Tuesday, January 19, 2016

Play safe je dalam hidup

Aku paling berbulu kalau orang duk sebut *aku ni play safe dalam setiap perkara yang aku buat dalam hidup* entah aku rasa macam bangsat sangat kau ni memperkotak-katikkan manusia sekeliling kau dengan perangai yang sebegitu. Tapi realitynya inilah kehidupan yang kita kena tahu hadap. Manusia-manusia macam ni yang serious bahaya. Kalau dipratontonkan confirm kau yang berterus terang ni akan di salah ertikan dan selalu kena bash dengan benda-benda yang kau berkata melalui hati tapi bukan sebab nak main watak play safe dalam kehidupan harian kau terpaksa jadi fake yang tahap bangsat.

Manusia-manusia bangsat macam ni yang kau orang kena tahu dan elakkan. Zaman belajar ni memang ada dan zaman kerja pun lagi lah berlambak. Kehidupan ni takkan pernah tuhan tak uji. Kalau tuhan tak uji kau. Kau kena cari ada something wrong yang tuhan nak bagi kau leka dan lalai. Aku dengan jujurnya memang nak muntah hijau dengan perangai manusia bangsat macam ni. Dan kalau nak tahu since aku kenal perangai manusia manusia macam ni aku duk study mereka mereka ni dalam diam. Hidup kau kena pandai main watak. Kau play safe depan orang lain untuk selamatkan diri sendiri dan ingatlah satu hari nanti zaman main main secara selamat ini akan memainkan kehidupan tanpa kau sedar. Tapi manusia ni banyak buat silap. Apa pun sekali kalau rasa bersalah mintak maaf tapi. Itu hak orang untuk memaafkan atau nak hentam kau sampai lunyai sekali pun. Asalkan kau tahu yang kau dah laksanakan tanggungjawab kau sebagai seorang manusia dan tak perlu risau apa yang dia nak fikirkan pasal diri kau sebab dia bukan tuhan. Hidup ni banyak agenda agenda dan kadang kadang babak yang kau rasa nak menangis meraung dan kadang kau rasa macam apa bangsat la orang orang ni. Tapi ketahuilah sebangsat bangsat aku, aku da jalankan tanggungjawab as kawan, manusia di sekeliling kau dan juga pemaaf yang memohon kemaafan dan hak untuk memaafkan bukan terletak di tangan aku. Tapi dihati si pemaaf sebab kalau manusia yang meminta dengan pintaan yang ikhlas di perkotak katikkan dan kau jangan harap langsung di kemudian hari kau akan dimaafkan dan jangan terkejut kalau satu hari nanti kau akan jadi si peminta maaf dan saat itu hak untuk memaafkan mmg ada bagi aku tapi untuk lupa segala macam perbuatan memang takkanlah. Sebab manusia manusia bangsat ni kat mana mana ada. Dan kadang tanpa kita sedar kita sendiri pun dah pupuk sifat sifat bangsat dalam diri kita. Well people open your mind and heart. We dont have any right to keep punish them either in mentality or Physical. Who are u? Tuhan?

Tepuk dada tanya diri sendiri apa yang kau rasa kalau tanpa kau sedar kau jadi manusia bangsat???

No comments:

Post a Comment