Tuesday, December 3, 2019

Kahwin

Part 1

Selalu kita cakap bila nak kahwin ni fikir benda best-best. Yelah lagi-lagi kau nak kahwin dengan orang yang kau sayang. Aku rasa memang lah best first-first kahwin tu tapi bila dah lama-lama aku tak tahu nak rasa apa. hahah Bila tengok orang yang dah lama kahwin ni rasa takut pulak nak kahwin. Yelah zaman sekarang ni macam-macam wei. Suami curang, isteri tertekanlah. Eh macam-macam lah..

Kahwin ni bagi aku susah.. yes susah! bukan susah time nak kahwin iye. Tapi susah bila kau kena galas tanggungjawab sebagai seorang isteri dan suami. Iye nak jadi pasangan dan membina keluarga ni bukan kena fikir pasal kesedapan ketika berjimak je. Tapi kau kena fikir adakah kau dah pilih orang yang sesuai untuk menjadi pasangan hidup kau dunia dan akhirat. Tak taulah kalau ada orang yang nak kahwin sampai dua tiga kali kan?

Jodoh, maut semua memang kita tak boleh nak rancang dan atur. Tu semua kerja Allah.. Tapi apa yang aku cuba nak explain ni is Important of marriage life. Yelah kalau dah kahwin siapa je yang tak nak jadi isteri terbaik, suami mithali kan? semua nak.. nak capai level tu confirm susahkan?!

Kenapa aku lebih berhati-hati sebab aku rasa dalam kehidupan ini memang kau kena terima nasib hidup dan sebagainya. Tapi pilihan kita juga yang menyelamatkan kita untuk terus membuat kesilapan atas apa-apa keputusan yang kita lakukan.

Perempuan zaman sekarang boleh pilih untuk nak kahwini lelaki yang macam mana. Of course kau orang ada hak tertentu untuk mengatur kehidupan kau sendiri. Bukan zaman dahulu. kalau nak kahwin kena ikut pilihan keluarga. No way!

Bagi aku definasi kahwin ni banyak yang boleh diambil kira dari pelbagai perspektif. Susah nak interpret tapi benda yang susah ni yang kau kena hadap sebelum kau menamatkan zaman bujang. Lagi-lagi aku ni ha, jenis yang overthinking memang confirmlah fikir 1000X nak kahwin ke tak nak kahwin....

the end


1 comment: