanda. Biasalah perempuankan bila nak hujung-hujung bulan. Dan mengada-ngada aku ni memang aku jelah yang kena tanggung sebab takkan ada manusia pun yang faham kecuali akak and abg-abg aku.. okay lah layan jelah gambar-gambar ni..

Korang boleh waze je Rambo station bangi seksyen 8. 
*Teh tarik segelas besar berserta dengan buih-buih heaven ni Hanya Rm5. 




Wednesday, May 18, 2016

19 may 2016

Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk hidup selama 23 tahun dan bersamaan 8,395 hari. Takde nak mintak banyak cukup sekadar berada di samping keluarga tersayang and of course all my friend !!!

btw thanks best friend !

bff since 2013 ! yaya and nan !

thanks to sonaone ! u know im big fan of u since ur first song cover deuces ! haha

Samyang Spicy Fried Chicken Ramen challenge

P.E.D.A.S 

Btw tahulah agak kelambatan nak update pada mee segera pedas bapak ni. Berhhhhhhhhh......serious time masak aku dah cuak kebebeh dah bila tengok mee and sos dia merah menyala. Yang peliknya aku baru tahu yang orang-orang korea ni makan pedas (Tak sangka pulak). Bila dah start viral benda dan of course lah memang susah nak cari and benda alah ni memang agak mahal jugak. Nak dijadikan cerita time tengah hang out dengan member-member boleh terjumpa pulak dekat aeon big Shah Alam seksyen 13. Memang agak excited jugak sebabnya aku dah cari almost 1 month benda alah ni. (Gigih) 

Halal ke haram ?
Kalau kau orang jenis suka membaca banyak sangat sumber cakap benda alah ni tak halal lah apalah ada letak cik babi lah.. ADUHAI... memang pelbagai tomahan kat mee extremely pedas ni. Tipulah aku tak terpengaruh dengan benda alah macam ni. Seriouslah bayangkan time kes halal haram ni memang aku da give up nak cari mee ni dan batalkan niat untuk makan mee ni. (SAMPAI MACAM TU KECEWA DIA) hahahahaha..Kalau nak kepastian yang lebih power korang sendiri boleh check dekat laman sesawang  Jakim tentang pensijilan halal luar negara yang diiktiraf atau melalui aplikasi telefon pintar Myjakim dan korang boleh baca artikel ni untuk kepastian yang lebih kukuh dan takdelah bila makan rasa ragu-ragu kan ? Jakim sahkan mi Samyang Spicy fried chicken ramen halal!

Samyang Spicy Fried Chicken Ramen




*tu jelah boleh share sebab pedas dia rasa nak minum air sejuk bebanyak and bibir rasa macam bengkak*




Selamat mencuba!!

Tuesday, May 17, 2016

Ikhlas

Banyak definasi boleh aku tulis bab ikhlas ni. Dari segi friendship, hubungan kekeluargaan dan maybe dari menjalinkan hubungan kasih sayang. Seriously, bila kita ikhlas bukan je hidup rasa tenang semua benda yang kita buat kita akan jadi senang dan of course Allah tu permudahkan sebab kita ikhlas.

Dalam membentuk ikhlas ini, hubungan kasih sayang banyak ajar aku untuk jadi lebih ikhlas dan redha. Kenapa? Bila seseorang ikhlas sayang dan terima kita adanya dan kita pun sama ikhlas dengan seseorang tu. Hati ni rasa macam seronok dan yakin nak jadikan seseorang itu sebagai teman yang istimewa. Tapi bila kita tak ikhlas dengan seseorang banyak benda yang kita akan benci dan rimas dengan seseorang itu. Bukan takat rimas. Semak semua ada.

Ikhlas ni kita tak perlu buat pun sebab semua ini perbuatan yang wujud secara semulajadi. Ikhlas ni seriously banyak ajar aku samada dari segi merendah diri dan of course kesabaran. Bila kita dah all out bagi keikhlasan kita jangan expect yang manusia sekeliling kita akan balas keikhlasan kita tu macam kita ikhlas dengan diaorang juga. Bila manusia lain pernah khianat aku tak kesahlah dari segi persahabatan ataupun kasih sayang yang puihhh tak pernah nak ikhlas so aku belajar untuk redha dengan semua keadaan dan situasi sekeliling. Redha tu penyelamat hati. Seriously, bila kita redha dengan kehidupan kita ia akan jadi lebih tenang. Melepaskan benda yang takkan mungkin jadi kenyataan dan kita percaya hanya pada realiti itu lebih baik.

Ikhlas dengan Tuhan.

Ini bab bila nak kupas memang panjang berjela. Tapi satu je soalan yang selalu akan keluar bila soalan ikhlas ni berlegar dibenak hati. "Kenapa nak soalan setiap caturan Allah kepada kita?" Contohnya macam bila kita terkena sesuatu musibah. Sibuk duk tanya Allah "kenapa kau uji aku sedemikian rupa?" Tapi seriously kita lupa dosa kita. Dosa tinggal 5 waktu sehari semalam, dosa tak bangun tahajjud, dosa membelakangkan Allah dalam setiap aturan kehidupan, dosa mengumpat, buat kemungkaran banyak sangat. Allah Allah Allah. Kalau nak list aku rasa seluas lautan pun tak cukup nak list dosa-dosa kita. ALLAHUALAM.

