Tuesday, March 28, 2017

People may leave you for no reason and come for a reason

Dear Dairy,

Manusia tu memang akan senang datang dan pergi dalam hidup kita. kenapa aku cakap macam tu? sebab dah selalu kena. Tapi kadang aku pelik kenapa manusia sampai hati nak sakitkan hati sesama manusia sedangkan kau boleh ubah cara tu dengan lebih baik bukan kau pilih untuk ignore and buang semua benda tu mcm tu je. or it might be my petunjuk supaya terus moving on kehadapan and of course you have to cari lelaki yang lagi better untuk lead kau for future.

kadang-kadang aku nak gelak dengan aku sendiri sebab umur dah 24 masih bergelut dengan perasan sendiri dan sentiasa rasa diri hina gila among of the guys yang pernah datang singgah dalam hidup aku. well said, i never expect all this thing happen. Tapi jadi manusia kena lah redha dengan semua benda yang kau alami tak kira lah kau tu apa pun. Kena tabah nak hadapi semua benda ni. Bukan semua benda menyebelahi kita dan kadang everything happen for a reason ALLAH tahu kenapa dia perlu tarik someone dalam hidup kau kenapa dan sebab apa.

Buat masa sekarang ni ayat aku memang macam nak sedapkan hati but aku sangat berharap yang aku akan terus kuat nak hadap masa-masa akan datang sebab aku memang akan sentiasa ingat apa yang manusia-manusia ni buat kat aku. aku bukan dendam tapi cuma lebih berhati-hati. lelaki ni kau tak boleh nk predict dia macam mana. You dont even know what them think about us. Aku pun tak tahu diaorang nak apa and apa. Kalau berbalik kepada permasalahan memang kita kena apart sebab ada reason kukuh yang membolehkan kita jauh tapi bukan dengan ignore. Kalau dia boleh lempar kata-kata yang menguris hati kau wahai perempuan sedarlah dia tak pernah wujudkan rasa sayang pun dalam hati dia untuk kau. Tapi walaupun aku tahu semua benda ni tapi aku still buat benda sama and sama macam perempuan-perempuan yang kat luar sana buat.

Tak kisahlah apa jadi dan macam mana cara pun Allah tu nak tarik kau dari segala dosa ni tapi ingat setiap apa yang kita nak memang takkan dapat dan Allah dah bagi perancangan terbaik untuk kau. kadang aku bodoh sebab selalu percaya apa yang aku nak tu lagi penting dah terbaik untuk jalan hidup aku sampai aku lupa Allah punya perancangan tu lagi hebat dan kadang kita sendiri pun tak boleh nak jamin tahap kebahagian kita kalau Allah dah tentukan.

move on is not the easy words to say. but we have even it hurt u so much but need to moving forward for your life and future.


be strong Nik Amirah <3 p="">

Saturday, March 25, 2017

This sem sangat keras

Dear Dairy

This sem aku rasa sangat lah keras sekeras tiang konkrit yang ada dekat rumah-rumah dan bangunan-bangunan yang sedia tersergam indah. Like seriously, i am not kind of person yang boleh handle semua kerja dalam satu masa. dengan keadaan sekarang buat aku jadi makin rumit yes makin rumit. Untuk subject photojournalism aku rasa banyak benda yang buat aku rasa makin rumit. Assignment berlambak and of course aku sampai tak boleh nak catch up semua benda ni. Aku tak salahkan aktiviti club yang sedia ada dan berlambak nak mampus. Tulah maybe sebab aku tak pandai nak bahagikan masa aku kan tu yang aku jadi macam kelam kabut sikit.

tapi kalau nak diikutkan memang bila kau dah final year ya ALLAH DIA PUNYA SUSAH MEMANG KAU AKAN RASA NAK TERCABUT KEPALA OTAK KAU DARI TENGKORAK KEPALA KAU. Tapi bila one day kau dah terima scroll ijazah kau semua benda yang jadi and kau alami ni semua memang dah paid off. !

tu je nak cakap aku tgh serabut ni.

My Makeup Tutorial Goes Crazy !

Dear Dairy ,

Selalu rasa macam nak feeling-feeling cantik bila aku tengok semua orang duk buat makeup tutorial tapi percayalah bahawa aku sumpah tak pro langsung nak lukis-lukis kat muka ni aku. Like am said, kalau nak cakap banyak pun tak guna aku payung hangpa semua satu video ni sis buat khas untuk tontonan hangpa semua okay?

