Friday, January 13, 2017

bye bye 2016

Lesson for 2016, i learned that if you work hard, you will get what u want. I learned that you can't change people, they have to change their own. I learned that the love is about giving not receiving. I learned that life follow you, not about the other way. I learned that you can't put the same energy to other people. If they don't want to, let them, if they want, they'll find you.....Thanks 2016

Alhamdulillah for the wonderful year! dalam banyak-banyak tahun. Tahun 2016 ni ajar aku untuk jadi lebih penyabar and of course i stay calm walau macam mana cubaan and rintangan yang datang. Tahun ni jugak ajar aku supaya jangan malas kalau nakkan sesuatu dan kadang kita tak perlu untuk gerakkan diri kita pun untuk nak get attention from others. Yes!

Tapi Tahun ni jugaklah yang banyak ajar aku untuk jadi lebih penyabar dengan manusia yang kadang menyakitkan hati dan kadang merumitkan kehidupan kau. Alah tiap-tiap tahun pun aku akan jumpa manusia yang perangai macam bullshit tapi beza dia tahun-tahun yang lain kalau aku dah tak tahan aku akan memekak dkt telinga dia. "Sape suruh aku jadi mentalkan?"

Tahun ni jugak aku dapat achieve sikit apa yang aku nak dan insyallah biar achievement tu terus menerus dan aku taknak gagal di pertengahan jalan yang aku dah bina ni. Bila mana kau rasa kehidupan kau lebih bermakna tak payahlah nak fikir pasal orang lain. Tahun ni juga aku belajar erti sahabat sebenar dan buat pertama kalinya aku jumpa manusia yang sanggup nak jatuhkan kau terang-terangan tapi jangan takut sebab tuhan tu maha adil. Kalau segala usaha kau dah lakukan dengan terbaik dan mungkin kau takut kau akan gagal dan kau serahkan 100% atas usaha kau dekat Allah. Insyallah orang yang nak buat kau gagal terus dalam sesuatu perkerjaan tu mungkin akan rasa kecundangan dan kecewa sebab kau boleh laksanakan dengan jayanya. Yeay Alhamdulillah we did very well mel, acap. amirul and semua crew cmc yang bertungkus lumus menjayakan outstanding award 2016. Bangga dengan korg !


Dalam tahun ini juga aku belajar macam mana nak hargai seseorang dengan penuh kasih sayang dan jangan ada perasaan bias sedikit pun dengan diaorang. Yes bila mana aku join IOJ (Institute Onn Jaafar) Aku rasa macam kenapa aku baru tahu benda-benda macam ni wujud untuk anak-anak muda kalau nak bina jati diri mereka. feed the homeless, duduk lepak hang out dan cerita pasal mereka is the best moment yang aku takkan boleh beli kat mana-mana pun. Kenapa nak kena rasa bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang? sebab kau, aku dah kira beruntung duduk didalam keadaan selesa dan kadang kau boleh merungut bila sesuatu kerja kau tu merumitkan. Ya ALLAH nampak tak bertapa tak bersyukurnya aku kadang bila dah hidup senang dan selesa.  2016 ni banyak ajar aku erti "biar orang buat kita macam mana sekali pun, jangan sesekali kita buat orang sebab dia akan dapat balasan dia yang aku sendiri takkan tahu tapi biar itu urusan dia dengan Tuhan"

2016 ni ajar aku erti persahabatan yang berkualiti wwalaupun kau baru jumpa member tu baru kenal dalam 2,3 bulan. YES. Untuk cari kawan yang berkualiti kau tak perlukan 7-10 tahun untuk kenal diaorang luar dalam mereka. cukup lah kalau kau ikhlas dan kau tak memilih nak kwn dengan dia itu pun dah cukup. Jenis kawan kalau yang kawan dengan kau sebab nak benefits, minta di jauhkan. tapi aku harap tahun 2017 aku takkan ada masalah kawan-kawan dah sebab kau akan rasa useless umur dah tua bangka tapi still ada masalah kawan-kawan. hahahahaha standard lah kot semua orang ada kan ?

2016 ni jugaklah aku pertama kali dalam sejarah aku naik pentas sebab di atas kecemerlangan aku. thanks for the deanlist award ya ALLAH. dan tak sia-sia usaha dan penat lelah aku nak kalahkan orang in term on academic. itu dah memberangkan gaya kehidupan dan persaingan sihat.



akhir kata

thanks 2016 for rocking my world !





Bella from Ioj i meet new people !

English For All 

clique in Unisel & CMC



No comments:

Post a Comment