Jadi silalah ikhlas dalam apa jua keadaan dan situasi. Kadang-kadang dengan keikhlasan kita ini mungkin akan bawa seribu satu keajaiban terhadap hidup seseorang. Ikhlas memberi tak bermaksud kita jadi bodoh menerima segala apa yang orang yang kita sayang cakap tanpa bantahan tapi itu menandakan kita memang benar benar ikhlas nak sayang dia. Tapi aku tak boleh paksa orang lain untuk ikhlas dengan aku.

Ikhlas ikhlas. Nanti Allah bagi ganjaran lagi besar.


Teman hidup or teman maki?

Assalamualaikum.

Sebetulnya saya memang nak tulis topic ini berdasarkan pengalaman kawan-kawan dan mungkin juga berdasarkan pengalaman sendiri. One of my best friend when i was in College doing my diploma said to me "nik i tak boleh nak teruskan majlis kalau my future still insult me and act like mcm dia fucking perfect"

Pertama sekali kena tahu yang sifat lelaki yang kalau tak pandai nak control panas baran dia memang sampai ke sudah dia akan maki orang kekeliling dia walaupuan orang itu dia sayang. Ini pasal kes ego macam gunung everest lah kot. Keputusan untuk kahwin untuk aku memang sangat-sangat berat kalau kita sendiri tuan punya badan tak boleh dicabar mental dan fizikal dalam situasi yang begini. Kehidupan mana pernah nak uji manusia dengan kesenangan. Ingat itu. Dan sejujurnya apa yang saya boleh cakap sebagai seorang perempuan. Undurlah diri kalau rasa memang tak boleh nak hadap dengan segala perangai lelaki yang macam ini. Mungkin Allah itu nak tunjuk jodoh yang lebih baik dari yang sekarang ini? We never know.

Kehidupan akan lebih parah bila asyik berharap dan berkhayal akan bahagia dengan lelaki macam ini. Kita sendiri boleh baca macam-macam kes didada-dada akhbar tentang kes penceraian yang boleh dikatakan tumbuh bah cendawan pada harini. Mungkin ada orang Allah beri rezeki bercinta dia lebih indah dan semanis kurma dan ada orang yang Allah uji tahap kesayangan mereka. Nak bercinta dengan manusia pernah tak fikir yang Allah tengah cemburu dekat kita? Cemburu hamba dia sayang lebih orang lain yang hanya menyeksa hati dan perasaan mereka. Tapi Allah tuhan yang membantu dari segala macam doa yang kita sendiri demand-demand. Mungkin manusia terlalu taksub dengan perkataan jodoh. Mati tu pasti buat apa nak kalut jodoh?

Lelaki yang baik takkan pernah tak sokong perempuan yang dia sayang walaupun kadang dia tahu perempuan tu punya perangai tak masuk akal. Hahah tapi tu lelaki yang betul-betul sayangkan perempuan itu yang akan buat macam ini. Jangan sedih kalau belum jumpa lelaki macam ni maybe Allah simpan kat syurga. Lagi terjamin Allah jaga kot jodoh kita.

Kalau bercakap soal jodoh,sakit hati dan bab perasaan ini saya sendiri dah penat dengan manusia-manusia yang jenis macam ini. Permulaan manis bak honey star pertengahan dah kelat hampir rasa pahit dan akhirnya memang pahit sepahit-pahitnya. Macam ubat paracetamol. Tapi okay lagi ubat paracetamol tu boleh sembuhkan demam. Kalau pahit macam sampah ingat boleh makan ke? Bukan takat tak boleh makan nak recyle pun masih kena fikir 28x.

Akhir kata. Kahwin ini adalah satu detik perkongsian hidup yang mana si lelaki dan perempuan menerima segala buruk baik pasangan mereka. Tanpa hina dan rasa diri mereka sempurna bak berada di atas langit. Kalau pasangan kita attitude nauzubillah kena ingat tanggungjawab kita kat dia. Tanggungjawab untuk ubah dia bukan tinggalkan dia terkontang-kanting. Tapi aku masih tak faham apa lagi lelaki nak dalam hidup dia. Kalau perempuan tu terima susah senang kau dengan baik tapi kau still jugak boleh maki dia macam kau maki musuh kau.


Be strong my friend. Allah always with u


Monday, May 9, 2016

tentang seseorang

Kulari ke hutan kemudian menyanyiku
kulari ke pantai kemudian teriakku
sepi, sepi dan sendiri
aku benci
aku ingin bingar
aku mau di pasar

bosan aku dengan penat
dan enyah saja kau pekat
seperti berjelaga
jika kusendiri

pecahkan saja gelasnya
biar ramai
biar mengaduh sampai gaduh

ah...ada malaikat menyulam
jaring laba -- laba belang
di tembok keraton putih
kenapa tak goyangkan saja loncengnya
biar terdera
atau aku harus lari ke hutan
belok ke pantai ?

Bosan aku dengan penat
dan enyah saja kau pekat
seperti berjelaga jika ku sendiri

nyata

Angin indah membelai dedaun yang kering terbang merata
Kesungguhan demi kehidupan jelas terpampar dari mata mu 
Adakah kehidupan ini nyata ?

walau dibelah bumi 
di gali tanah mana mungkin aku beri jawapan 
Nyatakah kita dalam kehidupan ini ?