Klau nak tau product apa yang sis pakai semua tu ha sis dah bagi link kat bawah sebab kadang kalau orang tanya ada yang aku tak balas dah berpuluh tahun sebab bukan apa, sebab sis tak perasan. Maaflah kalian kalau sis jarang nak reply korang punya comment wokey. Jangan kecik hati sebab sis pun sangat lah jarang nak update blog ni.

So to my beloved kawan dari KPTM DULU ni untuk u harap sangat video tutorial yang tak seberapa ni dapat nak mengajar awak untuk jadi lebih lawa dan of course u dah memang lawa !


Saturday, March 18, 2017

Final year

dear dairy,

To be honest i am so excited to finish my study but at the same time memang sedih jugak lah sebab kena tinggal zaman belajar yang mana kalau hangpa tak nak pergi class boleh buat alasan "madam, sir saya sakit la apalah" tapi bilah dah kerja hangpa ingat boleh sesuka hati hangpa je ke? Entah dalam final year ni banyak benda yang mencabar dalam hidup aku as student. Yes like seriously wey. Banyak commitment dengan club dan persatuan, dengan kerja part time yang sentiasa memburu aku pada hari ahad dan sabtu. Ni sebab nak cari duit lebih so aku decide untuk korban masa huhahuha aku untuk nak cari duit lebih.

Banyak masa kena korbankan kalau dah bergelar dewasa ni. Yes zaman ni lah aku kena belajar macam mana nak bahagikan masa dengan sebaik mungkin. bila dah kerja nanti mana ada alasan dah. dan bukan semua manusia nak dengar alasan kita. Bukan semua iye ingat tu. Hidup ni kena kental nak hadapi masa yang akan datang sebab one day bila kita jatuh takkan ada sesiapa pun yang nak dan akan bantu. Disebabkan ekonomi semakin tak memberangsangkan so aku kena lah cari alternatif lain dan aku rasa ramai je sekarang yang sehari buat dua tiga kerja dalam sehari. contohnya, siang kerja office malam kerja jual burger ke apa ke. Dan ramai jugak zaman ni kawan-kawan uni aku yang dah nak kawen. Yelah nak tunggu apalagikan kalau dah jumpa yang berkenan di hati.

Kalau bercakap soal jodoh ni memang aku serah 100 je dekat Allah sebab selebihnya memang kita rancang tapi Allah lagi tahu apa yang terbaik untuk kita so dont ever nak persoalkan apa yang Allah dah rancang kat kau... eh pulak sis nak serious bab jodoh dah kenapa ? sis dengan senang hati nk khabar ke kawan-kawan sekalian sis bosan nak tulis pedia tak tau tapi apa pun ni jelah nasihat yang boleh sis tulis untuk kawan-kawan. kalau nak ikut, suka hati koranglah kalau tak nak ikut pun takpe sebab sis dan kalian memang takkan rugi pape pung..

Klau nak kejar pointer tu yes u have to sebabnya cuba bayangkan kalau kau grade pointer mcm tu je apa nak jadikan ? so nak tak nak memang kena kerjar lah bagi pointer baik sikit. aku tak mintak banyak tapi mintaklah sangat-sangat aku dapat kerja dalam bidang yang aku belajar ni. Bukan senang aku dah alihkan bidang aku dan aku spin 360 darjah semua benda dalam hidup aku. Dari berkerja di belakang tabir dan sekarang ni memang kena berkerja di depan tabir. Yes memang cuak jugak kalau nak fikir macam mana aku nak intern nanti and macam mana aku nak face bidang kerja yang totally berbeza dari sebenarnya.

aduh aduh. cuak sis.


Bersambung

Friday, March 17, 2017

life is so sad

dear dairy

When ur life is turn on to give u sadness ever. Percayalah tiada siapa yang akan buat kau jatuh teruk. recently, dapat banyak khabar and berita yang best-best from my friend. ada yang nak kawen dah and ada yang dah dapat second baby lah apalah. macam-macam sangat wey. congrat kat korang mana yang kahwin, mana yang dah dapat baby, mana yang dah abis stdy and of course you gais sangat awesome!

when it become you want me to talk serious. aku dah mula risau pasal isu kewangan yang kadang aku sendiri rasa macam beban kat aku. yes sometimes but it okay i still can afford to find the way mana nak cari itu ini. masalah krisis kewangan dunia. aku pun pening bila dengar cite gst dah nak dinaikkan, itu ini semua dah nak naik. wey cuba bayangkan kalau semua benda nak naik abis yang kami muda-muda yang cari duit sendiri nak makan apa? aku tak boleh nak jadi adakah kehidupan aku akan lebih tenang ke tak kalau dengan keadaan malaysia yang sentiasa berdepan dengan krisis kewangan yang tiada penghujungnya.

