Thursday, June 22, 2017

Kurma Goreng

Masak lala resepi nik amirah

Udang Masak Lemak cili padi !

Siakap Stim Ala Thailand!

Bahan-Bahanya ialah

1. Bawang Putih (Kalau banyak lagi sedap)
2. Serai
3. Sos Ikan
4. Jus Limau
5. Daun Ketumbar
6. Cili Padi
7. Gula
8. Ikan siakap

cara-cara untuk memasak:

1. Rebus Ikan bersama air dan serai sehingga masak.

2. Potong kecil-kecil bawang putih gaulkan bersama gula, sos ikan, cili padi, daun ketumbar dan perahan jus limau.

3. Masukkan kedalam rebusan ikan dan biar seketika.


yeay!

Kuah Kacang style Johor + Nasi Impit!

Dear Dairy!

Dah nak raya ni macam-macam benda nak kena prepare. Kalau tahun lepas aku dengan kak tiah yang berhempas pulas dekat dapur sebab time tu mak sakit teruk sampai tak boleh nak bangun. So, macam biasa lah buat nasi dagang, ketupat sotong and sambil kacang dengan nasi impit. Disebabkan ayah aku memang asal terengganu (Besut) so menu utama rumah kitaorang memang nasi dagang and ketupat sotong. Memang tak boleh larilah menu ni dan tak pernah tak ada.

Hari ni tiba-tiba terasa macam nak makan kuah kacang dengan nasi impit. Yang paling penting sanggup siot aku ke NSK selayang sampai dekat 1.30 am aku dekat sana sebab nak beli barang-barang nak buat kuah kacang and nasi impit ni. Aku bukan selalu pun masak kuah kacang ni, so disebabkan teringin sangat kena recall balik cara macam mana nak masak kuah kacang ni.


Kuah kacang resepi cik pidah (Mak aku punya style)

Bahan-bahanya ialah:

1. Kacang Tanah (Goreng/sangai tapi jangan sampai hangus pulak)

2. Nasi Impit cap adabi ke atau apa-apa brand pun takpe asalkan dia nasi impit!

3. Serai

4. Cili kering (diblender)

5. Sedikit belacan

6. Bawang merah/bawang putih (Diblender)

7. Asam Keping

8. Gula Melaka


Cara-cara memasak ialah:

1. Masak nasi impit selamat 90 min

2. Goreng kacang tanah sehingga garing (aku malas nak guna teknik sangai sebab lambat, so goreng jelah)

3. Tumis Bawang merah/Bawang putih yang telah diblender bersama cili kering juga yang telah diblender sehingga naik minyak.

4. Masukkan garam secukup rasa dan belacan. Tumis kuah anda sehingga pecah/naik minyak.

5. Masukkan kacang yang telah ditumbuk/blender

6. Masukkan 2,3 cawan air supaya kuah kita tidak terlalu pekat iye tuan puan. (aku suka buh banyak sebab makin kacang tu kembang, makin sedap nak makan!)

7. Masukkan sedikit gula melaka dan serai yang telah diketuk dan kacau sehingga sebati.

8. Akhir sekali sebelum kita nak tutup api masukkan asam keping. (dalam resepi ni aku guna sekeping je asam keping sebab tak nak rasa dia masam sangat)

9. Siap dan sedia dimakan bersama nasi impit!


kacang tanah yang belum di goreng

goreng dengan kadar api yang sederhana besar sebab kacang ni sesama dia pun mudah sangat hangus!

Sementara buat kuah kacang, masaklah nasi impit

sebab takde lesung batu dekat rumah ni so, pakai jelah blander. tapi blender kejap je jgn bagi halus sangat

Bawang putih/merah yang telah di blender

Cili kering ni kena blender dlu!

kuah kacang aku tak berapa merah sangat sebab kacang tu ada yang terhalus sangat blender. !






Kakak ku Balik kampung

dear dairy,

Alhamdulillah selamat sampai orang jauh. Memang jauh jugak agaknya. So, hari tu aku ada merepek dekat twitter pasal opinion aku kes Kerajaan Arab Saudi putuskan Hubungan diplomatik dengan Qatar negara yang senang senang je kena tindas dengan negara-negara besar. konklusinya apa yang aku dapat simpulkan agar benda ni semua menjadi sebuah penceritaan yang aku rasa nak marah jugaklah sebab negara sesama islam sendiri tak nak tolong and hina sesama islam. Tak lain dan tak bukan pergelutan ini memang berpunca daripada isu minyak dan bahan gas asli. Dari apa yang dapat dilihat dimata kasar kita sendiri pun, selepas donald trump buat lawatan ke saudi hari tu terus ada nya pergaduhan antara saudi dan qatar. kesian negara yang sekecil ini di tindas atas sebab dan kerana, menjalinkan hubungan baik dengan iran dan iraq. Kalau korang nak tahu kedua-dua negara ni memang kaya dengan hasil bumi minyak dan gas asli. (Aku rasa semua orang tahu pasal benda ni, so tak payah cerita panjang, jangan jadi malas! Sila google and research sendiri!)

Kakak aku duduk dan menetap di saudi dekat al khobar (damam) kesian jugaklah diaorang sebab selalu dah naik qatar airline tapi titiba jadi kes macam ni saudi putuskan semua talian udara, darat mahupun apa pun laman social memang tak boleh nak access. kesian wey sebab kena return ticket last min dan sangat tak berhati perut jugaklah kerajaan saudi ni sebab dia buat hidup orang kucar kacir.

Perjalanan mengambil masa 7 ke 8 jam tak silap aku sebab time aku pergi dubai dulu tak payah transit flight pun and flight direct kl-dxb mengambil masa 7 jam. memang rasa tak best sangat sebab kena duduk dalam flight selama 7 jam tu lah aku tido makan and tido makan and tgk dah nak dekat 4 movie. hahahahaa ni aku pun tak faham macam mana akak aku boleh redah nak balik tiap-tiap tahun naik flight dengan kena transit flight bagai. haih lah. "Bertabahlah demi nak jumpa sanak saudara"

Dah sampai dah orang jauh. 

Berjalan sambil terkejut tengok banner ! 

Dia ni terlebih excited !

Nikobe's family!

welcome back!

5 am tak tido sebab nak buat banner katanya!





moral of this story: mana nak dapat adik beradik yang sanggup nak amik dan hantar kau ke airport dengan perasaan sayang dan of course dengan rasa macam ya Allah excitednya kakak aku balik! 



Insyallah raya blog will update soon 


love 

Nik amirah 

Wednesday, June 14, 2017

RAMADHAN KAREEM



Assalamualaikum to my lovely readers! It's been a while since my last posted i am not post anything in my blog. Since this is the holy month of Ramadhan i would like to apologise if i doing any wrong and the speak the world that might be hurt your heart and anything. Ramadhan, A great month has come over us. A blessed month, a month in which Allah has made it compulsory upon you to fast by day, and voluntary to pray by night. It is the month of patience and self improvement. it is the month in whoever fasts during Ramadhan out of sincere faith and hoping to attain's Allah rewards, then all his pasts sins will be forgiven. so let us use it wisely, Insyallah. May ALLAH purify our hardened hearts and guide us to stay on the straight path. May this Ramadhan be successful for all of us and provide us with good health and wealth. I pray that Allah SWT accept your fasts, prayers and ibadat. Allahumma Ameen. 

love, 

Nik Amirah