Thursday, May 5, 2016

Cendol Durian Seksyen 24, Shah Alam

Assalamualaikum

Terlebih dahulu nk warning buat ibu ibu mengandung janganlah tengok gambar-gambar yang bakal di siarkan sebab Ya rabbi dia punya meleleh ayaq liur nanti tak pasai aku pulak di persalahkan.

Hari tu duk kecoh pasal cendol durian yang mana yang tengah viral kat facebook skrg ni. So, bila dengar cakap kawan kita apalagi excited jugak nak buat food hunting balik. So 2 hari lepas pergilah. Punyalah kecewa i ouls tengah-tengah beratur brader tu boleh pulak cakap "durian dah habis" so aku ngan john apalagi terus buat muka kecewa and ajak lah balik. Serious la time tu rasa telan air liur je balik wey.

Tak puas hati hari kedua kitaorang pergi dengan harapan akan dapat and of courselah kitaorang cekalkan hati dengan meredah hujan. Ambik mamat john ni balik keje pastu terus shoot pergi shah alam. Huh berkicap jugak la sebab time peak hour pulak kau nk ke shah alam memang mengundang lah.

Cendol durian
Disebabkan sekarang ni tengah musim duriankan so adalah hamba-hamba Allah yang sangat creative dalam menghasilkan rasa-rasa yang memang luar biasa. Serious la weh dia punya santan chaw gila. Dengan durian pakai durian musang king pulak berhhhhhhhhhh. First time aku rasa dah lain macam. Before dapat bebel bebel cakap lambat la apalah sekali dah dapat rasa ya Allahurabbi. The best ever cendol durian i ever tested!!

Cakap banyak tak guna meh tengok gambar






*landmark dia korang waze je medan selera seksyen 24 Shah Alam. 

tips untuk makan dengan leganya tanpa kena macam aku. Datanglah seawal jam 8pm. at least korang ada masa sejam untuk beratur dan of coursela dia punya beratur kemain panjang. Tapi aku puji service diaorang lajulah..

Korang jugak boleh bukak instagram diaorang ni ha and maybe boleh follow untuk usha perisa apa yang korang suka. haha kalau macam aku memang nampak perisa durian jelah.. 




sekian...



Wednesday, May 4, 2016

Cuti Semester 2

dear dairy

Alhamdulillah semester 2 sudah berlalu. Aku macam biasa kalau nak cuti semester memang dia punya excited Ya Allah ! hahaha.. Dalam semester ke dua ni banyak benda ajar aku lebih kuat. Berdiri di atas keyakinan dan yang paling penting tanpa pertolongan sesiapa pun. Bila dah masuk semester ke dua banyak benda negative aku tepis ke tepi. sebab dah belajar daripada kesilapan sendiri dan manusia di sekeliling yang jenis tikam belakang (well benda ni kat mana-mana ada kan, so dont get so surprise sangat )

Untuk semester yang ke dua ni memang banyak mencabar aku dari segi ketahanan kepenatan yang amat sangat. Tapi Allah tu kan ada. Doa jelah kat dia supaya permudahkan segala urusan. This sem aku ada 3 je paper yang lagi 2 tu memang based n depends on class and final project. memang lah rasa happy sebab ada 3 je paper tapi masalah dia punya cuak kalau result subject takde paper ni pun mengundang lebih. hahahah Tapi apa pun doa kan yang baik-baik jelah supaya semua orang senang dan moga di permudahkan segala urusan.

Semenjak belajar ni aku dah malas sangat nk pegi kemana-mana without any reason. Zaman muda puas dah berjalan. (well aku tak tua lagi ok?) Apa pun memang this sem memang aku kurangkan dan had aktiviti seperti ke mall dan tershopping dan makan makanan yang mahal-mahal tanpa sengaja. MALAS.. Ekonomi tengah merosot so hidup kena pandai berjimat cermat. Mak aku pesanlah. Aktiviti sekarang ni lebih kepada lepak library baca buku and i do a lot of research dengan benda-benda kecik pun kekadang. Entah hobi dan minat membaca lebih pulak bila dah meningkat dewasa ni.

Semester 2 ni jugak lah banyak ajar aku mcam mana nak tepis stress dengan keadaan yang sangat cool dan membantu. Alhamdulillah bila ada kakak yang berilmu dari segi pendekatan diri kepada sang pencipta rasa macam "it really help me!" Thank you ! akak aku banyak bagi sokongan moral and dia cakap setiap masalah dtg dari diri sendiri sebenarnya dan bukan 1 pihak sahaja yang bersalah. interaksi bersama manusia wey. mesti lah datang dari 2 pihak yang berbeza. So kita ? kita kena pandai main peranan untuk bukti kan diri kita bukan macam apa yang orang lain burukkan kita kat orang lain. Manusia punya hati kita tak tahu tahap mana keikhlasan dan kejahatan yang dia plan untuk kita. so buat apa nak takut ? Allah tu maha adil maha melihat dan segala-galanya. Bila semua urusan diserahkan kepada Allah, Hidup lebih tenang dan aman damai. thanks bff !