Bila dah final year ni aku banyak fikir macam mana aku nak simpan duit and preparation for my future nanti. i mean yelah siapa nak bagi duit kat aku kalau aku menganggur tanam anggur nantikan ? simpan dah makin mensusut hingga ke tahap yang membimbangkan. yes membimbangkan. aku rasa macam nak menangis tengok simpanan yang tak berapa nk simpanan tu. keadaan sekarang pun memerlukan seseorang melakukan lebih dari satu perkerjaan. mana nak cukup kalau kau keje sorang and mana nak cari duit kalau kerja itu memerlukan kau kena bayar semua hutang-hutang yang ada. ok lepas ni nik amirah kena cari anak tan sri or dato dato untuk kahwin! bhahahaha kepala otak hangpa.

Tak kisah macam mana pun tahap kewangan lelaki or bakal jodoh aku tapi yang pasti dia takkan pernah putus asa nak berkerja and of courselah dia akan sentiasa cari jalan macam mana nak solvekan masalah kewangan yang bakal kami hadapi *ceh ayat macam esk nak kahwin* tapi seriously wey, kalau hangpa cakap pasal cinta cuba lepas kahwin ? korang ingat cinta tu boleh bagi korang makan ke? pakai hangpa ? dapat pulak yang jenis 24/7 shopping sana sini tak ke mati lelaki tu nak fikir macm mana nak cari duit shopping lagi, duit handbag, duit makeup bagai. adoi aku yang buat calculation untuk diri aku sendiri kalau aku sejenis perempuan yang gilakan handbag, makeup, and bla bla aku pun boleh pengsan.

semenjak dah final year ni banyak benda yang aku fikir aku kena usaha keras sikit. macm aku kena kerja lebih dari 1 kerja sebab nak elakkan pendapatan aku kurang and of course kalau emergency duit tu lah yang banyak aku guna untuk tampung semua benda yang aku rasa emergency. yes dunia sekarang ni semua memerlukan duit. dengan itu ini. ish banyak lah. kadang-kadang mak ayah kita sendiri pun takut nak bgi kita lelebih takut kita tak pandai menyimpan and of course kau akan boros and of courselah kau akan gunakan duit sebagai duit lebihan and belanja mcam nak mati and tak ingat dunia.

Nak hadap zaman perkahwinan and berbincang bab ni yg paling aku rasa takut sangat-sangat adalah sebab macam mana nak bina kewangan yang stabil dengan pasangan anda? aku palik takut bab ni sebab aku rasa kalau tersilap langkah memang akan kecundang buat selama-lamanya. and ada yang mengatakan perempuan ni dia boleh susah dengan lelaki 3 kali sahaja. kali ketiga dia memang akan chow tinggalkan kau. tapi aku rasa dan pendapat aku bukan semualah perempuan tu begitu. tapi kalau dapat lelaki yang jenis pemalas aku sendiri pun akan chow dari hidup lelaki tu sebab tak tahan. tu bercakap soal perbelanjaan sebagai pasangan yang berkahwin. aku sendiri to be honest tak rasa yang aku mampu nak urus kewangan dengan baik kalau aku pun tak start menyimpan dari sekarang sebab kebanyakkannya aku nampak wang aku habis kat makanan. memang lah orang cakap kita membazir kat makanan takpe tapi bukankah itu amalan syaitan? hahaha tepuk dada tanya selera.

kalau nak fikir bab duit memang sampai kiamat pun takkan habis. yang paling penting sekarang aku dah malas nak fikir and of course aku akan sentiasa beringat sebab sekarang ni bukan senang nak cari duit dan bukan senang nak senang. sedarlah diri time korang berbelanja tu. jangan rasa diri tu kaya sangat sampai semua benda branded kau nak kebas. ending hujung bulan makan pasir sebab duit simpanan dah habis berbelanja.

the end