Dikesempatan ini juga aku nak berterima kasih dekat akak aku yang menjadi pendengar setia setiap masalah aku n yang paling sweet siap tolong sampaikan kerinduan aku dan doa-doa aku dekat depan kaabah lagi. Insyallah aku xpernah doakan keburukkan orang lain. Tapi biarlah ALLAH yang tahu macam mana aku ikhlas nk doakan kebaikkan untuk orang lain. atleast the haters stop spread the bad things about me. Alhamdulillah mungkin doa aku tu paling syahdu, akak aku cakap setiap kali tawaf mesti doa kau yang naik sampai 3x. Alhamdulillah !

Apa pun to all my Uniselian selamat bercuti !
tak sabar nak tengok result (aku cuak !)

hilang


Setiap manusia pasti akan rasa kehilangan
Sampai masa datang, Sampai masa hilang
Hilang entah kemana di bawa angin lalu pergi
Hilang jangan pernah kembali membawa harapan
Biar hilang selamanya biar jadi debu lalu di bawa angin

Mungkin sayang bawa kita lebih dekat
Mungkin sayang juga bawa kita lebih jauh
Penat lelah mencari entah hilang di mana tanpa arah
Aku mungkin kecundang di sepertiga perjalanan kita
Tiba masa aku sedar kau tiada disisi

Mana mungkin hilang dibawa angin
Sudah aku pegang erat, simpul ketat buat sayang ini jangan dibawa berlalu
Mana mungkin aku sendirian ?
Atau mungkin kamu yang menghilang?

Hilang lah dikau kalau mahu hilang
Biar hilang jangan kembali
Aku tidak sudi buat kali kedua
Mungkin hilang mu buat aku lebih kuat berdiri sendirian

Hilanglah kalau kau mahu hilang..
Hilang lenyap dihanyut kenangan semalam..............




Saturday, April 23, 2016

Umrah

Assalamualaikum wbt

Tipulah cakap tak nak buat umrah dengan usia yang muda dan tengap tampan ni. So kepada sesiapa yang tahu kakak aku dah pindah kat saudi (al-khobar) Korang boleh google kalau tak tahu. So daripada experience akak aku dah pindah sana. Dia punyalah nak sangat jejakkan kaki kat bumi suci Allah. Termakbul jugak usaha dia. Ni kira mcm pergi without travel agencies since kakak aku dengan anak-anak and suami memang dah dapat ic sana sebab berkerja.

Aku takde tips kalau nak buat umrah secara solo tanpa travel agencies. Setahu aku lah arab saudi bukan negara yang kau boleh sesuka hati nak keluar masuk sebab alasan nak melancong. Lupakan jelah kalau kauorang niat nak melancong. Kalau mcm kes family korang memang dah ada kat sana and family korg sendiri yang jemput korang masuk sana boleh la. Tu dari apa yang abg ipar aku cerita and explain kt aku.

So, di kesempatan ini aku memang nak meleleh air mata bila tengok gambar-gambar umrah akak aku ni. Ya Allah rasa macam rezeki sangat anak-anak buah aku ni di jemput Allah nak pergi sana. Aku pesan kat akak aku tolong la lambai-lambai nama aku dan doakan aku boleh sampai kat sana. Insyallah. Untuk jadi tetamu Allah ni korg sedia maklum memang susah wey. Bukan senang-senang boleh pergi umrah or buat haji dengan macam tu je. Bila dengar kisah-kisah orang balik dari sana. Ya Allah macam manalah kan kalau kita pergi sana ?

Satu je aku nak cakap siapa yang dapat kerja kat sana. Mencari rezeki dibumi para nabi ya ALLAH hati rasa macam sejuk dan sangat dekat dengan dunia islam. rezeki bff aku ni suami dapat kerja kat sana. Tak nak cerita banyak meh share gambar.


*gambar kalau korg nk share tlg credit ke blog aku ni tak pun tnya dlu.




















Friday, April 22, 2016

MASA

Masa ni adalah satu bentuk kehidupan yang kita sendiri tak reti nak agak shape dia. serious talk la aku bukan jenis pandai nak predict hidup orang atau pun hidup sendiri. Kehidupan ni banyak benda ajar kita jadi lebih chill dan kadang ajar kau jadi lebih gila.

Sejujurnya siapa yang masih mencari seperti aku akan tanya "mana hala tuju aku ni" tapi pada dah jumpa hala tuju dan tanggungjawab masing=masing tu memang sangat bagus. aku ucapkan tahniah. Hidup ni ada orang cakap susah dan ada orang cakap senang. Senang bagi mereka yang bebetul ikut flow yang Allah swt bg kat dia. seriously la aku cakap kalau Allah bagi hidup dia cantik ngam dia follow the flow serious berkat.


Tapi tak semua manusia suka apa yang kadang Allah dah tuliskan untuk kita. Jangan cakap orang lainlah. Aku ni pun sejenis yang demikian. Masa tu kadang kau rasa cepat sangat masa berlalu tapi serious kekadang kau rasa macam apasallah pulak wei! So semakin cepat masa berjalan semakin pendek la umur kita dan semakin dekat lah kita nak terima azab kubur. Ya Allah tu part paling aku takut seriously lah wey. Kalau nak tanya kenapa aku banyak menulis bab-bab kematian lately. Entahlah aku pun tak pasti. Yang pasti hati aku gundah gulana. Tak tahu macam mana nak describe kan semua benda ni.

Aku banyak kali gagal. Gagal jaga hubungan kawan baik yang lama dah terjalin. Walaupun aku tengok macam punca dan masalah berpihak dari diaorang tapi kadang aku wajib mengalah untuk perasaan ni. Nak cakap pasal someone special pun yes la aku ngaku aku gagal jugak. Tapi tu semua bukan jadi penghalang aku untuk terus rasa hidup ni lifeless. Walaupun dalam banyak benda aku gagal tapi bukan setiap masa kita akan gagal. Orang lain suka tanya aku "macam mana kau handle stress kau nampak tenang je kalau nk facing benda ni semua" tipulah aku tak menangis melalak. Tapi kau ingat dengan tangisan kau ada orang nak dengar ke ? kau ingat semua orang nak tahu ke ?


So, daripada kau menangis melalak baik kau ambil langkah baru and of course mulakan semua ni dengan positive. Jangan terkejut kalau orang-orang yang pernah gagal ni berjaya kelak. Aku tak rasa semua benda tu mustahil tapi semua benda itulah realiti kehidupan yang semua orang akan facing. Cuma bukan semua manusia suka nak share kisah suka duka dekat orang lain.

Masa tu tetap akan berjalan walau macam mana sekalipun keadaan kau. Ingatlah semua ni sekejap sebabnya manusia akan lupa dan terus melangkah kehadapan. Siapa lambat tinggal dan itu semua bergantung dekat manusia mana yang sanggup capai tangan kau untuk berlari dan jatuh bersama.





the end



isu gagal ni tk pernah habis.



Sunday, April 17, 2016

hey


be like the flowing river,
silent in the night,
be not afraid of the dark,
if there are start in the sky, reflect them back.
if there are clouds in the sky,
remember, clouds, like the river, are water,
so, gladly reflect them too,
in your own tranquil depths.

Thursday, April 14, 2016

Benci

Kadang-kadang kita rindu dengan semua orang yang pernah ada dalam hidup kita. Tak kesahlah sama ada dia tu cikgu mathematic yang pernah baling buku latihan aku dari level 4 bangunan sekolah dulu mahupun kawan-kawan yang kau pernah duduk semeja gelak macam mak enon lepas tu bila dah habis sekolah masing-masing lupa jasa masing-masing yang pernah hiburkan hati kita.

Tapi kadang-kadang aku rindu nak jadi macam ni. Jadi rasa sedih rasa empty dalam hati. kau rasa macam takde orang nak dengar kau. lepas tu kau ambil kira untuk gerak sorang-sorang "gerak lu pape roger" Dunia ni dah makin matang dengan pelbagai drama manusia yang tak pernah habis. Tapi aku tetap tak lupa manusia-manusia yang pernah hadir dalam hidup aku jadi peneman kala susah and jadi peneman kala rasa down macam t***.

Tapi perlu diingati macam mana payah pun kau nak bangun balik dalam keadaan yang macam ni. Ingat masa gembira yang tak dapat nak bayangkan dengan kata-kata. Perasaan suka tu bukan senang nak datang dalam hidup. Walaupun benda-benda ni semua take time. Aku percaya prinsip yang kalau kau sedih sekarang jangan lupa ALLAH tu dah tulis baik punya jalan cerita untuk kau. Kenapa nak sedih fikir pasal benda yang takkan pernah buat kau senang ?

Kadang-kadang perangai manusia ni buat aku terfikir untuk jadi kejam yang teramat sangat. Tapi kalau fikir balik, buat apa nak balas kejahatan dengan kejahatan ? manusia ni ada perasaan yang mana dia akan jadi sedih titiba , jadi baik titiba , jadi jahat titiba dan jadi perangai mcam haram j titiba. So buat apa nak ambil pusing? Biar kan semua benda ni jadi tapi jangan pernah menyerah dengan benda-benda ni. sebab dunia ni bulat dan dia berpusing. Tak selamanya manusia ada kat atas dan tak selamanya manusia tu dibawah..

Kau ingat kalau aku tulis aku rindu ni kawan-kawan lama aku nak datang ke jenguk aku time aku mati nanti? tah-tah sedekah al fatihah pun tak ingin. hahah tapi kalau kauorang ingat aku tu dah cukup dah..

TIADA manusia yang nak tahu kesedihan kau. tiada manusia yang sanggup nak hulur tangan saat kau jatuh terbongkak macam apa je kat tepi jalan. Dan percayalah kat aku tiada manusia yang nak pandang tinggi kat kau saat aku jatuh tersembam di muka bumi ini. Manusia ni konsep dia selalu nafsu dan nafsi..

Hidup wey ! kalau kau terus nak rindu dengan manusia-manusia sampai ke sudah kau takkan bahagia. move on untuk rindu manusia yang tak pernah nak cari kau. move on untuk rindu manusia yang tak mendatangkan kebaikkan kat diri kau dan biar lah kau berjalan seorang sekali pun asalkan kau tahu mcm mana sedih dan sakitnya bila kau kena mcm ni..


aku tak stress out pun benda-benda mcm ni tapi aku cuma cakap dari apa yang aku rasa.


Monday, April 11, 2016

Usah di tanya

Dear dairy

Minggu ni serious la penat. nak kejar buat semua benda dari A-Z. Aku dah boleh hadam dengan semua benda yang jadi so relax jelah nak buat macam mana. Nak tak nak kau kena teruskan kehidupan kau jugak kan ? Tapi this sem aku serious bangga dengan diri sendiri sebab aku boleh hantar on time assignment aku dengan jayanya tanpa aku nak kena tangguh nak kena print out apa bagai.

So ini sedikit sebanyak memberi kesan positive yang sangat menyeluruh buat kehidupan sebagai seorang student Unisel. Dan of courselah aku nak siapkan semua benda dengan kadar yang cepat supaya aku boleh duduk relax tanpa rasa nak susah hati sebab assignment tak siap. Kalau sem lepas serabut kepala aku nak fikir buat assignment dengan dapat kawan-kawan yang pelik-pelik and of course lah aku memang benci manusia yang suka buat sambil lewa bab-bab assignment ni. This sem aku tak duduk dengan kelompak manusia yang macam tu so aku terselamat.

Aku sebenarnya rindu nak typing banyak-banyak nak cerita apa yang aku rasa dan apa yang aku alami sejak dua menjak ni. Tapi tu semua aku malas nak fikir sebab aku nak focus dengan exam yang bakal menjelma tiba. kalau nak dibandingkan kehidupan aku yang dlu dan sekarang ni aku rasa makin teratur and of course lew best. Aku banyak habiskan masa-masa lapang and gap class aku sementara nak tunggu next class dekat library yang memang tenang je kepala nak fikir and baca buku fav aku !

Aku tak mintak banyak tapi mintak pointer sem ni aku boleh dapat target aku. insyallah.


the end..

nanti aku update lagi lepas aku dah abis exam..

Friday, April 1, 2016

sem 2 dah nak habis


sem dua dah nak melabuhkan tirainya.

Bila dah nak habis sem 2 ni aku rasa mcm huyohh lega gila sebab sem 1 dah settle and sem 2 dah nk melabuhkan tirainya tanpa settle lagi dan aku nak settlekan semua benda. Assignment tak payah cakap dia punya berlongok macam mana. Tapi alhamdulillah this sem memang aku jarang nak tanggungkan assignment macam aku tangguhkan assignment dulu. Sem 1 banyak kali juga buat keje last min dan itu menakutkan aku. haih... hahahaha

Untuk sem ni memang aku ubat attitude sesangat lah untuk tidak menjadi last min person. Dan aku bukan last min person pun. Di kesempatan ini aku nak ucapkan selamat maju jaya dan selamat menduduki peperiksaan yang tak lama lagi bakal nak jenguk semua budak Unisel. huh cuak kebebeh pulak sem 2 ni. sebab subject dah makin susah tu aku risau..


sekian..

Goodluck

Wednesday, March 30, 2016

Bila kita faham apa salah kita ?



Kehidupan ni kadang-kadang kita tak nampak salah silap kita. Kadang kita rasa macam semua kita betul dan kadang kita rasa macam semua benda kita salah. Aku tergolong dalam situasi yang mana aku berada di posisi yang aku akan rasa macam aku salah dalam setiap sudut yang aku tempohi. Bila orang cakap aku salah aku dah mula gelabah nak memperbetulkan keadaan dengan mintak maaf.

Buka mata tu kadang-kadang kita kena harus terima walaupun kita rasa "eh macam aku je yang betul" kadang-kadang kita hanya perlu memandang dari sudut yang berbeza samada dari sudut negative dan positive. Jujur aku nak berterima kasih dekat sorang insan yang mana aku pernah jadi mangsa buli cyber aku dibash dengan keadaan yang teruk dan dia bash aku teruk jugak dan aku bangkit dengan keadaan yang memandang dia dari sudut yang positive.

Kadang-kadang manusia yang bergaduh dengan kau tulah yang kau kena amik positive apa yang dia cuba terangkan kat kau. sebabnya keadaan akan menjadikan kau lebih gembira sebab kau dah ada cermin untuk pantulkan perangai kita yang kadang kita sendiri pun tak sedar. ada sesetengah manusia mungkin ada kekuatan untuk melabel diri sendiri dengan apa sahaja cara yang dia guna. tapi kalau jenis yang tak perasan kesalahan sendiri mungkin boleh guna cara ini untuk hidup tenang dan aman.

Dan indahnya bila kita faham apa salah kita mungkin kita akan rasa satu perasaan yang mana kita akan rasa "aku kena fixed benda ni sampai dia jadi elok" kalau nak ikutkan emosi sampai kesudahlah memang emosi lah kau akan rasa. Bila bermain dengan bab emosi jangan terlalu meluahkan sebab nanti semua benda tu akan makan diri sendiri. Jujur aku kata kalau setiap percakapan emosi yang bermula dari aku, aku akan cepat-cepat minta maaf dan mungkin kalau tak leh selesaikan dengan kadar yang baik lagi sopan aku akan diam dan undur diri.

Tapi jangan lupa untuk mengaku salah diri sendiri perlu kekuatan yang banyak dan positive kan diri dengan pelbagai cara yang boleh buat kau rasa hidup dikelilingi insan-insan syurga. Bukan itu sahaja kadang kejadian begini berlaku sebab kita kurang endah tentang hubungan dengan Allah. Hubungan macam mana ? Hubungan soul to soul. Bukan senang nak teruskan perjalanan hidup tanpa restu dan hubungan ini. Dan bila kita cuba faham apa kesalahan kita kau percayalah diri kau akan jadi lebih tenang sebab kau terlepas dari kesilapan yang menyalahkan orang lain.

Semua manusia banyak silap dan kesalahan yang mungkin takkan boleh di padam hatta di ronyokkan lipat letak dalam tong sampah kehidupan, Tapi percayalah dengan faham apa salah kita sendiri, kita mungkin boleh uruskan dengan membawa ia kepada perbincangan yang strategik lagi mengamit memori untuk terus menasihati diri sendiri agar kesalahan bukan dari pihak yang lain tapi dari diri sendiri. Jangan ingat kalau asyik menyalahkan diri sendiri ni boleh stresskan diri kita sendiri. Tapi cubalah memandang ke arah positive. Learn from it. try fixed it and of course ini satu langkah yang kau boleh ubah negative kepada positive.


the end

Monday, March 28, 2016

Dan Bila................


Dan bila aku ambil keputusan untuk diamkan diri kau jangan tanya aku kenapa aku diam.. jangan tanya aku kenapa aku asyik larikan diri dari semua benda ni.. Manusia memang fitrah dia takkan pernah faham. aku takkan pernah faham orang lain dan orang lain takkan pernah faham aku. Kadang-kadang aku penat nak luah perasaan dekat siapa-siapa pun dan kadang-kadang aku tak perlu explain apa yang orang lain nak dalam hidup aku dan apa yang aku nak orang lain buat dalam hidup aku. Manusia ni kan susah nak faham.

Aku ni agaknya terlalu mengiyakan apa yang orang lain tak nampak dan aku tak nampak. kehidupan ni kadang adil buat mereka yang rasa hidup itu wajar diadili. Jangan cakap bab hati dan perasaaan dengan aku, sebab aku dah tahap macam nak muntah sangat dengan semua benda ni. Nak cakap aku tak jaga hati orang ?Sampai bila aku nak kena diam dan biar semua manusia senang-senang boleh pijak letak kaki atas kepala dan suruh aku ikut telunjuk depa?

Aku ni manusia tahu erti penat jugak. serious la wey tahu erti penat ... so untuk elakkan semua benda yang berlaku ni aku ambil keputusan untuk tinggalkan semua perasaan sedih ke kasih sayang ke dan apa sahajalah aku buang malas nak fikir aku nak duduk jauh-jauh dari manusia. Biarlah diaorang tak kenal aku ke apa ke.



Saturday, March 19, 2016

Manusia Celaka

“Manusia celaka yang bila dengan kau dia akan kutuk bersungguh pasal member lain tapi bila depan member lain dia beriya kutuk diri kau”

Definisi celaka ni banyak benda boleh di terjemahkan dari segi perbuatan dan perbualan seharian hidup kita. Keadaan dan isu semasa juga kadang membawa kau untuk menterjemahkan situasi berkenaan di dalam perkataan ini. Hidup kena kuat aku selalu dengar perkataan itu tapi tahap kecelakaan manusia terhadap diri kau tu memang kau takkan pernah sabar. Dengarlah dengan penuh kasih sayang cerita kawan-kawan yang mencelakakan diri sendiri atau sengaja di celakakan.

Dengan ini terciptalah sebuah cerita yang aku lalui dengan zaman belajar aku. Aku belajar disalah satu institusi pengajian yang terkemuka dikalangan remaja-remaja sekarang. Keadaan kadang mengajar aku jadi lebih celaka sebelum dicelakakan oleh orang lain. Kisah bermula dari kawan-kawan yang kau rasa clique habis tapi sebenarnya gunting dalam lipatan dan musuh dalam blanket ikea yang aku beli dengan harga Rm59. Tebal jugak blanket ni kalau korang nak tahu. Tapi apa pun keadaan menjadi semakin membenci di antara satu dengan lain dengan adanya mulut-mulut celaka seperti manusia-manusia yang suka mencelakakan orang. Kadang-kadang kau rasa dalam hidup kau dah bagi yang terbaik untuk manusia-manusia disekeliling kau tapi masih dicelakakan macam kau tiada perasaan dan hati. Kalau ditanya aku kenapa aku jadi begitu negative dengan manusia-manusia di sekeliling kau? Jawapan yang paling mudah kau nak sembur senang sahaja.

JAWAPAN :

KEJADIAN PERBUATAN CELAKA NI BERMULA DARI MANUSIA YANG SUKA CELAKAKAN MANUSIA LAIN DENGAN PERANGAI CELAKA KALIAN. Jawab dengan angkuh terus kau angkat kaki belah. Aku rasa ini keadaan yang agak buat kawan kau akan makan dan hadam dalam-dalam apa yang kau cuba sampaikan.

Berbalik kepada kisah aku di Universiti terkemuka ini. Aku namakan ia Selangorku sayang. dalam melayari bahtera sebagai pendatang baru di institusi ini aku kerap berjumpa dengan pelbagai jenis manusia tapi kau kena tahu tahap peramah aku memang tahap impak maksima kalau dari pertama kau orang jumpa aku. Tapi tahap peramah aku merundum selepas aku di bash teruk disebabkan aku nak pertahankan apa yang aku rasa betul dan aku nak bercakap dengan apa yang aku rasa patut dicadangkan. Dari sini aku belajar, salah macam mana pun orang tu kita manusia tiada hak untuk tegur mereka dan biarkan mereka menjadi manusia yang “syok sendiri” dalam melayari bahtera kehidupan. Jangan ingat hidup dalam masyarakat milinium tiada dia kalangan mereka yang berfikiran kolot seperti kau rasa duduk di kalangan masyarakat kampung. Tahap kestressan aku semakin meningkat di kala ini. Saat diri rasa macam nak jatuh aku lupa perkataan “manusia ini celaka” tak perlu jauh kadang-kadang diri kita pun jadi celaka sebab persekitaran memaksa. Aku dihimpit dan diasak duduk dan hidup untuk beberapa bulan dengan manusia-manusia seperti ini. Aku redha. Dalam banyak-banyak benda aku ambil ini sebagai cabaran dan pengajaran didalam hidup aku. Manusia suka tengok kau jatuh dik oi. Semester pertama aku dah stress sampai tahap nak menangis aku rasa memang nak belah je dari sini. Tapi aku fikir, kalau aku blah aku terlalu cepat angkat bendera putih dan mengaku kalah. Sampai kitaorang diberi satu task yang mana kau kena buat persembahan untuk pelajar-pelajar senior dalam satu ceremony yang gemilang. Punca hanya satu. Hanya perselisihan pendapat. Aku masih ingat dan kalau boleh buat tayangan umum memang aku boleh tayangkan dekat kalian macam mana pertengkaran itu berlaku. Aku ditujah dengan soalan-soalan mengarut dan yang entah apa-apa dan bagi aku itu soalan bodoh yang keluar dari mulut seorang lelaki separuh perempuan yang didalam keadaan emosi yang tidak terkawal. Bangun mencanak pergi menghadap aku dengan jari telunjuk diajukan ke arah aku. Sebagai seorang perempuan dan sebagai seorang manusia aku tak layak diperlakukan sedemikian dan aku hanya menjawab bila perlu sebab emosi aku tidak terusik langsung dengan ejekan dan keadaan itu. Bagi aku manusia celaka memang celaka menunjukkan kecelakakan dan kehebatan dia di hadapan manusia lain. Senang cerita nak tunjuk hero. Dan aku masih ingat bagaimana pensyarah aku yang aku hormat macam ibunda aku yang tercinta meredakan keadaan dengan mengurut belakang mamat separa perempuan ini. Itu aku sudah rasa dicelakakan dengan keadaan dan persekitaran dan situasi memaksa aku untuk berlagak cool. Pertengkaran bersurai bila aku malas nak bercakap apa-apa dan aku masih ada rasa hormat bila berhadapan dengan manusia yang lagi tua dari aku. Guru itu umpama ibu bapa aku. Kalau aku tak hormat dia ibarat aku tak hormat mak ayah aku. Aku tidak diajar kurang sopan walaupun tinggi suara depan orang tua. Aku hidup dalam keluarga yang sederhana tapi Alhamdulillah aku memang tidak didik menjadi seorang manusia celaka. Aku ada abang dan kakak yang sentiasa menjaga kelakuan aku samada dari segi percakapan dengan kedua orang tua aku mahupun manusia disekeliling aku. Walaupun kadang-kadang aku jadi macam nak memberontak dan nak lontarkan perasaan aku. Tapi masih beringat bukan semua manusia akan suka dengan apa yang kita buat dan ketahuilah setiap budi bicara kita atas didikan dan pendidikkan dari kecil yang diterapkan oleh ibu bapa. Jangan cakap kenapa aku bicara sedemikian rupa.
Kisah ini agak panjang tapi aku memang rajin nak mengingati saat-saat ni sebab ni semua semangat aku untuk bangkit. Biar orang nak buat apa dekat kita. Tapi dia kena ingat yang Allah tu tak tidur. Manusia ni kadang-kadang lupa dia bukan Tuhan. Jadinya mangsa kecelakakan memang akan jadi kepada terjadi kepada manusia yang mengiyakan keadaan dan kadang-kadang terlalu mengiyakan segala benda yang berlaku. Dan kadang aku menjadi terlalu mendiamkan apa yang aku Nampak sampai aku rela hati aku menangis sebab dicelakakan dengan manusia manusia celaka ni. Dan ingatlah dalam hidup kau akan jumpa seseorang bila dengan kau, dia akan cerita semua keburukan kawan yang lain dan dengan kawan yang lain bersungguh pula dia bercerita tentang buruk kau dan akhirnya, kau dengan rakan yang lain akan bermasam, berdendam, benci dan segala macam perasaan timbul dan kadang perasaan kecelakakan itu pun datang tanpa diundang. Dan si pembawa mulut tetap akan selamanya dianggap mulia sedangkan dia itulah yang dinamakan celaka.

Solusinya kau kena jadi si pentegar yang akan terus kebal dipanah kata-kata cacian dan dendam berahi manusia celaka yang takkan pernah habis dengan kecelakakan hidup dia..





Sekian